Niin, yhtä lailla voisi kysyä, miksi asia päätettäisiin eduskunnassa, eikä siellä työpaikoilla, tämähän se ongelma tuntuu olevan tälläkin hetkellä.Ainakaan PK-sektorilla se palkkaus ei ole se olennaisin asia, vaan se, että voidaan paikallisesti sopia mm. työajoista ja muista yleisistä työehdoista joustavammin.
En näe mitään syytä miksi liitoille on annettu asema ohi eduskunnan, yleissitovuus tulisi viivytyksettä poistaa ja asettaa lakiin puuttuvilta osin minimipalkka sekä -työehdot.
@peruna : En näe maalaamaasi skenaariota pahana. Esimerkiksi työttömän on pitkällä tähtäimellä parempi olla ainakin hetkellisesti töissä, vaikka käteen jäisi vain saman verran kuin tuilla, tai jopa hieman vähemmän. Myös kansantalouden kannalta ihan eri tilanteet. Vaara enemmän siinä, että koko alan palkkataso lipuu vähitellen alemmas ja alemmas. Tämä ei ole tietenkään pitkällistä koulutusta vaativien alojen ongelma, mutta monilla isoilla aloilla olisi. Tuottavuudesta viis, jos työntekijä tekee 8 tuntia päivässä vaikkapa raskasta fyysistä työtä, pitää siitä maksaa niin, että palkalla elää. Jos työnantaja katsoo tämän niin vähäpätöiseksi ja tuottamattomaksi työksi, että siitä ei voi edes kunnolla maksaa, niin tehkööt itse sitten. Ei se varmaan vaikeaa ole hoitaa, kun on niin vähäpätöinen työ kyseessä.
@Tuamas vielä: Pankkialallahan taas työnantajat haluavat nyt nimenomaan yleissitovan sopimuksen koskien viikonlopun/iltojen töitä ja palkkoja. Molemmilla osapuolilla tuntuu perustelut menevän aina kulloisenkin tilanteen mukaan, mikä milloinkin itselle parhaiten sopii. Ei nämä ole mustavalkoisia.