Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 403 702
  • 15 508

godofthunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings
Tuossa SAK:n muistio ajalta, jolloin tuota mallia suunniteltiin kolmikannassa. Kritiikkiä on annettu jo silloin, mutta mitäpä niistä välittämään.

"
Työllisyyden lisääminen ja
työttömyyden keston
lyhentäminen
Työryhmän muistio

Täydentävä lausuma työllisyystyöryhmän ehdotuksiin

SAK ei kannata työryhmän valmistelemaa ehdotusta työttömyysturvan uudistamismalliksi. Ehdotus uudesta c
aktiivimallista omavastuupäiviin todennäköisesti heikentäisi merkittävällä osalla työttömiä heidän työttö-
myysturvaansa. Hallituksen aiempi työttömyysturvan leikkausesitys on vasta eduskunnan käsittelyssä. Tämä
aiempi päätös mm. lyhentää ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa sadalla päivällä.
Osana kilpailukykysopimusta hallitus luopui hallitusohjelmassa sovitun lisäleikkauslistan toteuttamisesta.
Tällä listalla oli myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan 120 miljoona euron lisäleikkaus. SAK:n jäsenliitot
olivat siinä käsityksessä hyväksyessään kilpailukykysopimuksen, että työttömyysturvaan ei enää tehdä lisä-
leikkauksia.
Omavastuupäivämalli ei kohtelisi työttömiä yhdenvertaisesti. Eri puolilla Suomea ja eri ammattiryhmissä
olisi erilaiset mahdollisuudet täyttää aktiivisuusehdot. Erityisesti työttömyyden pitkittyessä omavastuupäiviä
voisi kertyä huomattavasti nykyistä enemmän. Työttömyysturvan leikkaamisen vastapainoksi ei myöskään
ole tulossa merkittävästi lisää työllistymistä edistäviä palveluita, lukuun ottamatta palkkatuen lisääminen. On
kyseenalaista leikata työttömän toimeentuloa ehdotetulla tavalla, jos työttömällä ei ole tosiasiallista mahdol-
lisuutta saada työtä tai palveluja.
Erityisen ongelmallista on, että työryhmässä ei ole samaan aikaan tarkasteltu nykyistä karenssijärjestelmää,
vaan tosiasiassa rakennetaan toista karenssijärjestelmää nykyisen rinnalle. Tämä monimutkaistaisi entises-
tään työttömyysturvajärjestelmää kun sitä pitäisi päinvastoin yksinkertaistaa. Työttömyysturvan karenssijär-
jestelmä olisi uudistettava ennakoitavammaksi, yksinkertaisemmaksi ja paremmin aktiivisuuteen ohjaavaksi.
Nykyiset karenssit ovat usein kohtuuttoman pitkiä suhteessa työttömän rikkeeseen. Lisäksi työttömien opis-
kelua pitäisi helpottaa.
Hallitus on jo päättänyt, että jatkossa jokainen työtön haastatellaan kolmen kuukauden välein. Työryhmän
ehdotuksessa työttömän aktiivisuuden toteaminen jäisi kuitenkin työttömyyskassojen ja Kelan tehtäväksi ja
kokonaan irralleen työttömien haastatteluista. Hallitus arvioi parhaillaan myös TE-toimistojen tehtäviä ja
työttömyysturvaan liittyvien viranomaistehtävien hoitoa osana maakuntauudistusta. Yhtenä vaihtoehtona on
siirtää viranomaistehtäviä maksajille eli Kelalle ja työttömyyskassoille. Osana näitä uudistuksia olisi erin-
omainen tilaisuus yksinkertaistaa nykyistä työttömyysturva- ja karenssijärjestelmää.

Helsingissä 2.10.2016
"
 

godofthunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings
Olikohan tämä, entisen Vasemmistoliiton puoluesihteerin ja myös pari vuotta SAK:n ekonomistina toimineen, nykyisin STTK:n pääekonomisti Ralf Sundin näkemys täällä jo linkattu tai kerrottu? No ei se mitään, vedetään vaikka kertauksen vuoksi:
Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava” | Uusi Suomi

Sinällään kyllä aikamoinen illuusio, että tuosta mallista olisi saatu hyvää, jos jo lähtökohtaisesti ollaan liikkeellä kustannusneutraalisti. Jos tuohon olisi panostettu kunnolla antamalla tuolle resursseja, olisi ääni varmasti erilainen tällä hetkellä.

Mun puolison tulot koostuvat tällä hetkellä palkkatyötä, freelancer-työstä, esiintymispalkkioista/esityspalkkioista, sekä mahdollisista projektikohtaisista apurahoista. Kukaan ei ole vielä osannut kertoa minulle, että miten noita tullaan kohtelemaan, kun hänen aktiivisuutta tarkastellaan. Tuntiopetuksesta tulevat tunnit riittävät kevääseen asti, mutta kun tanssikoulu sulkee ovensa kesäksi, alkaa ihmettely. Hän tekee myös postilla töitä tarvittaessa töihin kutsuttavana, mutta viimeksi tunteja on tarjottu joulukuun alussa. Että tuohonkaan ei voi luottaa yhtään.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Hallitusneuvottelut kokonaisuudessa on asia erikseen. Sen sijaan väite SAK:n osallistumattomuudesta lain laadintaan on vähintäänkin outo, joten pysytäänkö totuudessa. Boldaus oma.

Minulla tässä vieressä on kopio asiakirjasta, joka on osoitettu SAK:n toimesta eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle liittyen Hallituksen esitykseen ns. aktiivimallista, jota johtaa kolmikantaisessa työryhmässä pääministeri Sipilä.

SAK korostaa lausunnossaan, etteivät työmarkkinajärjestöt ole sitoutuneet toteuttamaan Sipilän työryhmässä esitettyyn malliin, joka leikkaa työttömien työttömyysturvaa ja on siten sovitun kilpailukykysopimuksen vastainen.
Eikö sun pitänyt ottaa kuula kalloon lahtarilta mieluummin kuin osallistut kapitalismiin? Jätkä on petturi, kapitalistin huora ja huijari.
 

Fancy Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
IceHearts
Eikö sun pitänyt ottaa kuula kalloon lahtarilta mieluummin kuin osallistut kapitalismiin? Jätkä on petturi, kapitalistin huora ja huijari.
Hienoa, että muisti pelaa.

Sisällissodan (1918) verrattavissa olosuhteissa lahtarit mitä suurella todennäköisyydellä ampuvatkin minun ilman suurempia oikeudenkäyntejä. Voit olla ampuja, en välitä siitä. Pasifistina en tule aseeseen tarttumaan, jota minulle tullaan tarjoamaan.
 
Suosikkijoukkue
JYP, Vatanen, Blackhawks
Yksi kaveri kovasti toitottaa tätä vastaan. Varmaan paljon omista lähtökohdistaan katsoen, on nimittäin sesonkityöläinen asfalttihommissa. Meinasi, että eikä hän nyt saisi talven yli huilia ja nostaa korkeaa ansiosidonnaista, kun on ensin painanut lumettoman ajan pitkää päivää. Samalla toitottaa, kun meillä matalapalkka-alan työntekijöillä on niin paskat palkat. Totesin vain, että hänen tulee tietää, että itse syö siitä puolison tuloista nostamalla turhaan valtion kassasta roimasti rahaa. Mutta kun pitää huilia. Tuumasin vaan, että sitten jos aiot antaa itsellesi luvan motkottaa tästä asiasta, niin sitten kerryttää sesongin tuloista säästöjä talven ajalle, että voi niillä sitten huilia, kun kerran muuta työtä ei halus ottaa vastaan. Aktiivimalli ei ole täydellinen, mutta olosuhteissa siitä ei täydellistä voi saadakaan. Se on kuitenkin askel oikeaan suuntaan ja sitä varmasti säädetään parempaan, kun tuloksia saadaan suuntaan tai toiseen. Tämä malli ei todellakaan vaadi paljon yksittäiseltä työttömältä. Joillekin se on hankalampi rasti kuin toisille, mutta sitten on aika tehdä isoja valintoja. Sairaille tehdään varmasti myönnytyksiä. Isolle osalle työkyvyttömistä paras lääke olisi tehdä töitä ja heidät pitäisi ensisijaisesti töihin saada.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Minä kannatan lakko-oikeutta työtaisteluaseena ja pidän aktiivimallia paskasti suunniteltuna lakina mutta en ymmärrä edes vähää alusta poliittisia enkä myötätuntolakkoja.

Työtaistelu on käydään kahden osapuolen välillä jossa koetetaan vaikuttaa neuvottelutulokseen. Jos alalla on työrauha

SAK:n sivuilla todetaan seuraavaa:

"Siitä ei säädetä laissa vaan oikeus poliittiseen lakkoon perustuu YK:n alaisen Kansainvälisen työjärjestön ILO:n hyväksymiin periaatteisiin, joihin Suomi on sitoutunut.

ILO:n mukaan ammattiyhdistyksillä pitää olla mahdollisuus protestilakkoihin ja mielipiteensä ilmaisemiseen yhteiskunnallisissa kysymyksissä, vaikka ne eivät suoraan kuuluisi työehtosopimuksissa sovittuihin asioihin

Yhdistymisvapaus ja siihen sisältyvä työtaisteluoikeus on turvattu ILO:n sopimusten lisäksi Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja Suomen perustuslaissa

Se mitä ILO on asiasta sanonut löytyy tuolta:

ILO principles concerning the right to strike

"The Committee of Experts also has stated that strikes that are purely political in character do not fall within the scope of freedom of association. However, the difficulty arises from the fact that it is often impossible to distinguish in practice between the political and occupational aspects of a strike, since a policy adopted by a government frequently has immediate repercussions for workers or employers; this is the case, for example, of a general wage and price freeze"

Ymmärrrän että noiden erottaminen voi olla vaikeaa jos osa poliittisista päätöksistä vaikuttaa työehtosopimukseen. Miten työttömyysturvaa liittyvä lakimuutos vaikuttaa työehtoihin? Olisin ymmärtänyt vastaavan mielenilmaisun Kiky-malliin liittyvästä työajan pidennyksestä koska se selkeästi puuttuu työehtosopimuksessa määriteltyihin ehtoihin.

Poliittiset lakot voisi rajata muutamaan tuntiin. Uskoisin että AY-änkyrät osaavat käyttää senkin ajan siten että siitä on mahdollisimman paljon haittaa muille ihmisille.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Miksi tätä mielenilmaisua ei tehty tuolloin, ennen lain voimaan astumista? Turha tässä vaiheessa on vääntää, kun tavara on housuissa.

Onhan se erikoista, jos joka käänteessä pitää olla sohimassa isoilla aseilla. Joskus olisi syytä osata tehdä hyvin ilman sen suurempaa draamaa. Ei näemmä onnistu.

"Miksi ette järjestäneet mielenilmaista ennen lain astumista voimaan? Olitte kyllä kertoneet mielipiteenne yli vuosi ennen lakimuutosta, mutta ei riitä. Kyllä Suomi pitää saada hetkeksi pysähdyksiin, että me täällä hallituksessa ymmärretään. Päästään tietysti siinä samalla jeesustelemaan, että tämä leikki maksaa."
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuossa SAK:n muistio ajalta, jolloin tuota mallia suunniteltiin kolmikannassa. Kritiikkiä on annettu jo silloin, mutta mitäpä niistä välittämään.
...
"
Eli jos SAK:n toiveet eivät ole lopullisessa laissa, niin yleisakkoa vaan kun niistä ei ole välitetty?

Mikä vittu siinä on vaikeaa, suomessa eduskunta tekee päätökset demokraattisessa järjestyksessä ja kyselee muiden mielipiteitä, mutta tietenkin tekee lopulliset päätökset itse kokonaisuus mielessään.

Mikä helvetin veto-oikeus SAK:lla on demokratiaan?
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Mikä helvetin veto-oikeus SAK:lla on demokratiaan?

Kirjoittamasi sisältö kuuluisi oikeastaan olla muodossa: "mikä oikeus kansalla on demokratiaan" Onhan se haitta, ellei murhe, että kansa pitää ääntä, jos sitä kuulematta heidän toimeentuloaan leikellään mielivaltaisesti päättömillä päätöksillä.

Tyhmät päättäjät ansaitsevat kaiken mahdollisen kurituksen järjettömyydestään, vaikka et sitä kykene ymmärtämäänkään. Koko touhu on pelkkää hölmöläisten peitonkutomista ja tulokset samoja, joten kansa oikeutetusti viestii asiasta tavalla, joka sillä on.

Kuis muuten, kun sitä SAK:ta niin syyllistät, niin mihis lootaan laitat sitten ne insinöörit? Mukana kun on nekin, vai tyhmiksikö ovat muuttuneet ja koulutus mennyt hukkaan, kun agitaatiotasi eivät ole ymmärtäneet?
 

Jeffrey

Jäsen
Yksi kaveri kovasti toitottaa tätä vastaan. Varmaan paljon omista lähtökohdistaan katsoen, on nimittäin sesonkityöläinen asfalttihommissa. Meinasi, että eikä hän nyt saisi talven yli huilia ja nostaa korkeaa ansiosidonnaista, kun on ensin painanut lumettoman ajan pitkää päivää. Samalla toitottaa, kun meillä matalapalkka-alan työntekijöillä on niin paskat palkat. Totesin vain, että hänen tulee tietää, että itse syö siitä puolison tuloista nostamalla turhaan valtion kassasta roimasti rahaa. Mutta kun pitää huilia. Tuumasin vaan, että sitten jos aiot antaa itsellesi luvan motkottaa tästä asiasta, niin sitten kerryttää sesongin tuloista säästöjä talven ajalle, että voi niillä sitten huilia, kun kerran muuta työtä ei halus ottaa vastaan. Aktiivimalli ei ole täydellinen, mutta olosuhteissa siitä ei täydellistä voi saadakaan. Se on kuitenkin askel oikeaan suuntaan ja sitä varmasti säädetään parempaan, kun tuloksia saadaan suuntaan tai toiseen. Tämä malli ei todellakaan vaadi paljon yksittäiseltä työttömältä. Joillekin se on hankalampi rasti kuin toisille, mutta sitten on aika tehdä isoja valintoja. Sairaille tehdään varmasti myönnytyksiä. Isolle osalle työkyvyttömistä paras lääke olisi tehdä töitä ja heidät pitäisi ensisijaisesti töihin saada.

Eikä tämä koske ainoastaan asfalttihommissa olevia, vaan myös muita kausityöntekijöitä. Itse tunnen jääkiekkoilijoita, tv-sarja näyttelijöitä, elokuvantekijöitä ja ties sun minkä alan experttiä jotka nostavat kauden ollessa käynnissä todella kovaa liksaa, ja sitten lomasesonkina ovat ansiosidonnaisella.

Onhan se nyt koomista, että lomarahoineen yli 50k/vuodessa tienaavat istuvat sesonkien välisen ajan, eli kun kiekkoa ei pelata, tv-sarjaa kuvata, asfalttia ei työstetä tai elokuvaproggisten välisen ajan muiden rahoilla kotonansa. Tehköön sen valinnan omaan elämäänsä jos haluavat, mutta tehköön sen omalla rahallaan.
 

Jeffrey

Jäsen
Kirjoittamasi sisältö kuuluisi oikeastaan olla muodossa: "mikä oikeus kansalla on demokratiaan" Onhan se haitta, ellei murhe, että kansa pitää ääntä, jos sitä kuulematta heidän toimeentuloaan leikellään mielivaltaisesti päättömillä päätöksillä.

Kerro nyt ihmeessä mitä yhteyttä tällä työnseisauksella on demokratian kanssa? Demokratiassa kansa valitsee, ja kansa on meille valinnut eduskunnan. Tämä SAK:n toiminta taas on lähinnä autokratista kommunismia, jossa itsevaltias pyrkii saamaan vallan keinolla millä hyvänsä.
 

Tuamas

Jäsen
Eikä tämä koske ainoastaan asfalttihommissa olevia, vaan myös muita kausityöntekijöitä. Itse tunnen jääkiekkoilijoita, tv-sarja näyttelijöitä, elokuvantekijöitä ja ties sun minkä alan experttiä jotka nostavat kauden ollessa käynnissä todella kovaa liksaa, ja sitten lomasesonkina ovat ansiosidonnaisella.

Kerrotko millä mekanismilla ja mistä ammatista jääkiekkoilija nostaa ansiosidonnaista?
 

Jeffrey

Jäsen
Kerrotko millä mekanismilla ja mistä ammatista jääkiekkoilija nostaa ansiosidonnaista?

Hieno tämä sinun tapasi viedä keskustelua sivuraiteille pienten sanankukkasten takia.

On täysin merkityksetöntä mitä työttömyysetuutta nostetaan. Aktiivimalli on silti täysin tervetullut uudistus. Valitettavasti meillä ei ole enää rahaa kustantaa kaikkia ylenpalttisia sosiaalietuuksia. Ja yksi järkevimmistä sitä vähentää on ihmisten omatoimettomuus.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Demokratiassa kansa valitsee, ja kansa on meille valinnut eduskunnan.

Vaan jos valittu alkaa polkemaan sen kansan oikeuksia valituksi tultuaan, se ei enää edusta kansaa. Silloin demokratiassa se kansa käyttää olevia väyliä ilmaistakseen mielipiteensä. Sinusta se vissiin on rikos, minusta rikkaus, mutta kukin tyylillään. Ilman näitä kanavia tulema olisi paljon rupisempi kaikille osapuolille, mutta nokkaansa pisemmälle ajattelemattomathan ei tätä tietenkään hoksaa.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Aktiivimalli on silti täysin tervetullut uudistus.

Malli ei siis ilmeisesti kohdistu sinuun? Päättelen tämän siitä, en ole kuullut ainoankaan tämän kohteena olevan tätä tervetulleeksi toivottavan. Sen sijaan helvetin monen, joita tämä ei koske olen kuullut kiroavan tyhmyyden maksimoinnin hintaa yhteiskunnalle.

Kun puhut teistä, joilla ei ole enää varaa (ihan niinkun sun roposillas olis paskankaan väliä minkään suhteen) siihen tai tähän, niin oletkos lainkaan tullut ajatelleeksi mitä tämäkin sirkus todellisuudessa kustantaa? yhtään aitoa duunipaikkaa se ei synnytä, mutta kela ja te - toimistot joutuu palkkaamaan byrokraattiarmeijan pyörittämään tyhjää arpaa ja koska tuen leikkaus on lain vastainen, valtio sen puuttuvan pulittaa kaikissa tapauksissa toimeentulotukena. Tähän teillä on ilmeisesti varaa, veronmaksajilla ei kuitenkaan ole mitään halua hyysätä idiootteja päätöksiä, joiden kustannus on moninkertainen tuottoon nähden.
 

Jeffrey

Jäsen
Vaan jos valittu alkaa polkemaan sen kansan oikeuksia valituksi tultuaan, se ei enää edusta kansaa. Silloin demokratiassa se kansa käyttää olevia väyliä ilmaistakseen mielipiteensä. Sinusta se vissiin on rikos, minusta rikkaus, mutta kukin tyylillään. Ilman näitä kanavia tulema olisi paljon rupisempi kaikille osapuolille, mutta nokkaansa pisemmälle ajattelemattomathan ei tätä tietenkään hoksaa.

Hyväksyt sinä sitä tai et, niin kaikissa pohjoismaissa on jouduttu tekemään leikkauksia sosiaalietuuksiin.

Suomen taloudellinen tie ei ole ollut millään tavalla kestävä. Suomessa on liian pitkään hyväksytty esimerkiksi ihmisten itse valitsemaansa toimettomuutta. Näiden asioiden hyväksyminen vain nyt on pakollista. Ja leikkauksia tullaan varmasti näkemään myös jatkossa. Tosin tullaan näkemään myös helpotuksia. Tällainen on esimerkiksi Sipilän hallituksen tekemä päivähoitomaksujen uudistus, ja ne kaikki uudistukset jotka edistävät ihmisten työnsaantia. Ruotsissa vihervassarit leikkasivat maahanmuuttajilta, en ole varma olisiko tämä ollut Suomessa hyväksytympi polku?

Sweden was among the best countries for immigrants. That's changing. | Public Radio International
 

Jeffrey

Jäsen
Malli ei siis ilmeisesti kohdistu sinuun? Päättelen tämän siitä, en ole kuullut ainoankaan tämän kohteena olevan tätä tervetulleeksi toivottavan. Sen sijaan helvetin monen, joita tämä ei koske olen kuullut kiroavan tyhmyyden maksimoinnin hintaa yhteiskunnalle.

Kun puhut teistä, joilla ei ole enää varaa (ihan niinkun sun roposillas olis paskankaan väliä minkään suhteen) siihen tai tähän, niin oletkos lainkaan tullut ajatelleeksi mitä tämäkin sirkus todellisuudessa kustantaa? yhtään aitoa duunipaikkaa se ei synnytä, mutta kela ja te - toimistot joutuu palkkaamaan byrokraattiarmeijan pyörittämään tyhjää arpaa ja koska tuen leikkaus on lain vastainen, valtio sen puuttuvan pulittaa kaikissa tapauksissa toimeentulotukena. Tähän teillä on ilmeisesti varaa, veronmaksajilla ei kuitenkaan ole mitään halua hyysätä idiootteja päätöksiä, joiden kustannus on moninkertainen tuottoon nähden.

Siis mitenkä se nyt oli? Toisaalta olen kanssasi samaa mieltä kanssasi, valtion työntekijöiden määrä tulisi olla mahdollisimman pieni.

Ja kyllä, aktivointimalli kohdistui myös minuun! Viime kesänä muutin toiselle puolelle Suomea töiden perässä, ja olin sen vuoksi oikeutettu työttömän liikkuvuusavustukseen. Mielestäni tuo oli oikein erittäin hyvä uudistus istuvalta hallitukselta. Se ei ole minun vikani jos muut eivät halua tarttua tällaiseen porkkanaan.

Itse olin työttömänä 3-4 kk. Lähetin tuona aikana pitkälti toista sataa työhakemusta. Ja olin lopulta parissa kymmenessä työhaastattelussa. Tehtävä nimikkeet vaihtelivat laidasta laitaan, toimialat laidasta laitaan. Työtä hain noin 2 000 km säteellä silloisesta kodistani, kaukaisin työhaastattelu minulla oli Keski-Euroopassa. Lopulta olisin samanaikaisesti saanut kaksi eri paikkaa, joista valitsin mielekkäämmän. En koe, että minulle olisi tullut haasteita täyttää aktiivimallin vaatimuksia. Toisaalta jos olisin sen 30€ kuukaudessa menettänyt, niin olisin varmaan todennut sen olevan oma vikani. Kuten totesin myös silloin kun epähuomiossa jätin yhden lomakkeen työkkäriin palauttamatta, ja työmarkkinatukeni hetkeksi katkaistiin.

Ja myönnän, minun esimerkkini ei sovi kaikille. Siltikin niiden töiden hakeminen ei ole niin hankalaa kuin on annettu ymmärtää. Lisäksi aktiivimalli velvoittaa ihmisiä hakemaan töitä, ei saamaan niitä. Toki jos haluaa tehdä vain jotain spesifiä hommaa, olla ahvenen piikkien perkaaja Inarissa, niin hommat voivat olla vähissä.

Koko työttömien aktivoimiseen tähtäävä malli on todella hieno kokonaisuus, josta nyt pieni nyanssi on nostettu vaaliaseeksi.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Hyväksyt sinä sitä tai et, niin kaikissa pohjoismaissa on jouduttu tekemään leikkauksia sosiaalietuuksiin.

Haastat paskaa, oikeammin asia menee niin, että vallitsevan taloususkonnon myötä niitä leikkauksia on haluttu tehdä, ei jouduttu tekemään. Lisäksi suomessa nää vedot on olleet päättömiä sohlauksia sinne tänne vailla kunnollista vaikutusarviota tai täynnä tahallista väärinymmärrystä asioista (sori siitä), siksi niitä on jouduttu veivaamaan edes takas vrt. päivähöitomaksut ym.

En kyllä ihan ymmärrä mitä helvettiä tässä topikissa tekee joku ruotsalainen poliittinen viesti maailmalle runsaan maahanmuuton hillitsemiseksi, kun tunnetusti siellä on historiaa ja sitä kautta määrää, joiden kanssa joutuu touhuamaan. Suomessa ei ole mitään konjunktiota tähän, ainoastaan joukko paskaa jauhavia "demokraatteja" ruotsin mallin mukaan heikentämässä demokratian toimintakykyä putinin toivomusten mukaan.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
aktivointimalli kohdistui myös minuun! Viime kesänä muutin toiselle puolelle Suomea töiden perässä

Ihan kun olisin lukenut, että malli astui voimaan 1.1.18. Sillä, että olet itse halunnut ja valinnut muuton, ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että jotkut siihen tällä mallilla pakotetaan.

Aktiivimalli on todella huono kokonaisuus ja sitä enemmän huonoa paljastuu, mitä kauemmin tuo idiotismi on voimassa.
 
Mikä tässä nyt on niin vaikeaa ymmärtää? Kiky-sopimus tehtiin aikoinaan sillä ajatuksella, että lisäleikkauksilta vältytään. Hallitus on nyt sanansa syönyt ja päättänyt leikata lisää, mikä on täysin kiky-sopimuksen vastaista toimintaa. Tästä syystä ammattiliitot sitten käyvät ihan lainmukaiseen poliittiseen lakkoon tällaisia päätöksiä vastaan. Jos joku rutisee lakkoajankohdasta, niin voihan tähän vaikuttaa osaltaan se pitkä sopimusyhteiskunnan kulttuuri, joka tässä maassa on vallinnut. Se vain päätettiin nykyisen hallituksen toimesta romuttaa, joten liekö tuo ihmekään, että myös AY-puolella asenteet kovenevat keskustelumetodeja etsittäessä.
 

Tuamas

Jäsen
Hieno tämä sinun tapasi viedä keskustelua sivuraiteille pienten sanankukkasten takia.

On täysin merkityksetöntä mitä työttömyysetuutta nostetaan. Aktiivimalli on silti täysin tervetullut uudistus. Valitettavasti meillä ei ole enää rahaa kustantaa kaikkia ylenpalttisia sosiaalietuuksia. Ja yksi järkevimmistä sitä vähentää on ihmisten omatoimettomuus.

Ei, vaan minua ihan aidosti kiinnosti, onko ammattikiekkoilijan nykyään mahdollista saada ansiosidonnaista, kun aiemmin näin ei ole ollut.

Kiekkoilijat kun ainakin aiemmin saivat vain peruspäiväraa, joka on 32,40 € / päivä, joka ei ole kovin ylenpalttista.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
...
Kuis muuten, kun sitä SAK:ta niin syyllistät, niin mihis lootaan laitat sitten ne insinöörit? Mukana kun on nekin, vai tyhmiksikö ovat muuttuneet ja koulutus mennyt hukkaan, kun agitaatiotasi eivät ole ymmärtäneet?

No, kyseessä on ammattiliittojen ja demareiden yhteinen voimannäyte ja jostain syystä noikin on mukaan lähteneet. Korostan, että kyseessä on insinööriliitto, joka ei todellakaan edusta kaikkia insinöörejä. Ainakaan ei minua ja ei minua niiden neuvottelemat paskat liksat kiinnostakaan.

Muuten tekstisi oli hämärän rajamailla. Yrititkö jotenkin epäsevästi änkyttää, että tällä on jotain tekemistä demokratian kanssa? Paskat päättäjät antaistevat jäädä valituksi ensi kierroksella. Nythän on kyse siitä, että demokratian tulos ei miellytä ja lakkoillan sen takia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös