Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 583 542
  • 16 080

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onpas. Absoluuttinen totuus tässä on se, että minä en sanonut asoita, joita luulit minun sanoneen.



Pystytkö vastaamaan tähän ihan yksiselitteisesti (ilman sekaista tajunnanvirtaa synkkyydestään naukuvista ja veroista vinkuvista yrityksistä, etc.), mikä on ainoa yritysten toimintaa ohjaava motiivi?



Miten hajauttaisit tai jakaisit yrityksen riskit työtekijöiden kanssa?

Yritys palkkaa tasan tarkkaan niin monta työntekijää kuin tuotannossa on tarve ja hyvän tuottaminen työllistyvälle osalle on juuri se työllistäminen. Miksi sitten luulet työntekijän menevän töihin, jos ei omaa etuaan kasvattaakseen?



Tiedät sitten varmaan kokemuksesta myös, että työmaat eivät ole veljiä keskenään, ja kuinka kilpailtuja urakat nykymaailmassa ovat ja kuinka vähän niistä yleisellä tasolla sitä voittoa yrityksille jää - jos jää?
Tiedät sitten varmaan kokemuksesta myös, että voittaakseen urakkakilvan yrityksen on usein laskettava tarjous miinuskatteella ja sen saatuaan koetettava raapia erotus pienistä puroista?
Tiedät varmaan kokemuksesta myös, kuinka monesti firmat tarjoavat työntekijöilleen urakoita persnetolla, ettei tarvitsisi lomauttaa ketään?



Romantisoitu, noup. Täysin faktuaalinen esimerkki tosielämästä, jossa just portaittain rakennettiin eikä todellakaan ostettu miljoonalla roinaa.

Siinä oli muuten perässä kysymysmerkki sen osoituksena, että se oli kysymys.



Jokainen rakentaa elämänsä ihan miten itse haluaa. Työ on sen mahdollistaja, ei riski. Vai onko riskitön vaihtoehto olla kokonaan menemättä töihin ja rakentaa elämänsä pelkästään yhteiskunnan tukien varaan?

(btw. Aika vaikea välillä saada tolkkua nuista sun jutuista, mutta siis: työmatkat pitenee ja palkat pienenee, koska on annettu panos työnantajalle jonka odotetaan hoitavan oma osuutensa? What the hell does that even mean?)

Jos siitä panoksesta, jonka olet työnantajallesi antanut, olet saanut jo korvauksen palkkana, työnantajahan on hoitanut oman osuutensa.



Eli yritys tai yhteiskunta on vastuussa ihmisen ammatinvalinnasta eikä ihminen itse? Ja se ammatinvalintako on lopullinen eikä sitä tarpeen tai tilanteen vaatiessa voi muuttaa, niinkö?
Jos just omalla alalla ei ole duunia, terveen ja työkykyisen aikuisen ihmisen voi edellyttää tekevän jotain muuta työtä, johon hän on kykeneväinen tai uudelleen kouluttautua toiselle, kenties paremmin työllistävälle alalle.

Itsekin sanoit, että homma on vaan yritteliäisyydestä kiinni:


- - -



En toki halua epäillä ihmisen sanaa, mutta valistunut arvaukseni on, että tuo periaatteellisuus on melko vahva määritelmä yrittäjä-statuksellesi.



Ymmärrän, että "yritys on ihmisiä varten eikä ihmiset yritystä varten" kuulostaa ehkä korvissasi joltain huikealta pointtiasi tukevalta argumentiltä. Ei ole. Se on vaan nolla-sisältöinen slogan, jonka voi liimata irtokirjaimilla yrityksen vessaan, eikä kukaan katso sitä toista kertaa.
Jälleen ainoastaan mielipide-eroja, sillä tämähän -että yrityksiä ei ilman tekijöitä juurikaan ole- ei ole tullut edes minun suustani. Helppoa toki mennä sen ymmärtämättömyyden taakse jo siksikin, että vaikeaahaan täällä on kirjoitella romaaneja, joissa jokainen nyanssi määritetään piiruntarkasti, ja siten, että toinenkin sen kykenee ymmärtämään.
Koulutusjargonia vs elämää ihan itsessään on hyvin vaikea verrata, sillä siinä(kin) kunkin ihmisen oma maailmankatsomus sekä komeusmaailma sitä ohjaa. Meillähän on myös se auktoritteeti usko, jossa jonkun kertoessa sen, miten asia on, sitä ei kyseenalaisteta, vakka olisikin täyttä paskaa. Totuuskin sikäli on häilyvää, että ei edes ne kuuluista "asiantuntijat" ole mistän juuri yhtä mieltä, ja siten kukin valitsee jälleen sen oman "uskonnollisen" perustansa näissä asioissa.

Se taas miksi kommentoin olevani "periaatteessa" yrittäjä, ei varsinaisesti kuulut tänne useistakaan syistä, eikä vähiten siksi, että se lisää tunnistettavuutta. Vaikka periaatteessa kyllä asioista voisi myös jutella ihan omilla nimillään, mutta ei ehkä täällä olisi suotavaa, joten sikäli minulle on aivan sama, miten haluat kohdallani tuon tulkita.

Itse kuitenkin näen yrittäjyyden motiivit muunakin kuin jatkuvana kasvuna, vaikka myös työllistäjänkin olen toiminut, ja toki voisin toimia uudelleenkin jos tilanne siihen menisi.

Mutta sekin lienee turhaa aiheesta enempää jatkaa. Sinä et ymmärrä -eikä varmaan moni muukaan- joten mitäpä sitä turhaan jatkamaan aiheesta, ja olen kuitenkin ilmeisen kyvytön asiat ja näkmyksen pukemaan muotoon, joka ymmärrystäsi lisäisi.

Tässäkin pätee se sama asia, joka täälläkin on usein nähtävissä...tai siis luettavissa, että jokaisen omassa piirissä on ihmisiä, jotka ajattelevat samalla tavalla kuin itsekin, ja sillä vakuutetaan sen olevan juuri se oikea mielipide ja ajattelutapa.

Mutta juu, ihan hyvin alasammuttu kaikki mitä toinen kirjoittaa, ja siitä toki hatunnosto, kuin myös siitä, että edes keskustelua käydään, vaikka ei sitä yhteisymmärrystä löytyisikään. Meillä vain ei arvomaailmat kohtaa, ja se on ihan ok. Itse joutuu jo tässä tarkastelemaan isomminkin koko demokratian tämän hetkisiä ongelmia, sekä sen menossa olevaan taantumista, sekä sitä kautta myös poliittikkojen omahyväisyyttä, jota korporatiivinen ajattelu ohjaa sivuun monen tavallisen ihmisen elämästä. Ei kenties sinun, mutta monen muun. Ja tietnkään se, mikä itselle on hyväksi, ei välttämättä ole sitä toisille.

Ja kyllä. Moni asia on vain sellaista tajunnan virtaa erilaisten näkyvien asioiden kohdalla, joiden vaikutus monen ihmisen elämään ei välttämättä sovi omaan ajatusmaailmaani, ja sitä kautta edelleen jonkinlaisten ajatusten pohjalta siihen keskusteluun yksityiskohdista.

Ja mitä muuten tulee noihin urakoihin, niin eipä niitä nollille lasketa, muutoin kuin jos halutaan vaikuttaa sillä mahdollisesti toiseen yritykseen. Tai ehkä joku laskee, mutta harvalla se kovin pitkälle kantaa. Toki isot rakennusyhtiöt tätä tekevät, ja paikkaavaat asiaa sitten tuntitöillä, joilla asiakasta vedätetään huolella.

Venytetään tuntitöitä kohtuuttomasti, ja tehdään ns "huonosti", jossa unohdetaan sellaisia pikku yksityiskohtia. Ja nähty siis on tämäkin. Ja voi sanoa, että välillä kyllä hävetti, sekä tuntui pahalta asiakkaan puolesta.

Riskin jakautumiseen ei nyt jaksa enempää panostaa tässä keskustelussa, koska voi olla että siinä on sellainen perustavanlaatuinen ero ajattelussa, ja mun ajatus voi tosiaankin olla ihan väärä, ja siksi aiheuttaa vain turhaa lisävääntöä keskinäisen ymmärtämättömyyden tiellä.
Mutta vielä kerran kiitos kuitenkin, että vastailet, vaikka se tulkitseekin minut pääosin idiootiksi. Siten toiki minäkin voin tarkastella asiaa tarkemmin yleisellä tasolla, kuin myös itseni suhteen, että pitääkö hakeutua hoitoon.
 

vimpa

Jäsen
Tällä vastakkain jakautumisella voisi olla mielenkiintoiset seuraukset, jos olisin todellinen liittoänkyrä. Uistelutiimikaverini (yrittäjä) on aika karheana, kun 2 vuotta sitten firmalleen ostama pakettiauto on kaikkien viivytysten jälkeen saapunut suomeen, mutta seisoo ilmeisesti maahantulovarastossa "kommunistien lakon takia". Voi olla, ettei mahduttaisi enää samaan veneeseen, jos olisin raivokkaasti puolustamassa kaikkia SAK:n toimia.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Kun suunta on tämä, niin on päivänselvää ettei hallitus anna periksi. SAK antaa periksi tai lakot jatkuvat vappuun asti kunnes poliittiset lakot kielletään lailla.
Ei se kieltäminen ole ihan niin yksinkertaista, kuin äkkiä luulisi. Eikä sillä mikään solmu muutenkaan aukea.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Häh häh hää. Lisää näitä.
Tietämättä mikä oli tai ei ollut suomalaisen ärhäkän AY-liikkeen osuus päätökseen, kyllähän nyt jos koskaan Suomessakin olisi ymmärrettävä, etteivät ne investoinnit ja työpaikat tapahdu itsestään, vaan niiden eteen on tehtävä töitä.

Itse ihailen monella tapaa Ruotsin eteenpäinmenon ilmapiiriä. Pelkkä
peukaloiden pyörittely ei johda menestykseen.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Tietämättä mikä oli tai ei ollut suomalaisen ärhäkän AY-liikkeen osuus päätökseen, kyllähän nyt jos koskaan Suomessakin olisi ymmärrettävä, etteivät ne investoinnit ja työpaikat tapahdu itsestään, vaan niiden eteen on tehtävä töitä.

Kokonaisuutta on ulkopuolisen vaikea hahmottaa mutta sanotaanko että satavarmasti tuo työrauha on yksi asia joka sisältynyt "liiketoiminnallisten syiden" arvioimiseen.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Sillä lailla....
Eihän tämä voi olla yllätys kenellekään, että tasatilanteessa Suomi ei ole vahvoilla, koska meillä järjestöt eivät pysty neuvottelemaan asioista. Ehkä tämä Elorannalle tai Aallolle on yllätys, mutta ei nyt varsinaisesti sulka heidän hattuunsa. Kun samaan aikaan poliittisten lakkojen kannatus laskee, niin ehkä siellä jossain vaiheessa alkaa tuli perseen alla hiukan poltella tai ainakin pitäisi. Mainehan on jo mennyt ja se voi mennä vain kerran, joten nyt järki käteen.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Sillä lailla....
Tämä on näiden AY-"viisaiden" mielestä varmaan joku yksittäistapaus eikä tämä investoinnin ollut tarkoituskaan tulla Suomeen. Toisaalta en yllättyisi yhtään, jos sieltä puolelta syytettäisiin hallitusta, kun tämäkin iso investointi lipsahti naapurin puolelle.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämä on näiden AY-"viisaiden" mielestä varmaan joku yksittäistapaus eikä tämä investoinnin ollut tarkoituskaan tulla Suomeen. Toisaalta en yllättyisi yhtään, jos sieltä puolelta syytettäisiin hallitusta, kun tämäkin iso investointi lipashti naapurin puolelle.
Huomioiden miten voimiensa tunnossa SAK:lainen AY-liike on, en ihmettelisi vaikka sieltä jokin tummoinen lausunto voisi tullakin.

Mielenkiintoista näin muuten nähdä, miten poliittisten lakkojen suhteen kohta taas päätetään. Mikäli satamat ovat koko huhtikuun kiinni, alkaa se olla jo melkoinen isku.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Huomioiden miten voimiensa tunnossa SAK:lainen AY-liike on, en ihmettelisi vaikka sieltä jokin tummoinen lausunto voisi tullakin.

Mielenkiintoista näin muuten nähdä, miten poliittisten lakkojen suhteen kohta taas päätetään. Mikäli satamat ovat koko huhtikuun kiinni, alkaa se olla jo melkoinen isku.
Olen menettänyt jo kaiken uskon siihen, että kumpikaan osapuoli antaisi milliäkään periksi, joten poliittiset lakot tulevat jatkumaan niin pitkään kunnes Eduskunta saa tehtyä päätökset uusista poliittisia lakkoja rajoittavista lakipykälistä. Toivottavasti tämä tapahtuu mahdollisimman nopealla aikataululla.

Kuten olen jo monesti sanonut, niin AY-liikettä ei liikuta pätkääkään, että Suomen talous ottaa isoa osumaa jokainen viikko, kun nämä lakot jatkuvat.
 
Viimeksi muokattu:

Centre Bell

Jäsen
Suosikkijoukkue
Entisaikojen TPS.
Ruotsalainen yhtiö panostaa Ruotsissa olevaan tehtaaseen jossa laitteet heikommassa kunnossa kuin Suomessa sijaitsevassa => ay syy!! Jep..
No niin tulihan se sieltä, että syy investoinnin menosta Ruotsiin on jossain ihan muualla kuin Suomen AY liikkeen lakoissa ja epävaakaassa työvoiman käytöksessä.
Itselleen voi valehdella ihan niin paljon kuin haluaa, jos siitä tulee parempi mieli.
No näin on kuitenkin käynyt ja AY liike voi ihan rauhassa jatkaa lakkoiluaan niin kauan, kuin Suomessa jotain teollista toimintaa on vielä jäljellä.
 

Herra Hopotin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Näin sivustaseuraajana on jännää, että ketju ei ole aktiivisimpien ketjujen joukossa iltaisin ja viikonloppuisin. Mutta näin "virastoajan" koettaessa alkaa viestejä paukkua aika kovaa tahtia.

Varmaan kokoomus-siipi siirtynyt työskentelemään viikonloppuisin ja iltaisin, kun eihän työajalla saa muita taukoa pitää kuin hetken ajatellen suomen lippua.
 

Luolis

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo, Montreal Canadiens
No niin tulihan se sieltä, että syy investoinnin menosta Ruotsiin on jossain ihan muualla kuin Suomen AY liikkeen lakoissa ja epävaakaassa työvoiman käytöksessä.
Itselleen voi valehdella ihan niin paljon kuin haluaa, jos siitä tulee parempi mieli.
No näin on kuitenkin käynyt ja AY liike voi ihan rauhassa jatkaa lakkoiluaan niin kauan, kuin Suomessa jotain teollista toimintaa on vielä jäljellä.
Jos et usko edes siihen mitä yritys itse sanoo niin aika mahdottomaksi käy keskustelu asiasta. Miksi perehtyä asiaan kun voi vaan syyttää AY-liikettä kaikesta :D
 

Lynx_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
No niin tulihan se sieltä, että syy investoinnin menosta Ruotsiin on jossain ihan muualla kuin Suomen AY liikkeen lakoissa ja epävaakaassa työvoiman käytöksessä.
Itselleen voi valehdella ihan niin paljon kuin haluaa, jos siitä tulee parempi mieli.
No näin on kuitenkin käynyt ja AY liike voi ihan rauhassa jatkaa lakkoiluaan niin kauan, kuin Suomessa jotain teollista toimintaa on vielä jäljellä.


SSAB teki vuonna 2023 päätöksen muuntaa Oxelösundin terästehdas fossiilivapaaseen tuotantoon ja projekti etenee suunnitelmien mukaan. Liiketoiminnalliset syyt puolsivat etenemistä seuraavaksi Luulajan tehtaan osalta. Lisäksi Raahen tehtaan nykyiset laitteet ovat kehittyneempiä, moninaisempia ja paremmassa kunnossa. Kolmantena askeleena muutoksessa on suunnitteilla Raahen muutos. Projektin ajoitus riippuu SSAB:n rahoitus- ja toteutuskapasiteetista sekä Luulajan hankkeesta saatavista opeista.
Jos tämä investointi meni Suomelta ohi ay-liikkeen takia, niin onko projektin seuraavat investoinnit Suomeen sitten samalla logiikalla ay-liikkeen ansiota?
 

Luolis

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo, Montreal Canadiens
Ja tuosta vielä lisää mustaa valkoisella.
 

Liitteet

  • GKJjxFsWoAAegaH.png
    GKJjxFsWoAAegaH.png
    45,5 KB · kertaa luettu: 194

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Hesarin artikkelissa SSAB:n päätöksestä mainitaan seuraavia perusteluja:

Ruotsissa on panostettu jo vuosia valtiojohtoisesti fossiilittoman teräksen tuotannon ja sen edellytysten kehittämiseen. Valtion kokonaan omistamat energiayhtiö Vattenfall ja kaivosjätti LKAB ovat yhdessä SSAB:n kanssa kehittäneet rautamalmin vetypelkistyksen teknologiaa, jota Luulajassa on tarkoitus käyttää.

Luulajaan on jopa rakennettu vanhaan LKAB:n kaivoskuiluun varastotilaa vedylle, jota voidaan tuottaa halvalla tuulisähköllä ja varastoida terästehdasta varten.

LKAB käyttää SSAB:ssa 16 prosentin äänivaltaa. Suomen valtio hallitsee kahdeksaa prosenttia. Oli siis kaikin puolin ”luontevaa”, että tehdasinvestointi meni Ruotsiin.


Suomen päästötavoitteille ko. päätös ei tehnyt hyvää:

Maapallon näkökulmasta on hassua kilpailla päästöjen vähenemisestä, koska ilmakehän näkökulmasta on ihan sama, missä päästöt vähenevät. EU-maat ovat kuitenkin sitoutuneet maakohtaisiin vähennystavoitteisiin.

Raahen varaan oli Suomessa laskettu paljon. Jos Raahen päästöjä ei saada pois, tilalle on löydettävä muita kenties kalliiksi käyviä toimia. Siksi edellinen hallitus otti SSAB:n omistuksen valtioneuvoston kanslian suoraan ohjaukseen.

Se ei auttanut.


 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
WTF HIFK - FC Liverpool
Jos tämä investointi meni Suomelta ohi ay-liikkeen takia, niin onko projektin seuraavat investoinnit Suomeen sitten samalla logiikalla ay-liikkeen ansiota?
Tuossa lauseessa ei ole mitään logiikkaa. Toivon kyseessä olevan tökerö provo eikä “ajatus”.
 

Vinyl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aravirran kovuus
Eikös tämmöiset vihreät siirtymät nyt ole muutenkin ihan humpuukia ja hyvä vaan, että ruotsalaiset tuhlaavat rahansa näihin. Pensa kun saadaan halvaksi täällä meillä, niin varmasti tulee muita investointeja tänne.
 

Lynx_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tuossa lauseessa ei ole mitään logiikkaa. Toivon kyseessä olevan tökerö provo eikä “ajatus”.
Ensimmäinen osui. Vaikka nyt lakot ravistelevat Suomea, niin ei niillä mitään tekemistä SSAB:n investointien kanssa ole. Toki nyt on maaperä hedelmällistä syyttää ay-liikettä, ettei investointi tänne osunut.

SSAB:n uutisoinnin mukaan viime vuonna investoitiin Oxelösundiin, seuraavaksi Luulajaan ja myöhemmin Raaheen, kun rahoitus- ja toteutuskapasiteetit selviävät. Oppia sinne otetaan nyt alkavasta Luulajan projektista. Lisäksi Raahessa on nykyisellään uudemmat, moninaisemmat ja paremmassa kunnossa olevat laitteet, mikä myös puolsi Ruotsiin investoimista tässä vaiheessa.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Eikös tämmöiset vihreät siirtymät nyt ole muutenkin ihan humpuukia ja hyvä vaan, että ruotsalaiset tuhlaavat rahansa näihin. Pensa kun saadaan halvaksi täällä meillä, niin varmasti tulee muita investointeja tänne.
Vihreä siirtymä on jotain ulkomaista höpöttelyä, meillä täällä Suomessa on PUHDAS SIIRTYMÄ!
 

Vinyl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aravirran kovuus

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hesarin artikkelissa SSAB:n päätöksestä mainitaan seuraavia perusteluja:

Ruotsissa on panostettu jo vuosia valtiojohtoisesti fossiilittoman teräksen tuotannon ja sen edellytysten kehittämiseen. Valtion kokonaan omistamat energiayhtiö Vattenfall ja kaivosjätti LKAB ovat yhdessä SSAB:n kanssa kehittäneet rautamalmin vetypelkistyksen teknologiaa, jota Luulajassa on tarkoitus käyttää.

Luulajaan on jopa rakennettu vanhaan LKAB:n kaivoskuiluun varastotilaa vedylle, jota voidaan tuottaa halvalla tuulisähköllä ja varastoida terästehdasta varten.

LKAB käyttää SSAB:ssa 16 prosentin äänivaltaa. Suomen valtio hallitsee kahdeksaa prosenttia. Oli siis kaikin puolin ”luontevaa”, että tehdasinvestointi meni Ruotsiin.


Suomen päästötavoitteille ko. päätös ei tehnyt hyvää:

Maapallon näkökulmasta on hassua kilpailla päästöjen vähenemisestä, koska ilmakehän näkökulmasta on ihan sama, missä päästöt vähenevät. EU-maat ovat kuitenkin sitoutuneet maakohtaisiin vähennystavoitteisiin.

Raahen varaan oli Suomessa laskettu paljon. Jos Raahen päästöjä ei saada pois, tilalle on löydettävä muita kenties kalliiksi käyviä toimia. Siksi edellinen hallitus otti SSAB:n omistuksen valtioneuvoston kanslian suoraan ohjaukseen.

Se ei auttanut.


Ruotsissahan vihreään siirtymään herättiin ymmärtääkseni ennen Suomea ja muutenkin yhteiskunnassa on ollut tekemisen meininki. Ruotsalaiset eivät jää laakereilleen lepäämään js pyörittelemään peukaloita. Työ on arvossaan ja yrittäjiä arvostetaan. Saamattomuus ja nyreys loistaa poissaolollaan.
 

godofthunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings
Ruotsissahan vihreään siirtymään herättiin ymmärtääkseni ennen Suomea ja muutenkin yhteiskunnassa on ollut tekemisen meininki. Ruotsalaiset eivät jää laakereilleen lepäämään js pyörittelemään peukaloita. Työ on arvossaan ja yrittäjiä arvostetaan. Saamattomuus ja nyreys loistaa poissaolollaan.
Muistaakseni täälläkin oli jonkinlainen konsensus siistä, kuinka Suomen nyt ei missään nimessä pitäisi lähteä, ainakaan kärkijoukoissa mukaan tällaiseen ilmastohumppaan. Otetaan mielummin hyvät kyttäypaikat pääjoukon hänniltä. Niinsanottu "Coloradon suden taktiikka".
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös