Toisaalta al-Saudien keino pysyä vallassa on ylläpitää äärimmäisen vanhoillista islamintulkintaa sekä omassa että useissa muissakin maissa. Joku uuden monarkin "naiset saavat ajaa autolla" -uudistus on melko tyhjänpäiväinen kun autolla ajava nainen voidaan kuitenkin täysin maan henkisen johdon moraalikäsityksen mukaisesti kivittää hengiltä jos mukana ei ole miestä vahtimassa ettei autoile harrastamaan syntiä (kuten huorintekoa tai tasa-arvon edistämistä). Tuo wahhabismi/salafismi/mikä olikaan ei siis maassa ole mikään lähtökohtainen uskonsuuntaus ja ainoana erona noihin muihin terrorijärjestöihin vrt. saudien hallinto on, että saudit tietävät pysyvänsä rikkaina länsimaiden ansiosta (ja saavat mm. sitä tuoretta aseistusta millä kurmoottaa naapurimaiden tai omia dissidenttejä) ja ovat yleensä pyytäneet luvan jenkeiltä ennen sotarikoksiin ryhtymistä. Olen siis hyvin skeptinen sen suhteen että Saudi-Arabiassa tilanne olisi tällä hetkellä länsimaisen vapauskäsityksen mukaan montaakaan pykälää parempi kuin jos siellä johtohahmo uskoisi myös itse syvästi sponsoroimaansa äärivanhoillista uskontulkintaa ja julkishallinnon johtopaikat menisivät sukulaisuuden sijaan uskonpuhtauden perusteella.Reaalipolitiikkaa.
Jos uskonnolliset johtajat pääsisivät valtaan, ja saisivat Mekan haltuunsa, puhuttaisiin paljon kamalammasta tilanteesta.
Valitettavasti parempi sietää Al-saudien sukua, joiden ykköstavoite on vallassa pysyminen ja rahan teko. Vaihtoehtoakaan ei ole....
Ilman al-Saudeja Pakistan olisi todennäköisesti huomattavasti liberaalimpi länsimaiden näkövinkkelistä katsottuna (saudit sponssasivat siellä todella aktiivisesti "paluuta" äärivanhoillisuuteen joskus 70-luvulla) ja sitä myöten Afganistanissakaan ei välttämättä olisi Talebanit olleet valmiiksi erittäin hyvissä voimissa ja naapurin tuessa jo ennen neukkujen hyökkäystä. Toki sodassa N-liittoa vastaan saudien kautta kulkenut tuki valui nimenomaan sille vanhoillisradikaaliosastolle (onko kyseessä oksymoroni?), minkä saudit ja niiden valtaannostama osa pakistanilaisista halusikin nousevan afganistaninsodan jälkeisistä tuhkista.
Afganistan tulee siis olemaan jatkossa talebanhallinnossa. Hirmuvaltaa tullaan varmaankin näkemään, toisaalta ISIS pisti sellaiset ennätykset aiheesta ettei välttämättä talpparien touhut ylitä edes uutiskynnystä parin kuukauden kuluttua. Muinaishistorialliset kohteetkin ehtivät pistää paskaksi jo 90-luvulla, niin eihän sieltä tulisi muuta kuin miljoonaan kertaan nähtyä henkilötason kärsimystä ja siihen on ehtinyt länsimainen uutistenkuluttaja turtua. En usko että talebanit lähtisivät ehdointahdoin suorittamaan niin raflaavaa paikallispuhdistusta että länsimaiden olisi pakko puuttua asiaan (sillä unikkopeltoja olisi kuitenkin helppo pommittaa vaikka niiden tuotoista nauttivat henkilöt olisivatkin käytännössä mahdottomia löytää). Jälkikäteen (toki myös etukäteen) helppo sanoa että osa asemiljardeista kun olisi käytetty ajatuksen kanssa paikallisen mielenmaiseman päivittämiseen niin paljon parempia tuloksia olisi saavutettu kuluneiden 20 vuoden aikana. Toisaalta sosiaalityö ei ole mediaseksikästä eikä edes siinä määrin kannattavaa kuin aseiden valmistaminen, niin ymmärtäähän sen minkä takia prioriteetit ovat olleet niissä kalliissa ja kivasti poksahtavissa jutuissa.