Ilmoitukset

Nimimerkin RiverDog vähäinen tuotanto on sisältänyt henkilökohtaisuuksia, offtopicia ja itsemoderointia. Häntä on jo aiemmin huomautettu käytöksestään, mutta kun huomautus ei auttanut, on raati laittanut hänet viikon rauhoittumislomalle.

Lisäksi päätimme viikonloppuna, ettei nimimerkki Bawdy enää jatkossa avaa ketjuja. Meille ei ole väliä, milloin "valmentajalle X kenkää!"-ketju avataan, mutta myös näiden ketjujen avauksiin odotamme edes jonkinlaista panostusta. Tähän Bawdy ei ole kyennyt, sillä hänen ketjunavauksensa sekä Merikiven että Tirkkosen potkuille ovat olleet aivan luokattomia.

Sulje ilmoitus

Arabimaailmassa kuohuu

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana tomageeni, 29.01.2011 klo 23.30.

 1. T1971 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kolme kovaa
  Lainaus:
  Kyllä, se tuli huomattua iranilaisten turvapaikanhakijoiden kanssa. Ovat ylpeästi persialaisia, kuninkaallisia.
  Ylpeys kumpuaa vuosisatojen takaa, vaikka tavan suomalaiselle nuo iranilaisten tavat/ kulttuuri ei juurikaan irakilaisista erotu.
   
 2. bebeto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Ylöjärven Ryhti
  Lainaus:
  Rick Steves' Iran

  Tässä amerikkalaisen Rick Steven dokumentti Iranista. Jos maa kiinnostaa niin kannattaa myös katsoa Yle Areenasta Joanna Lumleyn Silkkitie-dokkarin Irania käsittelevä jakso. Muutama vuosi takaperin Yleltä tuli dokkari joka kuvasi nuorten aikuisten elämää Teheranissa, valitettavasti sitä ei enää löydy Areenasta. Siellä valmistettiin kotitekoista olutta ja kuvattiin kuinka vauraampien perheiden jälkikasvu vietti varsin länsimaista eloa paikallisissa laskettelukeskuksissa. Minulle jäi kuva maasta jossa on toki ongelmansa, lähinnä uskontoon liittyviä, mutta en minä Irania persläpimaaksi kuvailisi. Linkki vie Youtube-videopalveluun. Suurin osa tuon alueen ongelmista on länsimaiden ja Israelin aiheuttamia.
   
 3. muaddib Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Neutraalit Tarkkailijat
  Lainaus:
  Katsoit taas yhden youtube-videon ja tulit tällaiseen johtopäätöksen. Demaritodellisuus on kyllä hilpeä vaihtoehtotodellisuus.

  Iran todellakin on persläpimaa ihan kaikilla länsimaalaismittareilla, varsinkin Teheranin ulkopuolella.
   
 4. Steegil Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
  Lainaus:
  No siis kyseinen nimimerkki fanittaa AOC:tä kybällä ja muutenkin tuntuu uneksivan jossain utopiassa, niin ei kannata edes tämän sankarin mielikuvitusmaailmaan irtautua.

  Toivoisin, että nimimerkki olisi trolli, mutta pahoin pelkään, että hän on ihan tosissaan noiden harhojensa kanssa.
   
  bebeto tykkää tästä.
 5. bebeto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Ylöjärven Ryhti
  Lainaus:
  Montako kertaa olet maassa vieraillut jotta noin syvällä rintaäänellä uskallat mielipiteesi ilmaista? Minun on pakko muodostaa mielipiteeni perustuen dokumentteihin koska en ole koskaan Iranissa käynyt. Teille juutalaisille Iran on uhka ja ymmärrän sen varsin hyvin. Me suomalaiset emme kuitenkaan näe asioita noin mustavalkoisina.
   
 6. muaddib Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Neutraalit Tarkkailijat
  Lainaus:
  Kerran. Sain tahtomattani todistaa paikallisen sharia-poliisin toimintaa ja olen myös ollut aika paljon tekemisissä iranilaisten pakolaisten kanssa, jotka eivät ihan jaa mielipidettäsi rakkaasta kotimaastaan, josta siis olet muodostanut mielipiteesi muutaman youtube-videon ja ilmeisesti 80-luvun Kansan Uutisten perusteella, ts. olet surkean heikosti perillä mistään Lähi-Itään liittyvästä, mutta se on toki "par for the course" kaltaisillesi.

  Tunnen henkilökohtaisesti maailman johtavan Hamas-asiantuntijan (on muuten irkku), joka on siis aivan livenä (ilman youtubea) ollut keskusteluyhteydessä Hamasin ja Lähi-Idän muslimiradikaalien kanssa. Ja nekin nauraa sulle. Ne silti tykkää susta koska olet ns. hyödyllinen idiootti. Demarille tuttua hommaa.

  En ole juutalainen, mutta ymmärrän erinomaisen hyvin, että se on sinulle punainen vaate, demari kun olet.
   
  Viimeksi muokattu: 22.06.2019 klo 01.39
  Klausuuli, Johnny B. Goode, hammer lynx ja yksi muu tykkäävät tästä.
 7. Ollakseni Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Detroit Red Wings
  Lainaus:
  No muutamat iranilaiset ovat minulle kertoneet Iranin olevan persreikävaltio.
   
 8. Wiljami Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
  Lainaus:
  Toisaalta pääsevät sentään vapaasti kulkemaan länsimaihin sen kertomaan, jopa naispuoliset ilman saattajaa/valvojaa/omistajaa tai kotona odottavaa kivitystuomiota. Väittäisin että Iranilla olisi ihan eri valmiudet poistua paskamaakategoriasta, kuin oikeastaan millään otsikon mukaisella arabimaalla. Tosin vaatisi jonkunlaista kädenojennusta ja pyrkimystä maan maallistuvan keskiluokan olojen kohentumiseen. Hyvä kuitenkin muistaa että siinä missä Iran keikautti vallan islamisteille ns. pakotettuna (brittien ja jenkkien nukkehallitsijaa vastaan), tapahtui sama muutos esim. saudeilla sisäsyntyisesti ja ihan omasta tahdosta.
   
  mjr tykkää tästä.
 9. mjr Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen maajoukkueet
  Lainaus:
  Siis jos verrataan Irania ja Saudi-Arabiaa niin Iran vie voiton 16-0. On näitä geopolitiikan paradokseja (ja antidemokraattisia lännen masinoimia vallankaappauksia) että yksi maailman pahimmista valtioista on se "ystävä" näistä kahdesta. Ja kaikki nämä vuosikymmenet tämä "ystävä" on siis vuodattanut fanaattista myrkkyään ympäri maailmaa islamilaisiin yhteisöihin - siis sitä suuntausta edustaviin, joita on lähes 90% kaikista muslimeista.
   
  Klausuuli, Pula-ajan Tretjak, Jesus Shaves ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 10. Steegil Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
  Lainaus:
  Iran oli vielä Shahin aikoihin vakaa ja avoinkin yhteiskunta. Nykyinen johto on taas sitä itseään.
   
 11. Wiljami Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
  Lainaus:
  Toisaalta nykyistä johtoa ei todennäköisesti olisi koskaan nostettu valtaan ilman demokratiakehityksen kampittamista ja shahin nostamista valtaan pitämään huolta öljy-yhtiöiden edunvalvonnasta Persiassa. Ei Iran ennen Pahlavin valtaannostoakaan mikään fundamentalistihihhulimaa ollut, oikeastaan hyvinkin kaukana siitä. Ajatollahin porukat pystyivät sitten kanavoimaan kansan tyytymättömyyden puffaamaan vallansiirtoa itselleen.

  edit. Mietiskelin voisiko jonkunlaista verrokkia keksiä tuolle Iranin tilanteelle n. 50-luvulta lähtien, niin suunnilleen sama kuin Venäjän keisarikunta olisi myynyt/lahjoittanut aikoinaan Suomen metsävarat ulkomaisille puutavarafirmoille ja Suomen itsenäistyttyä nämä firmat olisivat kovin ottein pitäneet kiinni oikeuksistaan omistuksiin joiden avulla valtio nostettiin pikkuhiljaa kehitysmaatasolta maailman huipulle ja jos/kun metsiä yritettäisiin kansallistaa jotta niistä pääsisi hyötymään kansa niiden jättifirmojen sijaan, jättifirmojen kotimaat olisivat järjestäneet vallankaappauksen jossa valtaan nostetaan joku mahdollisimman korruptoitunut henkilö ritarihuoneelta. Olisi siinä voinut paikallisia vituttaa ja saatettu lähteä vaikka komukoiden kelkkaan jos olisivat luvanneet järjestää vallankumouksen.
   
  Viimeksi muokattu: 22.06.2019 klo 19.16
  Trenchtown tykkää tästä.
 12. Morgoth Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
  Ylen ulkolinja: Mies Lähi-idän varjoista

  Ihan mielenkiintoinen dokkari Qasem Suleimanista (vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja) tai lähinnä Iranin toimista viime vuosikymmeniniä alueella. Harmi ettei Jemenistä ollut mitään, vaikka rooli mm. Isisin kaatumisessa ja Al-Assadin tukemisessa ihan hyvin tuotiinkiin esiin.
   
 13. Morgoth Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
 14. Sako Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomalainen Jokerit, canes
  Lainaus:
  Siellä on nyt haukat puikoissa ja tulevat jakamaan "ahdistustaan" eteenpäin. DT:n pläänin mukaan Teheranin pitäisi tässä vaiheessa anoa lakki kourassa pääsyä kuuntelemaan ehtoja...vaan nehän on vissiin päättäneet odottaa seuraavaa ukkoa USA:n johtoon ja tulevat kärjistämään niin paljon kuin arvelevat pystyvänsä ilman sotaa. Ja nyt ne ajattelee olevansa vahvoilla, koska DT menetti roimasti uskottavuuttaan perumalla vastaiskun dronen alasampumiseen.
   
 15. Morgoth Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
  Lainaus:
  Mikäli DT ei enää valittaisikaan seuraavalle kaudella ja tilalle tulisi Iranin kannalta joku parempi ukko niin uskaltavatko tähänkään enää luottaa, koska seuraaja saattaa taas olla joku uusi-DT joka repii kaikki sopimukset. Lisäksi ydinaseella saa uskottavuutta ja Trumpin kehumaan ja käymään kylässä joskus ihan yllättäenkin (vrt. P-Korea), joten onhan se ydinase aika huokutteleva erilaisille persläpi valtioille ja antaa käytännössä suojan USAlta. Jos miettii USAn pressoja ulkopoliitikassa tällä vuosisadalla niin Bush oli huono ja aloitti pari sotaa, Obama oli huono eikä tehnyt mitään ja sitten tämä diili-Trump kaiken kruununa. Toki Iranin suhteen listaan voi lisätä vielä Reagan, Bush vanhemman, Clintonin sekä Carterin. Iranilla on ollut koko aikana ollut vain kaksi johtajaa - Khomenei ja Khamenei. Tuntuu ettei nämä vaalikausien mittaiset jaksot oikein toimi tai mitään järkevää pitkäjänteistä strategiaa ei saada tehtyä. Vaikeuksissa ovat Venäjän, Kiinan, P-Korean ja Iranin kanssa joissa kenties samat ukot vielä Trumpin mahdollisen seuraavankin kauden jälkeen vallassa.
   
 16. Sako Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomalainen Jokerit, canes
  Lainaus:
  Tämä luottamusongelma ei koske pelkästään Irania vaan ennen kaikkea liittolaisia. Jenkit on valinneet huruukon ja sen kannatus on edelleen jäätävät 40%. Huru 1 jatkot tai Huru 2 valinta on täysin mahdollista...

  Iranin ajatollahit ei voi suostua sopimukseen, jonka kanssa menisi kasvot. Ne on uskontodiktatuuri ja hamuavat puolikuun maailman johtoon. Joten vaihtoehdot on vain odottaa tai sotia. Helppo valinta ylivoimaista sotilasmahtia vastaan.

  Ydinase on nähdäkseni välttämätön Iranin tavoiteisiin pääsemiseksl: Iso Saatan rinnalle, tasa-arvoiseksi pitää paästä, Pikku Saatana pitää tuhota ja islamilaisen maailman johtajaksi päästä. Tuo ydinase juttu oli kuitenkin toistaiseksi hallinnassa Obaman sopimuksen myötä. Ilmeisesti tavoite oli ensin vaurastua, jotta olisi varaa kaikkeen kivaan paremmin, kuten proxy armeijoiden ylläpitoon omien rajojen ulkopuolella.
  Lainaus:
  Kaikilla muilla on ollut käsitys USA:n eduista ja tavoista hoitaa ulkopolitiikka paitsi trumpetilla. Tästä on oiva osoitus vetäytyä Syyriasta ja samaan aikaan haastaa riitaa Iranin kanssa; oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee.
   
 17. Morgoth Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
  Lainaus:
  Toisaalta vuosikymmeniä Iran on tukenut aktiivisesti omaan luomustaan, Hizbollahia, ja käynyt jonkinlaista sotaa Israelia vastaan jatkuvasti otsikoiden takana. Tavallaan tuo on kuitenkin koko lähi-idän kannalta mielestäni isompi juttu kuin viimeaikaisempi Jemenin proxy-sota. Vaikea uskoa, että he ihan aidosti jossakin Obaman sopimuksessa olivat mukana tai etteikö kyse olisi jonkinlaisesta ajanpeluusta ja jolla Obamakin sai ongelmaan siirrettyä eteenpäin ja seuraajiensa murheeksi. Bush hyvin pitkälle niillä vuoden 2002 "pahan akseli" jutuillaan tämän ydinsotkun aloitti ja oma lukunsa sitten Iran-Irak sodassa Saddamin tukeminen ja sitä ennen vielä shaahin tukemiset yms. Jollakin tavalla omien USAn omien etujen ymmärrys ainakin näin jälkiviisastellen on ollut aika hakusessa koko ajan. Lisäksi tiedä mikä USAn linja Iranin suhteen tälläkään hetkellä on. Bolton haluaisi pommittaa parkkipaikaksi koko maan ja Trump ei oikein tiedä mitä tekee ja uskoo hoitavansa jollakin liike-elämästä tutulla diilillä tai kenties siellä on joku Ivanka/Jared rakentamassa rauhaa...eiku omaa liiketoimintaansa ympäri lähi-itää.
   
 18. Sako Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomalainen Jokerit, canes
  Lainaus:
  Molemmat palvelee Iranin tavoitteita. Jemenissä pyritään horjuttamaan saudeja ja hitzubullahien tavoitteet ei liene kenellekään epäselviä. Israekin poistaminen on tietysti ykkösenä, mutta lähes yhtä tärkeää heille on saudit. Molemmat merkinnällä täytyy tehdä.
   
 19. Ollakseni Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Detroit Red Wings
  Lainaus:
  Kysehän ei ollut "Obaman sopimuksesta" vaan kansainvälisesti tehdystä sopimuksesta. Ideana oli estää ydinaseen hankkiminen. That's it. Kyse ei ollut tavasta rauhoittaa Irania. Ideana oli estää uuden ydinasevaltion syntyminen maailmaan. Mukana sopimuksessa olivat Kiina, Venäjä, EU, USA ja Iran. Ei siis mikään "Obaman" sopimus.

  Sinällään Iranin salainen palvelu teki salaisesti yhteistyötä 2001-2002 Yhdysvaltojen kanssa. Ideana oli poistaa terroristeja ympäristöstä ja parantaa maiden suhteita pikkuhiljaa. Sitten W. meni puhumaan pahan akselista ja yhteistyö ei oikein enää toiminut. Nythän Trumpilta on Bolton tosiaan kabinetissaan. Boltonista tulee mieleen suuri määrä historiallisia hahmoja, jotka rakastivat sotaa.
   
 20. stunt cock Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  San Jose Sharks, HPK
  Lainaus:
  Pahan akseli puhetta voidaan pitää vain W:n typeryytenä, mutta sitä se tuskin oli. Yksinkertaisesti turvallisuuspalveluiden rajoitettu yhteistyö ei paina pätkääkään verratuna siihen, että Iran aggressiivisella ukopolitiikallaan on ja oli uhka kahdelle strategiselle liittolaiselle. Uskoisin puheen olleen selvä irtiotto liittolaissuhteita vaarantavasta politiikasta.
   
 21. Sako Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomalainen Jokerit, canes
 22. Morgoth Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
 23. Sako Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomalainen Jokerit, canes
  Lainaus:
  Samaa mieltä. Toki uskon Iranin toimivan tällä tavalla, vaikka kostoisku olisikin toteutettu, sillä pakotteet iskevät kovaa ja Iranin tarvitsee saada asiat liikkeelle. Heille ainoa keino on häiriköidä. DT teki päätökset paljon helpommaksi ajatollaheille, jun näytti heikoutta ja pelkoa.
   
 24. Warrington Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Lainaus yleltä. Jenkit leikki tulella vetäytyessään ydinsopimuksesta, ja nyt Iran on ottanut oman sytkärinsä käteen. Kuka tuo bensat? Saa nähdä kauanko menee että Iran ampuu jonkun länsimaisen miehitetyn aluksen, ja Jenkit saa oivan syyn lähteä taas mylläämään lähi-itään. Britit, Saksa ja Ranska seuraa luonnollisesti talutushihnassa. Ydinsopimuksesta vetäytyminenhän on Jenkkien kannalta loistojuttu. Pakotteet takaisin ja kaupallinen hyöty itselle, ja Iran saa rauhassa rakentaa ydinohjelmaansa, kunnes Jenkit voi todistaa että heillä on ydinase, ja there we go again. Tai no eihän sitä tarvi edes todistaa, kuten Irakin keissi osoitti.

  Lainaus:
  Lainaus Yleltä. Jenkeillä on aina ollut loistava kyky hallita kriisinpoikasia. Vakauden ylläpitämiseksi syydetään joukkoja ja kalustoa lähi-itään. Tai no eihän ne mitään vakautta edes halua. Toisaalta ei halua välttämättä täysimittaista sotaakaan. Irakin sota osoitti taloudelliset varjopuolet. Öljy varmaan voiteli pitkään, mutta ei noista täysimittaisista sotaretkistä taida omiaan saada takaisin. Toisaalta Saddamin hallinnolla oli kyllä vitusti kultaa ja rikkauksia. Toki nämä jätettiin Irakin uudelle hallinnolle *hymiö*.

  En tykkää Jenkkien tavasta toimia lähi-idässä, mutta en myöskään tykkää ajatuksesta jossa Iranin kaltaisella maalla on ydinaseita. Uutta ydinsopimusta kehiin siis.
   
 25. Warrington Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus: Täysiä persläpimaitahan nämä Shariaa mielivaltaisesti tulkitsevat maat ovat. Tai kuten @bebeto asian ilmaisee:

  Lainaus:
  Ongelmia on joo. Mutta kaikkihan on ratkaistavissa koraania lukemalla.