Äärioikeisto ja -vasemmisto Suomessa

  • 876 049
  • 8 574

ZayWest

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Käännettävät rotsit, Ensisijainen kontakti
Samaa ihmettelen itsekin. Mutta sellaisia performansseja olen tässä parissakin ketjussa jo nähnyt tämän ja eilisen aikana, että annan hyvän vinkin. Älä ainakaan mene todisteita pyytämään tai saatat saada vastaukseksi mitä tahansa runosta otteluraporttiin.

On nykyisen keskustelukulttuurin tietyn toimintamallin tiimoilta hyvä muistaa ns. "kyttäämiskulttuuri". On sanomattakin selvää että politiikan kentällä ja sen ympäristössä palvellaan lähinnä yleisöä. Enkä minä agendojakaan sinällään karsasta(jos olisi tyylitajua). Jo pidempään on ollut nähtävissä että itse asiakeskusteluun tai keskustelukulttuurin kunnioittamiseen ei niinkään pyritä. Olisihan se vähän tylsää luoda edistyshenkistä ilmastoa järkevillä/kattavilla faktoilla ja pyrkimyksellä antaa sen raivon kohteenkin tulla kuulluksi. Pian saattaisi syntyä dialogia.

Mutta mitä suotta. Kun persujen rasistiöyhö avaa somen/suunsa, on tärkeintä vajota ensin samalle ripulitasolle ja takaportittaa itsensä hyvien joukkoon. Toisella puolella onkin sitten sama homma käänteisesti. Esiinnytään mamukriittisinä, mutta tykitetään se vähäinenkin pointti rasistisella flirtillä vituiksi. Sitten uhriudutaan.

Loputon rullaus.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Olisihan se vähän tylsää luoda edistyshenkistä ilmastoa järkevillä/kattavilla faktoilla ja pyrkimyksellä antaa sen raivon kohteenkin tulla kuulluksi. Pian saattaisi syntyä dialogia.
Vaihtoehtoisten faktojen eli suomeksi paskapuheen levittäminen ei ole mitään dialogia, vaan siihen tuleekin puuttua. Perustellut mielipiteet ovat sitten asia erikseen.
 

ZayWest

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Käännettävät rotsit, Ensisijainen kontakti
Vaihtoehtoisten faktojen eli suomeksi paskapuheen levittäminen ei ole mitään dialogia, vaan siihen tuleekin puuttua. Perustellut mielipiteet ovat sitten asia erikseen.

En kyllä paskapuheiden levittämiseen kannustanut eikä se dialogia olekaan. Dialogia ei ole myöskään huudella kilpaa kuplistaan. Olkoonkin että toinen osapuoli voi agendansa kanssa toisinaan ytimessä olla ja vastaavasti toisinaan toinen. Ei mielestäni ideaali tilanne.
 

Hera80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kävisikö tämä:



Kertaus on opintojen äiti. Jopa suvereenille luetun ymmärtäjälle kuten Hera80.

Omalta osaltani lepuutan nyt laukkuani.

No eihän tämä nyt mennyt osaltasi ihan nappiin, mutta antaa nyt jo olla. Muuttuu muuten hauskasta kiusalliseksi. Ja kun jossain vaiheessa hiffaat kaiken, niin muista nauraa itsellesi. Ei tämä niin vakavaa ole. Itse olen koheltanut palstalla paljon pahemmin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Siirsin vastauksen persuista, kun on paljon muuta asiaa:

Olin itse tulossa linkittämään samaa Krekón ja Györin raporttia, Venäjän ja oikeistopopulismin (äärioikeiston) tukeen onkin mediassa kiinnitetty kiitettävällä tapaa huomiota, mutta samalla liian vähäiselle huomiolle on jäänyt se toisen poliittisen laidan ja Venäjän yhteistyö (eräissä tapauksissa suoranainen liitto). tämä molempiin äärilaitoihin osoitettu tuki näyttäytyy sitten kiinnostavalla tapaa esim. Ukrainalta miehitetyillä alueilla (Krim ja osa itä-Ukrainaa), joilla vierailee säännöllisesti puolueiden edustajia äärivasemmalta sinne äärioikeistoon, ja usein vieraillessaan tekevät Venäjän kontrolloimilla alueilla yhteistyötä.

Totta. Monet kuvittelevat - ja osa tarkoitushakuisesti - että Venäjä tukee vain oikeiston äärilaitaa ja populisteja, mutta tämä osoittaa heikkoa asiantuntemusta tai tarkoituksellista värittämistä. Tyypillisiä oli jo esimerkkejä mm. demarien ex-pääministeristä ja Saksan ex-liittokanslerista, jotka pelaavat täysin Putinin Venäjän osoittamaan suuntaan. Lisäksi monet vasemmistolaiset vaikuttajat suhtautuvat Krimiin laillisena osana Venäjää. Suomessa esimerkiksi Markus Mustajärvi.

Venäjän merkittävämpiä yhteistyökumppaneita vasemmalta ovat muun muassa kreikkalainen Syriza eli Radikaalin vasemmiston liitto sekä saksalainen Die Linke, mutta merkittävä osa eurooppalaisia laitavasemmistoon kuuluvia puoleita tukee Venäjää, osa tekee hyvinkin konkreettiseen yhteistyöhön, ja osaa Venäjä tukee taloudellisesti/ poliittisesti.

Näin. Ja kuten osa luotettavasta mediasta ja mepeistä on todennut, EU:n vasen laitaa löytää silloin tällöin oikean laidan, kun kyseessä on Venäjä.

Venäjän yhteistyöideologiaa kuvaa Aleksandr Duginin ajatus:

The most important factor should not be whether these groups are pro-Russian or not. What they oppose is of much greater importance here. The enemy of my enemy is my friend. It is simple and easy to understand. - -”.

Tämä on tullut esille. Tunnen esimerkiksi kaksi vasemmistolaista, jotka pitävät Venäjää tasapainottavana, ja siksi tuettavana tekijänä, USA:n uhkaillessa ja kiristäessä Suomea. Tällainen ajattelu johtaa tuen antamiseen Venäjälle isoissa kysymyksissä, koska jos Venäjää ei tueta, USA tulee ja syö Suomen.
 

Cliffer666

Jäsen
Suosikkijoukkue
New Jersey Devils, Jokerit, Järvenpään Haukat
https://www.skp.fi/artikkelit/kommu...MOf9n3kM0NMjE8L3PzAqaAPiXIgKCbsY0oLDyvXleahVY

Suomen Kommunistisen puolueen edustajakokous on pidetty viikonloppuna Porvoossa. Puheenjohtajana jatkaa JP Väisänen ja pääsihteerinä Tiina Maria Sandberg.

Olisi ehkä odottanut, että toistuvien vaalitappioiden jälkeen puolueen johtoa olisi haastettu ja tullut uusia kasvoja ehdokkaiksi. Puolue on pysynyt eduskunnan ulkopuolella, mutta saanut silti jalansijaa kunnallispolitiikkaan. 2017 valtuustopaikkamäärä romahti yhdeksästä kahteen, mm. legendaarinen Yrjö Hakanen tippui draamattisesti Helsingin valtuustosta, siitäkin huolimatta, että sai pitkälti toista tuhatta ääntä. Jos verrataan esim. Keskustan rökäletappion jälkeen puheenjohtaja Sipilä ilmoitti suoraan, että poistuu johdosta ja antaa tilaa uusille kasvoille. Toisaalta puolueiden tilanteet ovat erilaiset. Viime vuosina on ilmestynyt paljon uusia pienpuolueita, mm. Feministit ja Eläinoikeuspuolue, jotka epäilemättä kilpailevat samoista äänistä SKP:n kanssa, kuin myös Vasemmistoliiton ja Vihreiden nousu osaltaan varmasti vienyt ääniä. Eipä siinä, että olisi mitään tarvetta kyseenalaistaa nykyisen johdon pätevyyttä, JP varsinkin on erittäin symppis, asiantunteva ja tarmokas tyyppi. Kaikkea hyvää "uudelle" johdolle.

Itsehän olen sitä mieltä, että toivoisi vähintään kommunististen voimien yhdistymistä, siis toisin sanoen KTP:n ja SKP:n ja myös Suomen Työväenpuolueen jäänteiden. Pidemmälle vietynä, toivoisi näkevän koko SDP:stä vasemmalla olevan vasemmiston yhdistyvän (vrt. SKDL), mutta ei liene valitettavasti realistinen toive, ainakaan lähitulevaisuudessa.

Eipä media näitä tietenkään huomioi. Mutta annas olla, kun Sininen tulevaisuus valitsee uuden puoluejohdon, niin johan pusketaan uutisia tuutista. Eikö kaikkia eduskunnan ulkopuolisia pienpuolueita pitäisi kohdella tasa-arvoisesti ja samalla tavalla..?
 
Viimeksi muokattu:

DonTirri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Stadilaiset jengit sarjasta ja lajista riippumatta
Mä oon edelleen hämmästynyt siitä miten Kommunismi on edelleen laillista ja jopa hyväksyttyä. Samaa totaalitääridiktatuuripaskaa kuin fasismi tai natsismi.

Ilmeisesti ne sadat miljoonat jotka ovat kuolleet ja yhä kuolevat kommunismin ikeessä painavat vaakakupissa vähemmän kuin holokaustin uhrit.

Staliniin verrattuna Hitler oli puuhastelija. Ja Maoon verrattuna Stalin oli amatööri.
 

hege

Jäsen
@DonTirri, tuo on totta. Syy lienee siinä, että jotkut ajattelee sosialismin takia kuolleiden vain olevan vähemmän kuolleita kuin vaikka natsismin uhrit.

Kerran kysyin yhdeltä Che paitoja myyneeltä hipiltä että olisiko hänellä myös Adolf Eichmann paitoja valikoimissa kun kerran ihmisoikeusrikkojien fanituotteita on myynnissä. Hyvä, että kaveri ei tullut tiskin yli koettelemaan voimiaan eli selvä suvaitseva ja rauhaa rakastava vasemmistolaisnuori oli kyseessä eli suvaitaan saman mielisiä ja ei tapella ainakaan omassa porukassa (tosin tämä ollut kyllä oikeasti vasureilla vaikeaa).
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Neuvostosymbolien kuten sirpin ja vasaran, punalipun, ja voitonpäivä- yms. tauhkan julkinen esittäminen pitäisi olla Suomessa ja muissakin sivistysvaltioissa kiellettyä, siinä missä natsisymbolienkin esittäminen. Pitäisiköhän tehdä kunnon pohjatyö ja väsätä aiheesta kansalaisaloite? Olisi riemukasta nähdä muutama hahmo selittelemässä, että miksi tämä nyt ei kerta kaikkiaan käy, vaikka aloitteessa ei olisi ensimmäistäkään muotovirhettä.
 

Cliffer666

Jäsen
Suosikkijoukkue
New Jersey Devils, Jokerit, Järvenpään Haukat
Mä oon edelleen hämmästynyt siitä miten Kommunismi on edelleen laillista ja jopa hyväksyttyä. Samaa totaalitääridiktatuuripaskaa kuin fasismi tai natsismi.

10.4. kirjoittamastani viestistä siteerattua:

Monesti törmännyt vertaukseen, että miksi kommunismi ei ole kiellettyä, kun natsismi on..? Mielestäni tällaisen laukoja ei joko omaa riittävää aivokapasiteettia sisäistäkseen lukemaansa tai on muuten vain todella harhassa käsitystensä suhteen.

Kommunismi kun ei itsessään ole julma aate, vaikka kommunistisissa valtioissa on ollut julmia johtajia. Jokaisen älyllisen ihmisen pitäisi kyetä tajuamaan tämä merkittävä ja perustavaa laatua oleva, yksinkertainen ero. Kansallissosialismi sen sijaan on ihmisvihamielinen jo teorian tasolla, mutta kommunismi ei sitä todellakaan ole millään asteella, vaikka siitä kuinka yrittäisi väkisin jotakin sellaista löytää. Aate, joka perustuu tasa-arvoon, yhteisölliseen välittämiseen, miten sellaista voi verrata jo valmiiksi ihmisvihamieliseen natsismiin..? Tämän takia ei ole mitään järjellistä perustetta, miksi pitäisi sanan-/aatteenvapautta rajoittaa kommunismin suhteen, saatika erityisesti vihata sitä. Kommunistisissa valtioissa on kyllä ollut sekopääjohtajiensa vuoksi kurjia (jopa aivan järkyttäviä ja tuhoisia) aikoja, mutta myös parempia. Niiden olemassaolo myös tuki eurooppalaista työväenluokkaa. Stalinin kaltaiset psykopaatit ovat kuitenkin saaneet valitettavan tehokkaasti mustamaalattua todellisuudessa yhden maailman lämminhenkisimmistä ja lähimmäisen rakkautta kumpuavimmista aatteista omalla vainoharhaisella ja vallanhimoisella sekoilullaan, millä ei oikeasti ole ollut itse kommunismin perus ideologian kanssa mitään tekemistä. Onko se niin vaikea ymmärtää, Stalin teki täysin omia, järjettömiä ratkaisujaan, toisinajattelijoiden eliminoiminen kun ei kuulu millään tavalla kommunismin ideologiaan. Näin kuintenkin niin monilla ihmisillä on aivan vääränlaiset käsitykset siitä, mitä todella tarkoittaa aatteena komunnismi, kun tällaiset ihmishirviöt ovat saaneet tuhottua aatteen viemällä se aivan täysin ulos siitä siitä tarkoituksesta mitä se teorian tasolla on. Onkin kasvamassa uusi sukupolvi, joka ei automaattisesti yhdistä kommunismia Neuvostoliittoon, ja siihen mikä siellä meni pieleen.

Ihmisten asenteet tietysti ovat niin syvään pinttyneitä, että ei tahdota myöntää sitä tosiseikkaa, ettei kommunismilla aatteen tasolla ole mitään tekemistä yksittäisten hallitsijoiden mielivaltaisten tekojen kanssa, puhumattakaan toisinajattelijoiden eliminoimisesta. Siksi toisekseen, yhden yksinhallitsijan diktatuuri kun ei kuulu myöskään mitenkään kommunismin ideologiaan. Jos kommunismissa jokin "diktatuuri" onkin, se on sosialismin siirtymävaiheessa saavutettava proletariaatin diktatuuri, joka on kuitenkin väliaikainen vaihe, edellytys, että myöhemmin voidaan siirtyä lopulliseen kommunismiin, täydelliseen tasa-arvoisuuteen. Mutta sekin on toisaalta melko vanhanaikainen käsitys ja monet nykyajan kommunistit ovatkin halunneet luopua termin käytöstä harhaanjohtavana, kuten esimerkiksi vaikka Suomen Kommunistinen Puolue. Mutta ei sitä jaksa takoa päätään seinään yrittääkseen koittaa selventää näitä asioita kerta toisensa jälkeen.

Sen kyllä ymmärtää, että kommunismin vastustajat vihaavat yhteisomistukseen perustuvaa yhteiskuntamallia, mutta ei sitä, että tarkoituksella vääristellään asioita, väitetään kommunismiin kuuluvan sellaisia asioita, jotka eivät pidä paikkaansa. Monesti sitä miettiikin, että onko tämä nyt tarkoituksenmukaista propagandaa vain vai ovatko ihmiset oikeasti niin yleissivistymättömiä asioiden suhteen, eivätkä ole tutustuneet tarpeeksi syvällisesti asioihin mistä puhuvat.

Se on toisaalta se ja sama, koska ei ole mitään vaaraa siitä, että kommunismia tultaisiin koskaan kieltämään, koska sille ei yksinkertaisesti löydy mitään järjellistä perustetta. Aina löytyy mussuttajia, asennevammoja on ja tulee aina olemaan ihmisillä asiasta jos toisesta, mutta niillä nyt ei onneksi ole mitään tekemistä totuuden kanssa.
 

DonTirri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Stadilaiset jengit sarjasta ja lajista riippumatta
@Cliffer666 ah. Klassinen "ei ollu oikeaa kommunismia"-argumentti.

Kerroppa mulle sitte minkä takia joka AINOA kommunistivaltio on ennemmin tai myöhemmin päätynyt totalitääridiktatuuriin?
Ja minkä takia käytännössä jokainen kommunistimaa on köyhyyskurimuksessa?

Ainoa kommarimaa joka talouspuolella on selvinny on Kiina ja sekin A) Miljoonien henkien hinnalla ja B) Muuttumalla kapitalistiseksi.

Kun tarpeeksi monta kertaa saa kokeesta saman lopputuloksen, on aika hyväksyä että vika on kokeessa, ei sen tekijöissä.

Tosin ymmärrän kyllä Kommunisteja. Löytyyhän maailmasta Flat Earthereita, Anti-Vaxxereita ynnä muita helppouskosia hyödyllisiä idiootteja.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Aina löytyy mussuttajia, asennevammoja on ja tulee aina olemaan ihmisillä asiasta jos toisesta, mutta niillä nyt ei onneksi ole mitään tekemistä totuuden kanssa.

Siinä vaiheessa, kun jotain ismia aletaan kutsua ainoaksi totuudeksi, niin mennään hyvin lujaa metsään. Tulet pettymään todella suuresti, sillä kannattamallasi ismillä ei ole tulevaisuutta. Tulet tämän näkemään.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Hesarin kuukautisliitteessä(muistaakseni) oli joku vuosi juttua suomalaisten perustamista utiopiayhteisöistä, joiden joukossa oli paljon sosialistisia kokeiluja.
Kovin pitkäikäisiähän näistäkään ei tullut ja jos pieni joukko samanmielisiäkin ennen pitkää ajatuu oppiriitoihin tai muihin erimielisyyksiin siitä miten eletään oikein, niin kuinka voisi toimia kokonaisilla kansoilla? Mielenkiintoinen ismi, mutta ei toimi ihmisillä.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Tuohon @msg n viestin jatkoksi linkkaan Ylen Areenaan, mielestäni jänniä visiointeja ja myös odotettavia realiteettitörmäyksiä:
Suomalaisten utopiayhteisöjen historiaa

Näin se homma ei useinkaan taida toimia. Vilpittömästä idealismista pohjautuvakaan.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Neuvostosymbolien kuten sirpin ja vasaran, punalipun, ja voitonpäivä- yms. tauhkan julkinen esittäminen pitäisi olla Suomessa ja muissakin sivistysvaltioissa kiellettyä, siinä missä natsisymbolienkin esittäminen.
Ei kai natsisymbolien esittäminen ole Suomessa mitenkään kiellettyä?
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ei kai natsisymbolien esittäminen ole Suomessa mitenkään kiellettyä?
Ei ole kielletty, mutta nekin joutaisi kieltää, varsinkin jos samalla huuhtelulla menisivät myös sirpit ja vasarat. Ja jos vielä bonustoiveen voi esittää, niin Che-paidat, -napit ja muu Che-rihkama menkööt perässä.

Muutamissa maissa natsitunnusten julkisesta esittämisestä voi seurata sakkoa ja jopa vankeutta. Suomessa ei, mutta onhan noita natsilippuja ym. otettu pois mielenosoittajilta järjestyshäiriöiden tai minkä lie välttämiseksi.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Aina löytyy mussuttajia, asennevammoja on ja tulee aina olemaan ihmisillä asiasta jos toisesta, mutta niillä nyt ei onneksi ole mitään tekemistä totuuden kanssa.
Tämä on hyvä huomio. Aina löytyy ihmisiä jotka ovat eri mieltä ja siihen kommunismi kaatuu. Se voisi teoriassa toimia jos KAiIKKI ihmiset kannattaisivat sitä, mutta kuten myönnät itsekin niin näin ei tule koskaan olemaan isossa mittakaavassa. Joku 10–20 hengen yhteisö voi hetken toimia.

Jos on demokratia, ei ole kommunismia ja jos ei ole demokratiaa on valtataistelua ja väkivaltaa. There you have it. Kommunismin rakenteellinen väkivaltaa aiheuttava ominaisuus.

PS joko on Chernobil-sarja katsottuna? Sitä katsoessa joutui toteamaan, että niiin kauhea katastrofi kuin ydinonnettomuus olikin, niin kyllä se sarjassa kuvattu kommunismi oli vielä pahempi. itseasiassa on varsin perusteltu näkemys, että onnetomuus oli yksi Neuvostoliiton romahduksen aiheuttaneista syistä kun kaikki näkivät etteivät valtioon&puolueeseen voinut luottaa. Siinä hopeareunus onnettomuudelle. Yksinvalta korruptoi aina. Rakenteellinen ominaisuus.
 
Viimeksi muokattu:

Cliffer666

Jäsen
Suosikkijoukkue
New Jersey Devils, Jokerit, Järvenpään Haukat
Tosiasiahan on, ettei vielä missään maailman valtiossa olla koskaan edetty lopulliseen kommunismin vaiheeseen. Aina ollaan jumiuduttu sosialismin välivaiheeseen, niin Neuvostoliitossa, muissa Itä-Blokin maissa, Kuubassa, Kiinassa etc. Jopa me kommunismin ideologiaa ihannoivat myönnämme sen, että lopullinen kommunistinen yhteiskunta, siis sellainen, missä valtio ja raha merkittää merkityksensä, kuolleentuu pois ja kaikki ovat tasa-arvoisia, se on aivan liian idealistista, koska ihmislaji on sellainen kuin on, ahne, ja aina pyrkimässä toistaan parempaan. Tottakai, ei kai tässä nyt kukaan tosissaan usko, että täydellinen kommunistinen ihanneyhteiskunta olisi millään tasolla realismia. Saa kai sitä silti olla idealisti ja kannattaa aatetta, vaikka tiedostaa, ettei sen tavoitteet tule koskaan täysin toteutumaan. Ei tässä tyhmyydestä ja/tai naiviudesta ole kyse. Kommunismi kun ei koskaan tule toteutumaan, niin miksei sitä voisi siitä huolimatta kannattaa aatteen tasolla, vastavoimana porvarismille.. SKDL:n loppumisen jälkeen on todella puuttunut poliittiselta kentältä todellinen radikaali vasemmistolainen vastavoima oikeistolle. Sille olisi todellakin tilausta, radikaali vasemmisto on ikävästi hajallaan..
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Ei ole kielletty, mutta nekin joutaisi kieltää, varsinkin jos samalla huuhtelulla menisivät myös sirpit ja vasarat. Ja jos vielä bonustoiveen voi esittää, niin Che-paidat, -napit ja muu Che-rihkama menkööt perässä.
...
Tuo Che-kultti on jotakuinkin yhtä relevanttia kuin jotkut harrastaisivat vastaavaa vaikka Augusto Pinochetin teoilla ja muistolla. Sirppi ja vasara taasen ovat surkea symboli siitä, millaisiin hirmutekoihin ja pakkovaltaan pahimmillaan diktatuuri voi vallanhimossaan päätyä, mutta aina löytyy ihmisiä, jotka eivät opi/suostu ymmärtämään historiaa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jopa me kommunismin ideologiaa ihannoivat myönnämme sen, että lopullinen kommunistinen yhteiskunta, siis sellainen, missä valtio ja raha merkittää merkityksensä, kuolleentuu pois ja kaikki ovat tasa-arvoisia, se on aivan liian idealistista, koska ihmislaji on sellainen kuin on, ahne, ja aina pyrkimässä toistaan parempaan. Tottakai, ei kai tässä nyt kukaan tosissaan usko, että täydellinen kommunistinen ihanneyhteiskunta olisi millään tasolla realismia. Saa kai sitä silti olla idealisti ja kannattaa aatetta, vaikka tiedostaa, ettei sen tavoitteet tule koskaan täysin toteutumaan. Ei tässä tyhmyydestä ja/tai naiviudesta ole kyse.
Eri mieltä tuosta viimeisestä lauseesta. Minusta tuo kuvattu logiikka kuulostaa juuri yhtä fiksulta kun housuun kuseminenkin pakkasella tai ruokkivan käden pureminen.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ei mitään puolusteltavaa kommunismissa, mutta eikös natsi-aatteen laittomuuten ole syynä sen negatiivinen eugeniikka, ts. rotuhygienia?
Tämä juuri on se syy, minkä vuoksi natsi-ideologiaan suhtaudutaan kategorisen kielteisesti, kun taas erilaiset utopioihin perustuvat aatteet (kommunismi ja anarkismi) hyväksytään osaksi poliittista pelikenttää.

Natsit perustivat ideologiansa rotuhierarkialle, joka on lähtökohtaisen vihamielinen ihmisten tasa-arvoista kohtelua kohtaan. Kommunismissa tasa-arvo oli ihanne, jota kohti kuljettiin. Toteutus oli sitten se, mikä sakkasi pahasti ja sakkaa tänäkin päivänä.

Kommunismin symbolit ovat diktatuurien lisäksi myös historiallisten liikkeiden ja aatesuuntien (mm. työväenliike) symboleita, jotka edustavat monille ihmisille muitakin asioita kuin vankileirien saaristoa tai kuoleman kenttiä.

Mikäli pysytellään lopputuloksien sijaan aatehistoriallisella tasolla - mikä on mielestäni järkevää tämän keskustelun kontekstissa - ero kommunismin ja natsismin välillä on selkeä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ei ole kielletty, mutta nekin joutaisi kieltää, varsinkin jos samalla huuhtelulla menisivät myös sirpit ja vasarat. Ja jos vielä bonustoiveen voi esittää, niin Che-paidat, -napit ja muu Che-rihkama menkööt perässä.

Muutamissa maissa natsitunnusten julkisesta esittämisestä voi seurata sakkoa ja jopa vankeutta. Suomessa ei, mutta onhan noita natsilippuja ym. otettu pois mielenosoittajilta järjestyshäiriöiden tai minkä lie välttämiseksi.
Se oli jollain tavalla järkyttävää, että Japanissa myytiin natsipaitoja samalla tavalla kuin che-paitoja täällä. Myöskään omat hirmuteot tuntuivat onnistuneesti loppuunkäsitellyiltä.
Esim paita, jossa luki ”fighters by night, lovers By night” ja kuvia Japsi-sotilaista tuntui aavistuksen yksipuoliselta japanilaisten toisen maailmansodan joukkoraiskausten uhreja ajatellen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mikäli pysytellään lopputuloksien sijaan aatehistoriallisella tasolla - mikä on mielestäni järkevää tämän keskustelun kontekstissa - ero kommunismin ja natsismin välillä on selkeä.

Mielenkiintoinen näkemys. Natsien rotuoppi vaali puhtautta, ja sen tieltä tuli raivata epäpuhtaat ihmiset. Kommarien proletariaatin diktatuuri vaali puhtautta, ja sen tieltä tuli raivata epäpuhtaat ihmiset, kun porvarit ja viljelijät. Tämä siis ideologian tasolla. Käytännössähän molemmat suuntaukset tappoivat miljoonittain ideologiansa mukaisesti ihmisiä aatteen nimissä. On perusteltua todeta, että Ideologian tasolla nämä kaksi aatetta ovat lähellä toisiaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös