Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 347 356
  • 15 145

Joe Plop

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tämän vuoksi rekkakuskit pääsevät ihan kohtalaisiin ansioihin, mutta toisaalta taas ovat koko ajan töissä. TES-taloissa taas mennään lain puitteissa ja päästään ihan samoihin palkkoihin kuin nämä läpituntiveijarit.
TES ja työaikalaki on eri asioita. Laki koskee ihan kaikkia oli TES tai ei. Jos lakia rikkoo niin siitä voi joutua vastuuseen. Harvoin pikkufirmoja tutkitaan ilman pyyntöä tai ilmiantoa mutta jos tutkitaan ja vääryyksiä löytyy niin työnantajan ja tekijän väliset sopimukset ei päde...
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquarta
TES ja työaikalaki on eri asioita. Laki koskee ihan kaikkia oli TES tai ei.

Tottakai, mutta pointti oli, että työehtosopimusta noudattavat yritykset menevät lain mukaan, kun taas läpituntipalkkalaiset (eli TESsiä kiertävät) painavat ympäripyöreää päivää työajoista piittaamatta. Kyllä ne aika käsikädessä kulkevat.

-työpäivän pituus maksimissaan 12h

Mikä hyöty tästä olisi kenellekään? Meillä pisin vuoro on tuo 12h, mutta 15h on mahdollinen, jos kaikki menee vituiksi. Tuskin tuo 15 tunnin vuoro yhtäkään työntekijää haittaa, joten en näe ongelmaa missään kohdassa. Tosin en ole ay-jyrsijä, niin en näe joustamisessa suuria ongelmia muutenkaan. Enkä tarkoita, että lainattu kirjoittaja olisi ay-jyrä.
 
Viimeksi muokattu:

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eikö tämä TES purkaminen olisi mahdollista tehdä hyvin yksinkertaisesti kirjoittamalla minimimääräykset "lakiin työn tekemisestä"?

-minimi 10e/h (nykyisellään 99% tehtävistä menee tuon yli)

-vuoden aikana tehtävä tuntimäärä 2000 maksimissaan, ylittävästä osasta automaattinen sakko yrityksille (teknisesti mahdollista jo nyt tuntien määrän seuraaminen esim verottajalla)

-loma-ajat, työsuojelu, yms. määräykset nykyisestä laista

-työpäivän pituus maksimissaan 12h, minimissään 4h

-sunnuntailta ja pyhäpäiviltä lakisääteinen 25% korotus, yötunneilta 1e korotus minimissään (jos työpaikalla halutaan maksaa enemmän niin maksakoon)

Ammattiyhdistysliikkeille sitten mahdollisuus neuvotella uusien tessien sanamuodoista yms "eduista", jotka olisi sitovia mutta palkkoihin tai lisiin ainoastaan mahdollisuus antaa suosituksia.
 

Tuamas

Jäsen
Ei EK eikä Ay-liike halua luopua ylisuuresta vallastaan, muutenhan tuo olisi tehty jo ajat sitten.

Tuossa olisi ihan hyvä pohja rakentaa.
 

Joe Plop

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tottakai, mutta pointti oli, että työehtosopimusta noudattavat yritykset menevät lain mukaan, kun taas läpituntipalkkalaiset (eli TESsiä kiertävät) painavat ympäripyöreää päivää työajoista piittaamatta. Kyllä ne aika käsikädessä kulkevat...
Toki näin mutta ei se vastuuta poista. Jos TS-viranomaiset tutkii niin sakkoa tulee ja paljon... Vastahan Onnibus sai sakot työaikalakien rikkomisesta... Sama asiahan on nää kabotaasi-kuljetukset. Ei niitäkään kaikkia saada karsittua vaikka kaikki tietää miten paljon nää ulkomaalaiset kuskit ruotakin lakia rikkoo... Ne jotka lakeja haluaa rikkoa niin ne keksii kyllä keinot...
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquarta
Toki näin mutta ei se vastuuta poista. Jos TS-viranomaiset tutkii niin sakkoa tulee ja paljon...

Eli olemme asiasta täysin samaa mieltä.

Onhan näitäkin tapauksia, että työnantaja ja -tekijä ovat sopineet palkan, mikä on ollut TESsiä huonompi. Syystä tai toisesta työntekijä on lähtenyt kävelemään ja jälkikäteen vaatinut kaikkia lisiä maksettaviksi. Työnantaja onkin sitten maksanut takautuvasti jokaiselle työntekijälle kaikki lisät. Selkärangatonta työntekijältä, mutta ihan lain kirjaimen mukaista.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Nostetaas tätä. Tegnologiateollisuus ja Teollisuusliitto ovat päässeet sopimukseen palkankorotuksista, 3,2 % kahden seuraavan vuoden aikana. Mielestäni molemmille osapuolille ihan kohtuullinen sopimus, joka kävisi hyvin yleisemmäksikin linjaksi.

Sähköliitto ei kuitenkaan suostunut omaa sopimustaan liittämään teollisuusliiton sopimukseen, vaan lakko alkaa ensi viikolla. Kiistaa siis siitä, että sähköliitto pelkää omien työehtojensa heikentyvän muiden teollisuusliiton alaisten alojen heikommalle tasolle. Toisaalta tuntuu juuri siltä kohtuuttomalta vanhaan takertumiselta, mutta helppohan se on huudella, kun ei ole oma perberi kyseessä. Sähköliiton huoli on ilman muuta perusteltu. Onhan näitä ollut, ja totta kai ne alojen erilaiset ehdot yhtenäistyy fuusioissa. Toisilla paranee, toisilla heikkenee.

EDIT: Ja siis ylihuomenna alkaa jo lakko, ei ensi viikolla.
 
Viimeksi muokattu:

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Ja iso osa tuossakin casessa on sillä että luottamusmiesten määrä ilmeisesti vähenisi. Käsittämätöntä paskaa taas (yhdeltä) AY-liikkeeltä taas vaihteeksi.

Sellainen jännä seikka tuossa taitaa olla että ilmeisesti työehtosopimus on virallisesti olemassa (huomenna), joten työ ei ole lakonalaista työtä. Eli sähköliittoon kuulumattomat voivat tehdä töitään normaalisti. Eli jos luvat löytyy, niin nyt äkkiä kauppaamaan palveluksiaan yritykselle

Sähköliitolta myös hienoja kommentteja, kaikkien palkat tippuvat reilusti ja perheet kuolee nälkään, mutta uutta sopimusta ei ole edes luettu eikä sitä osata kommentoida. Ainoa mikä on tiedossa että palkat tulevat varmasti tippumaan,

Muutenkin AY-mafialta hieno osoitus tärkeydestään kun pelätään että edut tippuvat jopa teollisuusliiton alaisten alojen tasolle. Eikös teollisuuden TES sisältänyt käsitteitä kuten; palkaton ylityö, orjatyö, 1€/h minimipalkka jne.
 

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
Kyse on seuraavasta:

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto (ent. Metalliteollisuus) päättivät, että he voivat neuvotella myös Sähköliiton jäsenten työehdot. Sähköliiton jäsenille tämä ei ymmärrettävästi käy, koska he ovat neuvotelleet omat (ja paremmat) työehtonsa Teknologiateollisuuden kanssa iät ja ajat.

Vähän sama kuin että työnantajasi ja naapurisi sopisivat, että sinä voit tehdä työtä jatkossa samalla (pienemmällä kuin nykyinen palkkasi) palkalla kuin naapurisi.

Edit: Sinänsähän tässä ei toki ole kyse siitä, mikä on oikein ja mikä väärin, vaan mikä on kenenkin neuvotteluvoima. Sähköliiton pitää nyt näyttää omansa, jotta he voivat ylipäänsä päästä neuvottelupöytään.
 

godofthunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings
Ihan mielenkiintoinen avaus metallin uudesta sopparista. Näemmä sielläkin aletaan jalkauttaa enemmän paikallista sopimista, mikä on vaan hyvä asia. Nyt aletaan punnita halukkuutta alkaa tuota toteuttamaan. Linkki vie Hesarin uutiseen aiheesta.
 
Eikös sähköliiton iso ikävä tässä ole nyt siinä, että heitä ollaan puskemassa neuvottelupöydistä ulos? Minusta kyllä työntekijöillä on oikeus järjestäytyä ja sähköliitto on sen verran kookas, että luulisi heidän olevan ihan hyvä neuvottelukumppani.

Sinällään työnantajat tekevät työntekijöille palveluksen, kun lähtevät työntämään saman liiton alle porukkaa. Suomessa on aivan liikaa ammattiyhdistyksiä, jotka eivät ikinä sovi keskenään mitään. Jos olisi tyyliin 2-3 liittoa, niin voisivat oikeasti vaatia työnantajalta vaikka ja mitä :)

Mutta kertoisiko joku, että miksi sähköliitto ei saisi neuvotella omien jäsentensä työehdoista? Mitä minä en taas ymmärrä tuosta sopasta?
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Sähköliiton takia pitää olla omat luottamusmiehet ja tessit pitää neuvotella ylimääräisen pikkuliiton kanssa kun sähkärit on mielestään niin paljon tavallista duunaria parempia, että eivät voi mennä samalla sopparilla muiden tavallisten työntekijöiden ja toimihenkilöiden kanssa.

Koko liitto on historiallinen muinaisjäänne ja siksi tulevat taistelemaan tämä taistelun henkeen ja vereen loppuun asti. Jos tämä hävitään, niin se on lopun alku koko puljulle ja aika kööri ay-jyriä joutuu etsimään oikeita töitä. Rajut lakot on odotettavissa jos ei fiksumpi anna periksi.
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Sähköliiton takia pitää olla omat luottamusmiehet ja tessit pitää neuvotella ylimääräisen pikkuliiton kanssa kun sähkärit on mielestään niin paljon tavallista duunaria parempia, että eivät voi mennä samalla sopparilla muiden tavallisten työntekijöiden ja toimihenkilöiden kanssa.

Minä en pidä AY-liitoista, ja siksi en myöskään mihinkään sellaiseen kuulu. Mutta ymmärrän kyllä liikkeiden tarkoituksen, ja tässä sähkärien asiassa olen juuri Sähköliiton puolella. Sillä sähkärit ovat parempia kuin tavalliset duunarit, työ on vastuullisempaa, vaarallisempaa ja vaativampaa kuin muu teollisuusalan työ.

Sinällään ihmettelen työnantajapuolen halua ajaa sähkömiesten palkkojen heikennyksiä, sillä siinä hommassa voi jäädä pää vetävän käteen. Oikeasti hyviä ja päteviä sähkömiehiä ei liikaa ole, ja; omien havaintojeni mukaan; nämä tyytyvät yleensä normaaliin tessin määräämään palkkaan ikälisineen yms. Mutta mikäli nämä pätevät sähkömiehet alkaisivat oikeasti kilpailuttamaan omia palkkojaan, niin siinä saa pian työnantaja kaivaa kuvettaan mikäli haluaa pätevät äijät talossa pitää.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ei tässä palkoista riidellä, vanhaan tupo-aikaan kaikki sai samat korotukset ja sama linja olisi jatkunut nytkin. Nyt riidellään periaatteista. Putkimiehillä on kanssa vaativa työ, osaavista on pulaa ja siellä ne hyvät tienaavat jotain muuta kuin mitä työehtosopimukseen neuvotellaan. Silti meillä ei ole Putkimiesliittoa. Miksi?
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Ulkopuoliselle työvoimalla tarkoitetaan alihankintaa sekä vuokratyövoimaa.
Teknolla tuo nolla ei tule toteutumaan millään tavalla, mutta sitä oli torjoiltu. Aika paljon on muutenkin nyt vähän kokeilua ilmassa, kun sähkökään ei meinaa saada sopimusneuvotteluja alkamaan. Vissiin vaikeeta sitten edes istua samaan pöytään.

No nyt on sopimukset maalissa enkä oikein suostu uskomaan että nollaa oli missään vaiheessa tarjottu, sen verran joutuisasti paketti saatiin kasaan.

Aivan. Juuri sen takia en enempiä detalleja laittanutkaan. Vaikka vähän mieli tekisi. Mutta ilmeisesti olet samaa mieltä siitä, että yritykset eivät aina toimi järkevästi, vaan sen mukaan mikä näyttää hyvältä potentiaalisen osakkeenostajan silmissä.

Tässä on kysymys siitä että mikä on järkevää missäkin tilanteessa. Se mikä näyttää hyvältä potentiaaliselle osakkeenomistajalle voi olla lähes täysin eri asia kuin mikä on hyvä yritykselle.

Helsingin pörssin historia on täynnä esimerkkejä tästä.

Ei sillä, että vaatisin mitään jätti- tai ylipäätään minkäänlaisia korotuksia tälläkään kierroksella, mutta mielestäni helvetin paljon kilpailukyvyn eteen on jo tehty ja silti vielä etenkin työnantajaleiristä, yrittäjien ja kok+kepu suunnalta huudellaan mm. lisää nollakorotuksia, perättäisiä kiky-paketteja, kehitysmaalaisen työvoiman tarveharkinnan poistamista, työehtosopimusten alasajoa, minimipalkkoja, orjatyövoiman lisäämistä ja epäilemättä paljon muutakin. Onko tässä tarkoitus mennä Viron tasolle vai sen alapuolelle palkoissa vai mikä tässä mättää? Ei kai täällä verohelvetissä voi toista miljoonaa perusduunaria tulla toimeen millään alle 10€/h palkoilla.

Sulla on nyt ay-moodi päällä, ajattele asiaa laajemmin tai vaikkapa työttömän kannalta;

Jokaikinen yleiskorotuksen prosentin kymmenys lisää työttömyyttä x henkillöä vrt. tilanne jossa yleiskorotus on 0%.

Vartiainen & Soininvaara ovat ehdottaneet että niin kauan kuin työttömyys ylittää ns. rakenteellisen työttömyyden (NAIRU) rajan, yleiskorotus on 0% ja kaikki korotukset tapahtuu paikallisen ns. palkkaliukuman myötä (joka on alasta riippuen 0-3%). Tätä ei ay-liike tietenkään hyväksy koska heitä ei juurikaan kiinnosta työttömien määrä, kiitos ansiosidonnaisen työttömyysturvan.

Kaupan TES ja sopimus vakituinen 37,5h/vko. Oletteko sitä mieltä että asia kannattaisi viedä eteenpäin työsuojeluun? Kyseisellä yrityksellä menee siis erittäin hyvin ja omistaja haluaa ilmiselvästi vain maksimoida firman ja sitäkautta omat tulonsa, ja "duunaria" sorvataan kakkoseen.

Öö jos työntekijä on itse suostunut tähän menettelyyn niin miten se eroaa työnantajan tulojen maksimoinnista? Ko. duunarilla lienee sama tavoite koska jos hän vaatisi TESsin mukaisia korvauksia niin tuskin tulisi ylitöitä samalla tavalla?

Ei EK eikä Ay-liike halua luopua ylisuuresta vallastaan, muutenhan tuo olisi tehty jo ajat sitten.

Tuossa olisi ihan hyvä pohja rakentaa.

Korporaatioiden valta, neve föget. Ehkä sitten joskus Suomikin siirtyy parlamentaariseen demokratiaan tässäkin suhteessa.

Sinällään ihmettelen työnantajapuolen halua ajaa sähkömiesten palkkojen heikennyksiä, sillä siinä hommassa voi jäädä pää vetävän käteen. Oikeasti hyviä ja päteviä sähkömiehiä ei liikaa ole, ja; omien havaintojeni mukaan; nämä tyytyvät yleensä normaaliin tessin määräämään palkkaan ikälisineen yms. Mutta mikäli nämä pätevät sähkömiehet alkaisivat oikeasti kilpailuttamaan omia palkkojaan, niin siinä saa pian työnantaja kaivaa kuvettaan mikäli haluaa pätevät äijät talossa pitää.

Noh, pätevät ja ahkerat sähkömiehet kilpailuttavat palkkaansa koko ajan perustamalla omia yrityksiään jossa voi hinnoitella täysin vapaasti.

Pätevä sähkäri tienaa varmasti enemmän oman yrityksen kautta kuin palkkaduunissa ja tämä on puhdasta markkinataloutta. Ja hyvä niin.
 

godofthunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings
@Daespoo, kaikki korotukset alle 0,6 ovat miinusmerkkisiä, kiitos kiky:n. Olen nähnyt noita TT:n antamia ehdotuksia neuvotteluissa, ja onhan ne välillä aivan karmeaa luettavaa. Laskennallisesti tulonalennukset luokkaa 5-6%, leikkuria pekkasiin, sairausajan palkkaan, lomiin yms. Sinällään lopputulokset ovat olleet hyviä. Itse olen tyytyväinen siihen, että sopimuksia on saatu tehtyä. Ei tässä kukaan halua alkaa mitään lakkoja rakentamaan, vaikka siihen kykyä ja valmiuksia onkin.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
@Daespoo, kaikki korotukset alle 0,6 ovat miinusmerkkisiä, kiitos kiky:n. Olen nähnyt noita TT:n antamia ehdotuksia neuvotteluissa, ja onhan ne välillä aivan karmeaa luettavaa. Laskennallisesti tulonalennukset luokkaa 5-6%, leikkuria pekkasiin, sairausajan palkkaan, lomiin yms. Sinällään lopputulokset ovat olleet hyviä. Itse olen tyytyväinen siihen, että sopimuksia on saatu tehtyä. Ei tässä kukaan halua alkaa mitään lakkoja rakentamaan, vaikka siihen kykyä ja valmiuksia onkin.

Kannattaa huomioida että kiky:n muutokset tulivat pitkälti palkansaajapuolelta.

Mitä olivat Metallin ehdotukset vastapuolelle?
 

godofthunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings
Kannattaa huomioida että kiky:n muutokset tulivat pitkälti palkansaajapuolelta.

Mitä olivat Metallin ehdotukset vastapuolelle?

Tarkoitin noita sosiaalimaksujen siirtoa työnantajalta työntekijälle, mikä haukkaa heti korotuksesta 0,6. Metallin tarkkoja ehdotuksia en tiedä, eikä niitä täällä kuulu edes huudella, ovat luottamuksellista tietoa.

Silmiinpistävää oli myös se, kuinka paljon vähemmän asioita olis paikallisesti sovittavissa. Onhan tuo kivempi työnantajalle, kun saa suoraan vain määrätä, kuinka asiat tehdään.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Kehtaako enää kukaan vastustaa paikallista sopimista, jos se tuo 50 prosentin korototuksia:

Ammattiliiton pomon kuukausipalkkaan yli 5000 euron korotus – ”Päätimme vähän nostaa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Teollisliiton jäsenet tosin saivat 1.6 prosenttia, mutta toisethan ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Kyse on siitäkin, että johtajan jättikorotus on erilainen.
Kyllähän Aallon työnkuva ja vastuut myös muuttuivat aika tavalla, eli perusteita reilulle nostolle myös olemassa. Kritiikki johtajien palkkakehityksestä ollut kuitenkin ammattiliitoissa kova, joten sikäli hyvä, että tätäkin nostetaan esiin. Näissä pitäisi aina yksittäisen johtajan palkkakehityksessä ottaa huomioon se mahdollisesti muuttunut toimenkuva ja yrityksen tilanne. Joskus isotkin korotukset ovat aiheellisia, joskus ei, vaikka yrityshän nuo itse saa tietysti päättää.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kyllähän Aallon työnkuva ja vastuut myös muuttuivat aika tavalla, eli perusteita reilulle nostolle myös olemassa. Kritiikki johtajien palkkakehityksestä ollut kuitenkin ammattiliitoissa kova, joten sikäli hyvä, että tätäkin nostetaan esiin. Näissä pitäisi aina yksittäisen johtajan palkkakehityksessä ottaa huomioon se mahdollisesti muuttunut toimenkuva ja yrityksen tilanne. Joskus isotkin korotukset ovat aiheellisia, joskus ei, vaikka yrityshän nuo itse saa tietysti päättää.

Toki näin, en ole toista mieltä. Mutta nostin asian esille siksi, että johtajilla ei ole keskitettyä työsopimusta, vaan ehdoista sovitaan paikallisesti ja henkilökohtaisesti. Miksi duunarit eivät voisi pyrkiä samaan eli repiä valtakunnalliset työsopimukset ja solmia ne yrityskohtaisesti? Toki niin, että tietyt määritelmät (työaika, loma, alin palkka) voisivat olla valtakunnallisia, joihin paikallinen sopiminen pohjautuisi ja se tehtäisiin yhdessä työnantajan ja työntekijöiden kanssa.
 

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
Toki näin, en ole toista mieltä. Mutta nostin asian esille siksi, että johtajilla ei ole keskitettyä työsopimusta, vaan ehdoista sovitaan paikallisesti ja henkilökohtaisesti. Miksi duunarit eivät voisi pyrkiä samaan eli repiä valtakunnalliset työsopimukset ja solmia ne yrityskohtaisesti? Toki niin, että tietyt määritelmät (työaika, loma, alin palkka) voisivat olla valtakunnallisia, joihin paikallinen sopiminen pohjautuisi ja se tehtäisiin yhdessä työnantajan ja työntekijöiden kanssa.
Miten tämä liittyy Aallon palkankorotukseen?

Ymmärrän perusteet Aallon lisäliksalle, mutta näyttää kyllä helvetin pahalta silti ulospäin ja ennen kaikkea jäsenistölle. Nyt muuten varmaan sitten noiden perässävedettävien liittojen johtajien palkat tippuvat...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Miten tämä liittyy Aallon palkankorotukseen?

Mielestäni toin ydinasian esille: koska ammattijohtajilla ei ole keskitettyä sopimusta, he voivat tehdä paikallisia sopimuksia työarvonsa mukaisesti. Nyt väki oli sitä mieltä, että Aalto oli jumalasta seuraava. Kysyinkin, miksi ammattiduunari ei voisi saada paikallissopimalla yhtä hulppeaa kohtelua, jos hän olisi luokkaa tai lähes luokkaa korvaamaton.

Aallon tyon tuotos arvioidaan siis suureksi. Hyvä duunari tuottaa yhtiölle myös, ja saattaa olla alipalkattu suhteessa tuottamiseensa.
 

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
Mielestäni toin ydinasian esille: koska ammattijohtajilla ei ole keskitettyä sopimusta, he voivat tehdä paikallisia sopimuksia työarvonsa mukaisesti. Nyt väki oli sitä mieltä, että Aalto oli jumalasta seuraava. Kysyinkin, miksi ammattiduunari ei voisi saada paikallissopimalla yhtä hulppeaa kohtelua, jos hän olisi luokkaa tai lähes luokkaa korvaamaton.

Aallon tyon tuotos arvioidaan siis suureksi. Hyvä duunari tuottaa yhtiölle myös, ja saattaa olla alipalkattu suhteessa tuottamiseensa.
Ammattiduunari saa sopia paikallisesti juuri niin hulppean sopimuksen kuin työnantajalla on maksuhaluja juuri tälläkin hetkellä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ammattiduunari saa sopia paikallisesti juuri niin hulppean sopimuksen kuin työnantajalla on maksuhaluja juuri tälläkin hetkellä.

Ei tämä ole shakkia. Kyllä sä tiedät aivan hyvin sen, että ei ole maksuhaluja. Olisi kyllä, jos osalle voisi maksaa nykyistä sopimusta vähemmän. Kun palkat joustaisivat, itse kullakin olisi enemmän halua tehdä työnsä paremmin, ja tienata enemmän.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös