Ilmoitukset

Nimimerkki Backhander kuittaa itselleen viikon pelikiellon jalkapallon MM-kisojen mediaketjuun kirjoitetuista hyvän maun vastaisista viesteistään.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Vellihousu kirjoitti Ässät-osioon turhan, provosoivan ja kanssakirjoittajia vähättelevän viestin. Pitkän rikehistorian vuoksi kyseinen nimimerkki huilaa seuraavat kaksi kuukautta.

Pelkkä "tämä" ei anna mitään uutta kiekkokeskustelulle. Annamme tästä nimimerkki lake79:n NHL-osioon kirjoitetusta turhasta viestistä viikon pelikiellon.

Nimimerkki abianos ei avaa enää uusia ketjuja.

Sulje ilmoitus

Äärioikeisto ja -vasemmisto Suomessa

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Barnes, 19.04.2015 klo 11.57.

 1. Barnes Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KalPa, Leijonamiehistö
  Tuolla Vastenmielisin eduskuntapuolueketjussa on väännetty Suomen ääriryhmistä. Vaikka keskustelu onkin hivenen painottunut äärioikeistoon, katsoin korrektiksi ottaa huomioon myös äärivasemmiston, jotta vältämme yksipuolisen leimaamisen.

  Kaikenlainen ääriryhmätoiminta on vaarallista ja uhkaavaa demokratialle, mutta en ole huolissani, kun ajatellaan suomalaista puoluepolitiikkaa. Okei, joillakin puolueaktiiveilla eri puolueissa on yhteyksiä ääriliikkeisiin, se ei kuitenkaan tarkoita näiden puolueiden olevan äärioikeistolaisia tai -vasemmistolaisia. Jokainen eduskuntapuolue Suomessa kannattaa demokratiaa, tämähän on itsestäänselvyys.

  Mitäs ajatuksia muilla on suomalaisista ääriryhmistä?
   
 2. TomiP Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jyp, Suomi
  Lainaus:
  Pienpuolueitamme lukuun ottamatta, eniten ääriajattelua löytyy persuista. Sen sisällä on porukkaa, joka voi radikalisoitua. Persujen virallisestikin kannanotot ovat hyvin lähellä 30-40-luvun nationalistisia liikkeittä. Esim. heidän taidepolitiikkansa, jossa taide jaetaan "rappiotaiteeseen" ja kunnon taiteeseen on suora kaiku 30-luvulta. Samoin Lapuan liikettä ihannoivat poliitikot kuten Jussi Niinistö on löyhkää 30-luvulta.

  Suomen historiassa on kummallakin äärisiivellä oma painoarvonsa. Vasemmiston tunnetuin yritys oli vallankumous, joka johti veriseen sisällissotaan ja sen jälkeiseen vielä verisempään jälkiselvittelyyn. Oikeisto on kuitenkin vastannut suurimasta osasta Suomen poliittisesta terrorista. Näkyvintä toiminta oli 30-luvulla. Silloin toiminta huipentui surkuhupaisaan vallankumousyritykseen, Mäntsälän kapinaan. Mäntsälässä Lapuan liike osoitti kuinka surkea ja paskahousumainen porukka oikeastaan olikaan. Eivät saaneet aikaiseksi edes kunnon yritystä. Pikkuisen kuin sotilaita näkyi, niin lapualaisilta rysähti paskat housuun. Kovia nuo pohjalaiset.
   
 3. kalkkifredi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Trump 2016, IFK, Jerry Springer, Veronica
  Aina keskitytään oikeaaan ja vasempaan, vaikka todellinen uhka tulee keskeltä. Uusi traktoreiden manskun valtaus on vain muutaman kuntaliitoksen päässä ja keskikaljakin viedään alkoon. Olen tässä muutaman höyrypääkaverini kanssa kasannut aiheen tiimoilta materiaalia, jonka pohjalta kirjoitamme kirjan äärikeskustan uhkasta suomalaiselle yhteiskunnalle.
   
 4. Schwein Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Helsingin IFK
  Molemmat äärilaidat ovat pahoja - tuota äärikeskustaa en ehkä niinkään noteeraisi. Näin vaalien aikaan huomion on kiinnittänyt muun muassa Muutos 2011 -puolueen johtajan mauton vaalimainos vantaalaisessa paikallislehdessä. Mainos oli sitä tuttua "Suomi suomalaisille" -huttua, kuitenkin niin, että se oli suoraan somalivähemmistölle osoitettu. Noin muuten tuo puolue ilmeisesti on sillä tavalla hajanainen hörhöryhmä, ettei sitä voi äärioikeistoon lukea.

  Yhtä ällöttävä on sitten äärivasemmistolainen STP, Suomen Työväen Puolue. Kovasti ovat kommunisteja olevinaan, eikä siinä sinänsä mitään muuten, mutta kun siihen yhdistyy järjetön Venäjän ihannointi. Joo, olihan sen edeltäjä toki kommunistinen valtio. Nykyinen sen sijaan on lähinnä imperialistinen diktatuuri vailla sen kummempaa poliittista ideologiaa. Siksi kovasti kummeksuttaa tuo STP:n toiminta. Kyseisen puoleen listoilta ehdokkaina on olleet mm. sellaiset trollit kuin Johan "desantti" Bäckman ja Jon "karitamattilanraiskaaja" Hellevig.

  Nyt en ole edes katsonut onko Johan asettunut ehdolle, mutta ainakin täällä uudellamaalla ehdokkaana on esimerkiksi muusikko Tommi Lievemaa, joka nyt ei ilmeisesti ole aivan samaa trollisakkia, mutta mainittakoon, että hän pitää Pohjois-Koreaa maailman ihannevaltiona. Sillä lailla.
   
 5. Wiljami Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
  Kommunistiseksi leimaantuneen (ja itsensä ilmoittaman) puolueen toimesta tapahtuva kritiikitön Venäjän ihannointi on kyllä suunnattoman ihmeellistä. Vasemmistoliiton "no on se kuitenkin jenkkilää parempi" -perusteen jotenkin ymmärtää, mutta STP:n (ja ilmeisesti myös muiden kommunistipuolueiden) mielikuvissa Venäjä on edelleen se työläisen paratiisi ja kommunistinen onnela, vaikka totuus on jotain todella muuta.

  Mielestäni Suomessa ei tällä hetkellä ole akuuttia uhkaa kummankaan äärilaidan aineksista. Kuten jo inhokkipuoluethreadiin kirjoitin, on äärioikeistolaisista yleinen (ja mielestäni oikea) mielikuva lähinnä linkkaamani huumoripätkän mukainen. Sellaisia syrjäkylien surullisen hahmon ritareita. Äärivasemmisto (tai siis tämä antifan väki) on pääsääntöisesti Venäjän palkkalaisten johtamia hyödyllisiä idiootteja, keiden sanoma ei suomalaisiin iske millään lailla. Jos noista pitäisi vaarallisempi porukka valita, niin varmaankin tuo Venäjän käytännössä avoimesti rahoittama mukavasemmisto (tosin eiköhän myös kaikki yhtään uskottavammat/koordinoidummat oikean laidan ääriliikkeet pyöri ainakin osittain venäläisrahoitteisina).
   
 6. Barnes Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KalPa, Leijonamiehistö
  Lainaus:
  Hellevig ja toinen tunnettu russofiili Janus Putkonen olivat eurovaaleissa Itsenäisyyspuolueen ehdokkaina. Lisäksi IPU vaikuttaa muutenkin hivenen venäläismieliseltä. He käytännössä haluavat Suomen eristymistä koko Euroopasta, jolloin ei olisi kuin yksi suunta, YYA-aikainen itämyötäily.

  Se ei tietenkään poista sitä faktaa, että Suomen kommunistit ovat myöskin venäläismielisiä.
   
 7. Wiljami Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
  Lainaus:
  Ei varmaankaan sattumaa että IPU lyhenne tuo ainakin itselleni mieleen vahvasti IVY:n. Jos jossain on puolue valheellisesti nimetty, niin tuossa. (Toki onhan näitä "kansan" sitä ja tätä ja todellisuudessa ainoat edunsaajat puolueen ajamassa järjestelmässä ovat puolueen jäsenet.)
   
 8. TomiP Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jyp, Suomi
  Lainaus:
  Huomauttaisin, että persuissakin on paljon russofiilisiä henkilöitä. Toki Venäjä-vastaisuutta esiintyy myös puolueessa, mutta niin kauan kuin Soini johtaa puoluetta, niin puolue on paremminkin russofiilinen.
   
 9. Barnes Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KalPa, Leijonamiehistö
  Lainaus:
  Kyllä. Ainakin vielä toistaiseksi istuvat kansanedustajat Kaj Turunen, Juho Eerola ja Reijo Tossavainen ovat russofiilejä perussuomalaisista. Sitten toki on vankan maanpuolustuksen nimeen vannovat, satavarmasti Venäjä-vastaiset persut, mutta oman synkän varjonsa nuo eerolat ja tossavaiset puolueen ylle laskevat.

  Toinen eduskuntapuolue, jossa russofiiliutta esiintyy on Keskusta.
   
 10. Klose16 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Die Deutsche Nationalmannschaft
  Lainaus:
  Platonin mukaan tyrannia on huonoin valtiomalli ja seuraavaksi huonoin on demokratia. Ehkä Lievemaa on vain lukenut listaa väärinpäin.
   
 11. Action Bronson Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen suurin ja kaunein
  Lainaus:
  Eikö nimenomaan Venäjä ja eurooppalainen äärioikeisto symppaa toisiaan. Ainakin mitä rahoitukseen tulee. Yhteinen vihollinen on EU.
   
 12. Wiljami Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
  Lainaus:
  Persut ovat tilkkutäkkipuolue ja siellä on porukkaa laidasta laitaan (tosin ei aivan äärilaidasta kummaltakaan puolelta poliittista kenttää). Jonkunlainen erikoinen konservatiivikeskusta jossa saman katon alle mahtuvat suomi-finland perkele -porukka ja nämä venäläisrahoitteiset näennäisen sopuisasti. Siinä mielessä ihmettelen suuresti miten tuollainen puolue voi yleensä edes toimia, kun jäsenistöllä ei ole oikein muuta yhdistävää kuin kriittisyys maahanmuuttoa ja kulloistakin hallitusta (PS ei tule hallituspaikkaa vastaanottamaan vaikka miten maaniteltaisiin) kohtaan. Ihmettelen myös kyseisen puolueen saamia äänimääriä samasta syystä (vaikka näissä vaaleissa taitaakin tulla tukkaan jonkun verran).
   
 13. Schwein Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Helsingin IFK
  Lainaus:
  Kiitos korjauksesta. Olisihan se pitänyt arvata että menee faktaa väärin kun kirjoitin vähän hätäisesti. Kyseessä oli siis lähinnä mielikuvani aiheuttama harha, samaa trollisakkia kun ovat Bäckman ja Hellevig.
   
 14. olkikuukkeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
  Lainaus:
  Tilanne voi tosiaan aina muuttua, mutta tällä hetkellä tilanne on tämä. Ehkä suomalainen maltillisuus ja konsensushenkinen politiikka-perinne ovat auttaneet siinä, että edes suurten lamojen aikana ääriliikkeiden kannatus ei ole noussut huomattavaksi. Jotkut ääriliikkeet osaavat kyllä esiintyä kokoaan paljon näkyvämmin, esim. Oulun seudulla kaikki tuntevat kyllä "patriootit". Sanoma vain ei saa hirveästi kannatusta.

  Ääriliikkeiden uhka ei minusta siis ole vakava siinä mielessä, että ne saisivat poliittista vipuvartta. Sen sijaan väkivalta huolettaa aina ja näyttäisi siltä, että sekä vasemmalta että oikealta ollaan valmiita siihen turvautumaan tarvittaessa. Toivottavasti mitään ylilyöntejä ei nähdä.
   
 15. KotkaSydän Jäsen

  Äärioikeistoon ja populismiin liittyen kävivät vaalipäivänä keskustelua myös Oras Tynkkynen ja professori, sekä Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg:Tiina Rosenberg ja Oras Tynkkynen ottivat tiukasti yhteen Radio Helsingin Vaalikahveilla - Podcast | Radio Helsinki . Tämä nyt liittyy samalla myös tähän viimeaikaiseen keskusteluun taide- ja kulttuuriväen kuplassaelämisestä. Miten ihmeessä feministi ja äärivasemmistolainen marxisti, sekä ilmeisen sekaisin oleva ihminen kuten Rosenberg voi päästä tuollaiseen virkaan? Mitä tämä kertoo suomalaisista taidepiireistä? Samalla on myönnettävä, että arvostukseni Tynkkystä ja muitakin järkivihreitä kohtaan nousi tämän keskustelun seurauksena.

  28:n minuutin keskustelun aikana käy ilmi muunmuassa se, ettei hän pidä oikeistolaisia, kuten ei myöskään "uusfasistisia persuja" inhimillisinä ihmisinä. Hän kaipaisi Suomeen samanlaista syrjivää politiikkaa kuin mitä Ruotsissa harjoitetaan SD:tä kohtaan. Hän ei tunnusta käsitettä isänmaa (aiemmin hän on maininnut mm., että Ruotsi muuttui mielenkiintoiseksi vasta 1,5 miljoonan mamun myötä). Jostain syystä tämän henkilön lausuntoja on esim. Ylessä otettu esiin asiantuntijalausuntoina ja hän tosiaan on Taideyliopiston rehtori. Pätkin loppukeskustelusta muutaman puheenvuoron, jossa paljastuu hyvin TR:n ajatusmaailma kaikessa tragikoomisuudessaan. Tällainen ajattelu on kuitenkin Ruotsissa hvyin yleistä, mikä antaa myös varoittavaa esimerkkiä Suomen suuntaan:

  Oras Tynkkynen: "Mä itse tuun hyvin toimeen sellasten henkilöiden ku James Hirvisaari, tai Olli Immonen tai Jussi Halla-aho tai Juho Eerola kanssa."
  Tiina Rosenberg: "HERRANJUMALA!!"
  OT
  : "Mun kokemus siitä, kaikista näistä vuosista on se, että ei löydy sellaista ihmistä, jonka kanssa ei vois jonkin sortin keskusteluyhteyttä saada aikaan. Ja se lähtee nimenomaan kunnioituksesta. Jos koko niinkuin sen kanssakäymisen lähtökohta on torjunta ja ulossulkeminen, on turha toivoa että se toinen ihminen korvaansa lotkauttaa omille ajatuksille joita yrittää esittää. Ja se ei tarkota, että ois samaa mieltä tai hyväksyis niitä ajatuksia."
  (muutama lause välissä, joissa Rosenberg kehottaa muunmuassa etsimään parempia keskustelukumppaneita kuin Halla-ahot jne..)
  TR: "Halla-ahohan on siis hyvin koulutettu fasisti, hän on samantyyppisessä organisaatiossa kuin A.B.Breivik (mikähän on tämä organisaatio?) (valheita välissä)Siinä on ehkä ihan hyvä syy, ettet sä jatka eduskunnassa jos tää on se lähtökohta..."
  (Ruotsidemokraateista) "Silloin kun ne ei hakkaa ihmisiä kaduilla tai tee jotain muita rasistisia ja muita rikoksia, niin sit ne istuu välillä eduskunnassa.... ..Herranen aika, olen (Oraksen) kommentista niin järkyttynyt että ihmettelen, että "what am I doing here"..... Tän keskustelun aikana tuli selväksi, miks mä en ikinä vois olla Vihreissä..... Ehkä siinä on jotain taustalla, että sitä pidetään Kokoomuksen puisto-osastona, mut kyllä toi niin porvarilliselta puheelta kuulosti"
  OT: "Voitko Tiina tarkentaa, mikä oli porvarillista puhetta?"
  TR: "Mun mielestä niinku tää sillo ku sä lähit tähä James HIrv.. hir hir hir Hirvisaareen..."
  OT: "Sillon ku kunnioitetaan toista ihmistä, niin se on sulle porvarillista?"
  TR: "...ja Halla-ahoon, niin sillon mä ajattelin että tää on toinen keskustelu tällä viikolla, kun näitä miehiä puolustetaan. Yksi mies on puolustamassa näitä miehiä ja täähän on Suomelle todella pelottavia uutisia..... jos tällä linjalla ollaan, että me pidetään näitä harmittomia fasistipoikia, jotenki pykätään niille sitä itsetuntoa, jota niillä hiljasilla pojilla nimenomaan ei ole. Et hiljaisuudessa ja syrjäytyneisyydessä nämä miehet tuottavat Suomelle sitä uusfasismia, niin mun mielestä jos mä olisin Vihreiden puoluejohtaja niin mä ottaisin sua korvasta ja antaisin sulle pienen ideologisen läksytyksen."


  Oras tynkkynen ei lopussa älyä mitä tekemistä Rosenbergin vastauksella oli minkään hänen pointtinsa kanssa ja painottaa keskustelun tärkeyttä myös eri tarvoin ajattelevien ihmisten kanssa Loppuosasta oli hienosti havaittavissa miten Rosenberg piti Tynkkystä ihan yhtä lailla naisia syrjivän miesten salaliiton osana ja tuo esiin ajatteluaan miehistä... Tuossa ylläolevassa siis vain osa Rosenbergin ajatusmaailmasta...

  Ajattelin siis tuoda keskusteluun mukaan yhden äärivasemmistolaisuuden muodon, radikaalifeminismin. Uskomatonta, ettei esim. medioista löydy juurikaan kritiikkiä hänen lausuntojaan kohtaan, ja miten häntä on useasti pidetty asiantuntijana eilaisissa medioissa koskien esimerkiksi "Ruotsin äärioikeiston" nousua (Ruotsissa koskien perussuomalaisia). Voi vain kuvitella miten vääristynyttä kuvaa mediakritiikittömät ihmiset saavat, kun Rosenbergin tapainen fanaatikko paasaa "totuuksiaan" asiantuntijuuden suojista (tämä ei toki sinänsä ihmetytä, pysyyhän myytti naisen eurostakin edelleen vahvana lukuisista debunkkauksista huolimatta). Kyseessä on hieman sama, kuin tunnetun persukriitikon ja keskustalaisen J.Jalosen käyttäminen asiantuntijana YLE:n ohjelmissa koskien äärioikeistoa Suomessa. Tai vaikkapa Pressiklubi, jossa demari Stiller hyvin usein yhdessä vihervasemmistolaisen feministin Susanna Kuparisen kanssa käyvät taistoon äärioikeistoa vastaan.

  Missä vaiheessa alamme huolestua rakenteisiin pesiytyneen äärivasemmiston noususta?
   
 16. TomiP Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jyp, Suomi
  Persuja lukuun ottamatta Suomessa ei ole mitään uhkaa kummastakaan äärisiivestä. Persujen sisällä taas toimii useampikin oikeistoradikaali, jolla on taustaa Suomen sisusta. Toki niin kauan kuin Soini on puolueen johdossa tämä äärisiipi Immosineen ei saa valtaa. Tilanne on eri, jos Soini siirtyy sivuun tai syrjäytetään.
   
 17. Realcowboy Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa
  Äärivasemmistolaisten toiminnalla Suomessa on jo satavuotiset perinteet, mutta vuoden 1918 jälkeen eivät ole saaneet mitään ihmeempää aikaan, enkä usko että saavat tulevaisuudessakaan.
   
 18. Stonewall Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  RoKi, Liverpool
  Kyllä minulla on parempi käsitys suomalaisesta demokratiasta kuin vaikka ruotsalaisesta. Vaikka äärivasemmiston vihapuheissa puhutaan paljon persujen metsästämisestä tai muista väkivaltaisista toimista ja Rosenbergin kaltaiset suvaitsemattomat ihmiset haluaisivat eristää Perussuomalaisen puolueen, niin en usko tuollaisen mouhoamisen saavan laajempaa kannatusta. Meillä on kuitenkin melkoinen mielipiteenvapauden kunnioittamisen perinne. Äärioikeisto taas tuntuu Suomessa kadonneen kokolailla marginaaliin, varmaan jossain skinejä pyörii, mutta viime aikoina eivät ole olleet kovin aktiivisia.
   
  Viimeksi muokattu: 22.04.2015 klo 11.46
 19. Runtulin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Lainaus:
  Tiina Rosenberghan vaikuttaa varsin oikeamieliseltä.

  Itse aiheeseen, en jaksa nähdä kumpaakaan ääripäätä oikeana riskinä. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö tässä ketjussa näitä esimerkkejä saisi tai pitäisi tuoda esiin, hyvä että tuodaan, hyvää pohdintaa monilta nimimerkeiltä.

  Puhutaan siitä helsinkiläisestä kuplasta, mutta eiköhän se ole vähän liioiteltua. Onneksi tuo feminismihömppä Rosenbergeineen tulee kyllä pysähtymään viimeistään porvareiden porteille, enkä jaksa nähdä sillä jalansijaa esimerkiksi Kokoomuksessa. Järkidemaritkaan tuskin tuohon lähtevät, joten voimme nukkua yömme hyvin.
   
 20. BigRedBob Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
  Arvostus nousi Rosenbergia kohtaan. Hienoa nähdä ja kuulla, kun jollakin on noin vahva aatteen palo, eikä suusta pääse pelkkää poliittista mitäänsanomatonta harmaata paskaa.
   
 21. Kommentaattori Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK ja brändin juojat. NP#35.
  Lainaus:
  Oliko tämä miina johon astuin? Persut äärisiipeä? Hohhoijakkaa, ei taida TomiP edes tietää mitä ääri-etuliite tarkoittaa? Voin kertoa että PerusS ei ole edes lähellä äärisiipeä kumpaankaan puoleen katsottuna.
   
 22. TomiP Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jyp, Suomi
  Lainaus:
  Puolue ei kokonaisuutena ole äärisiipeä, kiitos Soinin, mutta puolue sisältää ääriajattelua. Suomen Sisua pidän ääriliikkeenä ja sen puheenjohtaja on persujen kansanedustaja. Ääriajattelua löytyy myös muista halla-aholaisista.
   
 23. Kommentaattori Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK ja brändin juojat. NP#35.
  Lainaus:
  Pelaatko ihan koko pakalla? Olisiko sitten vaikka äärisuomalaiset hyvä nimike esim. Sisun porukoille? Miksi tämä ääri-etuliite on ihme fetissi joillekin ihmisille?
   
 24. TomiP Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jyp, Suomi
  Lainaus:
  Suomen Sisun agendassa on paljon fasismille tyypillisiä elementtejä. Eikä fasistit (siis Italian) olleet ääriliike?
   
 25. Kommentaattori Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK ja brändin juojat. NP#35.
  Fasistista? Enemmän tämä näyttää kepun puolueohjelmalta!

  Varsinaisia Suomen Sisun kansallismielisyyden perusperiaatteita ovat:
  – Kansamme olemassaolon ja kehityksen turvaaminen sekä todellisen ja luonnollisen monimuotoisuuden säilyttäminen
  – Suomalaisen kansallisvaltion pitäminen erossa sen kansalliset edut vaarantavista kansainvälisistä yhteenliittymistä
  – Yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus ja järjestys
  – Kansanvaltaisuus
  – Todellisen sananvapauden ja vastuun toteutuminen yhteiskunnassa
  – Yksilön vapaus ja velvollisuus kehittää itseään henkisesti ja fyysisesti
  – Sukupuolten tasa-arvon näkeminen osana pohjoismaista perintöä
  – Ihmisen vastuusuhteen toteuttaminen luontoa kohtaan
  – Epäterveen itsekkyyden ja kulutusyhteiskunnan vastaisuus
  – Kansallisen kulttuurin ymmärtäminen yhteiskunnan ytimeksi ja eteenpäin vieväksi voimaksi
  – Suomen kielen luonnollisen kehityksen turvaaminen, koska äidinkieli on osa identiteettiä
  – Kansallisen itsetunnon ja kansallisylpeyden vahvistaminen
  – Orgaaniseen kansanyhteisöön perustuvan yhteiskunnan kehittäminen
  – Maailmanlaajuisen kansallismielisen muutoksen tukeminen