Mietityttänyt tuo, miksi Suomessa pitää olla niinkin marginaalinen aate, kuin kommunismi, jaettuna kahden puolueen kesken. Siis SKP ja KTP (Kommunistinen Työväenpuolue). SKP:n historiasivuilla lukee näin:
"SKP on pyrkinyt myös yhdistämään kommunistien voimia. Jo 80-luvulla SKP:stä irtaantunut KTP (nykyisin noin 100 jäsentä) ja lähinnä KTP:stä erotettujen toimesta perustettu STP (muutama kymmenen jäsentä) ovat kuitenkin kieltäytyneet voimien yhdistämisestä."
Tässä taas ote KTP:n sivuilta kohdasta, jossa selvennetään puolueiden välisiä eroja:
"Monet Kommunistisesta työväenpuolueesta ja sen toiminnasta kiinnostuneet toverit, joukossa myös Skp:n entisiä ja nykyisiä jäseniä, ovat esittäneet Ktp:lle kysymyksen Suomen kahden kommunistisen puolueen eroavaisuuksista. Olemme vastanneet kysymykseen yksityisesti. Nyt aika vastata myös julkisesti.
Olemme käyneet kahden kommunistisen puolueen ja yhden kommunistien yhdistyksen välisiä käytännön poliittiseen toimintaan liittyviä keskusteluja jo vuoden 2015 alkukesästä. Keskustelujen tuloksena kommunistit osallistuivat yhdellä vaalilistalla HOK-elannon vaaleissa, tukivat yhteisellä kannanotolla Postin lakkotaistelua ja päättivät Kapitalismin nykytila Suomessa-seminaarin järjestämisestä.
Vaikka em. käytännön politiikan kysymyksissä on aikaisempiin vuosiin verrattuna edistytty, ei se merkitse sitä, että kahden puolueen aatteelliset ja poliittiset erot olisivat siirtyneet taka-alalle tai jopa kadonneet. Ne ovat edelleen olemassa.
Julkaisemme tässä yhdelle toverille lähettämämme vastauksen kysymykseen, miten Ktp eroaa Skp:sta.
Ktp:n ja Skp:n erottaa toisistaan ideologia eli aatejärjestelmä. Tästä seuraa eroja myös päiväkohtaisissa tavoitteissa, politiikassa ja toimintatavoissa. Erot näkyvät vertailemalla puolueiden ohjelmia ja kannanottoja.
Ktp on vuonna 1988 perustettu
marxilais-leniniläinen, vallankumouksellinen työväenluokan puolue. Puolueen päämäärä on kapitalismin kumoaminen, sosialismi ja kommunismi. Uusi Skp on Vasemmistoliitossa aikaisemmin toimineiden vuonna 1994 perustama puolue, jonka nykyinen aatejärjestelmä rajoittuu punavihreään kapitalismin kritiikkiin."
Boldattu kohta erityisesti kiteyttää sen, mikä lienee suurimpana kantona kaskessa, eli valtiokapitalismiin ja suunnitelmatalouteen vahvasti pohjautuva marxismi-leninismi, jota SKP ei tunnusta. Sikäli tietysti järkeenkäypää, eiväthän kommunistitkaan ole yksi ja ainoa homogeeninen joukko, joilla on kaikilla täsmälleen samanlainen ideologia, ilmeisesti sitten nämä aatteelliset ristiriidat ovat vain niin perustavanlaatuisesti sovittamattomia, ettei yhdistyminen ole mahdollista. Sikäli tuntuu kyllä potentiaalisten voimien hukkaamiselta, kun yhtenä kommunistisena puolueena yli prosenttiyksikön kannatus olisi selvää realismia (nythän siis kummatkin ovat 0 pilkku jotain, ei ole selvää tietoa viimeisimmistä luvuista)... Ainakin kunnallisvaaleissa tällä olisi selvää merkitystä, ottaen huomioon, että SKP:llä kuitenkin on ollut jonkin verran valtuutettuja kaikkina valtuustokausina 2000 lähtien, tosin trendi on ollut laskeva ja vuonna 2017 tipahti dramaattisesti yhdeksästä kahteen. Kumpikin puolue kuitenkin tahoillaan käy näihinkin eduskuntavaaleihin uskottavaa vaalikampanjaa laajoine ehdokaslistoineen, lähes sata ehdokasta nopeasti laskettuna näyttäisi molemmilta löytyvän. Ei kai siinä.
Edit: Btw, SKP:n äänenkannattaja, vuodesta 1968 asti ilmestynyt Tiedonantaja-lehti on nyt huokeassa vaalitarjouksessa 3kk 20€. Se on jo sellainen hinta, että jos ei pikkurahasta ole pulaa, niin oiva tilaisuus tutustua vaikka ihan mielenkiinnosta "mitä ne kommarit oikein siellä höpisee".Vaikka itse suosin lähinnä Kansan Uutisia, niin tätäkin lehteä on tullut lueskeltua aina silloin tällöin, varsin asiallinen ja perinteikäs työväenlehti.
https://www.tiedonantaja.fi/tilaa