Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 405 630
  • 15 511

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Riistoporvari kirjoitti:
Toiseksi, tähän asti ei ole ollut puhetta kustannusten jakamisesta, joten älä vaan sekoita minua naisvaltaisten alojen heikompiin oloihin. Mutta, jos niistä puhutaan niin tottakai kustannukset pitää jakaa tasan.

Ei ole tokikaan, mutta mielestäni tämä asia liittyy kipeällä tavalla ay-liikkeisiin tätä nykyä. Olen erittäin kiitollinen, että meidän monasti varsin ahkera yhteiskuntamme on kyennyt rakentamaan sellaisen koulutusjärjestelmän, että meistä molemmat ovat saaneet korkean koulutuksen. Olisin vain taipuvainen argumentoimaan, että ei voida ajaa ikuisesti status quota ja saavutettuja etuja, kyllä joskus voidaan yrittää nähdä omaa persettä kauemmas. Omituista on kai sekin, että juuri ay-liikkeet ja ne "riistoporvarit" ovat niitä, jotka ajavat räikeimmin (julkisesti) omia etujaan. Minä olen vain tavallinen heppu, joka haluaa elää onnellisen elämän, rakastaa perhettään ja olla muutenkin irtaantunut kateudesta; tekopyhä siis. Peace, dude!
 

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
scholl kirjoitti:
Et sinä ole silloin saikulla, jos lapsi on kipeä. Teet etätyötä kotona vai onko sinunkin työkykysi jotenkin heikentynyt?

Niin, mutta entäs sitten, jos jollakulla ei ole omaa paperikonetta tai avaruussukkulan aurinkopaneelipellinvääntökonetta kotona, tahi kodin välittömässä läheisyydessä? Pitääkö silloin myydä muksut mustalaisille?

Täältä tähän
 

Bondarev

Jäsen
scholl kirjoitti:
Paperinkoneenkuljettajan duuni on aivan perushommaa, joka ei juuri koulutusta vaadi.

Tarkoittanet koneenhoitajaa? Kuulisin kyllä erittäin mielenkiinnolla, mihin perustat tuon näkemyksen? Vai heitteletkö kateudesta sinisenä pelkkää mutu-tasoista "tietoa" ?
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Bondarev kirjoitti:
Tarkoittanet koneenhoitajaa? Kuulisin kyllä erittäin mielenkiinnolla, mihin perustat tuon näkemyksen? Vai heitteletkö kateudesta sinisenä pelkkää mutu-tasoista "tietoa" ?

Tuo Lotilan tutkinto on kyllä moneen muuhun alaan verrattuna täysi vitsi.

--
Haku oppilaitoksiin

Ammattioppilaitoksen tai lukion käyneet voivat hakea UPM:n teollisuusoppilaitosten 2-vuotiseen koulutukseen.
Opintolinjat ovat:

* Paperinvalmistaja
* Paperinjalostaja
* Sellunvalmistaja
* Kunnossapito
* Automaatio

Automaatiolinjoille pääsyvaatimuksena on ammattioppilaitoksen sähköalan suorittaminen.

Opiskelu jakaantuu teoria- ja työnopetukseen. Teoriaopetusta annetaan lukuvuosittain kahdessa noin kuuden viikon mittaisessa jaksossa syksyllä ja keväällä joko Valkeakoskella tai Kuusankoskella.

Opiskeluaika on kaksi lukuvuotta. Siitä yli kaksi kolmasosaa on palkallista työharjoittelua yhtiön tehtailla. Osa työharjoittelusta voidaan suorittaa ulkomailla. Oppilaitokset järjestävät majoituksen teoriajaksojen ajaksi.
 

Köpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Buffalo Sabres, Green Bay Packers
sopuli kirjoitti:
Tuo Lotilan tutkinto on kyllä moneen muuhun alaan verrattuna täysi vitsi.

Miten Lotilan tutkinto liittyy paperikoneenhoitajan hommaan? Tuosta viestistäsi saa sen kuvan, että 2 vuoden koulutuksella on valmis paperikoneenhoitaja..

Olisi kiva nähdä sellainen duunari, joka sen tekee...
 

Kaivanto

Jäsen
er_bai_wu kirjoitti:
Jos yhtään luet näitä viestejä, niin ymmärrät miksi (irtisanomisen kunstannukset eli palkka, joka maksetaan legitiimisti irtisanotulle). Olisiko työvoiman palkkauksen kustannuksilla mitään tekemistä tämän kanssa? Voisitko myös ymmärtää sen, että täällä on todellakin kannattavampaa pitää kolmen vuoden pizzaliikkeitä kuin jatkuvuuteen perustuvaa perheyritystä? Käy vaikka Milanossa ja tarkkaile niitä kahviloiden vuosilukuja, kysäise vaikka kuka kahvilan perusti ja milloin. Tästä minä puhuin.

Irtisanomisen kalleus on kaikki, mitä Italian työlainsäädännöstä tiedän tai ainakaan tähän hätään muistan. Esteviidakko siis viittasi tähän samaan asiaan - harhaanjohtava sanavalinta, my bad. Yritin olla sarkastinen siten, että koska jatkuvasti kuulee irtisanomisturvan olevan yksi yrittäjyyttä ehkäisevä este, niin aika mielenkiintoisesti yrittäjyys on kuitenkin aivan poikkeuksellisen yleistä ympäristössä, jossa työntekijästä eroon hankkiutuminen on aivan poikkeuksellisen hintavaa ja työelämä on tässä mielessä joustava kuin rautakanki. Mutta taisin tässä olla jo unohtanut viestin, johon vastasin, ja vastasin enemmän tämän ja vastaavien ketjujen 'yleiseen henkeen' (eli tarkemmin väittämään, että Suomen työelämän jäykkyys ehkäisee yrittäjyyttä).

En ole oikein varma, meinasitko, että sosiaalidemokraattinen yhteiskuntamalli tuottaa henkistä ilmapiiriä, joka ehkäisee perheyritysten jatkuvuutta vai että se tuottaa juridisia esteitä? Jos ensin mainittu, niin sanoisin, että Italiassa perhekeskeisyys on hyvin kaukana Suomesta ja sen merkityksen erottaminen kokonaisuudesta on vaikeaa. (Ja ihan kuin kahvilakulttuureissa olisi hitusen eroa, puhutaan sitten historiasta tai nykytilasta...) Jälkimmäisestä en osaa sanoa Italian osalta mitään, mutta kyllähän tässä sosiaalidemokratiassamme yritysten perheensisäisiä sukupolvenvaihdoksia muistaakseni nimenomaan tuetaan verotuksella.
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Kaivanto kirjoitti:
Jälkimmäisestä en osaa sanoa Italian osalta mitään, mutta kyllähän tässä sosiaalidemokratiassamme yritysten perheensisäisiä sukupolvenvaihdoksia muistaakseni nimenomaan tuetaan verotuksella.

Väärin muistettu. Perheyritykset joudutaan ostamaan, jotta toiminta jatkuu. Eli et voi periä yritystä ilman, että verottaja on useampaan otteeseen kukkarolla. Mitä tulee tuohon ilmapiiriin, niin en ymmärrä sitä mentaliteettiä, jossa valitetaan "yritys- ja maataloustukien" suuruutta, mutta itse ollaan valmiita ottamaan riskiä lähinnä siitä, että saako naapurikaupasta mäyräkoiran 20 senttiä halvemmalla. Miksi puheissa muilla on helppoa ja minulla aina vaan vaikeaa; katsokaa peiliin.
 
Viimeksi muokattu:

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
FreezingHell kirjoitti:
Ei tarvii kyl vetää mitään vuorotyöjuttuja tähän niin kauan kun poliisit, sairaanhoitajat ym. tekee vuorotyötä luokkaa 2 000e/kk halvemmalla.


Paperiteollisuus vrs. perseiden pesu... Kummastako tulee enemmän tuottoa???? Jos kerta moraali kysymyksiä ei saa ottaa aiheeksi. Entäs kuinka tuottavaa hommaa on kuskata juoppoja putkaan?
 

AnaMasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahko
masaman kirjoitti:
Paperiteollisuus vrs. perseiden pesu... Kummastako tulee enemmän tuottoa???? Jos kerta moraali kysymyksiä ei saa ottaa aiheeksi. Entäs kuinka tuottavaa hommaa on kuskata juoppoja putkaan?
Ei tämä ole moraalikysymys. Lähes jokaisessa yrityksessä joku tekee ns. "nollatunteja", mutta on silti korvaamaton yrityksen toiminnan kannalta. Esim. "Suomi Oy:ssä" poliisit pitävät yllä yhteiskuntarauhaa ja sitä kautta omalta osaltaan huolen mm. paperiteollisuuden edellytyksistä toimia täällä.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
Daespoo kirjoitti:
Paperiliiton lakossa ei ollut kyse rahasta, kyse oli siitä ettei paperityöväen liitto halunnut joustaa senttiäkään joulun ja juhannusten seisokeista. Tämä äärimmäisen kallis temppu piti tehdä kaksi kertaa vuodessa koska paperimiehet olivat sitä mieltä että kukaan paperimies ei halua tulla tekemään erittäin rahakasta juhannus- tai jouluvuoroa ja siksi tehtaat piti ajaa alas noina aikoina.

Joko et tiedä mistä puhut tai sitten olet vain hakemassa itsellesi lisää intoa. Ensinnäkin koko lakko kesti 2 päivää, jonka jälkeen työnantaja löi pöytään vähän vaille 6 vkoa kestäneen työseisauksen. Paperikoneita tulee huoltaa isolla porukalla ja tähän mennessä ne on juuri tehty suunnitellusti juhannus ja jouluseisakeissa, koska isoihinkin muutoksiin on ollut aikaa.

Rahasta ei ollut kysymys, ihmettelet varmaan, työnantaja ihmetteli kun ketään ei halua tulla 300% palkalla hommiin, mutta kun suurempi ongelma oli ulkoistaminen ja työpaikkojen vähentäminen. Katsoit varmaan töllöstä silloin kun Ahonen kysyi suoraan, että takaatteko, jos suostumme teidän kaikkiin ehtoihin, että työpaikat pysyvät Suomessa? Mikähän oli vastaus????? Ei mitään.


Daespoo kirjoitti:
Joustavuus puuttui ja siksi tuli lakko.

Nyt SAK ja paperityöväenliitto voi sitten miettiä että olisiko ehkä sittenkin kannattanut joustaa. Tuon lakon hintahan oli satoja miljoonia euroja joista UPM kuittasi leijonanosan, jos tuota lakkoa ei olisi tullut vaan paperityöväki olisi joustanut jo neuvotteluvaiheessa (ei vasta työsulun jälkeen) niin ehkä työnantajatkin joustaisivat enemmän.

Se että AKT haluaa kieltää kokonaan osa-aikaisten käytön on jo niin pahasti kaikkia yleisiä käytäntöjä vastaan että pahaa tekee kun täälläkin punikit heitä puolustelevat.

Ei tullut lakkoa kovin pitkäksi aikaa, tuli työsulku. Lakko tuli lähinnä siksi, että työvoima supistukset olivat sitä luokkaa, että sairaslomaa ei voinut pitää, ettei joku jäisi ylitöihin. Kun sitten työnantaja katkaisi palkanmaksun, ajettiin koneet alas, koska kuka sitä nyt palkatta töitä tekee?

Tämä Tähtisen kimitys "ettei koneet kestä tällaista ylös-alas-ajoa oli pelkkää paskaa. Niita koneita pysäytellään harva se viikko kun joku menee paskaksi.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
kiwipilot kirjoitti:
Niin, miksi juuri paperimiesten pitäisi saada pitää lomansa yhteen putkeen? On niitä muitakin aloja missä lomat jaetaan viikon/kahden pätkiin. Kaupan alalla ainakin tämä on kovin yleistä. Toisaalta onhan se pirun törkeää jos arvon prosessinhoitaja joutuisi jakamaan lomansa vaikka kahteen osaan.

niin no, onhan tuo 12 päivää ihan kelpo helppoa jakaa kahteen... *sviuh* 6 ja 6. Ok, sitten soitetaan pomolle, että koskas sitä sais lomansa pitää, kun perheellä olisi kesällä lomaa. Ok, pidetään sitten lokakuussa, kiitos pomo kun olit saanut sen loman noin lähelle kesää!
 

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
Köpi kirjoitti:
Tuosta viestistäsi saa sen kuvan, että 2 vuoden koulutuksella on valmis paperikoneenhoitaja..

Olisi kiva nähdä sellainen duunari, joka sen tekee...

Tai kiva nähdä paperipomo joka ottaa paperikoneen ohjaamohuoneen täyteen näitä 2v koulutuksen käyneitä. Sellaista ei taidä löytyä tältä maapallolta.

Viime vuonna neuvoteltu paperimiesten työehtosopimus ei vaikuta näihin irtisanomisiin paskan vertaa. Vaikka paperimiehet olisivat lupautuneet tulemaan ilman pyhätyökorvauksia ja vuorolisiä töihin niin se ei vaikuta mitenkään tehtaiden kannattavuuteen tai suomalaisen paperin kilpailukykyyn maailmalla.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
E kirjoitti:
Tämä on juuri tätä AY-liikkeen pelottelutaktiikkaa. Jos me ei nyt taistella isompia palkankorotuksia ja parempia etuja, työnantaja rikkoo jo voimassa olevia säädöksiä. Liity meihin ja taistele pahaa porvaria vastaan. Nämä porvarit eivät tuo mitään hyvää teille, he vaan haluavat imeä teidät kuiviin. Loppujen lopuksi minkä vuoksi tyytyväinen työntekijä - työtään mielellään tekevä ja palkkaansa tyytyväinen työnantajan lempilapsi - on AY-liikkeelle punainen vaate.


Heh, voi kuinka toivoisin, että olisit oikeassa. Silloin minäkin olisin sinun kanssasi samaa mieltä... Valitettavasti kenelläkään ei ole paalua käydä vaatimaan ilman liittoa saataviaan. Varsinkin yksityisellä puolella tämä on ongelma.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
E kirjoitti:
Myöskään korkea työttömyys ei ole kenenkään suomalaisen etu.
En pidä saivarteluna huomauttaa tässä vaiheessa että ainakin jonkinlaisen työttömyyden olemassa olo on työnantajien etu. Kun on runsaasti työttömiä, niin ei synny kilpailua työntekijöitä eikä näinollen palkan nousemiselle ole niin paljoa painetta. Väittäisin jopa että työnantaja tahoilla (ei kaikki mutta jotkut tahot) halutaan että tietty työttömyys Suomessa säilyy.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
AnaMasa kirjoitti:
Entäs ihmisen vastuu itsestään? Jos on kouluttautunut alalle, josta ei saa elantoa asuinpaikassaan, niin missä vaiheessa työntekijän pitäisi vaihtaa kuntaa tai alaa? Kenen vastuulla on esimerkiksi entinen paperimies, joka ei suostu siivoojaksi tai lähtemään hakemaan elantoaan muualta ja jonka itsensäkehittäminen on nollissa?

Jos minä saisin tänään kenkää, niin olisin jo ensi maanantaina esimerkiksi lakaisemassa katuja aamulla ja vaikkapa siivoamassa liiketiloja illalla, jotta saisin laskut hoidettua. Samalla alkaisi välitön seulanta eri mahdollisuuksista oman tulevaisuuden osalta. Olisiko viisaampaa vain jättää laput työkkäriin ja jäädä odottelemaan "alan töitä"?

Tässä maassa koulutetaan niin paljon paperin alalle, että väkisinkin moni joutuu kouluttamaan itsensä uudestaan tai menemään muihin hommiin. Mistä tulee tämä väite, että paperityöntekijät eivät suostuisi tekemään muita hommia??? Siis onahan se halvempaa työtä, mutta luuletko että 80% jäisi kotiin kiukuttelemaan?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Master God kirjoitti:
Täytyy muistaa, että täystyöllisyys ei missään nimessä ole ay-liikkeen etu.
Miksei?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Individual kirjoitti:
Kyllä maailmassa rahaa on, se on vain niin helvetin epätasaisesti jakautunutta ja tilanne näyttää olevan se, että sen sijaan, että niillä jotka sen työn tekee, olisi hyvät olosuhteet, siirrellään yksiköitä ympäri maailmaa, sinne missä sen työn halvimmalla voi tehdä, että saadaan vielä lisää rahaa haalittua.
Futisforum tyyppisesti pitää alkuun todeta etten jaksanut lukea pidemmälle, sen verran alkoi tämä posketon suhteettomuus häiritsemään. Maailmassa on tok irahaa ja se on toki helvetin epätasaisesti jakautunutta, mutta ymmärrätkö sinä että mm. Suomalaiset kuuluvat juuri siihen ihmisjoukkoon joka tuosta epätasaisesta jaosta on hyötynyt ihan helvetisti?!! Ei täällä ihmiset tee sataa kertaa enemmän työtä kuin Kiinalaiset vaikka päällä satakertaa paremmat palkat maksetaankin. Tällä perusteella että niillä jotka työt tekee pitäisi olla hyvät olosuhteen pitäisi vielä pitäisi ne rahat nimenomaan siirtää sinne Kiinaan.
 

Master God

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallokerho
dana77 kirjoitti:
Siksi, että silloin syntyisi vapaata kilpailua työvoimasta, ja työntekijät pystyisivät itse neuvottelemaan paremmat työehdot kilpailuttamalla työnantajia. Tällöin minimipalkka on ainoastaan rasite neuvotteluille, sillä paremman palkan esteenä on vain se, että heikommille työntekijöille (ts. joille kuuluisi ammattitaitoonsa nähden minimipalkkaa pienempi ansio) pitäisi maksaa heidän osaamistaan suurempia summia, joka taas söisi parempien työntekijöiden ansioita. Eri asia sitten olisi silloin, jos huonoimmallekin työntekijälle ihan oikeasti kuuluisi ay-liikkeen neuvottelema minimipalkka, mutta toisaalta siinä vaiheessa ay-liike erityisesti muuttuisi hyödyttömäksi.

Nyt kun täystyöllisyyttä ei ole, luultavasti lähes kaikkien työntekijöiden palkat laskisivat aluksi, mikäli minimipalkkoja pudotettaisiin.

En millään jaksa uskoa politrukin solidaarisuuteen siinä vaiheessa, kun joutuisi omasta pussistaan maksamaan muiden elämistä. Silloin ay-liike ei pääsisi käyttämään valtaansa, ja se kuihtuisi hyödyttömänä.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
sopuli kirjoitti:
Tuo Lotilan tutkinto on kyllä moneen muuhun alaan verrattuna täysi vitsi.

--
Haku oppilaitoksiin

Ammattioppilaitoksen tai lukion käyneet voivat hakea UPM:n teollisuusoppilaitosten 2-vuotiseen koulutukseen.
Opintolinjat ovat:

* Paperinvalmistaja
* Paperinjalostaja
* Sellunvalmistaja
* Kunnossapito
* Automaatio

Automaatiolinjoille pääsyvaatimuksena on ammattioppilaitoksen sähköalan suorittaminen.

Opiskelu jakaantuu teoria- ja työnopetukseen. Teoriaopetusta annetaan lukuvuosittain kahdessa noin kuuden viikon mittaisessa jaksossa syksyllä ja keväällä joko Valkeakoskella tai Kuusankoskella.

Opiskeluaika on kaksi lukuvuotta. Siitä yli kaksi kolmasosaa on palkallista työharjoittelua yhtiön tehtailla. Osa työharjoittelusta voidaan suorittaa ulkomailla. Oppilaitokset järjestävät majoituksen teoriajaksojen ajaksi.


hieman lisäinfoa... Ensinnäkin koko pulju on olevinaan sisäoppilaitos, jossa jaetaan lupalappuja olla ulkona iltakymmenen jälkeen jolloin alkaa hiljaisuus. Lisäksi metelöinnistä tämän ajan jälkeen rapsuu vanhan 50 mk:n sakot. Toiseksi palkallista työharjoittelua tehdään yleensä kuivan pään harjoitteluna, koska se uppoaa ensimmäisinä vuosina helpommin. Siitä sitten edetään vuosien mittaan kohti märkää päätä, jossa prosessin valvonta on haavoittumimmillaan. Märästä päästä tullaan kuivaan päähän, jossa on sylinterimiestä ynnä muuta hieman pienempi palkkaista porukkaa. Mitä kauemmas märkyydestä mennään, esim URK:lle niin sitä pienempi lappu lyödään kouraan. Ajotaitoisuus (koneiden) nosti aikoinaan apulaisen palkkaa, muttei tietääkseni enää, mikäli ei aja.<- järkevä päätös.

Koko porukan tarkoitus ajaa ensin paperia ulos koneesta, sitten tehdä sille jotakin esim. kiillottaa ja sitten pituusleikkurilla parsia tappi semmoisen kokoiseksi jotta se kelpaa tilaajalle. Itse ollessani töissä upm-lafkassa tulin todenneeksi, että tämä ei riitä. Lisäksi siivotaan lattioita, huolletaan koneita ja poistetaan viallisia kohtia paperista, eri pisteissä.

Koneenhoitajan hommaan ei kovin moni alle 30 v ikäisenä ajaudu. Siihen vähän niin kuin yletään.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
dana77 kirjoitti:
En pidä saivarteluna huomauttaa tässä vaiheessa että ainakin jonkinlaisen työttömyyden olemassa olo on työnantajien etu. Kun on runsaasti työttömiä, niin ei synny kilpailua työntekijöitä eikä näinollen palkan nousemiselle ole niin paljoa painetta. Väittäisin jopa että työnantaja tahoilla (ei kaikki mutta jotkut tahot) halutaan että tietty työttömyys Suomessa säilyy.

Jos lähdetään samalle linjalle =)

Korkea työttömyys on eri asia kuin luonnollinen työttömyys täystyöllisyystilanteessa. Ja siis niille, jotka haluavat tuohon tarttua, täystyöllisyys ei tarkoita nollatyöttömyyttä, koska luonnolinen työttömyys sisältää vapaasta tahdostaan työttöminä olevat sekä tilapäisesti työpaikan vaihdoksen yhteydessä hetkellisesti työttöminä olevia jne. Silti tilanne on täystyöllisyys, jos työttömiä työnhakijoita ei ole tarjolla, vaikka työttömiä olisikin.

Normaali työttömyysaste on hieman yli sen, mitä täystyöllisyystilanteen työttömyysaste olisi. Tällä hetkellä Suomen kaupungeista Espoo ja Kauniainen taitavat olla ainoita, joissa työttömyys on sen verran alhainen (viimeisimmät luvut molemmissa muistaakseni noin 6% luokkaa), että sen pieneneminen voisi aiheuttaa ongelmia. Helsingin ja Vantaan noin 8% työttömyys on jo sen verran suuri, että sen pienenemisestä olisi hyötyä. Kuitenkin esimerkiksi Porin muistaakseni noin 16% työttömyys on jo niin korkea, että siitä ei ole hyötyä kenellekään. Ja kuitenkin selkeästi alle 5% työttömyys alkaa aiheuttaa käänteisiä ongelmia, joten 5% tyottömyys on kokonaisuuden kannalta ideaalitilanne.

Sen vuoksi tuossa lainaamassasi lausessa oli sana korkea sanan työttömyys edellä.
 

FreezingHell

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
masaman kirjoitti:
Paperiteollisuus vrs. perseiden pesu... Kummastako tulee enemmän tuottoa???? Jos kerta moraali kysymyksiä ei saa ottaa aiheeksi. Entäs kuinka tuottavaa hommaa on kuskata juoppoja putkaan?

Totta. En niin kauheesti lähtenytkään moralisoimaan, ainakaan ekassa viestissäni. Se on vaan niin loistavaa, kun aina kun joku kehuu paperimiesten etuja (saattaa olla jopa kateellinen), niin jos paikalla paperityöläisten tuttuja/sukulaisia niin tämä vuorotyökortti vedetään aina esiin. Toki sillä voidaankin selittää osa palkasta. Toinen syy on se että mitään muitakaan perusteita ei keksitä. Tuleehan siitä kuluja toki jos joku kämmää eli ei kauheita herneitä.

Paperimies tuottaa epäilemättä enemmän, mutta poliisityön rajahyöty on tarpeeksi alas mentäessä isompi. Muutenhan tänne syntyisi anarkia. Eli poliisi on tärkeämpi kuin paperimies, koska ilman niitä ei selvittäisi.

Niin ja oma mielipiteeni on, että koska järjestelmän nimi on markkinatalous, niin valtio tekee säännöt, jonka jälkeen ihmiset maksimoivat hyötyään. Sääntöjen tekeminen vaan on melko hankalaa, koska aina löytyy se halvempi valtio, joka antaa verohyötyjä yms.

Prkl kun en nähnyt Jaakko Laakson haastattelua. Se olis ollu melkosta viihdettä. Mies on mun idoli, jatkaa sisukkaasti omalla linjallaan.
 

FreezingHell

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Semmoista tuli vaan mieleeni, että kun täällä näyttäisi olevan ainakin paperityöläisten läheisiä, niin onko kukaan kuullut sitä tositapausta uudesta kalkkikuljettimesta tjsp, joka tuli tehtaalle joskus ennen muinoin?
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
masaman kirjoitti:
Heh, voi kuinka toivoisin, että olisit oikeassa. Silloin minäkin olisin sinun kanssasi samaa mieltä... Valitettavasti kenelläkään ei ole paalua käydä vaatimaan ilman liittoa saataviaan. Varsinkin yksityisellä puolella tämä on ongelma.

Ainakaan omaan moraalikäsitykseeni ei mahdu se, että ilman ammattiliittojen valtavaa vaikutusta koko yhteiskuntaan työntekijä menettää kaikki oikeutensa. On hyvä, että meillä on tietyt työntekoon liittyvät lait, mutta niiden rikkomisen sanktiot pitäisi olla poliisin tehtävissä jakaa, ei AY-liikkeen. Jos joku rikkoo lakia minua vastaan, minun vastuullani on oman oikeuskäsitykseni mukaan asian tuominen poliisin tietoisuuteen. Ainakin Suomessa rikosilmoituksen jättäminen on tehty todella helpoksi.

Ja en todellakaan ole ammattiliittojen lopettamisen kannalla. SAK:n voisi ehkä heivata pois sotkemasta sille kuulumattomia asioita, mutta kyllä monet alaliitot taas tekevät pääosin erittäin tärkeää hommaa. Jossain on kuitenkin omasta mielestäni oltava se raja, missä menee yksilön vastuu itsestään ja yhteisön vastuu yhteisössä elävistä yksilöistä.

Esimerkkinä juuri tällaiset tilanteet, joissa olin itse erittäin epätasaisilla työajoilla tekemässä kesätöitä. Itselläni oli työvuoro, joka loppui klo 04.00 la-aamuyöstä. Minulle tarjottiin vuoroa, joka olisi alkanut la-aamupäivänä klo 10.00. Ei olisi mennyt ylitöiksi, koska kuukausitunnit eivät olisi ylittyneet (eivät tässä työssä koskaan oikeastaan menneet yli 160 tunnin), olisin erittäin mielelläni tehnyt tuon 8 tunnin vuoron vapaapäivän sijaan. En kuitenkaan liittoon kuulumattomanakaan ihmisenä saanut sitä tehdä, koska minulle ei olisi kertynyt 8 tuntia lepoaikaa yötunteja sisältäneen vuoron jälkeen. Luottamusmies kuulemma tarkistelee työtunteja myös liittoon kuulumattomilta ja tekee ilmoituksen kaikista rikkomuksista liittoon. Esimies sanoi, että mikäli teet tuon vuoron, rikkomus ei ole sinun vaan yrityksen, joten he jättävät vuoron mieluummin teettämättä kuin antavat sen sinulle. Sinäänsä hauskaa on vielä se, että seuraavana viikonloppuna sain la 8-18 tekemäni ylipitkän vuoron jälkeen sain tehdä vielä 20.00-04.00 kestävän vuoron, koska ensimmäinen vuoro ei sisällä yötunteja.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
FreezingHell kirjoitti:
Totta. En niin kauheesti lähtenytkään moralisoimaan, ainakaan ekassa viestissäni. Se on vaan niin loistavaa, kun aina kun joku kehuu paperimiesten etuja (saattaa olla jopa kateellinen), niin jos paikalla paperityöläisten tuttuja/sukulaisia niin tämä vuorotyökortti vedetään aina esiin. Toki sillä voidaankin selittää osa palkasta. Toinen syy on se että mitään muitakaan perusteita ei keksitä. Tuleehan siitä kuluja toki jos joku kämmää eli ei kauheita herneitä.

Paperimies tuottaa epäilemättä enemmän, mutta poliisityön rajahyöty on tarpeeksi alas mentäessä isompi. Muutenhan tänne syntyisi anarkia. Eli poliisi on tärkeämpi kuin paperimies, koska ilman niitä ei selvittäisi.

Niin ja oma mielipiteeni on, että koska järjestelmän nimi on markkinatalous, niin valtio tekee säännöt, jonka jälkeen ihmiset maksimoivat hyötyään. Sääntöjen tekeminen vaan on melko hankalaa, koska aina löytyy se halvempi valtio, joka antaa verohyötyjä yms.

Prkl kun en nähnyt Jaakko Laakson haastattelua. Se olis ollu melkosta viihdettä. Mies on mun idoli, jatkaa sisukkaasti omalla linjallaan.

niin vastattakoon vielä, että ei, kukaan sukulaisistani ei työskentele enää paperiteollisuudessa, selluteollisuudessa yksi ja itse tällä vanhusalalla. Kyllä oma yölisäni vaan minulle kelpaa kun se on 40% perustuntipalkasta. Lauantailisääkin tulee 2 euroa tunnilta ja sunnuntaista tietysti tuplapalkka.


Jos tekisin saman tuntimäärän kuin paperialalla niin pääsisin muutaman satasen päähän kesätyöläisen tilistä. Onhan se peruspalkkakin paperialalla suurempi, juuri tästä tuottavuudesta johtuen. Kuitenkin jos lisät otettaisiin pois, niin en tekisi sekuntiakaan tätä omaa hommaani. Mikäli paperimieheltä pudotetaan lisät pois niin alkaa sekin varmaan olemana jo lähemmäs 20-30% palkasta. Eikös se ole äkkiä tonnin paikkeilla? Tuskin painaisi sitä hommaa sillä palkalla?

Juu-u... Silti en ole kateellinen paperialalle, miksikö? Kun on sitä nähnyt niin tajuaa... Tietysti hyvä asia on se, että pomojen motivointi vaikeuksissa pyörivät pojjaat saavat lähteä siinä missä duunarinkin pojjaat (jotkut aivan yhtä väsyneitä). Koko paska pulju on mennyt jo silloin vituiksi kun ruvettiin tätä koko prkleen Lotilaa ylöslaittamaan.

Kaiken maailman tekosyyt keksitään, että ohi ei pääse kukaan muu, kuin firman jonkun portaan työntekijän sukulainen. Mielestäni ammattitaitoa nimenomaan tulisi korostaa. Muistutan kuitenkin, että suurin osa työntekijöistä ovat todella ammattitaitoista porukkaa. Niska limassa painetaan hommia ja pomo käy välillä kysymässä, että "mikä nappi tämä on ja miksi tämä on tässä ja miksi kaiteet ovat keltaiset? Ne ovat väärän keltaiset! Maalatkaa uudestaan."

Ei kaikki pomot mulkkuja ole, päinvastoin. Sanotaanko, että lähes 80-90% pomoista on ihan reiluja, mutta kun nämä mulkut on aina äänessä.

Itse asiassa minun ei pitäisi ollenkaan puolustella UPM:läisiä, mutta minun päähäni ei vaan aina mahdu tämä alasäpäin potkiminen. Eivät siellä enää 2000-luvulla mitään ruokatunteja pidetä vuorotöissä ja muutkin vanhan ajan järjettömyydet on aikaa sitten myyty työnantajalle. Juhannus ja joulu nyt sattuivat olemaan ainoat varmat yhteiset vapaa-ajat muun maan kanssa ja jotenkin se vain on joskus kivaa olla perheenkin kanssa. Ts. 4vuoro systeemissä ehtiikin olemaan jo joka 4. vuosi Joulun kotona, vähänks siistii. "ihan kuin viime jouluna meidän Oskari oli niin kovin paljon pienempi"
 

Kaivanto

Jäsen
Kaivanto kirjoitti:
Jälkimmäisestä en osaa sanoa Italian osalta mitään, mutta kyllähän tässä sosiaalidemokratiassamme yritysten perheensisäisiä sukupolvenvaihdoksia muistaakseni nimenomaan tuetaan verotuksella.
er_bai_wu kirjoitti:
Väärin muistettu. Perheyritykset joudutaan ostamaan, jotta toiminta jatkuu. Eli et voi periä yritystä ilman, että verottaja on useampaan otteeseen kukkarolla.

No ylimalkaisella googletuksella löytyy mm. tämmöistä jotenkin kansantajuista tekstiä, joka puhuu verohelpotuksista yrityksen siirtyessä perheen sisällä ja tämä (PDF) virallisempi lähde otsikoi luvun 1.2.1.4 "Verovapaa sukupolvenvaihdosluovutus". Tuosta jälkimmäisestä tekstistä ei tavallinen ihminen kauheasti käsitä, mutta kyllä sen vähän perusteella ymmärtäisin tuon tukevan väitettäni verohelpotuksista.

Tulee kylläkin mieleen, josko puhumme toistemme ohi ja ongelmasi on yrityksen ostaminen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös