Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 403 870
  • 15 508

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jos käteen jää 2000 € / kk ja asut kaupungissa, jossa useimmat kaupan alan työpaikat sijaitsevat, niin hintataso yksiöissä ja kaksioissa on nopeasti 700 € / kk. Ja sillä ei muuten saa vielä luksusta. Näinpä tämän jälkeen kädessä on 1300 €. Huomioiden ruoan hinnan sekä ylipäätään elämisen kustannukset niin 300 € / kk on mielestäni tiukka ruokabudjetti. Siihen katosi 1000 € / kk. Jos tähän otetaan päälle erilaiset pakolliset kustannukset niin oma auto syö nopeasti 300 € / kk, jos edes riittää. Siihen ne rahat myös menivät.
Mun matematiikalla 2000 eur - 700 eur - 300 eur - 300 eur ja jää vielä 700 euroa jäljelle.

Kyllä 2000 euron nettopalkalla elää jos ei ole lapsia. Parisuhteessa elää helposti jos kaksi ihmistä tienaa tuon verran. Sitten kun on lapsia tilanne on eri, koska lapselle sitä haluaisi luonnollisesti elämyksiä sekä muuta sellaista. Tarvitsee enemmän tilaa yms.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Mun matematiikalla 2000 eur - 700 eur - 300 eur - 300 eur ja jää vielä 700 euroa jäljelle.

Ja sivuhuomiona, alkuperäinen väite oli, että tarvitsee asumistukea. Jaa-a, jos asuminen on itselle se tärkein kohde upgreidattavaksi, niin tuolla 1400:lla saa jo aikasta kivan luukun itselleen.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ja sivuhuomiona, alkuperäinen väite oli, että tarvitsee asumistukea. Jaa-a, jos asuminen on itselle se tärkein kohde upgreidattavaksi, niin tuolla 1400:lla saa jo aikasta kivan luukun itselleen.
Täällä oli joku ilmeisesti (sairas)eläkkeellä oleva, joka sai tonnin eläkettä ja satasen asumistukea. Se on vähän!

2000 eur käteen ei mitenkään pitäisi olla oikeutettu asumistukeen. Ihan absurdiksi mennyt touhu.
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Sinänsä validi pointti, että sakeaa tuo kyllä oli. Nimittäin tuossa esimerkissä kyllä sanoin väärin, koska tarkoitin nimenomaan bruttopalkkaa enkä suinkaan nettoa. Kaupan alalla normaali työaika on 37,5 / h viikko ja tällainen sopimus on ehkä n. 30 ihmisen toimipaikassa viidellä ihmisellä. Yleensä he ovat olleet alalla kauan ja ovat esimerkiksi osastonvastaavia. Heidän täyden kuukauden palkkansa on bruttona n. 2300 € / kk, josta jää käteen n. 2000 €.

Jos käteen jää 2000 € / kk ja asut kaupungissa, jossa useimmat kaupan alan työpaikat sijaitsevat, niin hintataso yksiöissä ja kaksioissa on nopeasti 700 € / kk. Ja sillä ei muuten saa vielä luksusta. Näinpä tämän jälkeen kädessä on 1300 €. Huomioiden ruoan hinnan sekä ylipäätään elämisen kustannukset niin 300 € / kk on mielestäni tiukka ruokabudjetti. Siihen katosi 1000 € / kk. Jos tähän otetaan päälle erilaiset pakolliset kustannukset niin oma auto syö nopeasti 300 € / kk, jos edes riittää. Siihen ne rahat myös menivät. Jos taas käytössä olisi esim. bussilippu niin hinnat pyörivät siellä 50 € / kk, netit, sähköt, vedet yms. niin kyllä tuossa melko iso osa tuloista rehellisesti uppoaa elämiseen.

Tosielämän tilanteet ovat sitten toki huomattavasti tätä monimutkaisempia. Siellä voi olla lapsia, voi olla velkaa aikaisemmasta, jota pitää lyhentää yms. yms. Yksi on kuitenkin varma: tuolla tulotasolla ei lähdetä hurvittelemaan hirveästi.

Kahden tonnin nettotuloilla ei hurvitella, mutta varmasti tullaan toimeen. Kovat on vaatimukset, jos on tonni jäljellä ruuan ja asunnon jälkeen käytössä ja se on surkeaa. Tämä siis yksineläjällä, pariskunnalla samat tulot, niin ruuan ja asunnon jälkeen jää pariskunnalle 2700€/kk.

Minä en ymmärrä mikä luonnonlaki on pienenevän porukan pitää kasvaavaa porukkaa kiinni hyvässä elintasossa? Valtion perustehtävä on ns. yövartijamalli, eli valtio huolehtii sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta. Tällaisia valtioita taitaa olla suurin osa maailman maista.

Tämän päälle voidaan rakentaa, jos resursseja on, pyrkimys lähtökohtien tasa-arvoon, eli kaikilla olisi mahdollisuus menestyä elämässä esim. perheen varallisuudesta riippumatta. Tätä varten on luotu ilmainen perusopetus, jota on täydennetty ilmaisella toisenasteen koulutuksella ja käytännössä ilmaisilla korkeakouluopinnoilla. Perusterveydenhuolto halutaan turvata kaikille, erityisesti neuvolajärjestelmä liittyy mahdollisuuksien tasa-arvoon ja eläkejärjestelmä turvaamaan työuran jälkeisen elämän. Tähän joukkoon kuuluu merkittävä osa ns. kehittyneistä maista, suurin osa maailman maista tavoittelee tähän nousemista.

Jos kermaa kakkuun löytyy, niin voidaan rakentaa erilaisia tukijärjestelmiä opiskeluun, asumiseen, työttömyyteen, ym. liittyen. Tällaiset järjestelmät ovat erittäin harvinaisia maailmassa, eivät siis mikään luonnon laki. Käytännössä Pohjoismaat ovat saavuttaneet tämän tason. Ongelma vaan on, että Suomi ei enää pysy sellaisessa vauhdissa, että näiden järjestelmien vaatima rahoitus säilyy, sitähän maailman talouksia tarkasteleva IMF meille vinkkaa; emme voi pitää tätä tasoa yllä velkarahalla. Emme kuulu enää sellaiseen viiteryhmään jossa voimme pitää maailman parasta elintasoa kaikille, sillä katselemme muiden Pohjoismaiden perävaloja. Siksi pitää tehdä lisää sitä "kermaa", eli lisää sitä varallisuutta, tai leikata näitä etuisuuksia. Nykyinen hallitus tekee molempia. Jos toimet onnistuvat, voimme aloittaa ehkä kymmenen vuoden päästä kirimään kiinni muita Pohjoismaita, palauttaa etuisuuksia ja lisätäkin niitä. Velaksi emme voi kuin pettää itseämme ja ennen kaikkea tulevan sukupolven.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
On jotenkin hupaisaa miten suorittavan työn tekijät valittavat työntekijöiden kyykytyksestä kun jokainen tehty työtunti kuitenkin korvataan, tai jopa "ylikorvataan". Jos keskimääräinen ylempi toimihenkilö tekee työmatkan joka alkaa aamukuudelta kotiovelta ja päättyy puoliltaöin kotiovelle, triviakysymys kuuluu, saako ylempi toimihenkilö korvauksena 18h työpäivästä:
A) ruhtinaallisen palkan josta verottaja vie merkittävän siivun ja ollen täydessä palkkakuopassa kansainvälisellä tasolla
B) 1:1 tuntipalkan työtunneista, matkustuskorvauksen ja ylityökorvaukset + päivärahan
C) päivärahan

Mutta Joo, onhan se huutava vääryys jos viikonlopputyöstä ei saa hälytyskorvausta :) pitäisikö kehittää läppärinavauskorvaus tai, puhelimen synkkauskorvaus jokaisesta yli virka-ajan tapahtumasta sähköpostin/pikaviestinten päivitystapahtumasta ja etenkin kansainvälisissä yrityksissä työskenteleville tarvitaan aikaerokorvaus jotta voi olla saavutettavissa virka-ajan ulkopuolella. Sitä kautta kilpailukyky räjähtäisi nousuun.
Kyllä ne työpaikan Whats up-ryhmät laulaa suorittavan portaan luureissakin työajan ulkopuolella.

Mitä taas tulee ylempien toimihenkilöiden matkustusajan korvauksiin, jos en väärin muista että firma nimeltä Nokia suuruuden aikoinaan esti asiaan toivotut parannukset yksi kerrallaan.
 

Larbatchov

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Jos ajattelee tätä hallituksen kaavailemaa kokonaisuutta, niin työreformit ovat siinä kuitenkin aika pienet, jos suhteuttaa siihen, millaisella volyymilla hallitus iskee pienituloisten kimppuun työmarkkinoilla. On pysäyttävää katsoa esim. YLEn juttuja näistä asumistuen leikkauksista. 300 €:n suojaosatkin lentelee roskiin ja lapsikorotukset poistuu. Säästöjä valtiolle kyllä tulee, sitä ei käy kiistäminen, mutta valittu työtapa on suoraan sanoen ahdistava sivustakin katsoen.

Kovasti muistetaan mainostaa, että työveron kevennykset kohdennetaan pieni- ja keskituloisille, mutta eiväthän prosentuaaliset helpotukset kohdistu sinne millään. Ihmettelen itse matalampana keskitulon saajana, että noinkohan n. 30 € vuodessa minulla on sen arvoinen, että toisilta 50-80 € / kk. On jotenkin hirmuisen vaikea itselleni sisäistää se, mitä saavutetaan näin rankasti köyhimpiä köyhdyttämällä.

Paperilla ajatuksia riittää, mutta nämä todellisuudesta irrotetut heitot ei meikäläiseen uppoa. "Jos asuminen kaupungissa on liian kallista, niin muuta maalle. Niin ne muutkin tekee." Hieno ajatus, mutta mihin ne työpaikat oikein keskittyvät? Ihmettelen, ettei tämä huoleta laajemmin, kun ihmisiä tiputetaan massana viimesijaisten tukien pariin. Iso energiamäärä tulee menemään siihen, että sieltä noustaan. Työntekijän kannalta muutokset tarkoittavat myös heti sitä, että turva elämän kriisitilanteissa heikkenee merkittävästi.
Eikö tuolla 300€ suojaosalla tarkoitetaan sitä, että sen verran saa tienata tukien päälle ilman että menettää tukia? En oikein kässää mitä sen poistamisella tavoitellaan. Ennemmin saisi pienentää sitä "kuin manulle illallinen" maksettavaa osaa (johon menee valtion rahaa) ja vaikka nostaa vähän suojaosaa, koska aina sieltä saattaa joku työllistyä kun käy töissä edes vähän. Ja kaikki taloudellinen toiminta tuottaa aina valtiolle välillisiäkin tuloja eläkemaksujen, alvien ja muun aktiivisuuden muodossa.

Nyt kun se poistetaan niin sossu sitten paikannee valtion taskusta sen minkä vaikka joku wolt olisi muuten maksanut, vai?
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Eikö tuolla 300€ suojaosalla tarkoitetaan sitä, että sen verran saa tienata tukien päälle ilman että menettää tukia? En oikein kässää mitä sen poistamisella tavoitellaan. Ennemmin saisi pienentää sitä "kuin manulle illallinen" maksettavaa osaa (johon menee valtion rahaa) ja vaikka nostaa vähän suojaosaa, koska aina sieltä saattaa joku työllistyä kun käy töissä edes vähän. Ja kaikki taloudellinen toiminta tuottaa aina valtiolle välillisiäkin tuloja eläkemaksujen, alvien ja muun aktiivisuuden muodossa.

Näinpä. Itse jättäisin tuon kokonaan pois JA alentaisin kiinteää tukimuotoa. Olisi isompi porkkana ottaa työtä kuin työtä vastaan. Toki oikeasti työkyvyttömille sitten kompensoitaisiin tuo vähennys. Ja tarkoitan sillä oikeasti työkyvyttömällä sitä, joka ei ihan oikeasti enää kykene mihinkään. Se toisen jalan auto-onnettomuudessa menettänyt tehdastyöläinen ei ole oikeasti työkyvytön, vaan rajoittavasti. Sekin pystyy vaikkapa laskemaan palkkoja istualteen tietokoneen ääressä tai vastaamaan puhelimeen toimistossa "DNA asiakaspalvelu, kuinka voin auttaa".
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Pitkä juttu lakkotilanteesta.

SYKSYLLÄ edessä on kuitenkin liittokierros, kun voimassaolevat työehtosopimukset päättyvät. Ay-puolella teroitellaan jo veitsiä.

Teollisuusliitto on uhannut poistaa paikallisen sopimisen mahdollisuuden työehtosopimuksista.

– Pitää muistaa, että lakimuutos koskee pelkästään poliittisia lakkoja. Kun taistelemme syksyllä työehtosopimuksistamme, ei siellä ole mitään rajoituksia, taivas on kattona – vaikka oltaisiin kuukausi, puoli vuotta tai vuosikin lakossa, Lehtonen sanoo.


Eihän mitkään 6kk ja yli lakot tule todennäköisesti tule toteutumaan, mutta ay-liike on valmistautunut tuhoamaan tämän maan talouden säilyttääkseen oman valtansa. Varmasti alkaa suurimmalla osalla lakkoilijoistakin lamput syttymään, ettei liittojen ajama tie ole se oikea työntekijöidenkään kannalta. Jape Lovenit ja muut ahtaajat sitten asia erikseen, kun voivat kuitata satamien auetessa yli tonnin liksoja/päivä ylitöitä tekemällä.

 

Kiekkokanaria

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, sympatiat pohjoseen
Heidän täyden kuukauden palkkansa on bruttona n. 2300 € / kk, josta jää käteen n. 2000 €.
Tähän täytyy sen verran tarttua, ettei kai 2300e jää n. 2000e käteen??
Itse kun korkeakoulusta valmistuin ja Tampereelle muutin, otin työn vastaan 2500e/kk. Edellisen hallituksen ajan tuloverolla. Käteen jäi noin 1800e tuosta työstä.

EDIT: Taisi olla lähelle 1900e kuitenkin kun tarkemmin muistelee.

Sillä vaan oli pärjättävä ja opintolainoja lyhennettävä. Kyllä sillä eli, mutta onneksi alallani on ollut mahdollisuus kohtuulliseen palkkakehitykseen tuon jälkeen. Nykyhinnoilla 1800e nettona ei paljon kyllä enää yksineläjänä säästellä. Toki riippuen jos ei tarvitse autoa työssä käyntiin ja muuhun elämään niin sitten tilanne eri.
 
Viimeksi muokattu:

ftr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Huuhkajat, Borussia Dortmund
Täällä oli joku ilmeisesti (sairas)eläkkeellä oleva, joka sai tonnin eläkettä ja satasen asumistukea. Se on vähän!

2000 eur käteen ei mitenkään pitäisi olla oikeutettu asumistukeen. Ihan absurdiksi mennyt touhu.

Eikä toki yksinasuva perheetön 2000€ käteen saava ole ollutkaan oikeutettu.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eikä toki yksinasuva perheetön 2000€ käteen saava ole ollutkaan oikeutettu.
Jep, mutta @peterra tuolla ainakin hyvin suorasti vihjasi, että hekin tarvitsevat vuokra-asuntoon asumistukea. Sitä keskusteluketjua kommentoi.
Esimerkki: kaupan alalla toimiva täysipäiväinen työntekijä 2300 € / kk verojen jälkeen. Tuo on niin huono palkka, että käytännössä tarvitsee sitä asumistukea jo vuokra-asuntoonkin. Puhumattakaan siitä, jos on siunaantunut jälkikasvua. Tämä hallitus ei leikkaa juuri mitään niiltä työtä pelkääviltä toivottomilta, mutta tältä täyttä päivää tekevältä huonon alan tekijältä se vie 100 € / kk ja 1200 € vuodessa.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Tähän täytyy sen verran tarttua, ettei kai 2300e jää n. 2000e käteen??
Itse kun korkeakoulusta valmistuin ja Tampereelle muutin, otin työn vastaan 2500e/kk. Edellisen hallituksen ajan tuloverolla. Käteen jäi noin 1800e tuosta työstä.

EDIT: Taisi olla lähelle 1900e kuitenkin kun tarkemmin muistelee.

Sillä vaan oli pärjättävä ja opintolainoja lyhennettävä. Kyllä sillä eli, mutta onneksi alallani on ollut mahdollisuus kohtuulliseen palkkakehitykseen tuon jälkeen. Nykyhinnoilla 1800e nettona ei paljon kyllä enää yksineläjänä säästellä. Toki riippuen jos ei tarvitse autoa työssä käyntiin ja muuhun elämään niin sitten tilanne eri.

Tässä on hyvä viesti asiasisällöltään, ja siltä osin mitä viestissä ei suoranaisesti lue.

Sinulla on ollut (ja varmaan on edelleen) se oikea asenne työntekoon, rahaan ja elämiseen. "Sillä on pärjättävä". Ja ilmeisen hyvin olet varmaankin pärjännyt, ainakin rivien välistä luettuna. Nykyään aika monelle tuntuu olevan tärkeää, että sillä tuella ei "vain eletä", vaan sillä pitää nimenomaan saada kaikkea mukavuuksiakin. Tässäkin ketjussa olleiden laskelmien perusteella voisin väittää, että yksin asuva ihminen tulee helposti toimeen jollain 1400-1500€kk. Se on sitten omista valinnoista kiinni asuuko PK-seudulla Kontulassa, vai haluaako maksaa vähän enemmän ja muuttaa Espoon puolelle.
 

ftr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Huuhkajat, Borussia Dortmund
Jep, mutta @peterra tuolla ainakin hyvin suorasti vihjasi, että hekin tarvitsevat vuokra-asuntoon asumistukea. Sitä keskusteluketjua kommentoi.

Juu, kun yksin asuvalta jää nelinumeroinen summa pakollisten kiinteiden kulujen jälkeen käteen kuukaudessa (vuokra, sähkö, netti vakuutukset yms.), niin aletaan olemaan ensimmäisen maailman ongelmissa.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat

On taas melkoinen ehdotus. Siis että veronmaksajien rahoja pitäisi lapioida siihen, että saadaan nopeammin satamissa ihmiset korvattua koneilla. Tulee taas esille se, kuinka kokoomuksen ja elinkeinoelämän prioriteeteissa on tukea ennemmin pääoma- kuin työvoimaintensiivisiä elinkeinoja.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko

On taas melkoinen ehdotus. Siis että veronmaksajien rahoja pitäisi lapioida siihen, että saadaan nopeammin satamissa ihmiset korvattua koneilla. Tulee taas esille se, kuinka kokoomuksen ja elinkeinoelämän prioriteeteissa on tukea ennemmin pääoma- kuin työvoimaintensiivisiä elinkeinoja.
Hohhoijaa mikä sepustus. Ymmärrän oikein hyvin että tilanne on veemäinen ja hallitsematonkin ja jokainen porvariksi itsensä tunteva haluaa aiheeseen oman viiden pennin aforisminsa tuoda. mutta. Olen aivan 100% varma että Suomen parhaat konttisatamat ovat niin pitkällä automatisointisuunnitelmissaan kuin tällä hetkellä kuin vain teknis/taloudellisesti vain mahdollista on. Luuleeko tämä kirjoittaja tuovansa jotain uutta näkökulmaa? Voisin tässä lämpimikseni ehdottaa vaikka semmoista että tehdään ahtaajista ylempiä toimihenkilöitä. Sitten ne ei lakkoile enää. Samaa realismia kuin Romakalta.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olen aivan 100% varma että Suomen parhaat konttisatamat ovat niin pitkällä automatisointisuunnitelmissaan kuin tällä hetkellä kuin vain teknis/taloudellisesti vain mahdollista on.
Tässä olikin kyse valtion rahojen käytöstä, ja niitä nyt ei ole aiemminkaan käytetty kokonaistaloudellisuus edellä.

Tosin varmaan automatisoitu satama olisi aika paljon parempi Suomen kaupalle kuin lakkoilevien ahtaajien satama.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
On taas melkoinen ehdotus. Siis että veronmaksajien rahoja pitäisi lapioida siihen, että saadaan nopeammin satamissa ihmiset korvattua koneilla. Tulee taas esille se, kuinka kokoomuksen ja elinkeinoelämän prioriteeteissa on tukea ennemmin pääoma- kuin työvoimaintensiivisiä elinkeinoja.

Palataanpa todellisuuteen. Valtio on tukenut yrityksiä jo vuosikymmenet, jotta ne pystyisivät siirtymään mahdollisimman suureen automatisointiin. Tätä toteutetaan oikeastaan jo kaikessa liiketoiminnassa.

On kyllä käsittämätöntä juttua, että automatisoinnin ja digitalisoinnin kehitys pitäisi lopettaa. Onneksi vain pieni osa ihmisiä ja lähinnä vasemmistokonservatiiveja ajattelee näin. SDP, Vasemmistoliitto, Keskusta, PS, Kokoomus jne ovat kukin tukeneet hallituksessa tuhansien tehtävien automatisointia mm. määrärahojen avulla.

Valtion monet virastot myös edellyttävät pitkälle vietyä digitalisointia mm. laskutukseen.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tässä olikin kyse valtion rahojen käytöstä, ja niitä nyt ei ole aiemminkaan käytetty kokonaistaloudellisuus edellä.

Tosin varmaan automatisoitu satama olisi aika paljon parempi Suomen kaupalle kuin lakkoilevien ahtaajien satama.
Jos satamaliikenteen täysautomaatio olisi yritystuista tai poliittisesta tahdosta kiinni, niin robottiahtaajat paiskoisivat töitä jo tälläkin hetkellä. Romakkaniemi halusi olla hauska, sarkastinen tai aukoa muuten vaan päätään. Huonosti onnistui.

Jälkimmäisestä samaa mieltä.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Menneisyydestäni löytyy melko pitkäkin ajanjakso työttömyyttä ja tukirahoilla eloa. Eihän niistä ikinä mitään yli jäänyt, ja niillä juuri ja juuri sai jotenkin minimi-elämisen kitkutettua. Elämästä se tekee ihan mielettömän kapeaa, kun mihinkään ei ole oikein varaa, ja ennenkaikkea se, että oikein mitään et pysty tekemään tai käymään missään.

Halusin vaan tämän sanoa, että kun taas kerran törmää tässäkin ketjussa tähän iänikuiseen ikiliikkujaan, missä joku messuaa siitä, että miten se tuilla eläminen on muka niin helppoa ja messevää elämää. Voin kokemuksesta sanoa, että se ei todellakaan ole hienoa. Se on aivan uskomattoman perseestä ja ankeaa, eikä todellakaan ole mitään makoisaa.

Tämä nykyinen elämä, jossa rahaa on työn kautta sen verran paljon sukanvarteen karttunut, että siitä ei tarvitse arjessa murehtia, niin tämä voittaa ihan koska tahansa täysin 100-0 sen tuilla kärvistelyn.
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82

On taas melkoinen ehdotus. Siis että veronmaksajien rahoja pitäisi lapioida siihen, että saadaan nopeammin satamissa ihmiset korvattua koneilla. Tulee taas esille se, kuinka kokoomuksen ja elinkeinoelämän prioriteeteissa on tukea ennemmin pääoma- kuin työvoimaintensiivisiä elinkeinoja.
Siis mitä? Meillä on jo nyt ja tulevaisuudessa entisestään paheneva työvoimapula. Tätä pyritään paikkaamaan mm. sillä kuuluisalla työperäisellä maahanmuutolla. Mikä ongelma siinä on, jos indoniesialainen tulija vaihtuukin satamarobottiin?

Tämä @erku :n teksti oli kyllä jo sen laatuista tarinaa, että paljastuu todelliset ammatiyhdistysaktiivien motiivit: Valta näyttää ammatiyhdistysten hauista, oli siinä järkeä tai ei, tai oliko edes kohde aina selvillä saati joku "rikas riistäjä". Tällä logiikalla pitäisi varmaan satamien nosturitkin poistaa, sillä jokaisen nosturin tilalle voidaan palkata sata tai tuhat ahtaajaa. Nosturia kohti pari kotkalaista työjohtotehtäviin ja pari lentokoneellista indonesialaisia kantamaan säkkejä, kuin 1800-luvun valokuvissa. Suomalaisista ahtaajista tulee vielä oikein herroja ja työperäinen maahanmuutto lähtee kunnolla käyntiin, vasemmiston unelma?

Oikeasti, robotteja tulossa, ihan valtion rahoittamilla innovaatioilla...... Eli nyt löytyi ne vasemmiston yritystukien leikkauslistat; tuotekehitys ja innovaatiorahoitus miinukselle, perhana. Mille vuosisadalle palataan?
 

rpeez

Jäsen

On taas melkoinen ehdotus. Siis että veronmaksajien rahoja pitäisi lapioida siihen, että saadaan nopeammin satamissa ihmiset korvattua koneilla. Tulee taas esille se, kuinka kokoomuksen ja elinkeinoelämän prioriteeteissa on tukea ennemmin pääoma- kuin työvoimaintensiivisiä elinkeinoja.
Selvää on, että kyseinen ehdotus on pelkkä piikki AKT:lle.

Mutta fiksuna ihmisenä varmaan ymmärrät sen, että elinkeinoelämän hyvinvointi ja tehokkuuden tuotot valuu kyllä koko yhteiskunnan hyväksi välillisesti pääomankin kautta. Kaikkia tuottoja verotetaan, ja elinkeinoelämän omistajat ostavat palveluita niitä tuottavilta tahoilta. Raha liikkuu jokaiselle. Jos on vaikea ajatelle, tehdään käänteinen harjoitus ja ajatellaan ettei Suomesta liiku mitään tavaraa ulos eikä valuuttaa sisään jolla ostettaisiin autoja yms, kyllä se nakertaisi kaikkien ihmisten hyvinvointia.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Menneisyydestäni löytyy melko pitkäkin ajanjakso työttömyyttä ja tukirahoilla eloa. Eihän niistä ikinä mitään yli jäänyt, ja niillä juuri ja juuri sai jotenkin minimi-elämisen kitkutettua. Elämästä se tekee ihan mielettömän kapeaa, kun mihinkään ei ole oikein varaa, ja ennenkaikkea se, että oikein mitään et pysty tekemään tai käymään missään.

Tässä se ainakin minun pointtini tuleekin hyvin esille. Juuri tuohon minimie-elämiseen valtion tuen pitääkin riittää silloin, kun sen rahat ovat tiukalla. Tässä on viime vuosina ollut sen verran hyvä tilanne, että ollaan voitu valtion toimesta myös sitä ylimääräistä heittää mukaan. Nyt sitä on jo tehty jonkin aikaa velkarahalla, eikä tämä ole kestävä tie.

Jos halutaan jatkossakin niiden tukirahojen riittävän muuhunkin kuin aivan välttämättömään, vaatii se aikamoisen remontin valtion taloudessa (johtuen väestörakenteesta ja talouden nykytilasta). Sitä remonttia tässä nyt yritetään aloitella, mutta sen alkaminen viivästyy koko ajan lisää, kun SAK haraa vastaan ja lisää sitä remontin tarvetta omilla toimillaan.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Siis mitä? Meillä on jo nyt ja tulevaisuudessa entisestään paheneva työvoimapula. Tätä pyritään paikkaamaan mm. sillä kuuluisalla työperäisellä maahanmuutolla. Mikä ongelma siinä on, jos indoniesialainen tulija vaihtuukin satamarobottiin?
Ei siinä mitään ongelmaa ole. Ongelma on, jos meidän veronmaksajien rahoja isolla kauhalla Romakkaniemen ehdotuksen mukaisesti lapioidaan sellaiseen, joka tapahtuu kyllä ihan markkinaehtoisestikin.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Ei siinä mitään ongelmaa ole. Ongelma on, jos meidän veronmaksajien rahoja isolla kauhalla Romakkaniemen ehdotuksen mukaisesti lapioidaan sellaiseen, joka tapahtuu kyllä ihan markkinaehtoisestikin.

Siis eikö tuossa periaatteessa ollut kyse nimenomaan siitä nopeuttamisesta..? Varmasti tapahtuu aikanaan markkinaehtoisesti, mutta jos esimerkiksi veronmaksajien rahoja olisi käytetty tuohon jo 2010- luvulla, nyt päälläolevaa lakkoa ei välttämättä olisi tai ainakin sen aiheuttamat kustannukset valtiolle (Lue: veronmaksajille) olisi pienemmät...

edit. lisätty periaatteessa...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös