- Periaatteellisella tasolla palataan urheilun perusasioiden äärelle. Jääkiekko on kehollista sekä aistillista toimintaa. Pyrimme kehittämään harjoittelua ammattimaisempaan suuntaan. Harjoittelu organisoidaan paremmin sekä harjoitusmäärät lisääntyvät.
Jääkiekko on urheilua. Urheilussa ratkaisee ensisijaisesti urheilijoiden lajitaidot ja lajinomaiset fyysiset ominaisuudet. Nämä kehittyvät ainoastaan harjoittelemalla. Kaikki lähtee siitä, että harjoittelu on riittävän laadukasta ja sitä on riittävästi. Tämä on kaiken perusta ja a ja o. Pelikirjakeskustelut saattavat hämärtää sen tosiasian, että pelikirjoilla on merkitystä vasta, kun taito ja fysiikka on saatu kuntoon. Harjoittelun saaminen ammattilaisten vaatimalle tasolle on ehdottoman tärkeä asia tulevaisuutta ajatellen.
Ihme liirumlaarumia... 2000-luvun jääkiekossa pelit ratkaistaa pitkälti joukkuetaktiikalla (eli toisin sanoen pelikirjalla). Ne ajat, jolloin joku Mölli Keinonen kieputti vastustajan viisikon kahville omilla pirueteillaan, ovat kaukana takana - vaikka Ape ei sitä tajuakaan.... Toki pelikirjan toteuttamiseen vaaditaan pelaajat, jotka oikeasti
haluavat pelata sen mukaan
Edustusjoukkueen rakentamistapa ja uusien pelaajien rekrytointi uudistetaan
- Jatkossa on aivan oleellista, että pystymme hankkimaan 5-8 pelaajan ydinryhmän, joista saamme selkeät vastuunkantajat ja johtajat joukkueeseen. Loppujoukkue koostuu peruspelaajista sekä nuorista. Näiden vastuunkantajien hankinta on tärkein prioriteetti.
Mistähän ne meinataan hankkia? Kun ei ole drafti-järjestelmää, niin pelaajalla ja hänen agentillaan on liiankin iso päätäntävalta siihen, missä pelaa ja millä hinnalla. Ja kahtena vuonna peräkkäin sijoilla 13-14 ollut organisaatio, jota vielä valmentaa seniili teatterinjohtaja kirpparilta ostetussa samettitakissaan, ei todellakaan ole houkuttelevin paikka kenellekään todelliselle lupaukselle. Korkeintaan joku suomi-sarja tasoinen wanna-be voi tarttua tilaisuuteen kun ei mikään muu liigajoukkue edes harkitsisi pelipaikan antamista. Ulkomailta, siis Dallasin organisaatiosta, Takko voi tietty saada puhutuksi jonkin kaverin, jolle NHL- tai edes AHL-joukkueessa ei nähdä käyttöä.
Jos Pori nyt ei kaupunkina mitenkään erityisen houkutteleva paikka olekaan, niin asiaa olisi voinut kompensoida sellaisella valmentajalla, jolla ihan oikeasti olisi jotain näyttöjä nuorten pelaajien kehittämisestä.
Kaikille lienee selvää, että tämän kauden joukkue koottiin väärin. Oleellista on, että tämän kauden virheistä otetaan opikisi ja mietitään miten joukkue tulisi koota. Sitten luodaan toimintamalli joukkueen kokoamiseksi. Tähän voisi kuulua täsmähankintojen tekeminen haluttuihin rooleihin sekä joukkueen rakenteen miettiminen seuraavan kahden kolmenvuoden ajan niin, että pelaajien vaihtuvuus ei tule liian suureksi. Pelaajien sopimuksien pituudet pitäisi porrastaa niin, että sekä ratkaisijoissa, runkopelaajissa että johtajistossa olisi jatkuvuutta, eivätkä sopimukset katkeaisi kaikilla samaan aikaan.
Täysin totta, mutta ensimmäinen asia olisi ollut oikeasti ammattitaitoisen ja imua luovan valmentajan valinta. Alpo vaan ei ole kumpaakaan. Ennemminkin Alpon valinta tekee asioista entistäkin vaikeampia, koska jokainen vähänkin potentiaalisempi kaveri rankkaa jopa Sportin Ässien edelle. Ehkäpä SHT:sta tai VT-HT:sta löytyy näitä ensi kauden ratkaisupelaajia...
Joukkueen fyysinen kuntoharjoittelu rakennetaan uudelle pohjalle tavoitteena urheilullisuuden nostaminen uudelle tasolle.
- Fyysisen harjoittelun pitää olla ympärivuotista. Hankimme tämän alan
erikoismiehen organisaatiomme.
Eikös Pieniniemen pitänyt olla juuri tällainen. Vastahan sitä syksyllä hehkutettiin, kuinka Pieniniemellä on hallussan maan paras tietotaito aiheesta jääkiekkojoukkueen kuntovalmennus...
Vihdoinkin! Menestyksen ja menestymättömyyden väliset erot ovat niin pienestä kiinni, että fyysisessä kunnossa ei ole varaa antaa muille tasoitusta. Harjoittelun pitäisi olla nimenomaan kehittävää ympäri vuoden. Ei niin, että kesällä harjoitellaan, talvella pelataan ja keväällä ollaan huonommassa kunnossa kuin edeltävänä syksynä. Hakkaraisen sanoin: "Kaikilla on koko vuosi aikaa kehittyä tai olla kehittymättä."
Tämäkin on osa pelikirjaa. Ensin pitää olla valmentaja, joka on päivittänyt pelikirjansa 2000-luvulle ja
sen lisäksi omaa riittävän laadukkaan harjoitepankin sen pelikirjan siirtämiseksi käytäntöön kaukalossa.
Lisäosiona pelikirjassa pitää erityisesti Ässien ja IFK:n tapauksessa olla halukkuus jopa ylikovaan fyysiseen taklauspeliin sekä tappeluiden l. noutojen käyttämiseen taktisena apuvälineenä pelitilanteen niin vaatiessa. Tästä esimerkkinä se viimekautinen Lukko-peli, jossa kolmannen erän puolivälin jälkeen kentälle muodostui peräti kolmeen otteeseen pienet nyrkkihippaset. Jos ns. reservistä löytyy yksi täysi kentällinen kelvollisia pelimiehiä, niin tällöin neljännen hyökkäysvitjan miehet yhdessä kolmannen pakkiparin kanssa ovat täysin uhrattavissa "hyvään tarkoitukseen" mahdollisten OR:en uhallakin. Alpon valmennuksessa tätä taktista asetta ei varmasti tulla käyttämään, mikä sekin jo yksin puhuu Alpon valintaa vastaan.
Joukkueen johtoryhmätyöskentely organisoidaan uudelleen ja sen toimintaa kehitetään ammattimaisemmaksi
- Kevään aikana pureudumme johtoryhmän toimintaan ja teemme tarvittavat muutokset. Talon jokainen kolkka käydään nyt lävitse.
Vaatii käytännössä henkilövaihdoksia siellä johtoportaassa, Oy:n hallitus mukaan lukien.
Yleisön sekä yhteistyökumppanien tuki pyritään säilyttämään
- Työ pitää tehdä kunnolla ja on oleellinen asia, että olemme vastuussa kannattajille ja yhteistyökumppaneille. Tarvitaan oikeaa johtamista ja oma työ on tehtävä kunnolla.
Taitaa olla myöhäistä toivoa tuota. Kun kerran johtoporras perseilee faneja kohtaan, niin on vähintäin oikeus ja kohtuus, että fanit antavat samalla mitalla takaisin. Kausikorttien ja irtolippujen ostoboikotti on mitä parahin vastine nyt tehdyille ratkaisuille.