Aku Louhimies – elokuvaohjaaja

  • 167 373
  • 1 511

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Se mikä median vastuu on kannattaa ehkä kysyä Sara RIgatelliltä itseltään

"Rigatelli sanoo, ettei tiedä, vaikuttiko hänen yhteydenottonsa Louhimiehen asemaan ja työtilanteeseen BBC:llä.

– Se, jos joku työnantaja hermoilee saadessaan toimittajalta ikävän kysymyksen liittyen työntekijöihinsä, ei ole mitään uutta auringon alla. Mutta toimittaja ei seurauksista vastaa.

Rigatelli kiistää sosiaalisessa mediassa esitetyt väittyeet, joiden mukaan hän haluaisi tarkoituksella vaikeuttaa Louhimiehen työllistymistä ja että kyseessä olisi ajojahti.

– Minulta ei ole henkilökohtaisesti mitenkään pois, että Louhimies ohjaa jatkossakin. Olen sen hänelle myös sanonut, kun keskustelimme keväällä. Totesin, että ura ei varmasti ole ohi. Olettaen, että hän muuttaa toimintatapojaan. Motiivi tässä on puhtaasti uutisen metsästys. Ja tämän voi Ylen kulttuuritoimitus vahvistaa.

Rigatelli sanoo kertoneensa yhteydenotossaan BBC:lle, että hän on Ylen toimittaja, joka on opintovapaalla.

– Ihmisen työidentiteetti ei katoa tai uutisnenä lakkaa toimimasta opintovapaan ajaksi".

Ylen Rigatelli: Selvitin Louhimiehen BBC-pestiä, koska se oli uutisarvoinen

Tämähän oli juuri tämä ajatusmalli, että median tehtävä on kuitenkin raportoida maailmasta, ei jakaa tuomioita, siksi sitä eivät sido tuomioistuinten säännöt ja häveliäisyys. Tuo oli suora lainaus tästä Kirkko & Kaupunki-lehden kolumnista. Suosikkilauseeni oli "median tehtävä on kertoa tosiasioita – ei pelkästään sitä, mikä kyetään todistamaan"

Tosiasia, jota ei kyetä todistamaan.

Let that sink in.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Tässä on juuri se ydin. Jos toimittaja on vasta tarkastelemassa asioita, niin miksei kysy henkilöltä itseltään? Miksi menee työnantajan luokse ja pudottaa tälle metoo-pommin syliin, joka varmasti saa tämän varautuneeksi, ja suurella varmuudella hankaluuksia jutun kohdehenkilölle?

Jutun teko oli kesken. On täysin normaalia, että myös henkilön palkkaavaa tahoa kuullaan.

Jos ei edes maiseman vaihto ja hyeenalauman julkinen painostus saa toimittajia jättämään tätä rauhaan...

Olisin kanssasi samaa mieltä, jos Louhimies olisi vaihtanut alaa. Maantieteellisyydellä ei ole väliä, etenkin kun myös me täällä toisessa maisemassa kuulumme BBC:n ohjelmiston kohderyhmään.

Yritän tässä siis herättää keskustelua siitä, mikä on toimittajalta hyväksyttyä vallankäyttöä, koska toimittajilla on tänä päivänä "somen hyeenalaumojen" ansioista hirveästi valtaa vaikuttaa ihmisten elämiin. Firmat, yhteisöt yms. eivät halua tulla yhdistetyksi ihmisiin, jotka tuovat mukanaan negatiivista julkisuutta.

Hyvä että yrität, sillä se on tärkeämpää kuin yhden toimituksen ja toimittajan syyttäminen ilman ymmärrystä, miten journalismi toimii. Mielestäni journalismi on tässä toiminut asiallisesti, kun taas Louhimies on käyttänyt sosiaalista mediaa uhrautumispyrkimyksissään.

Tässä kun on esitetty media syyttäjänä ja pyövelinä, niin mikä titteli pitää antaa sille taholle, joka vastaa ohjaajien palkkauksesta? Onko BBC tässä tapauksessa Ylen ajojahdin uhri, Louhimiehen uran tuhoaja vai kenties yritys, joka ajattelee omia rahojaan välittämättä suomalaisesta journalismista tai yhden ohjaajan uran jatkosta?
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ei kai elokuvaohjaaja ole automaattisesti mikään julkinen rooli, jolla olisi velvollisuus esiintyä mediassa? Louhimies ei ole tehnyt yksityiselämästään julkista, sen enempää kuin Auerkaan...
Tässä ei ole puhuttu Louhimiehen yksityiselämästä, vaan hänen työtehtävistään, jotka ovat julkisuudelle alttiita. Mikäli Louhimies haluaa eristäytyä julkisuudesta, hänen kannattaa hakeutua vaikkapa lavastajaksi tai nuohoojaksi. Louhimies on kuitenkin tehnyt valinnan hakeutua merkittävään asemaan, joka myös kiinnostaa mediaa.

On aivan selvää, että media käsittelee eri tavalla satunnaisia kaduntallaajia kuin kansallisen näkyvyyden omaavia henkilöitä. Samalla tavalla joku Kimi Räikkönen joutuu elämään sen asian kanssa, että hänen liikkeitään tarkkaillaan eri tavalla kuin minun tai sinun. Louhimiehen kohdalla kyse on myös julkisista rahoista, joita käytetään elokuva-alalla. Näin ollen on ymmärrettävää, että ihmiset haluavat tietää, millaisin metodein kotimaiset elokuvat syntyvät.

Mutta jos luen tätä mielipidettäsi oikein, niin mielestäsi ilman oikeudenkäyntiä, mediatalolla (toimittajilla) on oikeus tietoisesti hankaloittaa julkisen ihmisen elämää tuoden ilmi tätä kohtaan esitettyjä syytöksiä, jotka on jätetty somekansan tuomittaviksi?
Totta kai toimittajalla on oikeus käyttää julkista aineistoa työssään hyväksi. Se, onko se jonkun yksilön moraalikäsitysten mukaista, on toinen keskustelunsa. Toistan jälleen: mitään salaista tietoa, huhuja tai uusia spekulaatioita ei ole esitetty. Kaikki perustuu siihen Ylen artikkeliin, jota Louhimies ei ole halunnut julkisten proseduurien mukaisesti haastaa ja joka on kenen tahansa luettavana.

Mutta jos on oikeudenkäynti (jolloin syyte on yleensä vakavampi), niin sitten ei saa häiritä? Toivoisin, että perustelet tämän paremmin, koska se ei ole perinteistä länsimaalaista oikeusajattelua.
Kuten @Radiopää on edellä todennut, Auer ei ole työn tai muunkaan toiminnan vuoksi median mielenkiinnon kohteena. Hänestä kertovaan juttuun ei ole oikein journalistisia perusteita, ellei Auer sitten itse suostu johonkin teema-haastatteluun tai lähesty toimittajia.

Louhimiehen keissi on edelleen tuoreehko ja liittyy työhön, jonka parissa hän näköjään jatkaa. Rigatelli tai Yle ei ole tonkinut Louhimiehen yksityiselämää (ainakaan minun tietääkseni).

Siihen rinnastukseen. Jos et suostu rinnastamaan heitä vain kahdeksi syyttömäksi ihmiseksi - joiden yleisesti oletetaan olevan oikeasti syyllisiä, niin olet oikeassa, he eivät rinnastu. Mutta pääosin sen takia, että toinen on oletettu työpaikka-alistaja, toinen oletettu murhaaja. Jonka takia tuntuu oudolta, että antaisit oletetulle murhaajalle enemmän oikeuksia häiriövapaaseen elämään, kuin "työpaikkakiusaajalle".
Sinä itse puhut jatkuvasti syyttömistä, tuomioistuimista ja muista juridisista termeistä. Minä olen koko ajan painottanut, että Louhimies ei ole juridisen prosessin kohteena, vaan häneen liittyvä keskustelu kohdistuu työmetodeissa ilmenneisiin kyseenalaisiin keinoihin.

Siinä mielessä näiltä henkilöiltä löytyy yhteneväisyyksiä, että kummankaan täydelliseen "syyttömyyteen" ei usko kuin marginaalinen porukka. Kaiken saatavissa olevan materiaalin perusteella sellaiseenkin johtopäätökseen voi kuitenkin päätyä.

Demokratiaan ja ihmisoikeuksiin kuuluu oikeus tehdä työtä ja elää ilman vainoa. Demokratiaan kuuluu myös rangaistukset teoista, jotka määritellään laissa. Demokratiaan kuuluu myös, että rangaistuksista päättää asianomaiset elimet.
Tiedän kyllä demokratian määritelmän ja siihen liittyvät periaatteet. Tässä ei kuitenkaan missään vaiheessa olla loukattu Louhimiehen yksityisyyttä tai vainottu häntä. Valtio tai hallinto ei ole tässä osapuolena, vaan mediatalo, joka toimii journalististen periaatteiden mukaisesti. Mikäli Louhimiehen oikeuksia loukataan, Louhimies voi puolustaa kunniaansa riippumattomassa oikeusistuimessa tai julkisuudessa.

Tuomion voi jakaa ottamalla anteeksipyyntöjen ja muutoslupauksen jälkeen esimerkiksi yhteyden uuteen työnantajaan ulkomailla, kun henkilö on työllistymässä.
Eli mielestäsi Rigatelli on sellaisessa asemassa, että hän voi jaella tuomioita Louhimiehen työnantajalle?

Ensinnäkin Rigatelli on vain yksittäinen toimija, josta on viime kädessä vastuussa Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen. Tässä välissä on vielä oletettavasti uutistoimituksen esimies, joka vastaa alakohtaisesta sisällöstä. Vielä tätäkin ylempänä on Ylen hallintoneuvosto, joka valvoo Yleisradion toiminnan lainmukaisuutta. Nyt Louhimiehen puolustus on kutienkin kohdistunut kaikkea muuta kuin näihin tahoihin; hän käy omaa taistoaan epävirallisissa kanavissa, jotka eivät edusta julkista keskustelua vaan ovat vapaamuotoisia alustoja.

Olen tuonut tämänkin esille: Rigatellin artikkeli oli hyvä ja hänen oikeuttaan sen kirjoittamiseen tulee puolustaa. Kysymys ei ole artikkelista ja sen julkaisemisesta.
Eli mikäli Rigatelli ei olisi opintovapaalla, hän voisi aivan hyvin tehdä työtä jatkojutun parissa? Sekö on nyt siis mielipiteesi? Vai koetko, että tällaiseen aiheeseen ei saa enää koskaan palata?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tiedän kyllä demokratian määritelmän ja siihen liittyvät periaatteet. Tässä ei kuitenkaan missään vaiheessa olla loukattu Louhimiehen yksityisyyttä tai vainottu häntä. Valtio tai hallinto ei ole tässä osapuolena, vaan mediatalo, joka toimii journalististen periaatteiden mukaisesti. Mikäli Louhimiehen oikeuksia loukataan, Louhimies voi puolustaa kunniaansa riippumattomassa oikeusistuimessa tai julkisuudessa.

Sinusta on edelleen oikein, että tässä tapauksessa virkavapaalla oleva toimittaja ottaa yhteyden ulkomaiseen (BBC) tahoon kysyen viestinsä alussa, että tiedättekö tekemästäni paljastuksesta Louhimiestä koskien.

Minusta tuollainen ei kuulu demokratiaan, jossa ihmisen työmahdollisuuksia torpaan sen jälkeen kun hän on myöntänyt menetelleensä väärin ja pyyytänyt anteeksi, koska torppaamiselle ei ole laillisia tai demokratiaan tai ihmisoikeuksiin liittyviä perusteita. Tämä koskee erityisesti virkavapaalla olevaa toimittajaa, mutta myös virassa olevaa. Herkkyys kuunnella me toon puitteissa lähestyvää on korkea, joten yksittäinen yhteydenotto on jo torppaamista tai epäasiallista.

Loputkin tekstistäsi - kuten myös yllä oleva - on käsitelty moneen kertaan, joten jatkossa vain ydinasia, kun en sentään viitsi määräänsä enempää tähän käyttää aikaani.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Suosikkilauseeni oli "median tehtävä on kertoa tosiasioita – ei pelkästään sitä, mikä kyetään todistamaan"

Huh-huh. Kuulostaa suhteellisen sairaalta, mutta toisaalta niin tutulta, kun takavuosikymmeninä taistolaiset ja muut kommarit sekä yllättäen YLE ja HS kertoivat tosiasioita, joita eivät kyenneet todistamaan. Isoissa medioissa - kuten YLE ja HS - tämä on ollut esillä nyt mm. turvapaikkapolitiikan osalta. Tosin molemmat lähtivät myös sille linjalle joissakin jutuissaan, että "median tehtävä on kertoa tosiasioita – ei pelkästään sitä, mikä kyetään todistamaan ja jos tosiasioita ei ole, ne luodaan itse".

Rigatellin osalta vaikuttaa yhä enemmän siltä, että kyseessä ei ole pelkästään journalismi, vaan myös ristiretki. Tällöin hänen pääjuttunsa aiheesta asettuu myös uuteen valoon.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Jutun teko oli kesken. On täysin normaalia, että myös henkilön palkkaavaa tahoa kuullaan.
Jos koko juttu on se, että Louhimies on saanut töitä BBC:ltä siitä huolimatta, että on ollut metoo-kohun kynsissä Suomessa, niin koko juttu on se haastattelu työnantajan kanssa - "Miksi palkkasitte hirviön?". Mutta samalla toimittaja varmasti tietää, että muotoilemalla kysymyksensä, kuten teki, hän tuhoaa oman juttunsa... Ellei aio tehdä juttua siitä, kuinka BBC säikähti hänen kysymystään, joka lopetti Louhimiehen työt BBC:llä.

Hyvä että yrität, sillä se on tärkeämpää kuin yhden toimituksen ja toimittajan syyttäminen ilman ymmärrystä, miten journalismi toimii. Mielestäni journalismi on tässä toiminut asiallisesti, kun taas Louhimies on käyttänyt sosiaalista mediaa uhrautumispyrkimyksissään.
Louhimies käyttänyt sosiaalista mediaa uhrautumispyrkimyksissään? Onpa ennenkuulumatonta ja tuomittavaa. Somea harvemmin käytetään siihen tarkoitukseen. Mutta tässä olemme samaa mieltä.

Journalismin asiallisuudesta ja vastuusta tässä tapauksessa olemme vain täysin eri mieltä. Mielestäni journalistin tulisi punnita uutisarvoa ja tekonsa seurausta keskenään. Jos uutinen on pelkästään se, että kohuohjaaja sai BBC:ltä töitä, ei toimittajalla tulisi olla oikeutta (ainakaan journalistista oikeutta) vaarantaa tämän työpaikkaa. Tämä on minun mielipiteeni. Ja siksi yritin rinnastaa tätä perspektiivin vuoksi muihin tapauksiin. Koska jos se on oikein tässä tapauksessa, sen pitäisi olla oikein muissakin uutisarvotapauksissa. Tämä toimikoon samalla vinkkaukseksi @Walrus21 ja hypoteesiin siitä, että joku toimittaja lähtisi esittämään kysymyksiä Auerista, joka yrittäisi aloittaa uutta elämää ulkomailla. "Kohuohjaaja saa BBC:ltä töitä" olisi aivan yhtä kiinnostava uutinen kuin, "Murhaleski löytää uuden elämän ulkomailta". Ja tällä perusteella toimittajalla olisi oikeutus kysyä esimerkiksi Auerin uudelta miesystävältä, "tiesikö, että tämä on viettänyt vuosia vangittuna miehensä murhasta, kunnes lopulta vapautettiin korkeamman oikeusasteen voimin äänin 2-1". Voisin veikata, että suurella todennäköisyydellä mies antaisi googlen laulaa ja jättäisi suhteen siihen.

Joidenkin mielestä tämä on hyväksyttävää, kuten tässä ketjussa näemme. BBC:n näkökulmasta on varmasti hyvä tietää mihin hänen ohjaajansa ovat sotkeutuneet, kuten varmasti myös poikaystävillä... tai työnantajilla, jotka eivät mielellään palkkaa murhaajia työyhteisöönsä. Omasta mielestäni journalisteilla ei tulisi ammattinimikkeensä varjolla olla oikeutusta vaarantaa ihmisten elämää johdattelevilla kysymyksillä, varsinkaan ellei jonkun ihmisen käytöstä ole todettu faktaksi puolueettoman "tuomioistuimen" tai oman tunnustuksen kautta.

Kuten @Radiopää on edellä todennut, Auer ei ole työn tai muunkaan toiminnan vuoksi median mielenkiinnon kohteena. Hänestä kertovaan juttuun ei ole oikein journalistisia perusteita, ellei Auer sitten itse suostu johonkin teema-haastatteluun tai lähesty toimittajia.
Auer on kirjoittanut elämästään kertovan kirjan. Murhalesken muistelmat. On tehnyt myös haastatteluja vapautumisensa jälkeen.

Sinä itse puhut jatkuvasti syyttömistä, tuomioistuimista ja muista juridisista termeistä. Minä olen koko ajan painottanut, että Louhimies ei ole juridisen prosessin kohteena, vaan häneen liittyvä keskustelu kohdistuu työmetodeissa ilmenneisiin kyseenalaisiin keinoihin.
Kyllä. Ja nyt puhutaan Rigatellin työmetodeista ja niiden kyseenalaisuudesta, ei Louhimiehen työmetodeista. Yritän viedä keskustelua pois jopa Rigatellista vain siihen, onko kenelläkään journalistilla oikeus vaikuttaa henkilön (joka ei ole juridisen prosessin kohteena, tai siitä tuomittu) elämään, tuomalla esimerkiksi tämän työnantajan (tai poikaystävän, tms.) tietoisuuteen yksipuolisia syytöksiä.
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
@Walrus21 ja @Radiopää mielestä missään nimessä terroristia ei saa kutsua terroristiksi ennen kuin tuomio on saanut lainvoiman, mutta jos henkilön nimen yhteyteen joku laittaa #metoo on sen jälkeen oikein kutsua tätä naistenahdistelijaksi koko loppuikänsä.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Mielestäni journalismi on tässä toiminut asiallisesti, kun taas Louhimies on käyttänyt sosiaalista mediaa uhrautumispyrkimyksissään.
No olisimmehan me kaikki varmaan paljon mukavammissa mielentiloissa jos Louhimies olisi tyytynyt lähettämään Ylen toimitukselle sähköpostiviestin ja kukaan ei olisi kuullut tästä sanaakaan.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Sinusta on edelleen oikein, että tässä tapauksessa virkavapaalla oleva toimittaja ottaa yhteyden ulkomaiseen (BBC) tahoon kysyen viestinsä alussa, että tiedättekö tekemästäni paljastuksesta Louhimiestä koskien.

Saanko minä vastata? Tämä asia ei liity jutun syntymiseen millään tavalla, vaan ainoastaan säätiön ja stipendiaatin väliseen sopimukseen. Me voimme kritisoida toimittajan toimintatapaa vasta, kun olemme kuulleet Helsingin Sanomain Säätiön kannan asiaan. Vähän niin kuin Louhimiehen tapauksessa kuultiin Louhimiehen tuottajia, elokuva-alan muita ihmisiä, eikä vain uhreina olevia näyttelijöitä ja valtaansa väärin käyttänyttä ohjaajaa.

Jos Rigatelli on rikkonut sopimusta, tuomitsen sen täysin niin kuin olen jo kertonut. Sopimusrikkomuksella Rigatelli on vahingoittanut kollegoitaan ja muita stipendiaatteja, ja sellaiseksi pyrkiviä.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Entä jos Rigatelli ei olisikaan opintovapaalla? Mikä olisi kantasi siinä tapauksessa?

Eli mikäli Rigatelli ei olisi opintovapaalla, hän voisi aivan hyvin tehdä työtä jatkojutun parissa? Sekö on nyt siis mielipiteesi? Vai koetko, että tällaiseen aiheeseen ei saa enää koskaan palata?

Enkä toisaalta oikein tavoita sitä, miksi tuot keskusteluun tuollaisia whataboutismeja.

Jotenkin taas kiteytyy tämä johdonmukaisuuden puute yllä oleviin lainauksiin. Muilla periaatteellinen keskustelu on typerää whataboutismien heittelyä, mutta omat whataboutismit sitten ilmeisesti hyvää argumentaatiota. En siis kyseenalaista noiden kysymysten järkevyyttä, mutta kannattaisi varmaan nöyrtyä näkemään vastaavien järkevyys muidenkin kuin itsensä suoltamina.


Totta kai toimittajalla on oikeus käyttää julkista aineistoa työssään hyväksi. Se, onko se jonkun yksilön moraalikäsitysten mukaista, on toinen keskustelunsa. Toistan jälleen: mitään salaista tietoa, huhuja tai uusia spekulaatioita ei ole esitetty. Kaikki perustuu siihen Ylen artikkeliin, jota Louhimies ei ole halunnut julkisten proseduurien mukaisesti haastaa ja joka on kenen tahansa luettavana.

Totta kai elokuvaohjaajalla on oikeus ohjata näyttelijöitä avustamalla jonkin tunnetilan saavuttamisessa lain sallimin keinoin. Se, onko se jonkun yksilön moraalikäsityksen mukaista, on toinen keskustelunsa. Toistan jälleen: Louhimiestä ei ole tuomittu mistään rikoksesta. Kaikki perustuu siihen Ylen artikkeliin, joka esittelee henkilöiden kertomuksia jotka eivät kuitenkaan ole halunneet oikeudellisten proseduurien mukaisesti haastaa Louhimiestä menettelystään vaikka menettely on ollut heidän ja monien muiden tiedossa.

Onko sinusta ok jos Rigatellin katsotaan suuren joukon toimesta toimineen heidän moraalikäsitystään vastaan ja hän tämän johdosta saa somessa osakseen samanlaista huomiota kuin Louhimies?

Väkevää settiä kun suurelta osin juuri moraalikäsitykseen nojaavassa keskustelussa yrittää sivuuttaa moraalikäsityksen ja senkin tekee vain toisen puolen tarinaa osalta.

Todettakoon vielä Rigatellista että vaikuttaa tyypillisen vastenmieliseltä journalistilta. Käyttää kykyihinsä nähden aivan liian suurta valtaa ja kokee että on ok kirjoittaa tosiasioina asioista joita ei voida todeksi näyttää ilman että on missään vastuussa kirjoittelun seurauksista. Kerrassaan oksettava ajatusmaailma ja tällaiset epäsymmetriat tulisi median toimintamahdollisuuksista kitkeä tyystin. Kyseessä kun valitettavasti on ihan laaja ilmiö vähintään siinä missä Louhimieskin on vain yksi esimerkki kulttuurialan epäsopivista johtamismenetelmistä ja aseman väärinkäytöstä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Saanko minä vastata? Tämä asia ei liity jutun syntymiseen millään tavalla, vaan ainoastaan säätiön ja stipendiaatin väliseen sopimukseen. Me voimme kritisoida toimittajan toimintatapaa vasta, kun olemme kuulleet Helsingin Sanomain Säätiön kannan asiaan. Vähän niin kuin Louhimiehen tapauksessa kuultiin Louhimiehen tuottajia, elokuva-alan muita ihmisiä, eikä vain uhreina olevia näyttelijöitä ja valtaansa väärin käyttänyttä ohjaajaa.

Kyse ei edelleenkään ole siitä, menettelikö Rigatelli Säätiön näkökulmasta väärin.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Totta kai elokuvaohjaajalla on oikeus ohjata näyttelijöitä avustamalla jonkin tunnetilan saavuttamisessa lain sallimin keinoin. Se, onko se jonkun yksilön moraalikäsityksen mukaista, on toinen keskustelunsa. Toistan jälleen: Louhimiestä ei ole tuomittu mistään rikoksesta. Kaikki perustuu siihen Ylen artikkeliin, joka esittelee henkilöiden kertomuksia jotka eivät kuitenkaan ole halunneet oikeudellisten proseduurien mukaisesti haastaa Louhimiestä menettelystään vaikka menettely on ollut heidän ja monien muiden tiedossa.
Tässä ollaan asian ytimessä. Lisäisin vielä, että kun artikkelia otsikoitiin tyyliin "Naisnäyttelijät syyttävät..." ja jutussa mainitaan erityisesti naisnäyttelijöiden tarinoita (höysteenä muutama kohtauksissa mukana ollut mies), niin se maalaa Louhimiehestä juuri tällaisen ajanhenkeen sopivan #metoo-hirviön, joka jättää pysyvän jäljen. Totuutta etsivä journalisti olisi selvittänyt, kohteleeko Louhimies tosiaan naisia huonommin kuin miehiä. Mutta silloin tarinalla ei olisi ollut niin ilkeää pahista. Louhimies olisi ollut pelkkä julmuri, eikä misogyyni.

Myönnettäköön, että kun Pamela ja Pihla antavat toimittajalle tukikertomuksia, ne ovat varmasti heidän kaveripiireistään, eli naisilta, jolloin metoo-hälytin alkaa välittömästi soida varmasti jokaisella. Mutta ei olisi ollut kovin hankala törmätä niihin miesten juttuihin, joita on kyllä esiintynyt jo ennen Tuntematonta sotilasta. Jos Louhimies rääkkää jopa ystäväänsä Eero Ahoa, niin miksei tämä rääkkäisi kaikkia näyttelijöitä sukupuolesta riippumatta saadakseen sen aidon roolisuorituksen? Mutta kuten sanoin, silloin tämä ei olisi metoo-kohu uudesta misogyynista, vaan uutinen tunnetusta ohjaajasta, joka on näyttelijöitä kohtaan samanlainen julmuri, kuin esimerkiksi Stanley Kubrick. Sitä BBC:kään ei välttämättä olisi samalla tavalla pelästynyt.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
@Walrus21 ja @Radiopää mielestä missään nimessä terroristia ei saa kutsua terroristiksi ennen kuin tuomio on saanut lainvoiman, mutta jos henkilön nimen yhteyteen joku laittaa #metoo on sen jälkeen oikein kutsua tätä naistenahdistelijaksi koko loppuikänsä.
Missäs kohtaa Louhimiestä on (minun tai muiden toimesta) kutsuttu naistenahdistelijaksi?

Tuohon terrorismi-keskusteluun en aio enää palata.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Sinusta on edelleen oikein, että tässä tapauksessa virkavapaalla oleva toimittaja ottaa yhteyden ulkomaiseen (BBC) tahoon kysyen viestinsä alussa, että tiedättekö tekemästäni paljastuksesta Louhimiestä koskien.
Minusta tuo on journalistisesti perusteltua toimittajantyötä. Rigatellin opintovapaa-kuvioon olen nyt ehkä kymmenisen kertaa todennut, että se on oma keskustelunaiheensa eikä sinällään kovin kiinnostava.
joten yksittäinen yhteydenotto on jo torppaamista tai epäasiallista.
Tästä voimmekin sitten - ilmeisesti lopullisesti - olla eri mieltä. Rigatelli ei ole tuonut mitään uutta tietoa, vaan muistuttanut vanhasta ja pyytänyt kommenttia aiheesta. Näin ollen kyse on siitä, onko BBC tehnyt virhearvion rekrytoinnissaan tai muuttanut kantaansa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Rigatelli ei ole tuonut mitään uutta tietoa, vaan muistuttanut vanhasta ja pyytänyt kommenttia aiheesta. Näin ollen kyse on siitä, onko BBC tehnyt virhearvion rekrytoinnissaan tai muuttanut kantaansa.

Millaisena näet journalistisen arvon tässä mielipiteessäsi ja miten tämä palvelee meitä uutisten lukijoita?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
En totta puhuen ymmärrä, että tämä olisi enää mikään juttu, kun Louhimies on pahoitellut toimintaansa ja ilmoittanut muuttavansa metodejaan. Epäasiallinen johtamistyyli on kuitenkin aika tavalla eri asia kuin seksuaalinen häirintä ja painostus. Jos tämä ongelma toistuisi jossain tulevassa projektissa niin sitten toki olisi legitiimiä journalistista intressiä runsaastikin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Toinen hieman mietityttävä asia on Woody Allen, jonka kohdalla tilanne tuntuu purkautuvan erittäin traumaattisesta avioerosta - ja parisuhteeseen liittyvästä sinänsä huonosta käytöksestä. Mutta ei ole ollenkaan selvää, että hän olisi mitenkään syyllistynyt niihin äärimmäisen tuomittaviin tekoihin joista ex-vaimonsa häntä syyttää. Toisaalta jopa USA:n ääritolerantissa järjestelmässä on mahdollisuus haastaa oikeuteen kunnianloukkauksesta, joten tämä julkisuudessa käyty likapyykki on aika kummallinen vyyhti.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Toinen hieman mietityttävä asia on Woody Allen, jonka kohdalla tilanne tuntuu purkautuvan erittäin traumaattisesta avioerosta - ja parisuhteeseen liittyvästä sinänsä huonosta käytöksestä. Mutta ei ole ollenkaan selvää, että hän olisi mitenkään syyllistynyt niihin äärimmäisen tuomittaviin tekoihin joista ex-vaimonsa häntä syyttää. Toisaalta jopa USA:n ääritolerantissa järjestelmässä on mahdollisuus haastaa oikeuteen kunnianloukkauksesta, joten tämä julkisuudessa käyty likapyykki on aika kummallinen vyyhti.
Tämän tiimoilta pohdin itsekin tätä taiteilijan taiteen toisistaan erottamista ja sitä miten pahasti Louhimies on törttöillyt. Lainaan röyhkeästi itseäni edelliseltä sivulta:
Mielenkiintoista puhua siitä, että markkinat määrittävät pannan pituuden. Nythän ei ole edes päässyt mitään markkinoille saakka. Tässä toki päästään siihen iänikuiseen kysymykseen taiteilijan ja taiteen erottamisesta toisistaan. Onhan se vähän erikoista katsella Polanskin ja Woody Allenin elokuvia nykyään. Enkä koe mitään kovaa tarvetta katsoa myöskään Kevin Spaceyn tähdittämiä elokuvia.

Siltikin Kubrickin ja Hitchcockin elokuvia voin katsoa hyvillä mielin, vaikka he saavat Louhimiehen vaikuttamaan erittäinkin mukavalta ohjaajalta, joka ottaa kaikkien tunteet aina huomioon.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
En totta puhuen ymmärrä, että tämä olisi enää mikään juttu, kun Louhimies on pahoitellut toimintaansa ja ilmoittanut muuttavansa metodejaan. Epäasiallinen johtamistyyli on kuitenkin aika tavalla eri asia kuin seksuaalinen häirintä ja painostus. Jos tämä ongelma toistuisi jossain tulevassa projektissa niin sitten toki olisi legitiimiä journalistista intressiä runsaastikin.

Ilahduttava näkemys tässä hyvin harmaassa ketjussa, jossa ei pahoittelut ja halu muuttua paina mitään.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jos koko juttu on se, että Louhimies on saanut töitä BBC:ltä siitä huolimatta, että on ollut metoo-kohun kynsissä Suomessa, niin koko juttu on se haastattelu työnantajan kanssa - "Miksi palkkasitte hirviön?".

Saatan olla väärässäkin, mutta ei kai Louhimies edes ole ollut minkään varsinaisen #metoo-kohun kynsissä? Häntähän on ymmärtääkseni syytetty vain hyvinkin kyseenalaisista ja nöyryyttävistä ohjausmetodeista, mutta mielestäni varsinaista syytöstä liittyen seksuaaliseen ahdisteluun ei olisi esitetty. Louhimiehen kyseenalaiseen vallankäyttöön liittyvä kohu sattui #metoo-kohun kanssa suunnilleen samaan aikaan, ja molemmissa on taustalla samanlainen koettujen epäkohtien nostaminen esille. Silti kohun juurisyy on eri.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tämän tiimoilta pohdin itsekin tätä taiteilijan taiteen toisistaan erottamista ja sitä miten pahasti Louhimies on törttöillyt. Lainaan röyhkeästi itseäni edelliseltä sivulta:

Niin, onhan Allen tehnyt loistavia elokuvia - ja kuten monet taiteilijat niin on ilmeisesti melkoinen mulkku yksityiselämässä. Mutta sitten nuo Dylan ja Mia Farrown syytökset ovat kyllä sellaista luokkaa, että jos tosia niin hän tosiaan on ihmishirviö. Sangen käsittämätön tilanne, että se pysyy käytännössä avoimena.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös