Kyl mää ton tiedän, pari frendiä on kauppiaina. Mutta se Keskon iso tulos ei tuu safkasta. Ja en syö Cittarin vaateita "hymiö"
Haluatko kertoa meille, mistä Keskon tulos muodostuu? Olisin kiinnostunut kuulemaan tarkemmin.
Kyl mää ton tiedän, pari frendiä on kauppiaina. Mutta se Keskon iso tulos ei tuu safkasta. Ja en syö Cittarin vaateita "hymiö"
"Ruokakaupassa tulos parani Kespron ja K-ruokakauppojen hyvän kehityksen ansiosta. Myynti jatkoi kasvuaan ja liikevaihto oli 1 574 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 133,4 miljoonaa euroa ja se parani sekä Kespron että K-ruokakauppojen myynnin kasvun ansiosta. Erityisesti Kespron kehitys oli vahvaa, myynti kasvoi yli 15 %. Myös ruoan kuluttajaverkkokaupan myynti kasvoi 3,4 %. Verkkokaupan kasvua tukee myös Woltin kanssa aloitettu laaja yhteistyö. K-ruokakaupoissa on lisätty panostuksia hintakilpailukykyyn ja olemme pärjänneet hyvin hintakorivertailuissa. K-ruokakaupat tarjoaa ainoana toimijana markkinoilla asiakkaille sekä herkkukaupan että halpakaupan saman katon alla.Haluatko kertoa meille, mistä Keskon tulos muodostuu? Olisin kiinnostunut kuulemaan tarkemmin.
Heh. Ei sentään mennyt samanlaiseksi touhuksi kuin ahtaajilla vuonna 2010, kun humalaiset lakkovahdit esti kaiken liikenteen portilla, myös lakkoon mitenkään kuulumattomien, ja kun jollain petti hermo ja yritti ajaa lauman läpi, niin teatraalisia konepellille kaatumisia ja allejäämisiä nähtiin paljonkin. Lopultahan poliisi joutui turvaamaan liikenteen, kun vahtien laumaäly ei riittänyt tilanteen hahmottamiseen.Vaimon työpaikalla alkoi tänään lakko ja suorittavan portaan lakkovahdit yrittivät kuulemma estellä toimihenkilöitäkin menemästä töihin. Uutisryhmätkin ovat paikalla olleet, joten illalla varmaan tarjolla myötähäpeää ruudun täydeltä.
Lause, mitä en ole koskaan kuullut pomon suusta:
-Nyt on hyvä hetki nostaa sinun palkkaa.
Alojen ja toimenkuvien välillä on tosiaan suuria eroja. Monet suorittavaa työtä tekevät kuten sanotaan nyt vaikka jakeluauton kuskit, kaupankassat ja varaston perusjampat nähdään selkeästi korvattavissa olevina tuotannontekijöinä. Heiltä odotetaan tietynlaista määrällistä ja laadullista työpanosta, jonka saavuttamiseksi riittää varsin perusmuotoinen koulutus, perehdytys ja työssäoppiminen. Ei tällaisille ihmisille, vertaistensa joukossa osaavimmillekaan, tulla erikseen tarjoamaan henkilökohtaisia palkankorotuksia. No tämänhän me kaikki täällä ymmärrämme, ainakin ne kaikki jotka eivät ole kassalla (sic).Itse olen kuullut tämän useasti. Muutaman kerran samalta pomolta ja vielä verrattaen lyhyen ajan sisään urani alkutaipaleilla. Toki työskentelen alalla, jossa kehityskelpoisista aloittelijoistakin on ollut pulaa ja pienetkin palkankorotukset ovat olleet ihan hyviä sitouttamaan yritykseen. Itseäni ei vaan raha kauheasti kiinnosta, niin vaihdoin hyvän palkan yrittäjyyteen ja sitä kautta vähän lyhyempiin työaikoihin.
Ei kai palkkojen automaattisesti hintojen nousua pitäisi seurata, etenkään tällaisessa tilanteessa jossa nousu johtuu poikkeuskellisista seikoista. Nythän Suomi on menossa taantumaan ja suuret korotukset tuskin hirveästi auttavat. Toki osalla yrityksillä tulosta tulee edelleen hyvin mutta iso osa taas kärsii tilanteesta jo muutenkin. Siksi suuret yleiskorotukset on hankalia ja pitäisi päästä paikallisempaan malliin. Toki myös paljon muitakin uudistuksia tulisi tehdä, myös työntekijäpuolta hyödyttäviä.Onhan se nyt ihan perseestä, että joku haluaa palkkojen seuraavan hintojen nousua. Mutta ei. Palkkamalttia sekä nousu- että laskukausina tarvitaan, koska pomo tarvitsee uuden huvipurren myös ensi vuonna.
Ei kai palkkojen automaattisesti hintojen nousua pitäisi seurata, etenkään tällaisessa tilanteessa jossa nousu johtuu poikkeuskellisista seikoista. Nythän Suomi on menossa taantumaan ja suuret korotukset tuskin hirveästi auttavat. Toki osalla yrityksillä tulosta tulee edelleen hyvin mutta iso osa taas kärsii tilanteesta jo muutenkin. Siksi suuret yleiskorotukset on hankalia ja pitäisi päästä paikallisempaan malliin. Toki myös paljon muitakin uudistuksia tulisi tehdä, myös työntekijäpuolta hyödyttäviä.
Eikö sitä aikalailla kaikki asiantuntijat ennusta, ja sama taitaa koskea esimerkiksi Saksaa ja Ruotsia. Ja toki kuluttajien ostovoima vaikuttaa myös tähän mutta ei tilanne sillä poistu, että palkkoja nostetaan yleiskorotuksina suuresti.Missä se tuleva tällä hetkellä näkyy? Kenen mukaan se on tulossa ja millä perusteella? Toki sellainen varmasti saadaan aikaiseksi tuhomalla kotimainen ostovoima.
Ei omiin korviin ole kuulunut että jokin taho vaatisi täysimääräisesti inflaation kompensoimista yleiskorotuksilla. Inflaatio huitelee 10% tuntumassa, ja nyt ollaan puhuttu 2,5 - 5% korotuksista. Tossa on kuitenkin 5-7,5% rako, joka tarkoittaa reaaliansioiden pienenemistä.Ei kai palkkojen automaattisesti hintojen nousua pitäisi seurata, etenkään tällaisessa tilanteessa jossa nousu johtuu poikkeuskellisista seikoista. Nythän Suomi on menossa taantumaan ja suuret korotukset tuskin hirveästi auttavat. Toki osalla yrityksillä tulosta tulee edelleen hyvin mutta iso osa taas kärsii tilanteesta jo muutenkin. Siksi suuret yleiskorotukset on hankalia ja pitäisi päästä paikallisempaan malliin. Toki myös paljon muitakin uudistuksia tulisi tehdä, myös työntekijäpuolta hyödyttäviä.
Joo näin toki mutta tässä tilanteessa oikein korostuu tämän yleiskorotusten huonot puolet. Yrityksien välillä on isoja eroja eikä osalla olisi hankaluutta maksaa sitä 10% korotustakaan, siinä missä joillakin voi olla 5% jo aivan liikaa.Ei omiin korviin ole kuulunut että jokin taho vaatisi täysimääräisesti inflaation kompensoimista yleiskorotuksilla. Inflaatio huitelee 10% tuntumassa, ja nyt ollaan puhuttu 2,5 - 5% korotuksista. Tossa on kuitenkin 5-7,5% rako, joka tarkoittaa reaaliansioiden pienenemistä.
Yrityksillä on kuitenkin mahdollisuus siirtää kustannukset hintoihin ja sitten tapella olemassaolostaan markkinoilla. Tavallinen duunari voi tehdä samoin, vaatimalla lisää liksaa kompensoidakseen kasvaneet kulunsa. Molemmilla on riskinsä, yritykset voi joutua tehostaa tuotantoaan ja duunarit saada kenkää. Joten tässä maassa työntekijät neuvottelevat työnantajien kanssa ja lopulta kompromissi todennäköisesti takaa yritysten toiminnan jatkuvuuden ja duunareiden riittävän liksan kattaakseen riittävästi ostovoiman laskun.
Mielestäni tämä on ihan hyvä näin. Aina on jokin sopu löytynyt.
Onkohan mitään lakkoa missä tuohon ei voida vedota?Valtakunnansovittelija on ilmoittanut, että kaupanalalle kaavailtu lakko siirtyy kahdella viikolla.
Syy: hätätyön alaisuudessa olevien kriittisten toimintojen turvaaminen ( sairaaloiden ja hoivakotien ruokapalvelut).
Eikö PAM voi periaatteessa silti pysyä valitsemallaan tiellä ja maksella sitten mitättömän kokoisia sakkoja myöhemmin?
Jahas. Tätä mä vähä odottelinki. Hoitajien lakko näivetettiin tolla pakkolailla ja nyt sitä käytetään muihinki lakkoihin...Valtakunnansovittelija on ilmoittanut, että kaupanalalle kaavailtu lakko siirtyy kahdella viikolla.
Syy: hätätyön alaisuudessa olevien kriittisten toimintojen turvaaminen ( sairaaloiden ja hoivakotien ruokapalvelut).
Eikö PAM voi periaatteessa silti pysyä valitsemallaan tiellä ja maksella sitten mitättömän kokoisia sakkoja myöhemmin?
Jaa, ei se olekaan vielä varmaa.
Teknologiateollisuuden työnantajien ja työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton neuvottelijat ovat päässeet sopuun palkkaratkaisusta, kertoo valtakunnansovittelija Twitterissä.
Molempien osapuolten hallintojen on vielä hyväksyttävä sopu. Palkankorotuksista ja sovun muusta sisällöstä kerrotaan vasta sen jälkeen. Hallinnot voivat myös päättää hylätä sovintoratkaisun.
![]()
Lakot | Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto pääsivät neuvottelutulokseen
Molempien osapuolten hallintojen on vielä hyväksyttävä sopu. Palkankorotuksista ja sovun muusta sisällöstä kerrotaan vasta sen jälkeen.www.hs.fi
Nyt on huomioitava, että kyseessä ei ole sovintoesitys, vaan neuvottelutulos. Siksi liittohallinnon hylkäys on huomattavasti epätodennäköisempi nyt. Aalto mm. puhunee hyväksymisen puolesta vahvasti.Vuoden soppari ja joku vajaa 4% korotus veikkaan ma. Veikkaan että kaatuu liittohallinnossa ainakin työntekijöiden puolella.
Tuohon tummennettuun pari tarinaa, yksi kaveri vaihtoi firmaa muutaman kerran palkan perässä, pääsi hyvään tulotasoon kiinni. Sitten vaihtoi pienempipalkkaiseen työhön, joka kyllä näyttää CV:ssä helkutin hyvältä, pääsi firman vaihdoksen kautta erinomaiseen tulotasoon kiinni. Pari vuotta jaksoi paiskia rajusti hommia, pienoinen burnout ja nyt työskentelee ns. keskitason duunissa. Nettopalkasta lähtenyt yli tonni per kuukausi pois, verrattuna parhaaseen työhön, mutta kun työpäiviä on 5kpl per viikko ja 7.5h per päivä, eikä vapaa-ajalla tarvitse miettiä työasioita ja työaika riittää helposti työasioiden hoitamiseen, niin elämä kuulemma hymyilee ja vastuu ei hartioita paina.Erityisosaamista vaativat tehtävät kuten yksityisen sektorin asiantuntijatehtävät ovat taas ihan eri asia. Asiantuntijoilla on yksilöllinen osaamis- ja kyvykkyysprofiili, ja jotkut ovat erityisen tuottavia ja potentiaalia sisältäviä osaajia. Heidät kannattaa yleensä pitää talossa, vaikka sitten isommalla hintalapulla ja muilla eduilla. Raha motivoi johonkin pisteeseen saakka, ja kuten @Bob Rambo totesi, niin muillakin asioilla on merkitystä. Tunnen ihmisiä, jotka ovat vaihtaneet alempaa kompensaatiota tarjoavaan firmaan ja tehtävään, koska työn sisältö ja muut puitteet olivat houkuttelevammat, tarjoten esimerkiksi kilpailukykyisen mahdollisuuden uuden oppimiseen. Itse asiassa minäkin olen joskus vuosia sitten vaihtanut noista lähtökohdista työmaata.
Mietin tätä samaa eilen A-studiota katsellessani. Tuli mieleen jokin aika takaperin ollut inflaatio -keskustelu, jossa Nalle Wahlroos taisi sanoa että Suomella on vähän tekemistä inflaation kanssa, koska sen juurisyyt ovat Euroopassa. Eli sama kai mitä täällä päätetään, inflaation määrää isot maat Euroopassa.Teknologian alla työskentelevänä joku 4% olisi minulle ihan ok. Eikös teoriassa palkkojen liian kova nosto voisi ylläpitää korkeaa inflaatiota ja sitä kautta voisi ajatella korkojenkin pysyvän pidempään korkeampana? Toki siitä en tiedä miten yhden teknologian nosto siihen vaikuttaa, toki tuo antaa suuntaa myös muille aloille suomessa, mutta korkoihin varmaan vaikuttaa enemmän koko euroalueen palkkainflaation taso.
Jos pitäisi arvata niin 3-3.5% ja 500-1000€ kertakorvaus ja vuoden voimassa.Teknologian alla työskentelevänä joku 4% olisi minulle ihan ok. Eikös teoriassa palkkojen liian kova nosto voisi ylläpitää korkeaa inflaatiota ja sitä kautta voisi ajatella korkojenkin pysyvän pidempään korkeampana? Toki siitä en tiedä miten yhden teknologian nosto siihen vaikuttaa, toki tuo antaa suuntaa myös muille aloille suomessa, mutta korkoihin varmaan vaikuttaa enemmän koko euroalueen palkkainflaation taso.
Huhujen mukaan neuvottelutulos on ollut 2v 5,2% + 3% ja kertaerä. Kertaerän suuruudesta ei ole huhuja. Uskon että menee läpi liittohallituksessa jos kertaerä on yli 350€.Nyt on huomioitava, että kyseessä ei ole sovintoesitys, vaan neuvottelutulos. Siksi liittohallinnon hylkäys on huomattavasti epätodennäköisempi nyt. Aalto mm. puhunee hyväksymisen puolesta vahvasti.