”Kolkassa synkeän syntymämaan” – eli pidetään koko Suomi elinvoimaisena

  • 82 104
  • 797

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
100 vuoden päästä jossain Oulussa on varmaan enemmän asukkaita kuin Vantaalla nyt. Sitä en kyllä tiedä äänestääkö ne vielä silloinkin kaikki keskustaa. Onhan sekin mahdollista. En usko että keskustasta niin vain eroon päästään, tarvittaessa ne soluttautuu kaupunkeihin kuten ovat jo nyt tehneet.
 

ipaz

Jäsen
Kyllähän koko etäläinen Suomi tulee hyötymään Helsingin vetovoimasta. Kun työpaikat keskittyvät Pääkaupunkiseudulle, niin silloin keskittyvät ihmisetkin. Ja kun nopeat junayhteydet yleistyvät, niin esim. Hki-Tre väli on ajallisesti enää tunti.

Samoin suunniteltu Helsinki-Pori rata, jonka toteutumisen aikahaarukka on joskus 2040-50 toisi varsinkin em. Forssalle melkoisen piristysruiskeen. Edullinen asunto siististä pikkukaupungista ja junalla alle tunnissa duuniin joko Helsinkiin tai Poriin. Riippuu luonnollisesti täysin siitä onko Helsingistä järkevää rakentaa rataa Poriin. Porikin kun on näivettyvä kaupunki. Tilastokeskuksen ennustuksen mukaan mukaan väkiluku laskee noin 5000:lla vuoteen 2040 mennessä 73 000 asukkaaseen.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
@Mauri-Antero

No ainakin paljastit asuinpaikkasi, tartuit nimittäin kirjoitukseni ainoaan juttuun missä ei ollut mitään asiaa. Kunhan nyt vain heitin loppukevennykseksi :D

Forssassa olen viettänyt töiden takia jonkin verran aikaa, ja kiistatta olen ihmetellyt, että kun kaupunki on maantieteellisesti yhdellä Suomen parhaista paikoista, niin miten tämä voi olla näin kamala persläpi. Mahdollisuuksia pitäisi olla vaikka mihin, siltikin vaikka tosiaan kiskot kiertävätkin kaukaa..

Toteutuessaan tuo alueellinen eriarvoistuva kehitys millä tuossa uhkaillaan saattaa tuoda joillekin Etelä-Suomen alueille toisaalta ihan uusia mahdollisuuksia profiloitua uudella tavalla. Lohja tulee esimerkiksi mieleen, sehän itse asiassa on tällä hetkellä vähän sellainen Uudenmaan ikioma Forssa (mitä nyt Lohja on pelkästään väkimäärältään noin kolme kertaa isompi). Senkin sijainti on periaatteessa ihan hyvä, vaikka se silti on samalla vähän jotenkin syrjässä, ja se on myös ilman junayhteyttä. Mutta jos väestö menee seuraavien parinkymmenen vuoden aikana rankasti uusjakoon, niin kyllä etenkin Uudenmaan alueella pelimerkit jaetaan samalla osittain uusiksi..
 

Mauri-Antero

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
No ainakin paljastit asuinpaikkasi, tartuit nimittäin kirjoitukseni ainoaan juttuun missä ei ollut mitään asiaa. Kunhan nyt vain heitin loppukevennykseksi :D

Arvasit 22km liiaksi länteen :) Joo, olihan tuo ihan asiayhteydestä irroitettu, mutta pakko oli laukaista kun oli niin hyvä syöttö. Tosiaan, Kanta-Häme on jäämässä erikoiseen paitsio- asemaan, kun kehitys tästä vielä kovemmaksi muuttuu kasvukeskusten tiivistymisen suhteen. Kaupungeista varsinkin Hämeenlinna yrittää vetää koko maakuntaa perässään, ja varsin paljonhan erilaisia hankkeita siellä on ollut viime aikoina. Loppuja paikkakunnista Riihimäkeä lukuunottamatta uhkaa entistä pahempi näivettyminen, ellei väyläyhteyksiä tulevaisuudessa saada kuntoon. Moni taittaa nytkin 80-100km autolla Helsinkiin, Turkuun tai Tampereelle, mutta valtaosalle matka on liikaa työmatkaksi.

Itse koen olevani hyvässä asemassa, asutaan Tammelan perämetsässä, mutta Hämeenlinnan palveluihin pääsee alle puolessa tunnissa. Eli vaikka Forssan seutukunta vetäisi tulevaisuudessa kokonaan kupit nurin, on vielä vaihtoehtoja mihin turvautua. Vaikeampaa tulee olemaan niillä, jotka asuvat lännempänä 10- tietä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
En usko että keskustasta niin vain eroon päästään, tarvittaessa ne soluttautuu kaupunkeihin kuten ovat jo nyt tehneet.


Missäs ne on tän tehneet?

Kovalla rahalla ja panostuksilla (ykkösehdokkaiden siirroilla kaupunkeihin) tätä on yritetty vuosikymmeniä, mutta kannatus ei silti kaupungeissa kasfva, vaan itseasiassa laskee. Oulu ehkä tässä hämää, koska siihen liitettiin iso määrä maalaiskuntia, mutta Oulunkin suunta on Kepulle epäedullinen.


..miksi te luulette, että Keskusta haluaisi maakunnille lähes kaikki valtion ja puolet kuntien tehtävistä?
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Oulussa, Kuopiossa, Seinäjoella, Rovaniemellä ja Kokkolassa. Noissa 5 kaupungissa Keskusta on suurin puolue. Ja kaikki on Suomen Top-25 kaupunkeja, jotka ei ole mihinkään häviämässä nyt tai tulevaisuudessa.

Oulu on poikkeus... lopuissa se ei ole "tunkeutunut" kaupunkeihin, vaan on ollut alueen suurpuolue aina. Yritykset tunkeutua teollisuuskaupunkeihin ja isoihin etelän kaupunkeihin on toistuvasti epäonnistunut. Helsinkiin ja Uudellemaalle on raahattu kovimmat nimet floppaamaan, eilä se puoluesihteerikään Keskustaa Tampereella pienpuolueen asemasta nostanut.

Ei, ei se kepu häviä, niin kauan kun haja-asutusalueilla asutaan, mutta jos se ei maakuntiaan saa laajoilla valtaoikeuksilla, suurten kaupunkien valta tulee niiden kasvun mukana kasvamaan, ja kepu tulee jäämään "yksin", koska sen tavoitteet alkaa eroamaan 'kaupunkilaispuolueiden' tavotteista yhä jyrkemmin. Kunhan kaupunkiliberaalit pääsee takas Kokomuksen johtoon, jää kypäräpappienkin tuki saamatta.

Eli, Kepun merkitys tulee vääjämättä vähenemään, ellei sipiläkaneja vedetä uudelleen hatusta... tosin kuten näkyy kannatuksesta, alkiolaiset pakenee nukkuviin, kun alkiolaisuus näkyy sipilänklaanilla vain puheissa.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Oulu on poikkeus... lopuissa se ei ole "tunkeutunut" kaupunkeihin, vaan on ollut alueen suurpuolue aina. Yritykset tunkeutua teollisuuskaupunkeihin ja isoihin etelän kaupunkeihin on toistuvasti epäonnistunut.

Ihmiset on muuttanut sieltä haja-asutusalueilta maakuntien kaupunkikeskuksiin. Ja tuoneet kepun mukanansa. Etelän suuriin kaupunkeihin ei, mutta niitä on se 5 kpl, ja niissä asuu alle kolmasosa suomalaisista. Siinä lopussa 2/3 riittää kepulla kannatusta vielä pitkään.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo

Ei mitään hätää, enää palttiarallaa kymmenen vuotta kun maltatte odottaa, niin joka jannu/jannutar voi päästä kiinni omaan kotiin ilman pennin pyörylää. Koska silloin niitä jaetaan ilmaiseksi ympäri Suomea, esimerkiksi jo sellaisissakin ihan kunnollisissa kaupungeissa kuten vaikkapa Kotka. Mitään kovin isoa remonttia/peruskorjausta ei tosin voi suositella tekemään ilmaiseen kotiin, koska niitä rahoja ei sitten näe enää koskaan.. Satakunnan tilanne tietysti aina kiinnostaa, koska ainahan sitä takaisinmuuton mahdollisuutta "sitten joskus" kuitenkin miettii. Ihan ok sijainnistaan huolimatta senkin kohtalo tietysti näyttää aika murheelliselta, jos katsoo netistä niin aikalailla "mukavasti" on jo nyt tarjontaa ihan 30 000€-40 000€ haarukassa olevista omakotitaloista. Eli käytännössä kohteista jotka ovat varmaan jo viiden vuoden päästä käytännössä arvottomia..

Tällainen uutisointi on nykyään aivan jatkuvaa, ja ihan omiaan aiheuttamaan paniikkia asuntomarkkinoilla. Eli kyllä se suora syy-yhteys silloin on, että nämä uutiset keskittävät entistä enemmän ihmisiä, tuossakin jutussa mainitaan taas ne kolme seutua jotka ovat pitkässä juoksussa jäämässä jäljelle (pk-seutu, Turku ja Tampere), eli kyllä tämän voisi kyynisempi nähdä tällaisena huomaamattomana poliittisena ohjauksena. Ei tätä kehitystä millään toimenpiteillä oikein pysäytettyäkään ole saatu
 

Rainer Zufall

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Täytyy tunnustaa, että olen iloinen siitä, että pääsin alkuvuodesta maltillisin kustannuksin eroon kaikista sitoumuksista ja kiinteästä omaisuudesta taantuvalla maaseutupaikkakunnalla – vaikka se ei todellakaan ollut kenellekään osalliselle miellyttävä prosessi.

Monella vanhalla kaverilla jää tulevina vuosina käsiin lapsuudenkotinsa, josta ei ole luvassa mitään muuta perintöä kuin vaivaa ja kustannuksia. Talon pystyy siellä kyllä antamaan maa/metsätilan ilmaisena kylkiäisenä, mutta jos maita tai metsää ei ole, niin markkina on suhteellisen olematon.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tuosta Iltalehden jutusta lainattua: "Paikoin Suomea uusi omakotitalo on kuin uusi auto, joka ajetaan ulos autokaupasta. Sen arvo alkaa laskea heti, kun rakentaminen päättyy ja asuminen alkaa. "

Näinhän se pitää ollakin. Onhan se nyt ihan sairas tilanne, että jonkun sementtitalon jonka käyttöikä on 50v arvo olisi 40 vuoden kohdalla yli puolet uuden hinnasta. Miettikää nyt niitä autoja. Ei niidenkään arvo nouse käytettäessä.

Jokaisen joka keskustan tukiaisilla työllistyy korpeen pitäisi olla oikeutettu haastamaan tuo puolue oikeuteen henkilökohtaiselle taloudelle aiheutetuista haitoista. Huumekauppiaiden moraali.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Edeltävä sukupolvi pääsi nauttimaan asuntojen arvonnoususta, mutta oma nuorempi sukupolvi ei ihan yhtä helposti pääse rikastumaan. Kuitenkin työeläkkeisiinkään ei saa koskea: soo-soo!

Kaupungistumisen lisäksi väestörakenteestakin voi päätellä, että perheasunnoille ei ole samanlaista tarvetta kuin aiemmin. Maksukykyiset perheet sitten rakennuttavat uuden omakotitalon, asuvat päälaupunkiseudulla tai muiden kaupunkien keskustoissa. Maksukyvyttömät sitten eivät saa omaa ostettua. Ei noille vanhoille pikkupaikkakuntien tönöille vaan ole yhtään kysyntää.

Sairasta jos valtio lähtee tässä asiassa jotenkin avustamaan. Eli varmaan lähtee.
 

Pompino

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Onhan se nyt ihan sairas tilanne, että jonkun sementtitalon jonka käyttöikä on 50v arvo olisi 40 vuoden kohdalla yli puolet uuden hinnasta. Miettikää nyt niitä autoja. Ei niidenkään arvo nouse käytettäessä.
Muuten totuttua tuotosta, mutta tuosta täytyy olla samaa mieltä. Mikä ihmeen luonnonlaki jossain vaiheessa on luotu, että asunnon arvo nousee sitä mukaan kuin se vanhenee? Tietyt alueet ja kartanot tietysti oma juttunsa, mutta esim. neukkukuutiot lähiössä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Tuosta Iltalehden jutusta lainattua: "Paikoin Suomea uusi omakotitalo on kuin uusi auto, joka ajetaan ulos autokaupasta. Sen arvo alkaa laskea heti, kun rakentaminen päättyy ja asuminen alkaa. "

No itelläni näin on, mutta mitä helvettiä. En minä tehnyt taloa sijoitukseksi vaan asumista varten ja sijoittamiseen ja omaisuuden kartuttamiseen on ihan muut välineet.
Maksan kohtuullisesti omarantaisesta ja rantasaunaisesta omakotitalosta, autokatoksesta ja 75 neliön ulkorakennuksesta lainaa pois 1100€/kk ja kun korko on kokonaiset 8€/kk jäljellä olevasta lainasta niin on vaikea keksiä mistä saa vastaavaan kompleksin edes vuokralle samaan hintaan. Ellei sitten juuri täältä missä asun. Siksi toisekseen, talo ei ole suuri, vain 124m2 ja tontti vajaan hehtaarin niin tähän paikkaan pamahti koko setti noin 230k€. Minulle on ihan se ja sama jos tästä jää jälkipolville vaan 10k€ arvoa jäljelle kun saan asua niinkuin haluan. Eiköhän noille muuta omaisuutta jää ihan riittävästi.

Jos ei tälläistä perijät halua pitää eikä mene millään hintaa kaupaksi niin polttakoot vaikka maan tasalle. Ihan sama se siinä vaiheessa on itselle kun on mullassa. Vaikka tässä kunnassa on alle 3000 ihmistä niin kesäasukkaita taitaa olla tuplat ja tämänkin järven rannassa kymmenittäin kesämökkejä. Ihme jos ei tämä paikka kelpaisi vaikka kesäpaikaksi kun hintaa vaan ei pidä liian ylhäällä.
Ei minulla oikeastaan ollut tähän aiheeseen mitään asiaa mutta tulipahan purkauduttua. Lainan voin pamauttaa pois just silloin kun siltä tuntuu ja ensimmäiselle vapaaehtoiselle eläkkeelle on aikaa 24 vuotta. Jossain vaiheessa tässä kuolevan kylän murjussa on aika edullista asua. Ja kun luonne on se että riittää järvelle rauhoittumaan pääsy ja reissuun pääsee milloin vaan niin minulla ei täältä ole kiire pois. Valtiolle tilitetty verokakku on jo niin perkeleen iso että jos menee kupit nurin niin poimin vaikka puolukoita eläkkeelle saakka.
 
Viimeksi muokattu:

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
No itelläni näin on, mutta mitä helvettiä. En minä tehnyt taloa sijoitukseksi vaan asumista varten ja sijoittamiseen ja omaisuuden kartuttamiseen on ihan muut välineet.
Maksan kohtuullisesti omarantaisesta ja rantasaunaisesta omakotitalosta, autokatoksesta ja 75 neliön ulkorakennuksesta lainaa pois 1100€/kk ja kun korko on kokonaiset 8€/kk jäljellä olevasta lainasta niin on vaikea keksiä mistä saa vastaavaan kompleksin edes vuokralle samaan hintaan. Ellei sitten juuri täältä missä asun. Siksi toisekseen, talo ei ole suuri, vain 124m2 ja tontti vajaan hehtaarin niin tähän paikkaan pamahti koko setti noin 230k€. Minulle on ihan se ja sama jos tästä jää jälkipolville vaan 10k€ arvoa jäljelle kun saan asua niinkuin haluan. Eiköhän noille muuta omaisuutta jää ihan riittävästi.

Jos ei tälläistä perijät halua pitää eikä mene millään hintaa kaupaksi niin polttakoot vaikka maan tasalle. Ihan sama se siinä vaiheessa on itselle kun on mullassa. Vaikka tässä kunnassa on alle 3000 ihmistä niin kesäasukkaita taitaa olla tuplat ja tämänkin järven rannassa kymmenittäin kesämökkejä. Ihme jos ei tämä paikka kelpaisi vaikka kesäpaikaksi kun hintaa vaan ei pidä liian ylhäällä.
Ei minulla oikeastaan ollut tähän aiheeseen mitään asiaa mutta tulipahan purkauduttua. Lainan voin pamauttaa pois just silloin kun siltä tuntuu ja ensimmäiselle vapaaehtoiselle eläkkeelle on aikaa 24 vuotta. Jossain vaiheessa tässä kuolevan kylän murjussa on aika edullista asua. Ja kun luonne on se että riittää järvelle rauhoittumaan pääsy ja reissuun pääsee milloin vaan niin minulla ei täältä ole kiire pois. Valtiolle tilitetty verokakku on jo niin perkeleen iso että jos menee kupit nurin niin poimin vaikka puolukoita eläkkeelle saakka.
Hyvä jos sinulla toimii, mutta aika monella muulla kuvio menee näin:

Ensin ostetaan talo lähi/kotiseudulta, kun töitäkin riittää jne. Sitten menee duuni alta, seutukunta näivettyy ja työpaikat katoavat maakuntakeskuksiin. Oman kämpän arvo laskee kuin lehmän häntä, jolloin myynti ei tule kysymykseen.

No nyt sitten valkenee, että duunia kyllä olisi, mutta ei siellä Juupajoella, jonne se (nykyisin) arvoton tönö on pystytetty isolla lainalla. Riski on realisoitunut, mutta jonkun pitäisi joustaa: valtion tai asunnon ostajan.

Suomi on täynnä näitä tarinoita, ja jatkossa tahti vain kiihtyy. Kepu tarjoaa elvytystä potilaalle, jonka kaikki näkevät kuolevan.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
No nyt sitten valkenee, että duunia kyllä olisi, mutta ei siellä Juupajoella, jonne se (nykyisin) arvoton tönö on pystytetty isolla lainalla. Riski on realisoitunut, mutta jonkun pitäisi joustaa: valtion tai asunnon ostajan.

Suomi on täynnä näitä tarinoita, ja jatkossa tahti vain kiihtyy. Kepu tarjoaa elvytystä potilaalle, jonka kaikki näkevät kuolevan.

Jos vaihtoehtona on lähteä töihin, maksaa siitä neukkukuution kaksiosta melkein tonnin kuukaudessa vuokraa ja samalla sen omakotitalon kuluja joka ei käy kaupaksi, niin ei varmasti innosta lähteä työn perässä yhtään mihinkään ja mieluummin elelee sillä työttömyyskorvauksella Juupajoella. Tämäkin on yksi niitä loukkuja joka estää työllisyysasteen nousua.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Onneksi olen tässä isossa lotossa voiton puolella ja olen pienemmässäkin lotossa voittanut. Ihan kaikessa en, mutta ei tarvitse miettiä miten sen lapsuuden kiinteistön saa näpeissään eroon rahallisesti - lähinnä onko sen lunastamiseen varaa. Tuskin.
 
Viimeksi muokattu:

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
No itelläni näin on, mutta mitä helvettiä. En minä tehnyt taloa sijoitukseksi vaan asumista varten ja sijoittamiseen ja omaisuuden kartuttamiseen on ihan muut välineet.
Maksan kohtuullisesti omarantaisesta ja rantasaunaisesta omakotitalosta, autokatoksesta ja 75 neliön ulkorakennuksesta lainaa pois 1100€/kk ja kun korko on kokonaiset 8€/kk jäljellä olevasta lainasta niin on vaikea keksiä mistä saa vastaavaan kompleksin edes vuokralle samaan hintaan. Ellei sitten juuri täältä missä asun. Siksi toisekseen, talo ei ole suuri, vain 124m2 ja tontti vajaan hehtaarin niin tähän paikkaan pamahti koko setti noin 230k€. Minulle on ihan se ja sama jos tästä jää jälkipolville vaan 10k€ arvoa jäljelle kun saan asua niinkuin haluan. Eiköhän noille muuta omaisuutta jää ihan riittävästi.

Jos ei tälläistä perijät halua pitää eikä mene millään hintaa kaupaksi niin polttakoot vaikka maan tasalle. Ihan sama se siinä vaiheessa on itselle kun on mullassa. Vaikka tässä kunnassa on alle 3000 ihmistä niin kesäasukkaita taitaa olla tuplat ja tämänkin järven rannassa kymmenittäin kesämökkejä. Ihme jos ei tämä paikka kelpaisi vaikka kesäpaikaksi kun hintaa vaan ei pidä liian ylhäällä.
Ei minulla oikeastaan ollut tähän aiheeseen mitään asiaa mutta tulipahan purkauduttua. Lainan voin pamauttaa pois just silloin kun siltä tuntuu ja ensimmäiselle vapaaehtoiselle eläkkeelle on aikaa 24 vuotta. Jossain vaiheessa tässä kuolevan kylän murjussa on aika edullista asua. Ja kun luonne on se että riittää järvelle rauhoittumaan pääsy ja reissuun pääsee milloin vaan niin minulla ei täältä ole kiire pois. Valtiolle tilitetty verokakku on jo niin perkeleen iso että jos menee kupit nurin niin poimin vaikka puolukoita eläkkeelle saakka.

Kirjoitus kuin suoraan omasta näppäimistöltä. Tosin minun rahatilanteeni ei mahdollista lainan maksamista kerralla pois, reilu kymmenen vuotta pitää vielä jaksaa painaa siten että saa pidettyä pankinkin tyytyväisenä.

Vähän pelottaa että tulevaisuudessa meitä vapaaehtoisesti syrjään asumaan jääviä rankaistaan valtion taholta yhä enemmän oman auton käyttämisestä. "Kun kerran niiden asumiskustannukset kun on niin pienet... ".
 

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
Vähän pelottaa että tulevaisuudessa meitä vapaaehtoisesti syrjään asumaan jääviä rankaistaan valtion taholta yhä enemmän oman auton käyttämisestä. "Kun kerran niiden asumiskustannukset kun on niin pienet... ".
Eikös tuo pelkäämäsi "rankaisu" ole ihan loogista, siinä kuitenkin on ilmasto-aspektikin mukana? Niin kepu kuin demaritkin ovat innokkaita tasapäistämään kansalaisten varallisuus-/tuloeroja. Tästä hienona esimerkkinä raippavero ja sen rajan "väliaikainen" alentaminen...
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Vähän pelottaa että tulevaisuudessa meitä vapaaehtoisesti syrjään asumaan jääviä rankaistaan valtion taholta yhä enemmän oman auton käyttämisestä. "Kun kerran niiden asumiskustannukset kun on niin pienet... ".
Maaseudulta ja haja-asutusalueilta asunnon hankkineet, ja siten jättilainat välttäneet ovat olleet pankeillekin huono bisnes verrattuna Helsingistä hankittua kaksiota koko ikänsä maksaviin asuntovelallisiin. Pitäähän pankeillekin saada jostain uusia velkavankeja, miksipä ei tekemällä halpa asuminen mahdottomaksi.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Vähän pelottaa että tulevaisuudessa meitä vapaaehtoisesti syrjään asumaan jääviä rankaistaan valtion taholta yhä enemmän oman auton käyttämisestä. "Kun kerran niiden asumiskustannukset kun on niin pienet... ".
Alat tuottaa itse energiasi, katsotaan miten verokarhu pysyy menossa mukana.
Yhä useammalle on työn kannalta samantekevää missä asuu. Nyt eletään murrosvaihetta, jossa mm. liikkumisen, työn tekemisen, (jälki)teollistumisen, teknologisen työttömyyden, ilmastonmuutoksen ja maahanmuuton käppyrät kohtaavat. Jos sen haja-asutusalueen kiinteistön ympäristö* on hyvä, niin kyllä sille on asujansa tulevaisuudessakin.
*Kirjoitin aluksi sijainti, mutta tuo on ehkä kuvaavampi, esimerkiksi @Murkula kiinteistölle löytyy tulevaisuudessa varmasti asukas vaikka se sijaitsisi missä päin Suomea tahansa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös