pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Tämä nyt ei varsinaisesti liity arabimaailman kuohumiseen.
Liittyy se sen verran, että jos perusasiat ei ole kunnossa, niin mennään lakkoon ja kuohutaan. Ei tietenkään Suomessa niin tehtäisi, mutta monin paikoin.
 
"So never mind the darkness we still can find a way"
- Axl Rose

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Tämä ketju on tainnut vähän lähteä sivuraiteelle, mutta on kyllä hyvä muistutus siitä, että jotkut suomalaiset menisivät vaikka orjaplantaasille lomalle jos siellä saa halpoja lihapullia, viinaa ja tupakkaa.
 
The "Give Them Hell, Yanko" -Fan Club

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Tämä ketju on tainnut vähän lähteä sivuraiteelle, mutta on kyllä hyvä muistutus siitä, että jotkut suomalaiset menisivät vaikka orjaplantaasille lomalle jos siellä saa halpoja lihapullia, viinaa ja tupakkaa.
On varmasti huojentavaa tuntea kuuluvansa parempaan ja ennen kaikkea tiedostavampaan kansanosaan.

Sen verran asiaan liittyviäkin uutisia, että Tunisiassa naisten olot paranevat: presidentti on ehdottanut naisille samoja perintöoikeuksia kuin miehille. Nykyisen koraaniin perustuvan lain mukaan naisen osuus on puolet siitä mihin mies olisi oikeutettu. Tosin tämä on vasta ehdotus ja takaporttina presidentti jättää perheille mahdollisuuden noudattaa vanhaa lakia.

Tunisia's president vows to give women equal inheritance rights | Tunisia News | Al Jazeera
 
Trust me, I know what you're doing.

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen Jokerit, canes

Zodiac

Jäsen
Suosikkijoukkue
Thunder Bay Bombers
Tämä jamppahan on kuulemma lähtenyt lähetystöstä Saudi-Arabia sanoo. Eivät vaan muistaneet mainita että laatikoissa.
 
Mustavalkoinen

hammer lynx

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Brøndby IF
Tämä jamppahan on kuulemma lähtenyt lähetystöstä Saudi-Arabia sanoo. Eivät vaan muistaneet mainita että laatikoissa.
May him rest in pieces
 
Heavy kertoo meille mitä luonto oikeasti on:
Kovin ahdasmielinen näkemys tuollainen luonto on vihreä. Valtaosa maapallon luonnosta on sinistä, itsekin asun kiven heiton päässä merestä, ja vielä Helsingissä. Sanoisin että helsinkiläiset asuvat lähempänä luontoa kuin valtaosa muista suomalaisista.

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Greta Thunberg
Suosittelen Ylen Ulkolinja-paikalla esitettyä dokumenttia kaikille tästä asiasta kiinnostuneille.

Iranin islamilainen tasavalta ja Saudi-Arabian kuningaskunta käyvät taistelua Lähi-idän ja muslimimaailman valta-asemasta.

Pitkään jatkunut ristiriita shiia- ja sunnimuslimien välillä on valjastettu poliittiseksi aseeksi. Valtataistelu on vaaraksi koko alueelle. Levottomuudet ovat levinneet Afganistaniin, Irakiin, Syyriaan, Jemeniin ja Libanoniin.

Länsimaissa nykyistä konfliktia on luonnehdittu osaksi ikiaikaista islamin sisäistä sotaa. Todellisuus on mutkikkaampi.

Amerikkalais-brittiläinen dokumentti (12) taustoittaa tuhoisaa kriisiä alkaen Iranin islamilaisesta vallankumouksesta 1979 aina nykypäivään saakka.
https://areena.yle.fi/1-4464629
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Komppaan @Radiopää n vinkkausta. Tämä on näitä YLEn laajemmallekin kansanosalle sopivia sivistäviä ohjelmaostoksia, ei mitään silkkaa ohjelmapoliittista tulkintaa eli agendavaikutusta korviin ja silmiin.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen Jokerit, canes
Hyvä pätkä. Ja DT( t) lyö lisää bensaa tuleen toimillaan: Iran-saudit sota on jo lähes kiveen hakattu, ainoastaan alkamispvm puuttuu. Tässä kostautuu myös Obaman heikko politiikka...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit Suomessa
Täältä kanssa kiitos @Radiopää vinkille. Mielenkiintoinen dokumentti. Myös kohta, jossa käsiteltiin USA:n osuutta ja Obaman punaista viivaa. Kun ei mitään tapahtunut, tilanne heikkeni, koska alueen valtiot näkivät USA:n epäuotettavana toimijana.
 

DarkTower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pool, NHL, UFC, Kärpät, Anna Veith
Ainahan siellä kuohuu, shiia- ja sunnimuslimit tappavat ja tulevat aina tappamaan toisiaan, eikä siihen tulla ikinä saamaan mitään ratkaisua rauhan hyväksi. Uskonnon kivijalat ja uskomukset ja "arvot" siellä kun ovat täysin kivikaudelta. Ristinuskokin on tappanut ja murhannut paljon ihmisiä aikoinaan ja vieläkin, mutta he sentään ovat hieman kehittyneet noitien polttojen ajoista, toisin kuin nämä uskonnot, jotka kivittävät vieläkin ihmisiä hengiltä esim. aviorikoksen vuoksi. Kyllä, koska uskonto kieltää syrjähypyt.

Tuosta kivittämisestä sen verran, että esim. nainen haudataan maahan niin, että vain pää näkyy. Sen jälkeen hänet kivitetään hengiltä kivillä. Miltä tuo kuulostaa? Ymmärtäisin hieman, jos vuosi olisi 0, silloin ihmiset olivat tietämättömiä, mutta että vaikka tänään vuonna 2018? Ei tuota voi puolustella, vaikka tähän ketjuun heti ryntääkin tyyppejä, jotka puolustelevat tuollaista toimintaa vertaamalla sitä vaikka Mäkkärin hampurilaisiin.

Itse en todellakaan puolusta mitään uskontoja, koska en usko jumaliin. Minusta on huvittavaa kun vedotaan ja keksitään tekosyitä sen vuoksi, että jumala (pienellä kirjaimella) sanoo niin. On se melkoinen tyyppi se jumala. Vaikken ole väkivaltainen ihminen, vetäisin heti turpaan...
 
Viimeksi muokattu:
Ujcik, Pesonen zwei, Boumedienne..... Was? NEIN!! AUS!!! -Die Kühe

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Aikamoista.

Aion jälleen pitkästä aikaa kirjoittaa jostakin, ainakin yleisesti ottaen verraten rauhallisesta tai rauhallisena pidetystä, maltillisen islamilaisuuden maasta.

Viimeksi oli asiaa Marokosta vaikkakin sen ison viestin kirjoitin 23.8.2016 eli noin vähän yli kaksi vuotta sitten tämän topikin 741:een osioon.

Tällä kertaa asiaa on Algeriasta tai Berberien maasta joka on ollut yksi nouseva arabimaa jälleen kerran huolimatta kyseisen maan erittäin tuhoisasta sisällissodasta ja aivan liian pitkään ylläpidetystä poikkeustilasta mikä köyhdytti maan erääseen aikaan jopa sen ajalle ennen 1960-luvun arabisosialistista aikaa etenkin siihen mitä tulee terveydenhuoltoon.

Jatkossa aion puhua joistakin muista arabimaista missä on edes jotain maltillisuutta tai edes jotenkin sellaista, suomalaisittain samaistuttavaa elämää.

Nyt Algeriaan ja sen pariin:

Algeria on tunnettu sen lukuisista sodista, muun muassa Berberien ja Muukalaislegioonalaisten sodasta jossa Muukalaislegioona jossain määrin ellei ihan oikeastikin sementoi maineensa ainakin aivan lopullisesti lippuaan menettämättä, Berberien ja Berberileijonien (Joista sillä on usein kiistaa sen lähinaapurin ja toisen valtatekijän eli Marokon kanssa, että kumpaan maahan oikeastaan tämä leijonista suurin todella kuuluu.) kotimaana ja myös siitä, että kyseisessä maassa on muun muassa muihin arabimaihin nähden uskomaton määrä naispuolisia syyttäjiä, asianajajia tai tuomareita yleensä äärimmäisen miesvaltaiseen oikeusalaan nähden islamilaisessa mittakaavassa.

Algerialla on ollut parhaimmillaan suurimmat, mutta muutoin toiseksi tai kolmanneksi suurimmat Afrikan öljyvarat silloin kun Nigeria tai ennen omaa romahdustaan Libya tuottivat enemmän.

Maakaasuvarannot erääseen aikaan olivat maailman suurimpia, melkein 3,1 biljoonaa kuutiota.

Algeria on nykyisin Afrikan suurin maa kun tätä ennen suurimpana ollut Sudan meni tunnetusti jakaantumaan kahtia ja vastakohtia riittä aina tunnetun ihanasta ja aurinkoisesta rannikosta aina kylmiin Atlas-vuoriin, viileisin Atlas-rannikon tuuliin ja rutikuiviin ja tulikuumiin Saharan autiomaan alueisiin saakka.

Algeriassa lämpötilat voivat oikeastaan vaihdella mistä tahansa aina 10:stä asteesta 49 asteen lämpöihin saakka. Sitä korkeammat lämmöt ovat jo Algeriassakin melko kuumia ja sitä kylmemmät riippuen siitä, että tuleeko Välimeren alueelta nk. Vesitalven mahdollistava paineilmiö jolloin talvet ovat pahimmillaan kylmän kosteita, räntää sataa verratenkin usein etenkin maan Välimerellä sijaitsevilla alueilla ja varsinkin öisin, nihkeitä ja äärimmillään myös luntakin nähdään ja suurimmillaan yleisesti vaikka muutoin lumi Algeriassa jää lähinnä Atlasvuorille jos oikein sittenkään.

Algeria tosiaan on omien arabiensa eli Darjojen ja Berberien kotimaa vaikka monia lukemattomia muitakin kielikuntia maassa on ja Ranskan siirtomaa-ajat näkyvät vieläkin erittäin selvänä ranskan kielen puhumisena ja jos ei sitä puhuta niin ainakin sitä ymmärretään ja kirjoitetaan erittäin hyvin.

Algerian omalaatuinen arabisosialismi presidenttien Ahmed Ben Bellan, Houari Boumediennen ja Chadli Benjedidin aikana oli äärimmillään erittäin voimakasta ja lievimmillään todella lievää.

Algeriassa harjoitettu arabisosialismi jälkikäteen saattoi kuulua ehkä niihin erittäin harvoihin, edes rajallisiin sosialismin onnistumiseen moniin muihin epäonnistuneisiin sosialismin kokeiluihin verrattuna sikäli kun sosialismissa onnistumisia onkaan tavallaan.

Toisaalta ylipäänsä arabisosialismi onnistui maassa monien mielestä pitkälti ranskalaisten luoman teollisuuspohjan ja yleensäkin ylipäänsä hyödynnetyn osaamisen myötä moniin muihin arabimaihin verrattuna.

Öljyalueen kansallistaminen tuntui myös oikealta ratkaisulta ja olikin niin kauan kuin jakovaraa riitti vaikkakin öljyn yksipuolisuus vei maan ennen pitkää vakaviin vaikeuksiin.

Presidentti Benjedidin aikana yksityisyritteliäisyys ja yksityisomistukset maassa lisääntyivät ja ennen murheellista Algerian sisällissotaa maassa oli enemmän kuin 60 % yksityistiloja kuin mitä oli ollut esimerkiksi vuosina 1962-1978 jolloin arabisosialismi ja kaikenlainen muukin, Algerian Itsenäisyyssodan jälkeinen uhittelu olivat huipussaan ja yksi vahva osa tätä kaikkea oli myös Länsi-Sahara-kiista Marokon kanssa ja nk. Orjaberberien kiista orjuutta ehkäpä viimeisenä sallitusti maailmassa harjoittaneen Mauritanian kanssa.

Arabisosialismin aikana yritettiin järjestää osuuskuntatoimintaa jopa kaikkein pienimmillekin keitaille mikä ei kyllä ollut loppupelissä kovinkaan järkevää.

Benjedidin aikana kuitenkin öljynhinnan laskun levottomuudet yhdessä edelleen ehkä vieläkin liian suuren maatalouskeskittymisen takia aiheuttivat taantuman, asuntopulan, suurtyöttömyyden ja lopulta itse sodan vaikkakin sota lähti osittain myös uskonnollisesta kuohunnastakin liikkeelle.

Vaikka Algeria erääseen aikaan ja myös pahimman arabisosialismin uhon aikaan oli juutalaisvastainen niin pahimman uhon helpotettua Algeria salli juutalaisille ja myös muille vähemmistökielialueen edustajilleen rauhan.

Ainoastaan ranskalaiset tuntuivat tunnetuista historiallisista syistä johtuen pysyvän poissa.

Pitkälti siis Algeria oli Marokon kanssa samoilla linjoilla vaikkakin varakkaampana maana sillä oli vähän enemmän varaa olla liberaalimpi joissakin asioissa kuin mitä Marokko oli.

Vähitellen kansantasavallasta tuli ensin jyrkkämielinen tasavalta Kansalliskokouksen (261 jäsentä käsittävä Algerian tärkein hallintoelin.) alistuneisuuden johdosta ja myöhemmin vahvan puolipresidentillinen tasavalta joskin myös itsevaltaisia otteita on esiintynyt.

Algerian käännekohta uudelle vuosituhannelle olivat vielä keskellä lieventynyttäkin Algerian Sisällissotaa olleet vuoden 1999 presidentinvaalit jotka voitti Abdelaziz Bouteflika joka markkinoi rauhaa, mutta osasi olla myös melkoisen vahva poliittinen peluri jolla on ollut eräänlainen viha tai veljeilysuhde myös Venäjän Vladimir Putinin kanssa.

Bouteflikan aikana kun maa alkoi palautua edes jotenkin liberaalimpaan suuntaan arabimaista puhuttaessa (Ja jälleen Marokon tapaan liian liberaaliin islamiin varsinkin ääri-islamistien mielestä kun se halusi pitää suhteita myös länsimaihin ja etenkin Yhdysvaltoihin huolimatta myös ajoittaisesta liiasta veljeilystä tai liehittelystä Putinin Venäjän suuntaan.) se alkoi jo olla vihdoin ja viimein oikeastaan yritystoiminnaltaan sellainen järkeväkin markkinatalousmaa ja se oli onnistunut vähentämään nopeasti omaa työttömyyttään, sallimalla kielivähemmistöille enemmän oikeuksia kuten myös maan naisille ja muille vähemmistöryhmille joskin seksuaalivähemmistöt maassa ovat pysyneet ahtaalla ja kaiken kaikkiaan elintaso maassa parani.

Bouteflika kuitenkin alun ja ajoittain hyvinkin liberaalien esitysten jälkeen alkoi taantua ehkäpä melkein Algerian historian itsepäisimmäksi presidentiksi äänestyttämällä itselleen jatkuvasti jatkoa tai sallimalla muutenkin ajoittain liiankin paljon länsimaista demokratiaa vaarantavia tekijöitä hallintoonsa.

Sittemmin muilla poliitikoilla presidenttiä huomioimatta on ollutkin yllättävän vähän valtaa kun myös Kansalliskokouksen jäsenet ovat saaneet paljon vaikutusvaltaa Bouteflikan vaikutuksella tai sitä ilman Algerian Sisällissodan aikaisten tekojensa perusteella.

Huolimatta sen demokraattisesti ajoittain epämiellyttävistä piirteistä (Lähinnä vuoden 2008 jälkeen, protestien jälleen hieman Marokon tapaan kohdistuen vain käytännössä itse presidenttiin tai Kansalliskokouksen jäsenistöön ja myös Arabikeväänä viime vuosista puhuttaessa.) maa on onnistunut pysymään yhtenä vakaimmista islaminuskoisista maista ja samalla jälleen Marokon tapaan monet sen asiat eivät ole koskaan olleet aivan niin täysin vahvasti ja jyrkästi uskossa kiellettyjä kuin mitä usein erittäin virheellisesti väitetään.

Esimerkiksi alkoholi ei ole koskaan ollut lähimainkaan niin kielletty asia Marokon tapaan toisin kuin monissa muissa islamilaisissa maissa Ramadania huomioimatta.

Sen sijaan erilliset islaminuskoon liittyvät jumalankuvauksen asiat ovat pysyneet Marokon tapaan jyrkästi kiellettynä.

Naiset tosiaan monista lukemattomista islamilaisista maista poiketen ovat vahvasti mukana työelämässä:

70 % syyttäjistä ja asianajajista ovat naisia, tuomareista 60 % ovat naisia, suurin osa merkittävistä paljon kärsineen terveydenhoitoalan paikoista maasta puhuttaessa ovat naisten hallussa, naisten osuus työrahantuonnissa on lisääntynyt monien vanhempien miespolvien harmitukseksi ja lisäksi myös 60 % maan yliopiston opiskelijoista on naisia.

Toisaalta naisenemmistöläisyys on tuonut vakavat ongelmansa ja jossain määrin varsinkin sukupuoliedustukseltaan jyrkemmissä miesvaltaisissa arabimaissa on maan miesväestöä haukuttu liian vapaamieliseksi ja heikoiksi.

Ja etenkin kun yllättävänkin monella algerialaisella naisella on ollut tai on usein vielä länsimainen mies puolisona mikä ilman kääntymistä islamiin tai jo islamissa olemista joitakin hyvin radikaaleja suuntauksia huomioimatta on ollut tuomittavaa.

Siten ainakaan ehkäpä tunnetuimman Algerian nykypäivän naiskirjailijan eli Ahlam Mosteghanemin kirjat eivät ole suuressa huudossa joidenkin kuumaveristen berberimiesten keskuudessa vaikka muutoin varmasti omalla alallaan ne ovat tehneet kauppansa ja toimineet majakan valona monelle arabineidolle tai kasvavalle nuorelle arabinaiselle.

Tulevaisuudessa Algerialla on tietenkin mietittävänään työttömyysongelmansa lisäksi myös se, että lähteekö maa teollisuudessa jälleen paljon hehkutetulle aurinkoenergiateollisuutensa kehitykseen vai aikooko maa pysytellä Marokon tapaan turvallisemmilla vesillä eli IT-alalla jossa se onkin nousussa Marokon tapaan yhdeksi tulevaisuuden suurmaaksi. ZALA, Essalem ja Samha ovat ainakin johtavia tekijöitä muun muassa tietokonealalla, älypuhelimissa ja verkkoliittymissä etenkin Afrikasta puhuttaessa.

Todennäköisesti tämän hetken pohjan mukaan ainakin IT-alan suurtekijämaaksi siitä Marokon tapaan on, mutta Marokosta ehkä poiketen se ei ole ihan niin paljon taantumatilassa myöskään aurinkoenergiateollisuutensa suhteen.

Vielä kun tietysti se saisi Ranskan, Italian, Espanjan ja Yhdysvaltain tukea edukseen noissa asioissa niin hyvin äkkiä Algerialla olisi pullat uunissa paremmin siinä kuin ilman niiden tukea kun lähinnä Venäjän tuki on kiinni siitä, että miten hyvin maa tukee Putinia ja myös osin nimenomaan juuri Moskovan tämän hetken tilanteesta kiinni.

Tämä ansiokas ja tätä seuraava viesti aivan yhtä ansiokas viesti on siirretty pakolaispolitiikkaketjusta tänne
-Modet
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jälleen aiempien Marokon ja Algerian katsausten jälkeen aion kirjoittaa seuraavan katsauksen sellaisesta arabimaasta ja islaminuskoisesta maasta jossa ainakin eletään tai on keskimäärin eletty sen itsenäisyyden vuosina suurin piirtein edes jotenkin omalla tavallaan ja suomalaisesta mittakaavasta katsottuna varsin normaalia elämää.

Tämän kerran vakaampi arabimaa on Tunisia.

Tunisiaa on sanottu usein edistyksellisyyden edelläkävijäksi arabimaissa.

Lisäksi Tunisiaa on arabien keskuudessa sanottu joskus eurooppalaisimmaksi arabimaaksi, eräänlaiseksi ulkomaaksi ja jotenkin enemmän Eurooppaan kuuluvaksi.

Tunisiassa on puhuttu tai puhutaan yhä melko paljon ranskaa ja muutoin Tounsia eli Tunisian arabiaa tai Shelhaa eli toisin sanoen Tunisian Berberien kieltä.

Turismi on ollut historiallisesti ja vielä nykyäänkin jossain määrin erittäin tärkeä asia Tunisialle taloudellisesti.

Aivan ensimmäisen itsenäisyysvuoden osalta Tunisia oli kuningaskunta Beyn eli Kuningas Sidi Laminen johdolla, mutta enimmäkseen muutoin kautta historiansa se on ollut tasavalta joskin käytännössä melkein 50 vuotta, 50 vuotta tai hieman yli 50 vuotta aina vuoden 2014 uuteen perustuslakiin käytännössä presidenttijohtoinen ja äärimmillään myös presidenttidiktatuuri jonka jälkeen ja osin Arabikevään levottomuuksien takia maa on nykyään tai vuosista 2011-2014 eteenpäin hieman käytännöstä riippuen lopullisesti vuosien 2006 ja 2007 uudistusten astuessa lopullisesti voimaan myös Algerian tapaan puolipresidenttillinen tasavalta.

Presidenttijohtoisuudesta tai pahimmillaan myös presidenttidiktatuurista ei aina pidetty.

Erona kuitenkin oli moniin muihin arabinaapureihin tai etäisempiin arabimaihin se, että koko ajan olot olivat ainakin Arabikevättä hyvin vakaat, maa onnistui PLO-veljeilyä huomioimatta melkein kokonaan pitämään itsensä ulkona niin lännen kuin idän houkutuksista Kylmässä Sodassa joskin 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun lopulla arabisosialismin pelättiin tulevan todeksi myös Tunisiassa ja ennen kaikkea elintaso kansan keskuudessa tuntui koko ajan vain kasvavan ennen kaikkea maltillisen kansan mukautuessa ja halutessaan myös itse uudistua koko ajan sukupolvi sukupolvelta.

Presidentti Habib Bourguiban johdolla toteutettiin joitakin sosialismin ideoita koskaan kuitenkaan vajoamatta itse sosialismiin ja länsikatseiset mielipiteet otettiin myös riittävän oikeassa suhteessa huomioon.

Jälleen myös Marokon ja Algerian tapaan Tunisia takasi rauhan myös juutalaisille ja naapureistaan poiketen myös katolisille uskonedustajille. Muutkin kristityt ovat saaneet harjoittaa omaa uskoaan enimmäkseen rauhassa toisin kuin monissa muissa arabimaissa. Ainakin ennen Arabikevättä, mutta myös sen jälkeenkin.

Enimmäkseen Tunisia pysyi väleissä naapuriensa kanssa, mutta Libyan kanssa välit viilentyivät ja jopa muuttuivat jäisiksi kun Bourguiba kieltäytyi valtioliitosta Libyan Muammar Gaddafin pyynnöistä huolimatta. Toki valtioliitolla olisi ollut edut taloudellisten hyödykkeiden kuten öljyn, maakaasun ja mineraalivarantojensa osalta, mutta Bourguiban mielestä Gaddafi ei välttämättä aina olisi kyennyt pitämään itseään aisoissa jaetun johtajuuden suhteen joten sekin oli ongelma.

Parhaimmillaan ennen taloustaantumaa koulutus oli ainakin öljytulojen ja muiden energiavirtojen alkaessa muuttua suureksi rahaksi täysin ilmaista aina alaluokilta yliopistoihin saakka.

Sittemmin tilanne on tietenkin toinen, mutta maksuttomuuteen on kyetty asteittain palaamaan ja tiettyjen siirtymäaikojen jälkeen maassa todennäköisesti on jälleen arabimaiden parhaimmat opiskelijaolot.

Tunisiassa jälleen kerran Marokon ja Algerian tapaan ei ole koskaan ollut jälleen muun muassa alkoholi ikinä niin moneen muuhun islamilaiseen maahan verrattuna niin ehdottoman kielletty Ramadania tietenkin pois luettuna.

Länsimaisille turisteille ja varsinkin kaikkein oluenhimoisimille maassa tietenkin on omat länsimaiset hotellialueet ja tietenkin myös Soukit joissa tosiaan olutta voi nauttia niin kauan kun ei erityisemmin muuten tuota ongelmia tai ala riehua kulloisessakin hotellissa tai soukissa.

Jälleen kerran Marokon ja Algerian tapaan enemmän erinäisiä ongelmia ja selvästi rangaistumpaa on ollut jumalankuvaukseen liittyvät seikat ja Tunisiasta puhuttaessa selvästi Marokkoa ja ainakin nyky-Algeriaa vihamielisemmät suhtautumiset muun muassa homoseksuaalisuuteen ja lesboseksuaalisuuteen.

Naisten asema on kuitenkin huntuvapaudesta huolimatta ollut ankara ja kenkku. Algeriaan ja jopa Marokkoon nähden ajoittain Tunisiassa naisen asema on ollut jopa todella huono.

Vasta aivan viime vuosina tilanne on ollut parempaan päin kun lopullisesti monien vuosien ja vuosikymmenten taistelun jälkeen muun muassa naisiin erillisesti kohdistuvasta kotiväkivallasta tuli kiellettyä laissa täysin lopullisesti kun aiemminkin kotiväkivalta oli ollut enemmän tai vähemmän kiellettyä, mutta kotiväkivaltalait maassa olivat kuitenkin täynnä porsaanreikiä mitä hyödyntää ja aina yhden reiän tukkimisesta tuntui ainakin Tunisian lakiin pian ilmestyvän uusi reikä.

Lisäksi erillisestä, avioliiton sisäisestä raiskauksesta tuli lopullisesti kiellettyä kun aiemmin se oli sallittua jälleen erinäisten porsaanreikien kautta maan laeissa ja mikäli sitten asiaan syyllistynyt jäi kiinni niin länsimaisesti katsoen kuohuttavasta seikasta kuten raiskatun naisen pakkoavioliitosta joko miesvaltaisesti tai naisvaltaisesti varsinaisen avioliiton sisäisen raiskauksen syytteen välttämiseksi tuli kiellettyä.

Erillinen, avioliiton sisäisen raiskauksen uhrin jälkiavustaminen jäi sallituksi erotilanteissa, mutta silläkään ei enää uusien lakien johdosta erillisiä korvauksia pysty oikeuden nimissä syyllistynyt enää välttämään.

Tunisiassa on joitakin islamilaisuuden paikkoja jotka käyvät Medinan ja Mekassa käymättömyyden takia osoitukseksi islamilaisesta uskosta ja sen vahvuudesta.

Muun muassa 7 kertaa Kairouanissa käymällä varmistaa saman kuin kerran Medinassa ja Mekassa käymisellä elämän aikana nimenomaan islamin uskoon liittyvän pyhiinvaelluksen tarkoituksen.

Tunisian olot väistämättä muuttuivat huonoiksi jälleen yhden aikansa kansan vapaamielisimmän sankarin eli Zine El Habidine Ben Alin osoittauduttua varsinkin iän myötä hyvin korruptoituneeksi ja nimenomaan vain entistäkin diktaattorimaisemmaksi presidentiksi kuin mitä Bourguiba.

Toisaalta hienona asiana muun muassa vihamieliset salafistiarabit tai shiiamuslimien äärimmäinen vähemmistö maassa eivät ole kyenneet houkuttelemaan levottomuuksiinsa mukaan muita Tunisian berberivähemmistöjä jotka eivät ole aina pitäneet Tounisien eli Tunisian arabien tai Shelhojen eli Tunisian Berberien määräysvallasta ja koska heille ei ole tarjottu samanlaisia etuja kuin mitä tähän asti Tunisian johtajat ovat kyenneet heille tarjoamaan. Lisäksi salafistit, shiiat ja Gaddafin ajan Libyan omat arabit vainosivat myös itse heitä ajoittain vuoristosissien taisteluissan tai Gaddafin lahjontakäskyjen mukaan luodakseen levottomuutta maahan.

Tunisian pahimmat asiat nykyään eli presidentti Beji Caid Essebsin ja nuoren ja enemmän myös perustuslakiuudistuksen jälkeen valtaa saanut pääministeri Youssef Chahedin aikana ovat olleet muun muassa asuntopulan, inflaation, naisten oikeuksien todellinen parantuminen vastaamaan noin vuoteen 2030 mennessä asetettuja todella vapaita tavoitteita naisten oikeuksien puolesta nimenomaan perinteisen kotiväkivaltaongelman hävittämiseksi tai edes merkittävästi rajallisemmaksi ilmeisesti myös pienentyneiden turistivirtojen paremmaksi luomiseksi ja valtavan työttömyyden helpottaminen.

Enimmäkseen Tunisia on noudattanut Marokon ja Algerian liberaalin islamismin linjaa mitä ei ääri-islamistit tietenkään pysty hyväksymään kuten ei myöskään veljeilyä Yhdysvaltojen suuntaan.

Tunisiasta on myös tulossa IT-alan menestystekijä tulevaisuudessa vaikka ei auringoenergiatalouskaan huonolta näytä.

Marokkoon ja Algeriaan verrattuna Tunisialla on huomattavasti paremmat todennäköisyydet ainakin kovasti yrittää saada oma nk. Auringoenergian Vallankumouksensa toteutumaan jälleen maan naisten oikeuksien parantamisen tapaan vuoden 2030 tavoitteiden mukaisiksi.

Aurinkoenergiateollisuuden vallankumous voi hyvinkin toteutua mikäli Ranska ja Italia vain kykenevät edelleen rahoittamaan maan energiahankkeita oikein.

Sen sijaan Algeriasta poiketen Tunisialla on edelleen vaikeuksia luoda suuren luokan autoteollisuuden, todella merkittävän vaihtoehtoisen öljyenergian tai ydinvoimaenergian asemaa maahan.

Aika saa näyttää Tunisian tien, mutta verraten lupaavalta näyttää kunhan maa ei vain joudu taas levottomuuksien uhriksi.
 
Viimeksi muokattu:

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Hieno raportti. Tunisia on tosiaan helpoin maa aloittaa arabikulttuuriin tutustuminen, jos sellainen sattuu kiinnostamaan. Siellä tehdään paljon asioita oikein ja muutaman terroristin ei saisi sitä saada pilata.

Oluttakin saa helposti, kunhan tietää mistä kysyy. Ei se ole pelkästään hotellien varassa.
 
"So never mind the darkness we still can find a way"
- Axl Rose

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Tunisiassa jälleen kerran Marokon ja Algerian tapaan ei ole koskaan ollut jälleen muun muassa alkoholi ikinä niin moneen muuhun islamilaiseen maahan verrattuna niin ehdottoman kielletty Ramadania tietenkin pois luettuna.
Ymmärrän kyllä mitä lainauksessa yritetään sanoa - joskin hieman mielenkiintoisesti ilmaistu. Ehkäpä lausetta on muokattu kerta - tai useampi - liikaa?

Tunisia on ihan mukavahko maa - arabimaaksi. Tosin tällä(kin) hetkellä maassa on poikkeustilalaki joka antaa viranomaisille laajemmat oikeudet. 6.12.18 asti em. laki on voimassa - ellei voimassaoloa sitten päätetä jatkaa.
 
Trust me, I know what you're doing.

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Onko kenties Trump vieraillut jossain lastentarhassa tai tehnyt muuta mielenkiintoista, kun Algerian tilanne ei kiinnosta ketään.
 
"So never mind the darkness we still can find a way"
- Axl Rose

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onko kenties Trump vieraillut jossain lastentarhassa tai tehnyt muuta mielenkiintoista, kun Algerian tilanne ei kiinnosta ketään.
En tiedä Trumpista, mutta eihän se Algerian tilanne juuri ketään kiinnosta. Jos haluaa herättää kiinnostusta, niin hyvin kirjoitettu lyhyt ja tiivis tilannepäivitys saattaa auttaa. Vaikka eihän sekään yleensä auta, kun ei se nyt yleensä vaan kiinnosta.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
En tiedä Trumpista, mutta eihän se Algerian tilanne juuri ketään kiinnosta. Jos haluaa herättää kiinnostusta, niin hyvin kirjoitettu lyhyt ja tiivis tilannepäivitys saattaa auttaa. Vaikka eihän sekään yleensä auta, kun ei se nyt yleensä vaan kiinnosta.
Eihän se auttaisi, niin siksi ei jaksa kirjoittaa. Opiskelijat ovat kaduilla, kun koittavat saada kerrottua presidentille kuinka nyt ei ehkä enää pitäisi saada viidettä kautta. Normimenoa, heitellään tavaroita, sytytetään tulipaloja ja poliisi pamputtaa.

Mikäpä tässä maailmassa sinänsä muuttuisi. Isoin uutinen tässä toisaalta on se, että Algeria jostain syystä säilyi tuolta keväältä, muttä nyt alkaa olla mitta täysi.
 
"So never mind the darkness we still can find a way"
- Axl Rose
Kaksi tankkialusta hyökkäyksen kohteina Persianlahdella

Taas mennään. Joku tuolla alueella kovasti tahtoo sotia mutta kuka. Kushnerin Lähi-Idän rauhanohjelma ei oikein etene.
Katsoppas Iltalehden uutisen kommenttiosiota. Siellä eniten tykkäyksiä keräävät USA:ta syyttävät kommentit. Idän trollit eivät vissiin enää tykkää Trumpista.

Raakaölyn hinta on heti noussut useammalla prosentilla tuon tapauksen jälkeen. Noiden maidenhan kannattaa itse tehdä muutama tuollainen isku kuukaudessa, niin saavat paljon enemmän katetta öljylleen.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Katsoppas Iltalehden uutisen kommenttiosiota. Siellä eniten tykkäyksiä keräävät USA:ta syyttävät kommentit. Idän trollit eivät vissiin enää tykkää Trumpista.

Raakaölyn hinta on heti noussut useammalla prosentilla tuon tapauksen jälkeen. Noiden maidenhan kannattaa itse tehdä muutama tuollainen isku kuukaudessa, niin saavat paljon enemmän katetta öljylleen.
Valkoisen Talon sisältä on kuultu tietoja että käärmeöljykauppias ei halua sotaa, samaa ei voi sanoa Boltonista. Iranissa varmasti ymmärretään että täysimittaisessa sodassa jenkkejä vastaan tulisi noutaja. Joku tässä haisee mutten tiedä mikä.
 
Patrik Laine - Mario-esque
Aleksander Barkov jr. - Selke-good
Teppo Numminen - valurautapakki

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit Suomessa
Valkoisen Talon sisältä on kuultu tietoja että käärmeöljykauppias ei halua sotaa, samaa ei voi sanoa Boltonista. Iranissa varmasti ymmärretään että täysimittaisessa sodassa jenkkejä vastaan tulisi noutaja. Joku tässä haisee mutten tiedä mikä.
Kunpa Iranin johdolla olisi trumpmaista maltillisuutta. Tai edes kykyä jättää tankkeri-iskujen houkutteleva sponssaus väliin.
 

Morgoth

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kunpa Iranin johdolla olisi trumpmaista maltillisuutta. Tai edes kykyä jättää tankkeri-iskujen houkutteleva sponssaus väliin.
Veikkaan, että jonkinlainen aseellinen konflikti on tulossa, jos ei ihan täysimittaista sotaa. Jännite jo pidempää kasvanut ja vähän ajat ennen Irakin sotia tulee mieleen. Lisäksi Saudi-Arabia vaikuttaa melko innokkaalta käymään perivihollisensa kimppuun ja proxy-sota Jemenissä on siirtymässä suoraan kahinotiin.

Ainoa toivo kenties, että Trump ei ennen vaaleja haluaisi aloittaa sotaa. Jännää, että kaikki aikojen diilintekijää viedään kuin pässiä naurussa jonkun Banonin toimesta tässä asiassa. Toisaalta taisi Dick Cheney ja Rumsfeldin olla melko aktiivisia Bushin seläntakana, joten ei kai sinällään mitään uutta auringon alta. Iranin ydinaseohjelma on kenties mahdollista tuhota sotimalla, koska Iranille ei ole mitään Kiinan kaltaista suojelijaa niin kuin jollakin Pohjois-Korealla ja varmaan Iranin vallankumouksen jälkeen kylmät välit Iranin ja USAn välillä ei myöskään helpota.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Eikös tehokkain tapa nostaa Presidentin kannatuslukuja jenkkilässä ole aloittaa sota? Mielenkiintoista nähdä jenkkien reaktio tähän iskuun.
 
"Avaruus, tuo käymättömistä korpimaista viho viimeinen"

Tuamas

Jäsen
BBC:n tietojen mukaan UAE on sitä mieltä, että iskut on tehnyt valtiollinen toimija, epäsuorasti viitaten Iraniin.

Mielenkiintoista nähdä kuka iskut on tehnyt, selviääkö lopullinen taustavoima koskaan ja mitä tästä seuraa.

Iranilla ei ole mitään voitettavaa tässä skenaariossa, joten näkisin että jenkkien tukema isku on lähes yhtä todennäköinen kuin Iranin tekemä/tukema.
 
Åja.
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy