Mainos

Äärioikeisto ja -vasemmisto Suomessa

  • 966 482
  • 9 054

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Joo, eipä saanut Kosken ehdotus tukea, mutta vaarallinen ja aseistautunut äärivasemmisto on kuitenkin olemassa. Ettei vaan taas yritetty pelata vassaritKIN korttia kun on oikealle noita terrorismiepäilyjä tullut nyt useammasta suunnasta.

Ehkä kannattaisi unohtaa kaikki naurettavat kortit sun muut ja keskittyä itse pihviin. Hevosenkenkäteoria on vähintäänkin tavallisen oikeistolaisen tai vasemmistolaisen kannalta hyvä kuvaus todellisuudesta ja kummallakin puolella kannattaa suhtautua ehdottoman tuomitsevasti kaikkeen ääritoimintaan ja terrorismiin.

On ihan selvä, että toisen äärilaidan nousu ei voi tapahtua ilman vastareaktiota toiselta äärilaidalta. Nyt tämä kierre pitää katkaista heti alkuunsa kun se vielä on mahdollista.

Ihan hirveästi en ole törmännyt äärioikeiston terroriepäilyjen vähättelyyn ylipäätään. Jopa "fasistihallituksen" sisäministeri Rantanen tuomitsi erittäin kovin sanankääntein. Turha lähteä mihinkään lapselliseen "teidän terroristit on vaarallisempia kuin meidän terroristit" -leikkiin. Väkivaltaiset ääriajattelijat eivät kuulu eikä heidän varsinkaan pitäisi kuulua edes laitaoikeiston tai laitavasemmiston minkäänlaisen sympatian tai vuorovaikuttamisen piiriin.
 

Pardus

Jäsen
Turha lähteä mihinkään lapselliseen "teidän terroristit on vaarallisempia kuin meidän terroristit" -leikkiin. Väkivaltaiset ääriajattelijat eivät kuulu eikä heidän varsinkaan pitäisi kuulua edes laitaoikeiston tai laitavasemmiston minkäänlaisen sympatian tai vuorovaikuttamisen piiriin.
Näin on. Molemmat samalle vankileirille Ahvenanmaalle. Sielläkö sitten leikkivät sisällissodan uusintaa ihan keskenänsä.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Tuo Johannes Kosken twiitti sisälsi yhden hyvän asian. Kehoitus vasemmistolaisille osallistua reserviläistoimintaan on kannatettava asia. Siihen ne hyvät asiat sitten jäävätkin.

Suomen ja Yhdysvaltojen tilannetta on voidaan välillä verrata kun katsotaan miten blokkiutuminen sujuu, tai miten sieltä tulee erilaisia ajatuksia Suomeen. Suomessa ei kuitenkaan olla siinä tilanteessa että Oath Keepers, Proudboys tms. ryhmittymiä olisi oikeastaan olemassa tai niillä olisi lupa kulkea kiväärien ja pistoolien kanssa kaupungin kaduilla. Ja tähän reaktiona sitten vasemmalla alkaisi olemaan väkeä, jotka hankkivat itselleen aseita puolustautuakseen.

Ensinnäkään Suomessa ei ole samanlaisia aselakeja (onneksi) kuin Yhdysvalloissa, joten tuollainen varustautuminen olisi itsessään laitonta. Jos menisi marssimaan mihin tahansa kulkueeseen haulikon kanssa, voisin veikata että poliisilla olisi nopeasti asiaa ja ympärillä ihmiset varmaankin puuttuisivat asiaan.

Toisekseen Suomessa ei onneksi ole samanlaista vaihtoehtoisten medioiden kuplaa kuin Yhdysvalloissa. Vaikka etenkin äärioikeistolla tuntuu olevan vähän kaikenlaista hömppäsivustoa, niin lukijakunta ei ole ilmeisesti kovin laaja. Yhdysvalloissa tilanne on mennyt siihen, että omista uutislähteistä luetaan tärkeimmät asiat ja muulla ei ole väliä.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Suomen ja Yhdysvaltojen tilannetta on voidaan välillä verrata kun katsotaan miten blokkiutuminen sujuu, tai miten sieltä tulee erilaisia ajatuksia Suomeen. Suomessa ei kuitenkaan olla siinä tilanteessa että Oath Keepers, Proudboys tms. ryhmittymiä olisi oikeastaan olemassa tai niillä olisi lupa kulkea kiväärien ja pistoolien kanssa kaupungin kaduilla. Ja tähän reaktiona sitten vasemmalla alkaisi olemaan väkeä, jotka hankkivat itselleen aseita puolustautuakseen.

Ensinnäkään Suomessa ei ole samanlaisia aselakeja (onneksi) kuin Yhdysvalloissa, joten tuollainen varustautuminen olisi itsessään laitonta. Jos menisi marssimaan mihin tahansa kulkueeseen haulikon kanssa, voisin veikata että poliisilla olisi nopeasti asiaa ja ympärillä ihmiset varmaankin puuttuisivat asiaan.

Tuo alkaa olemaan jo melko sakeaa toimintaa, noin niinkun jonkin tason länsimaiseksi sivistysvaltioksi.

Ehkä näissä lausumissa aina joku tolkku ja vastuullisuus tulee säilyttää.

Aivan kuten ps puheenjohtaja, ulkoministeri ja pääministerin sijainen Timo Soini kommentoi kansanedustaja Olli Immoseen linkitetyn Suomen Vastarintaliikkeen väkivaltaiseksi äitynyttä mielenilmausta elokuussa 2015:

"En hyväksy väkivaltaa missään muodossa. Väkivaltaa pitää vastustaa aina ja joka tilanteessa. Oikealta, vasemmalta , keskeltä, ylhäältä tai alhaalta tulevaa".

Tai nykyinen pääministerimme Petteri Orpo joka tänä kesänä äärioikeistosta kysyttäessä on muistanut mainita myös stalinistit.

"Suomen pitää olla jatkossakin maa, joka on oikeusvaltio, joka on tasa-arvoinen. Emme tietenkään hyväksy mitään ääriliikkeitä, ei natsismia, ei stalinismia".

Ehkä näissä jokin logiikka ja tarkoitusperä on olemassa, ikään kuin kiertää, ohittaa suoraan kysymykseen suoraan vastaamista vaan puhua vain isommasta kuvasta.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
YLE:llä juttua eurooppalaisesta laitaoikeistosta:


Pohdin tätä asiaa ihan vasta tässä ketjussa, täällä. Ymmärrän, että esimerkiksi vasemmistoa kiinnostaa paljon enemmän laitaoikeiston retoriikka ja siihen puuttuminen, mutta eräällä tavalla pidän sitä vähän naurettavanakin, mutta toki inhimillisesti ymmärrettävänä sijaistoimintona. Jos ihan objektiivisesti katsoo, niin argumentit vastaan ovat varsin usein kaltevan pinnan argumentteja, kun sallitaan jonkinlainen kielenkäyttö, niin kohta kaasutetaan ihmisiä.

No, asiaan. Minä näen tämän laitaoikeistolaisen populismin nousun seurauksena, en syynä. Juurisyihin puuttuminen lienee aivan yhtä hankalaa kuin esimerkiksi kaupungistumisen estäminen. Jotain liikehdinnän vahvuudesta kertoo esimerkiksi meillä Suomessa persujen lähes 20% kannatus - vajaa miljoona suomalaista on sitä mieltä, että persut edustavat parhaiten heidän näkemyksiään. Se voi tuntua lopusta 80% vaikealta ja vastenmieliseltä: silti minusta esimerkiksi Purran, Le Penin tai Melonin vastustaminen on ihan hukkaan heitettyä energian tuhlausta, koska he eivät ole nykyisessä asemassaan siksi, että olisivat luoneet tällaisen liikehdinnän, vaan sen seurauksena. Kun pelataan demokratian säännöillä, niin väistämättä kansan väärätkin mielipiteet näkyvät päätöksenteossa.

- - -

Vaikkei tämä suoranaisesti liitykään ääriliikkeisiin, niin tämä liittyy kuitenkin siihen, kuinka näistä liikkeistä julkisuudessa keskustellaan. Minusta YLE:n jutussa haastatellut tutkijat katsovat asiaa hieman omanlaisestaan vinkkelistä. Esimerkiksi tämä Costanza Hermanin lausunto on minusta mielenkiintoinen: "Naisjohtajat eivät myöskään yritä voimaannuttaa muita naisia tai nostaa heitä huipulle, Hermanin toteaa."

Tavallaan Herman näkee tuossa lainauksessa asian "sukupuolten sodan" näkökulmasta: hänestä naisjohtajan pitäisi olla naisjohtaja, ei johtaja. En jotenkin itse osaa nähdä asiaa näin yksioikoisena: miksi nainen ei voisi raivata tietä johtoon ihan vain uskoen ajamaansa asiaan, ilman että sillä on mitään tekemistä vaikkapa feminististen aatteiden kanssa? Sivuhuomautuksena sanottakoot, että vasemmistolaisuuteen taipuvaiset naiset näkevät nämä naiset "luokkapettureina" ja suhtautuminen on sanalla sanoen hyvin, hyvin ristiriitaista (tämä siis kokemuksena omasta tuttavapiiristäni; Purra nostattaa tuttavapiirini poliittisesti aktiivisissa naisissa vahvoja tunteita).

Myös tutkija Johanna Kantolan näkökulma aiheeseen on mielenkiintoinen: "Esimerkiksi naisjohtajia voidaan ajatella olevan vaikeampi syyttää seksismistä, vaikka heidän politiikkansa olisi naisten oikeuksien tai sukupuolten tasa-arvon vastaista, Kantola sanoo."

Jotenkin tässäkin lainauksessa minua mietityttää tämä, että näiden puolueiden naisjohtajat nähdään jotenkin "välineinä" tällaisessa sukupuolten sodassa: että lähtökohta on se, että nainen voi olla laitaoikeistolaisen liikkeen johtaja vain siksi, kun tällä on "välinearvoa" vaikkapa vastustaessaan vasemmistolaista politiikkaa? Nainen ei voi olla johtaja, jos tällä ei ole tällaista välinearvoa?

Kantola kannattaa kiintiöitä, koska hänen mukaansa naiset eivät voi päästä poliittisiin johtotehtäviin ilman sellaista: "Johanna Kantola korostaa, että naisten nousu politiikan johtotehtäviin ei tapahdu itsestään, vaan se vaatii aktiivisia tasa-arvoon tähtääviä toimia - usein myös kiintiöitä." - ja hänen mukaansa kiintiöiden vastustaminen on tasa-arvon vastustamista, aihe, josta on varmaan monta erilaista mielipidettä.

Joka tapauksessa, myös Meloni aiheuttaa Purran tapaan ristiriitaisia tunteita poliittisen kentän toisella reunalla: "Italialaisten tutkijoiden ja feministien piirissä käydään nyt Kantolan mukaan keskustelua siitä, paljastaako Meloni joitain politiikan miehisiä rakenteita ja millaista on olla nainen politiikassa. – Heidän suhtautumisensa Meloniin on erittäin ristiriitainen."

Tästä aiheesta on mm. Jussi K. Niemelä sanonut jotain sen kaltaista, että vasemmistoliikkeillä on tapana omia universaaleja omaksi käsikassarakseen. Siis, että vuosisadan alussa se oli työläiset (jos et ollut vasemmistolainen, olit työläisiä vastaan ja porvareiden puolella), kylmän sodan aikana se oli rauha ja rauhanaate (jos et ollut vasemmistolainen, olit rauhaa vastaan ja sodan puolella). Hänen mukaansa nyt se on tasa-arvo, jos et ole vasemmistolainen, olet tasa-arvoa vastaan ja epätasa-arvon puolella.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
(Siirrän keskustelun pois persuketjua kuormittamasta.)

Kiitos hyvästä ja perusteellisesta vastauksesta.

Minusta kysymys on osittain myös siitä, millaisia poliittisia ja muitakin toimenpiteitä Suomessa vuonna 2023 halutaan näiden lippujen varjoista edistää. On helppo nähdä, että perussuomalaisten poliittinen agenda vie osittain sellaiseen suuntaan, jossa esim eri kansakuntia ja etnisyyksiä asetetaan erilaiseen asemaan.

Varsin ymmärrettävä ja perusteltu näkökanta. Toki on sanottava, että tämän näkemisen helppous varmaan vaihtelee omien lasien perusteella. Uskon, että moni on vilpittömästi eri mieltä eikä kyseessä täysin objektiivinen asia olekaan. Ja kuten todettua, ymmärrettävä ja perusteltu näkökanta josta olen melkolailla samaa mieltä, mutta kun otetaan tästä askel pidemmälle niin kyllä kehystäminenkin vaikuttaa. Esim. siinä missä moni näkee selvän ja väistämättömän yhteyden persujen politiikan ja natsilippujen välillä, voisi joku myös perustella yhteyttä sillä, että vasemmistoliiton ex-ministeri ja -puheenjohtaja Arhinmäki vaati ihmisiä punalippujen kanssa kaduille tekemään vastarintaa (sittemmin vastarintaa on vaatinut myös vara-pj Saramo), ja toden totta sirppi ja vasara ilmestyikin hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin. Laseista riippuen tuppaamme venyttämään tulkintaa.

Itse tosin olen pitkään nähnyt nämä puolueet kolikon kääntöpuolina. Kumpikaan ei ole varsinaisesti kommunistinen tai fasistinen puolue, mutta molemmissa on vähintäänkin äärielementtien kanssa flirttailua sekä sympatioita näitä kohtaan. Nyt persut ovat aiheellisesti enemmän framilla johtuen melkoisen pysäyttävistä rasismikohuista sekä suuremmasta vallastaan ja koostaan. Jos vasemmistoliitto nousisi vastaavaan asemaan, lukisin kyllä mielelläni perkaamista puolueen historiasta alkaen siitä, että se perustettiin SKDL:n ja SKP:n pohjalle ja kuinka siellä olivat vanhat taistolaiset merkittävässä roolissa pitkälle 2000-luvulle ilman että puolue olisi kokenut suurempaa tarvetta jotenkin käsitellä tätä häpeällistä menneisyyttä. Siimeshän aikanaan sanoi lähteneensä nimenomaan koska ei halunnut olla edistämässä taistolaisten pääsyä valtaan.

Otan pari lainausta arvostetulta palstaveteraanilta, nimimerkiltä @mjr , jota ei kukaan voine syyttää persujen tai kokoomuksen hännystelystä. Hän ei varmaankaan jaa positiotani täsmälleen, mutta isoista linjoista uskon meidän olevan ainakin kirjoitetun perusteella samaa mieltä. Lisäksi hänellä on melkoisesti harrastuneisuutta aihepiirissä.

Eli tässä mjr vasemmistoliiton Jaakko Laaksosta:

Hyvin täsmällinen analogia olisi, jos näkyvä Kokoomus-poliitikko olisi 1970-luvulla ollut innokas Natsi-Saksan ja natsismin ihailija ja ymmärtäjä, eikä olisi näitä käsityksiään edelleenkään mitenkään pyytänyt anteeksi tai antanut ymmärtää toimineensa moraalisesti väärin. En kaipaa Laaksoa saunan taakse, mutta kaipaisin häneltä kannanottoa siitä ylistämästään systeemistä, joka sai hengiltä kymmenet miljoonat syyttömät ihmiset, ja kannanottoa myös ylistyksestään. Menikö mikään vikaan, missään?

Ja tässä lyhyt viestinvaihto allekirjoittaneen kanssa tapaus Dellingerin yhteydessä. Tämä oli siis se case kun vasemmistoliiton toiminnanjohtaja oli kirjoittanut Twitterissä mm. kuinka Jari Ehrnrooth on klassinen (heh, ajankohtainen sanavalinta) fasisti ja että fasistit pitäisi tappaa ja ilmastonmuutoksen kieltäjät tulisi ampua. Myönnettäköön, että oma viestini on sävyltään tarpeettomankin pisteliäs/kärjistävä.


Eiköhän nuo ihan relevantteja ole kuitenkin vaikka varmaan ikävältä vassareista tuntuukin. Muistaakseni @mjr on tällä palstalla kirjoittanut ettei voisi äänestää vasemmistoliittoa koska puolue ei ole tehnyt rehellisesti tiliä synkän menneisyytensä kanssa. Eipä tarvitse ihmetellä kun remmissä näitä Dillingereitä.

Tuntuu vähän hassulta tuo että kaikkien muiden tekemisten kommentointi olisi jotain whataboutismia. Sinänsä hauskaa erityisesti tässä yhteydessä että termi on alunperin nimenomaan neukkujen touhujen paremmaksiselittäjiä, siis erityisesti vanhoja vassareita, varten syntynyt.

Jep, ei tule kauppoja. Ja vieläkin raivostun, kun ajattelen sitä älyllisesti ja moraalisesti käsittämättömän epärehellistä tapaa, jolla SKDL/SKP sujahti Vasemmistoliitoksi 90-luvun alussa. Notta moikkendaali vaan ja tikulla silmään joka yhtään mitään muistelee.


Miten tämän voisi tiivistää, niin kenties siten, että persut eivät ole ajojahdin uhri ja rasismikohut ovat olleet heidän itse aiheuttamiaan. Mutta vanhemmista asioista tuppaamme muistamaan tonihalmeet kerta toisensa jälkeen mutta unohtamaan jaakkolaaksot.



Snakster:

Punalipun heiluttajat eivät kai kuitenkaan ole Suomessa ajaneet mitään näistä kommunismiin kuuluneista ikävämmistä asioista? Jos ovat, niin olen pahoillani ja saa korjata. Ja tämä on ihan aitoa pohdintaa, ja selvyyden vuoksi sanottakoon, että en erityisemmin symppaa kumpaakaan suuntausta.

Tässä kohtaa mielestäni haksahdat hieman virhepäätelmään. Harvoinpa kommunistit varsinaisesti eksplisiittisesti ajavat etukäteen niitä kommunismissa toistuvasti eripuolilla maailmaa esiin tulevia ikävimpiä asioita, kuten nälänhätää, vainoja, sananvapauden katoamista ja yleistä ihmisoikeuksien polkemista. Oikeastaan eivät he näitä puheidensa mukaan aja silloinkaan kun hirmuhallinto on pahimmillaan. Se vaikuttaakin lukuisten empiiristen kokeiden perusteella olevan eräänlainen väistämätön seuraus siitä, kun kommunismia aletaan käytännön tasolla toteuttaa ja skaalata ylöspäin.

Kontulan tapaisten modernien kommunistien tapaan kommunismia valkopesevien latteista korulauseista hyvä yhteenveto löytyy nimimerkin @olkikuukkeli viestistä, joka on kirjoitettu nimenomaan kommenttina Kontulan kirjoitukseen jossa tämä "avaa" kommunismiaan: Jatkoajan utopistit eli yhteiskuntafilosofinen ketju
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Otan pari lainausta arvostetulta palstaveteraanilta, nimimerkiltä @mjr , jota ei kukaan voine syyttää persujen tai kokoomuksen hännystelystä. Hän ei varmaankaan jaa positiotani täsmälleen, mutta isoista linjoista uskon meidän olevan ainakin kirjoitetun perusteella samaa mieltä. Lisäksi hänellä on melkoisesti harrastuneisuutta aihepiirissä.

Eli tässä mjr vasemmistoliiton Jaakko Laaksosta:
Jep, siis eihän tästä ole kahta sanaa - ihan siinä ja noin kumpi oli ja on pahempi, natsismi vai kommunismi, ohessa oma kommenttini takavuosilta toisella kotimaisella:


Mutta sitten on niitä nyansseja: kommunistit tapasivat yrittää hirttää ja viedä saunan taakse sosiaalidemokraatteja ja liberaaleja. Vähän kuin natsitkin. Tämä harrastus yhdisti heitä. Joku Väinö Tanner taisteli kommunisteja ja fasisteja vastaan, ja näin myös Juho Kusti Paasikivi. Joten nyt yhdistää sosiaalidemokratia tai peräti liberalismi kommunismiin tai maltillinen konservatismi fasismiin on ihan yhtä valheellista ja vastenmielistä. Siis en tätä huomiota mitenkään suuntaan sinuun, lienet täysin samaa mieltä kanssani, mutta tähän nykyiseen some-keskusteluun.
 
Viimeksi muokattu:

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ihanaa että täällä keskustellaan vanhasta suosikistani Jakke Laaksosta. Jaken kanssa lähtisin mieluusti saunomaan ja katsomaan suoria halkopinoja.

Jakkea mielelläni saunottaisin ja vastoisin.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Joku "sankari" oli käynyt ripustamassa eilisiltana Lempäälän kunnan Kuljun koulun lipputankoon natsi-Saksan käyttämän hakaristilipun:

Se, että lipputanko on juuri koulun pihassa, antanee ehkä osviittaa sille millaiset toimijat on mitä suurimmalla todennäköisyydellä teon takana.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ihanaa että täällä keskustellaan vanhasta suosikistani Jakke Laaksosta. Jaken kanssa lähtisin mieluusti saunomaan ja katsomaan suoria halkopinoja.

Jakkea mielelläni saunottaisin ja vastoisin.
Rukkaset sitten kouraan, kun alat piikkilangasta vastaa sitomaan. Pitkiä löylyjä!
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jep, siis eihän tästä ole kahta sanaa - ihan siinä ja noin kumpi oli ja on pahempi, natsismi vai kommunismi, ohessa oma kommenttini takavuosilta toisella kotimaisella:


Mutta sitten on niitä nyansseja: kommunistit tapasivat yrittää hirttää ja viedä saunan taakse sosiaalidemokraatteja ja liberaaleja. Vähän kuin natsitkin. Tämä harrastus yhdisti heitä. Joku Väinö Tanner taisteli kommunisteja ja fasisteja vastaan, ja näin myös Juho Kusti Paasikivi. Joten nyt yhdistää sosiaalidemokratia tai peräti liberalismi kommunismiin tai maltillinen konservatismi fasismiin on ihan yhtä valheellista ja vastenmielistä. Siis en tätä huomiota mitenkään suuntaan sinuun, lienet täysin samaa mieltä kanssani, mutta tähän nykyiseen some-keskusteluun.

Ei tästä voi oikein mitenkään olla eri mieltä näin tosiasiat huomioiden. Juuri taannoin kirjoitinkin tästä toiseen ketjuun, että Saksan kommunistit pitivät 30-luvulle tultaessa nimenomaan demareita, näitä pahamaineisia sosiaalifasisteja, pahimpana vihollisenaan ja tekivät jopa natsien kanssa yhteistyötä näitä vastaan. Thällman näki peräti Hitlerin valtaannousun välttämättömänä välivaiheena jonka jälkeen todellinen vallankumous voi toteutua. Tuntuisi ihan uskottavalta mahdollisuudelta, että KPD olisi voinut nousta jopa valtaan natsien sijaan mikäli se olisi ollut vähän realistisempi viholliskuvissaan. Sosialidemokraatit eivät tosiaan ole kommunistien kanssa mitään yhtä suurta perhettä.

Tanner ansaitsee valtavan kiitoksen siitä, miltä kauhuilta hän kenties Suomen säästi. Toki ymmärrän sen, että puolueiden ja liikkeiden äärisiivet on aiheellista tunnistaa ja huomioida keskustelussa, mutta ne eivät yleensä määritä puoluetta eikä esimerkiksi nykydemareissa ole mitään kommunistisiipeä (vasemmistoliitto kenties asia erikseen). Samaten niin kansallismielisenä, rasistisena, ja konservatiivisena kun perussuomalaisia voi perustellustikin pitää, ei puolueella ole oikein mitään tekemistä edes fasismin, vielä vähemmän natsismin kanssa. Ei vaikka sieltä aidosti löytyneekin niitä paljon puhuttuja natsisympatioita.

Vaikka sisällissota unohdettaisiin, myös demareilla oli omat vaaran hetkensä puolueena, kun äärivasemmisto vain täpärästi epäonnistui puolueen kaappaamisessa Tannerilta sisällissodan jälkeen. Nämä puolueesta eronneet äärivasemmistolaiset perustivat sitten yhdessä kommunistien kanssa Suomen Sosialistisen Työväenpuolueen. Kaikeksi onneksi Tanner veti pidemmän korren ja vaikka nykyisellään tutkitustikin vasemmalle liukuneita nykydemareita ei voi aivan samaistaa oikeistodemari Tanneriin tai tannerilaisiin, on heistä vielä matkaa jopa vasemmistoliittoon puhumattakaan mistään kommunistisista puolueista.

Vastaavasti järjetöntä on nähdä perussuomalaiset natsipuolueena (ja sitäkin naurettavampaa nähdä hallitus fasisteina) ja se kertoo lähinnä siitä kuinka täydellisen tietämättömiä ihmiset ovat 30-luvun Saksasta ja todellisesta natsipuolueesta. On aivan sallittua inhota persuja ja heidän politiikkaansa vaikka he eivät olisikaan natseja! Kai tuo on joku psykologinen juttu, että pitää "osoittaa" kuinka objektiivisen pahoja ja vaarallisia eri kantaa edustajat ovat, ja natsit nyt ovat 99,9% mielestä sekä pahoja että vaarallisia --> jokainen aasinsilta jolla voidaan vähän tyhmää leikkimällä nähdä vastustajat natseina on hyödynnettävä. Sama pätee osittain kommunismiin mutta siinä teho ei ole sama, koska kuten palstaltakin saa huomata, sitä ei joidenkin salonkikelpoisten ja fiksujenkin ihmisten toimesta pidetä niin pahana. Em. prosenttiluku lienee siis jossain 80% tienoilla.

Uskon, ettet pahastu vaikka laitan tämän viestin pelikiellostasi huolimatta. Lienemme 90% samanmielisiä aiheesta eikä tässä ole sinua kohtaan pienintäkään piikkiä, vaan lähinnä samanmielistä nyökkäilyä.
 

hooceebruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Janette Lepistö

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk

Syytettyjen epäillään valmistautuneen väestöryhmien väliseen aseelliseen konfliktiin, jossa ihmisiä surmattaisiin ja yhteiskunnan rakenteita horjutettaisiin iskuilla, joissa käytettäisiin itse valmistettuja ampuma-aseita. Esitutkinnassa ei kuitenkaan ole ilmennyt toiminnan edenneen konkreettisen terroriteon valmistelun asteelle.

Syyttäjän mukaan toiminnan taustalla vaikuttivat syytettyjen rasistiset uskomukset.
 

penalalli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Leeds United

hooceebruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Janette Lepistö
Kun olin nuori, niin kaverit kävi Nuorten Kotkien ja Päivän Nuorten leireillä.
Ehkä sinäkin?
Sellaista vapaassa ja demokraattisessa Suomessa.
En.

Tuskinpa vapaassa demokratiassa on natseille minkäänlaista paikkaa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös