Ilmoitukset

Nimimerkki Salama15 pääsee viikon päästä kokeilemaan uudelleen, jos Trumpin ketjuun eksyisi pelkän nimittelyn ja sisällöttömän huutelun sijasta välillä vaikka jotain asiaakin.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Nynoamous jatkoi offtopicia ja turhaa vääntöä ketjunootin jälkeenkin, joten hän saa harjoitella viikon ajan luetun ymmärtämistä.

Sulje ilmoitus

Arabimaailmassa kuohuu

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana tomageeni, 29.01.2011 klo 23.30.

 1. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Totta. Ja Iran saattaa tehdä samanlaisen virhearvion kuin moni muukin alueen valtio sitä ennen: pyhä sota kannattaa ja sen aika on nyt. Taustalla on sekä shiiojen ja sunnien keskinäinen viha, että Iranin viha USA:ta ja Israelia kohtaan. Venäjän rooli saattaa olla ratkaiseva sen osalta, ryhtyykö Iran tosissaan haastamaan. Jos tukea Venäjältä konfliktissa tulee - mihin en sotilaallisena juuri usko - vääräuskoisten kurittaminen saattaa sopia mainiosti. Muussa tapauksessa mitään isompaa ei Iranin puolelta välttämättä tapahdu.
   
 2. Merovingi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Blue Jackets
  En usko Iranin olevan tämän takana. Maata enemmän seuraavana maan hallinto ja toiminta on tutumpi kuin monelle keskivertosuomalaiselle. Monella on aika väärä käsitys maan olevan joku ISIS 2.0 Shiiaversio, vaikka maa on huomattavasti vapaampi ja edistyneempi mitä arabimaat kuten Saudi-Arabia. Esimerkiksi naiset saavat ihan vapaasti äänestää vaaleissa, asua yksin jos saavat vanhemmilta luvan ja myös opiskella. Maan yliopisto-opiskelijoista naisia on 56%. Naisten asema on islamilaisen hallinnon aikana ironisesti parantunut, koska uskonnolliset ja vanhoilliset vanhemmat päästävät lapsensa kouluun.

  Iranilla on ihan selvä ymmärrys siitä ettei sillä ole konventionaalisessa sodassa mahdollisuuksia voittaa Yhdysvaltoja. Maan doktriini perustuukin täysin hyökkäyksen hinnan nostamiseen mahdollisimman korkeaksi, jotta jenkit eivät tulisi tuomaan tuontitavarana demokratiaa ja mäkkärin hampurilaisia. Esimerkiksi maan uskonnollinen poliisi on koulutettu jäämään linjojen taakse sabotaasitoimintaa harjoittamaan ja joukkoja on koulutettu juuri vastarintaan konventionaalisen sodankäynnin rinnalle.

  Maan hallitseva eliitti tietää hyvin miten konventionaalisessa sodassa todennäköisesti kävisi eikä lähde kyllä asialla leikkimään. Maan uskonnollinen ja de facto myös koko maan johtaja Ali Khamenei on hyvin äveriäs ja sehän on saavutettu korruptiolla. Samoin Pasdaranin eli Iranin vallankumouskaartin johto on merkittävässä asemassa liiketoiminnassa ja hyvin varakasta. Eikä sen johtaja ole itsessään uskonnollinen fanaatikko vaan kuulemma enemmänkin iranilainen nationalisti, jolla on pragmaattinen suhtautuminen uskontoon.

  Etuina Iranilla sodassa olisi tuo Persianlahden ahtaus ja mataluus. Eräissä jenkkien kuuluisassa sotapelissä Irania edustava yhdysvaltalainen sotilaskomentaja onnistui upottamaan Yhdysvaltojen armeijan maihinnnousuryhmän ja pari lentotukialusta. Todellisessa sodassa arvioidut tappiot Yhdysvalloille olisivat tuossa kohtaa olleet n. 50 000 kaatunutta.

  Saudien ongelmana on ettei heillä ole kykyä kamppailla Jemenissä kapinallisia vastaan, koska oma armeija on niin huono. Kapinalliset onnistuivat valloittamaan saudien oman rajakaupungin, mikä kertoo tarpeeksi heidän armeijansa kyvystä taistella. Iran on onnistunut saamaan etupiiriinsä Irakin (kiitos jenkkien), ylläpitämään Syyrian ja myös ylläpitämään Libanonin Hizbollahin kautta. Saudien pyrkimykset kaataa Assadin pro-Iran hallinto epäonnistui ja Syyrian sisällissodan valuessa Irakin puolelle, myös Irak on yhä vahvemmin Iranin etupiiriä. Ja pahasti näyttää myös Jemenin valuvan Iranin etupiiriin, niin ei yllättäisi jos Saudit koittavat saada jenkit tekemään likaisen työn puolestaan.

  Yhdysvaltojen ja Iranin sota olisi katastrofi, niin inhimillisesti kuin myös Yhdysvaltojen kannalta. Iran ei ole pieni maa - sen väkiluku on 82 miljoonaa ja pinta-alaltaan se on maailman 18. suurin maa. Maantiede on myös aika vittumaista, koska maassa on paljon vuoristoja ja aavikkoa, joka toimisi suojana vastarintaliikkeille. Jos Irak ja Afganistan tulivat kalliiksi, niin en halua edes kuvitella kuinka kallis olisi miehittää Iran. Ja kuinka paljon se sitoisi Yhdysvaltojen voimavaroja, koska myös Afganistan pitäisi pitää hallussa. Iranin miehitys voisi jättää vapaat kädet Kiinalle ja Venäjälle huseerata omiaan ja haastaa Yhdysvaltojen hegemoniaa.

  Niin, ja puhumattakaan humanitaarisesta kriisistä. Kivasti pakolaisia, jotka pitäisi ruokkia ja pitää hengissä ja tulijoita riittäisi Eurooppaan miljoonia.
   
  sekolust, Konsta Kepuli, macnevis ja 5 muuta tykkäävät tästä.
 3. Morgoth Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
  Lainaus:
  Kuka muukaan se vain voisi olla? Ainoa toinen vaihtoehto, joka tulee mieleen Saudi-Arabia ja sen liittolaiset, jotka yllyttäisivät näin kenties USAta Iranin kimppuun. Toki myös Venäjä/Kiina on mahdollisia, mutta jotenkin nuo vaihtoehdot kuulostavat aivan liian salaliittoteoriamaisilta. Mikäli väite, että iskun takana on täytynyt olla valtiollinen toimija niin tuosta joukosta syyllinen löytyy?

  Lisäksi en lähtökohtaisesti olettaisi, että nämä islamilaiset valtiot välttämättä olisivat välttämättä rationaalisia toimissaan.
   
 4. Wiljami Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
  Lainaus:
  Itse pidän aika montaa vaihtoehtoa Irania todennäköisempänä. Tämä isku olisi Iranilta omaan nilkkaan ampumista erittäin monella tasolla, eikä paikallinen päättäjistö mitään jihadistihihhuleita ole vaikka esimerkiksi Trump sellaista kuvaa niistä mielellään maalaa (samalla kaveeraten saudien kanssa). Saudit olisi aika todennäköinen vaihtoehto ja kyllähän esimerkiksi Venäjällekin kelpaa sekä nouseva öljyn hinta että USA tuhlaamassa resurssejaan ja kansainvälistä kredibilitettiään sodassa josta hyötyisi lähinnä Saudi-Arabia ja aseteollisuus.
   
  arvee tykkää tästä.
 5. Ck Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
  Lainaus:
  Itse veikkaan, että Greenpeace on ampunut ohjukset ja Suomen valtio tukee tätä.
   
  Kymppitonni tykkää tästä.
 6. bebeto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Ylöjärven Ryhti
  Lainaus:
  Minä kallistuisin myös Saudeihin, jo tuo tapaus Kashoggi osoitti että he ovat täysin häpeilemättömiä. Käärmeöljykauppias ei suostu tuomistsemaan maan johtoa ettei asekaupat ja omat bisnekset kärsi.
   
 7. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Kyse voi olla myös epäsuorasta, ei-valtiollisesta toimijasta. Esimerkiksi jokin Jemenin kapinallisia lähellä oleva ryhmä, jolle on luvattu merkittävää tukea joltain uskonnolliselta tai muulta ryhmittymältä, jos tekevät "jotain" häirintää.

  Lainaus:
  Hieno kirjoitus. Lainaamaani liittyen, senkin voi allekirjoittaa. Mulla on tuttuja länsimaalaisia Iranissa nytkin, ja heidän kertomanaan Iranin todellisuus on hyvin erilainen, mitä täältä ajattelisi. Maa on länsiduunarin kannalta monissa asioissa lähellä länsimaita.
   
 8. Wiljami Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
  Lainaus:
  Itselläni on puolestaan työ- ja opiskelupiirien kautta useita iranilaisia tuttavia, joista kaikki vieläpä naispuolisia (ei sillä että olisin mitenkään tietoisesti tai erityisemmin iranittaria tuttavapiiriini hakenut, vaan maassa pääsee naiset ihan ihmisen oikeuksilla opiskelemaan ulkomaita myöten ja uraakin tekemään).
   
 9. arvee Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
  Minäkään en usko Iranin olevan näiden torpedointien takana.
  Venäjää oikeastaan saattaisi huvittaa säätää jotain tällaista, mutta onko heillä kyvykkyys hiippailla siellä sun täällä mielinmäärin? Tuskin Ruotsinkaan aluevesillä, hehe. Isojen sukellusveneiden eli minisuklareiden emoaluksia varmaan pystytään ns. länsimaisissa tiedusteluissa jäljittämään Submarine Tracker-sovelluksella, android-versiokin löytyy varmaan, kinkkipuhelimiin tuota ei Pentagon ehkä enää päivitä. Noh, pienenä vitsinä tämä, mutta kuitenkin.

  Torpedo-tasoiselta hyökkäykseltä nuo paattien peltivauriot näyttävät: onko terrorijärjestöillä vehkeitä tämän toteutukseen?
  Luultavasti riittävän taitavia miehiä tai naisia löytyykin, mutta onko Pikku Kimin Korealla toimivaa kalustoa kaupan?
   
 10. Morgoth Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
  Pompeo julisti jo Iranin olevan iskun takana. Yhdestä tankkerista on löytynyt kylkeen kiinnitetty räjähtämätön magneettimiinakin. Enpä yllättänyt ainakaan tästä julistuksesta. Toivottavasti ei ole samaa tasoa kuin todisteet ennen vuoden 2003 Irakin sotaa. Tosin enpä nyt Iraninkaan rationaalisuuteen niin luottaisi.
   
 11. bebeto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Ylöjärven Ryhti
  64 Years Later, CIA Details Long-Hidden Role in Iran Coup

  Tuossa muistin virkistämiseksi mitä tuossa maassa on tapahtunut toisen maailmansodan jälkeen. Öljyvarat kansallistettiin 50-luvun alussa, BP eli britit eivät tuosta tykänneet ja pyysivät liittolaisiltaan apua asiassa. Truman ei vallankaappaukselle lämmennyt koska vieroksui brittien ja ranskalaisten kolonialismia. Vallan vaihduttua rapakon takana tuli toinen ääni kelloon ja demokraattisesti valittu pääministeri kukistettiin ja shaahi Reza Pahlavi nostettiin valtaan. Briteille kyse oli öljystä, jenkeille politiikasta koska he pelkäsivät neukkujen tuloa alueelle. Haastattelu sivuaa myös Tillersonin roolia dokumenttien julki tulossa.

  Minulla ei ole ainuttakaan iranilaista tuttavaa mutta olisi suuri sääli jos alueella puhkeasi täysimittainen sota. Niin upeita ja kulttuurihistoriallisesti tärkeitä kaupunkeja ja rakennuksia Iranissa on. Linkki vie Youtube-videopalveluun.
   
 12. White Wolf Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  AC/DC
  Lainaus:
  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006141962.html

  IS uutisessa on videokuvaa räjähtämättömän miinan irrottamisesta.
  "Yhdysvaltalaiset sanovat, että videolla näkyy, kuinka Iranin vallankumouskaarti käy hakemassa räjähtämättömän miinan iskun kohteeksi joutuneen tankkerin kyljestä. "
  Tässä tankkerina siis se Kokuka Courageous

  Millähän vehkeellä tuo on kuvattu, kun paikallista aikaa klo.4:10 (pimeää) ja tuommosta kohtuullisen hyvää kuvaa irtoaa?
   
 13. sininen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  NY Yankees, NFL, Jokerit 1967-2013
  Trumpin hallinto on sellainen patologisten valehtelijoiden klubi, että uskottavuus kärsii myös tällaisten todisteiden kohdalla. Tässä nimenomaisessa tapauksessa uskottavuutta rapauttaa vielä se, että trumpistit ovat aktiivisesti pyrkineet heikentämään USA:n suhteita Iraniin siitä lähtien kun pääsivät valtaan. Motiivi tähän tihutyöhön voi olla kenellä vaan, jonka intresseissä on kärjistää tilannetta entisestään.

  Jos kyseessä todella olisi Iran valtiona, niin kyseessä olisi joko kolossaalinen oma maali tai harvinaisen kylmäverinen peliliike tai molemmat.
   
 14. Morgoth Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
  Lainaus:
  Eikö tuo tapahtunut 16.10 eli 4.10 PM? P-8llä ja Droneila ilmeisesti kuvattu ja alue oli varmaan jo tuossa vaiheessa seurannassa. Luulisi, että videomateriaalia olisi Iranin veneen matkasta satamaan asti? Tuskinpa tosin julkisuuteen tulee ikinä, mutta ainakin sillä tuon voisi todistaa melko aukottomasti. Aika säälittävää tunarointia Iranilta lopulta. Mikäli yksi magneettimiina jäi ihan oikeasti räjähtämättä, niin pakkohan sitä on yrittää hakea pois tai muuten syyllinen olisi selvinnyt myös.

  Toki aika sopiva sattuma, että yksi miina jää räjähtämättä ja videomatskua on heti todisteena sekä iskuilla ei ilmeisesti tarkoitus tehdä mitään massiivista tuhoa vaan vaikuttavat sinällään aika harmittomilta.
   
  Viimeksi muokattu: 14.06.2019 klo 08.14
 15. bebeto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Ylöjärven Ryhti
  Lainaus:
  Minä ymmärsin niin että tämä viimeisin isku tehtiin torpedoilla ja tuo toukokuinen isku magneettimiinoilla. Mutta kukapa näistä tietää.
   
 16. Morgoth Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
  Lainaus:
  Torpedo taisi olla vain laivavarustamon ilmoitus heti tapahtuman jälkeen, mutta sen jälkeenhän on miinoista puhuttu. Jos vaivaudut lukemaan esim. tähän videoon liittyvät uutiset niin kaikissa puhutaan miinoista ja sitähän Pentagon tuolla videollaan vielä yrittää todistaa.
   
 17. bebeto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Ylöjärven Ryhti
  Lainaus:
  Niin, on melko kummallista kun toukokuisen iskun jälkeen puhuttiin kuinka vain valtiollinen toimija voisi lähettää ryhmän taistelusukeltajia asentelemaan magneettimiinoja ja myöhemmin kaverit käyvät keräämässä niitä pois vesirajan yläpuolelta. Mutta kaipa tuo mahdollista on.
   
 18. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Muistelisin iskuun liittyvien toukokuun kuvien olleen laivan niistä vahingoittuneista osista, jotka ovat veden alla. Kun ei sekoita kahta erillistä iskusarjaa, iskut ovat sinänsä loogisia. Mitä tulee USA:n julkaisemaan uuteen videoon, vaikea sitä on väärennykseksi väittää. Keitä ovat miinaa poistavat, siitä voi varmaan jossain määrin kiistellä. Siis somessa yms. USA:lla on 100 % varmuudella paljon muutakin tiedustelufaktaa videon lisäksi. Vaikea on suoraan uskoa, että tarkoituksella valehtelisivat.
   
 19. Tuamas Jäsen

  Lainaus:
  Irakin joukkotuhoaseet huutavat heippa.
   
 20. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Näin on. Ja moni, moni muukin kohde. Mutta ajattelin nyt tätä tilannetta.
   
 21. Red Machine Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Niin, tuskin Jenkit on sen yläpuolella, etteikö pientä konfliktia voisi puhaltaa eloon kotimaan/muun agendan takia. Onhan sitä syytelty Puttea samasta. Mun mielestä Trump menee lähes samaan kategoriaan ja siksi se on ihan validi optio. Pompeon kerrotaan muutenkin lobbaavan pressaltaan kovempia otteita Irania kohtaan.

  Mutta miten tämä palvelee USA:n taloudellisia etuja? Niistähän Trump aina lähtee. Eli kuten aina ja kaikissa konflikteissa, kuka hyötyy ja miten?

  En usko venäläisten olleen asialla. Mites Iran, löytyykö sieltä ääripäätä käynnistää tällaista operaatiota ilman ylemmän johdon lupaa? Ääriaines halajaa konfliktia? Samaa voi kysyä Saudien suunnalta.

  Sopisiko konflikti Persianlahdella Kiinan suunnitelmiin?
   
 22. Cobol Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit Suomessa
  Lainaus:
  Periaatteessa näin. Mutta pohdin faktojen valossa. Jos USA olisi takana, sen olettaisi hakevan tekosyytä suoraan iskuun Irania vastaan. Sitä varten tarvittaisiin vähän kovempaa tavaraa, kuin pari iskusarjaa heikkotehoisia miinoja, joiden tuhoja esitään karrikoiden suurennuslasilla. Toiseksi, jos USA on takana, USA:ssa olisi käynnissä jonkin tasoinen vehkeily Trumpia kohtaan. Trump ilmoitti haluavansa neuvotella Iranin kanssa samalla tavalla kuin Pohjois-Korean kanssa. Kun on nähty hänen poliittiset liikkeensä Pohjois-Korean kanssa, lausumaa ei mielestäni voi epäillä. Tämän neuvottelun luulisi olevan Iraninkin etu, ja siksi on syytä olla epävarma iskujen todellisesta tekijästä (taustallakin) niin kauan kun faktaa tulee enemmän esiin. Mutta jos kyseessä olisi USA, Trump olisi joutumassa sivuun. Ja tähän en ihan jaksa uskoa.

  Enemmän epäilen vaihtoehtotoa, mistä jo kirjoitinkin. Jokin alueen uskonnollinen tai muu suuntaus pyrkii aiheuttamaan konfliktin tai sodan. Vaikkapa Iranista löytyy tahoja, jotka eivät ole tyytyväisiä maan "länsimaisuuteen", vaan haluavat tiukemman linjan.
   
 23. Stolk-2 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oilers
  Outoja ovat olleet nämä tämän kuun ja edellisen kuun hyökkäykset. Tankkerit selviävät minimaalisin vahingoin ja tämä on muka voiman näyttö Iranin suunnalta. Sota syttyy ja Iran lähettää taistelusukeltajia alusten kimppuun? Iran on harvoin yrittänyt toimia suoraan vaan yleensä ovat käyttäneet kolmatta osapuolta kuten Hizbollahia. Itse epäilen jotain kolmatta osapuolta jolle sopii se, että saudit ja iranilaiset joutuvat konfliktiin. Vaikea kuvitella sotaa näiden kahden maan välille kun niillä ei ole maarajaa ja laivastot rajoittuvat pieniin aluksiin. Kun loogisesti ajattelee, niin mitä Iran on voittanut näillä iskuilla? Saanut kansainvälistä paheksuntaa ja joutunut vielä enemmän paitsioon kansainvälisissä suhteissa. Vaikka Venäjä tukee Irania, niin konflikti tai avoin sota ei palvele Venäjän etuja. Sota Iranin ja Usan välillä todennäköisesti johtaisi Usan voittoon, niin tuskin Venäjä haluaa amerikkalaisia lähemmäs sen rajoja.
   
 24. Sako Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomalainen Jokerit, canes
  Lainaus:
  Suuri joukko DT:n neuvonantajia ja napamiehiä on Iran-haukkoja, jotka tahtoo sotaan. Kireiden talouspakotteiden myötä Iranin kovan linjan molot jo katsoo olevansa sodassa. Iranilla ei oikeastaan ole mitään hävittävää niin kauan, kun homma ei riistäydy sodaksi ja jännitteiden lisääminen on heille asemia vahvistava siirto.

  Lainaus:
  DT:n hallinto ja läski itse valehtelee päivittäin.
  Lainaus:
  Upotetut tankkerit olisi syy sotaan, vahingoittuneet ei. Ei ne halua suoraa sotaan vaan pistää hintaa USA:n pakotteille. Jos nuo olisi terrosristien esim isis tai false flag operaatio, niin laivat olisi tuhoutuneet. Siksi mun uskomus on, että asialla on Iranin käsikassarat tai vallankumosukaarti.
   
 25. sem Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  En kenttätykistön miehenä väitä ymmärtäväni merisodankäynnistä yhtään mitään mutta onko todellakin niin että jos X:n laiva ajaa Y:n miinaan ja miina ei räjähdä niin Y:n armeija käy hakemassa miinan pois?

  Ottaen huomioon alueen historian niin ostan jopa selityksen "aiempien konfliktien jäljiltä raivaamatta jäänyt miina oli lähtenyt ajelehtimaan" kuin sen että Iran hyökkää miinoin.