Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 967 804
  • 81 129

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ja joulu peruttu -huutojakaa ei vielä näy missään. Vähän olen pettynyt tähän touhuun 1,5 vuoden jälkeen. Kaikki valtit annetaan panikoinnille käteen, mutta mitään ei tapahdu. Koronaväsymystä kenties?

Taitaa suurin syy olla se, että maailma on muuttunut. Nyt kun käytännössä kaikki halukkaat ovat kummatkin piikkinsä saaneet, ei epidemian rajoittaminen enää tunnu tarpeelliselta heistä, jotka ottavat taudin vielä vakavasti. Isoin huoli on poistunut, joten nyt voi olla jo vapaammin.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Ihmeellisesti yleinen konsensus kuitenkin tuntuu olevan, että koronapassilla saa elää kuten 2019. Kuten toki pitääkin olla, mutta kyllä mä olisin ainakin odottanut, että jotkut piirit ja lehdistö huutelisivat kovaan ääneen taas rajoituksia ihan kaikelle kansalle. Todetut tartuntamäärät ovat kuitenkin ennätyslukemissa ja todellinen määrä vieläkin kirkkaammin ennätyksissä (pl. varmaan ihan alku). Mutta tässä nyt on päätetty rauhassa odotella sitä, että tämäkin aalto itsekseen hiipuu pois. Saa nähdä kauanko kestää, kun samanlaista kontaktien vapaaehtoista rajoittamista ei ole tulossa kuin aiemmissa aalloissa.

HUS:n Asko Järvinen jo hieman tähän suuntaan viittaa. Mitähä tälläiset rajoitukset sitten käytännössä olisivat. Ikävästi aina sanotaan, että ravintolat on kaiken alku, ei se kyllä ihan näinkään ole. Halpa työvoima ja 0-10v taitavat olla suurimpia tartuntalähteitä tällähetkellä, omasta mielestä. Onneksi näihin esim. telakoihin jo puututtiinkin.


– Paljon puhutaan rajotuksista ja sairaanhoidon kuormittumisesta. Jos rajoituksia pitää tehdä, fiksuinta olisi, että ne kohdentuisivat rokottamattomiin. En tosin tiedä, onko tämä mahdollista nykyisellä lainsäädännöllä, infektioylilääkäri Asko Järvinen toteaa.

Esimerkiksi Itävallassa alkoi maanantaina tiukka koronasulku rokottamattomille.
Järvisen mukaan tällä hetkellä tehokkain keino hillitä epidemian etenemistä olisi rokotteiden ottaminen ja koronapassin käytön laajentaminen etenkin ravintola- ja yöelämässä.

– Ilman sitä ihmiset saavat ottaa kontaktia vapaasti ennen puoltayötä, mikä vie passilta osin terää pois. Tehokkainta olisi, että passilla voitaisiin kiertää ravintolarajoituksia, mutta niin, että heiltä joilla passia ei ole anniskelu loppuisi selvästi nykyistä aikaisemmin.


 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
TPS reagoi.

 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaikea uskoa, että systeemistä tulee suurempaa hämminkiä. -Pääsyliput/kausikortit kun tarkistetaan ovilla jo valmiiksi, niin eiköhän hommasta tule rutiinia samantein. Systeemin myötä "menetetyt" rokottamattomat katsojat uskon laskettavan maksimissaan ehkä joissain kymmenissä, siis TPS:n kohdalla ja asiasta huutavat tuskin olisivat kiekkokatsomoon lähteneetkään.

-Yhtäältähän passi voi lisäksi houkutella hallille pelokkaan lapsiperheen tai edelleen varovaisen eläkeläisen kuluttamaan.
 
F

Flonaldo

En minäkään keksi miten se voisi olla muutamia kymmeniä katsojia. Turussa lätkämatsien keskimääräisessä kohdeyleisön ikäryhmissä kahden annoksen kattavuudet ovat ~80 %. Viidennes ihmisistä siis olisi sivussa, ja sitten taas testeille statuksensa todistavien osuus lienee se mikä on hyvin mitätön ihmismäärä. Eikö tuossa nyt siis mennä helposti TPS:n kohdalla vähintään 500 katsojaan.

Nämäkin vedot, puhumattakaan Itävallan mallin perään haikailu, ovat yhä mielestäni toimia, jotka pitäisi olla yhteiskunnassa mahdollista vain jos ne ovat absoluuttisesti pakollisia. Tämä täytyy tehdä tai muuten mummo kipataan sairaalasta ulos koronapotilaiden tieltä tms. Ja siitä ollaan Turussa ja Suomessa kaukana.

Sitten jos halutaan pakottaa rokottautumaan, pakotetaan rokottautumaan - ja käydään se keskustelu pakottamisen moraalisesta oikeutuksesta avoimesti yhteiskunnassa ja eduskunnassa.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Yhtäältähän passi voi lisäksi houkutella hallille pelokkaan lapsiperheen tai edelleen varovaisen eläkeläisen kuluttamaan.

Tätä siis itsekin mietin. Järjestin taannoin itse tapahtumaa, jossa oli moni riskiryhmäläinen ikään kuin kaivautunut kolosta. Tiedän, olen vaan liian optimisti.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mä kyllä veikkaan, että lätkäkatsomoväessä on noin 10% rokottamattomia täysi-ikäisiä, eli puhutaan 200-500 katsojasta per halli. + alle 16-v:t, joita rokotepassi ei velvoita.

Varmaan aika lähellä tuota. Toki lähiaikoina sosiaalista mediaa seuraamalla voisi äkkiä tehdä johtopäätöksen siitä, että TPS tulee jatkossa kärsimään yleisökadosta, kun mm. kaikki Haminassa, Kyyjärvellä, Kempeleessä, Iisalmella, Kontiolahdella ja vaikka Sallassa asuvat rokottamattomat ilmoittavat boikotoivansa jatkossa TPS:n kotiotteluita, mikäli siellä kysytään koronapassia. Ja varmaan noita boikotoijia tulee muualtakin.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ässät
Hah, ei takuulla porukka ole jättänyt peleissä käymättä sen takia että siellä saa rokottamattomat heilua. Takuulla laskee katsojamäärää. Se rokotettu kun kantaa ja levittää sitä tautia ihan samalla tavalla kuin rokotettukin. Miksi tämä siis laittaisi kenenkään "uskaltautumaan" vihdoin halliin?

Antaa nyt noiden oikeiden foliopäiden uskotella itelleen mitä haluaa. Vielä tulee päivä kun kansa tajuaa ettei rokote toimi. Viranomaiset ja poliitikot ei voi enää perääntyä. Peliä kun pelataan tiettyyn rajaan asti niin perääntyä ei vaan yksinkertasesti voi.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Bloombergin jutusta löytyi tällainen Itävallan kohdalla. Suosittelisin samaa Suomeen, alkaisi varmaan rokotukset kiinnostamaan noita välttelijöitäkin.

Austrian police have been ordered to stop and check individuals on the streets to enforce a lockdown on people who have refused a Covid-19 vaccine, part of a series of stricter curbs across Europe to counter a renewed surge in infections.

Starting on Monday, people who can’t show proof of vaccination and are caught going into cinemas, gyms or retail stores face fines starting at 500 euros ($573). Business owners could be tapped for 3,600 euros, according to the Interior Ministry.
Siis käytännössä poliiseja pysäyttelemään ihmisiä kadulla, ja tarkastellaan koronapasseja? Olisi kyllä taas fiksusti käytettyä aikaa ja rahaa, eiku. Suomessahan poliiseja riittää kaikkiin kaupunkeihin muutenkin hyvin.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Ei ehkä sataprosenttisesti, mutta rokotettu lähestulkoon voi saada taudin edelleen ja voi sitä levittää. Rokotus suojaa henkilöä itseään ettei tauti ole vakava tai oireita ei juuri tule. Silti virusta kantaa ja levittää.
Voi kiesus miten voi olla että päivittäin saa tätäkin pöljyyttä joku olla oikomassa. "Rokotettu lähestulkoon voi saada taudin edelleen" on että juu itse asiassa ihan hyvinkin voi saada taudin edelleen. Toki jos lähdetään vaikka 80% tehosta rokotteelle (varovainen arvio), niin siinä missä 2 rokottamatonta jakaa taudin keskenään 100% tapauksista niin vastaavalla kontaktilla 2 rokotettua ovat molemmat tautisia 0,2x0,2 = 4% todennäköisyydellä. Siis että se ensimmäinen rokotettu saisi taudin ja sitten siirtäisi sitä vielä eteenpäin. Todennäköisesti lukema on pienempi kun rokotetulla tautisella taudinkuva vähäoireisempi eikä sitten tarvitse vaikkapa nyt yskiä keuhkoja pellolle missä yhteydessä lentelee pisaratartunnoille oivia pisaroita.

Että joo kun voi sitä selvinpäin liikennesääntöjen mukaankin ajaessa joutua kuolonkolariin niin vetäisenpä tässä nupin turvoksiin, pienet pirit päälle ettei nukuta ja lähden vetämään rinkiä sen mitä ritsasta irtoaa. Logiikka 100% sama niin ei kun tätäkin narratiivia jakamaan.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Antaa nyt noiden oikeiden foliopäiden uskotella itelleen mitä haluaa. Vielä tulee päivä kun kansa tajuaa ettei rokote toimi. Viranomaiset ja poliitikot ei voi enää perääntyä. Peliä kun pelataan tiettyyn rajaan asti niin perääntyä ei vaan yksinkertasesti voi.
Onko se tajuamispäivä se päivä jona rokottamattomia ja rokotettuja on samassa suhteessa (väkimäärään nähden) tehohoidossa ja koronaan menehtyneiden luettelossa? Sitä päivää saanee odotella vaikka kuvittelisi toimimattoman rokotteen ollessa kyseessä tuollaisen päivän olevan joka päivä. Vai onko kyseessä PIMITYSOPERAATIO ja SALALIITTO jossa todellisia lukuja peitellään?
 

smugu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Sitten jos olisit vaikkapa sote-alalla, niin sittenhän sitä ei ainakaan itse viitsisi ottaa riskiä (ja vastuutakin jossain määrin) jonkun vakavemmasta tartunnasta tai vaikkapa kuolemasta.
Miksi ihmeessä ottaa vastuuta jos näin kävisi? Olet ihan hyvin voinut ennen koronaakin jonkun vanhuksen ”tappaa” sillä, että hän on saanut sinulta influenssan. Näitä sattuu ja tulee aina sattumaan. Tauteja tulee ja menee. Ihmisiä syntyy ja kuolee.
 

WarWas

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÅIFK. Kaikki Fin maajoukkueet. 99+
Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) kieltää tiistaista 16. marraskuuta lukien kuukaudeksi tartuntalain 58 pykälän perusteella sisätiloissa järjestettävät yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.
Kelpaa mulle kun just tuli työkkäriltä pakko mennä johonkin haistapaska -tilaisuuteen. Epäilen, että se järjestetään ja voinhan sanoa, että minulla ei ole koronapassia :P
Mun selällä ei edes kauan seistä ja jos tuolla joutuisi kävelemään ja seisomaan niin kiitos vaan :D
 

sknul

Jäsen
Suosikkijoukkue
montreal canadiens,
suolahden urho.
Voi kiesus miten voi olla että päivittäin saa tätäkin pöljyyttä joku olla oikomassa. "Rokotettu lähestulkoon voi saada taudin edelleen" on että juu itse asiassa ihan hyvinkin voi saada taudin edelleen. Toki jos lähdetään vaikka 80% tehosta rokotteelle (varovainen arvio), niin siinä missä 2 rokottamatonta jakaa taudin keskenään 100% tapauksista niin vastaavalla kontaktilla 2 rokotettua ovat molemmat tautisia 0,2x0,2 = 4% todennäköisyydellä. Siis että se ensimmäinen rokotettu saisi taudin ja sitten siirtäisi sitä vielä eteenpäin. Todennäköisesti lukema on pienempi kun rokotetulla tautisella taudinkuva vähäoireisempi eikä sitten tarvitse vaikkapa nyt yskiä keuhkoja pellolle missä yhteydessä lentelee pisaratartunnoille oivia pisaroita.

Että joo kun voi sitä selvinpäin liikennesääntöjen mukaankin ajaessa joutua kuolonkolariin niin vetäisenpä tässä nupin turvoksiin, pienet pirit päälle ettei nukuta ja lähden vetämään rinkiä sen mitä ritsasta irtoaa. Logiikka 100% sama niin ei kun tätäkin narratiivia jakamaan.
Nyt on taidettu taas vetää lukemia niin hatusta, kuin voi vaan vetää.

Ei se rokottamattomilla tartu 100%. Tuttavapiirissä on tapauksia, että yksi perheestä on sairastanut koronan ja elänyt aivan normaalisti kotona kontaktissa muihin rokottamattomiin. Ja näitä on useampi kuin yksi tapaus.

Eikä taida tuo rokotettujen lukemakaan pitää paikkaansa. Lieväoireisia rokotettuja kun ei testata ellet sitä itse vaadi. Niin jää aikapaljon rokotettuja taudinkantajia testaamatta ja tilastoimatta.

Mutta kyllä noilla mututiedoilla saa tämänkin näyttämään miltä haluaa...
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Eikä taida tuo rokotettujen lukemakaan pitää paikkaansa. Lieväoireisia rokotettuja kun ei testata ellet sitä itse vaadi. Niin jää aikapaljon rokotettuja taudinkantajia testaamatta ja tilastoimatta.
Aika monella työmaalla on muuten pakkotestaukset, kun koronapassia ei ilmeisesti saisi käyttää. Eli kyllä rokotettujakin testataan
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Nyt on taidettu taas vetää lukemia niin hatusta, kuin voi vaan vetää.

Ei se rokottamattomilla tartu 100%. Tuttavapiirissä on tapauksia, että yksi perheestä on sairastanut koronan ja elänyt aivan normaalisti kotona kontaktissa muihin rokottamattomiin. Ja näitä on useampi kuin yksi tapaus.

Eikä taida tuo rokotettujen lukemakaan pitää paikkaansa. Lieväoireisia rokotettuja kun ei testata ellet sitä itse vaadi. Niin jää aikapaljon rokotettuja taudinkantajia testaamatta ja tilastoimatta.

Mutta kyllä noilla mututiedoilla saa tämänkin näyttämään miltä haluaa...

Tässä tullaankin taas saman kysymyksen äärelle miksei sitä piikkiä voi käydä hakemassa koska kaikki todennäköisyydet puhuvat että tarttuu huonommin, levität huonommin ja sairastat lievemmin jos sitenkään.
 

sknul

Jäsen
Suosikkijoukkue
montreal canadiens,
suolahden urho.
Aika monella työmaalla on muuten pakkotestaukset, kun koronapassia ei ilmeisesti saisi käyttää. Eli kyllä rokotettujakin testataan
Pitää paikkansa. Mutta ei jokaisella eli rokotettuja jää testaamatta. Tästäkin on esimerkkejä.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Eiköhän alueellisesti yleisty tällainen Kokoontumisrajoitukset tai passi -malli, kun kahdesti rokotettuja voi olla laajassa mitassa hankalaa saada hyväksymään rajoituksia suojaamaan pääasiassa rokottamattomia. Ja ehkäpä tällä saadaan joko porukka rokottautumaan tai rokottamattomia vähentämään kontaktejaan tai molempia.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Pitää paikkansa. Mutta ei jokaisella eli rokotettuja jää testaamatta. Tästäkin on esimerkkejä.
Niin jää myös rokottamattomia. Puhuit vain että testissä käydään omasta halustaan ja lievistä oireista. Kyseessä oli melkoinen vähättely.
 

sknul

Jäsen
Suosikkijoukkue
montreal canadiens,
suolahden urho.
Tässä tullaankin taas saman kysymyksen äärelle miksei sitä piikkiä voi käydä hakemassa koska kaikki todennäköisyydet puhuvat että tarttuu huonommin, levität huonommin ja sairastat lievemmin jos sitenkään.
Minä olen rokotteeni saanut. Ja ymmärrän hyvin jos joku sitä ei halua. Tätä samaa kysymystä kyllä täällä kuulee usein.
 

sknul

Jäsen
Suosikkijoukkue
montreal canadiens,
suolahden urho.
Niin jää myös rokottamattomia. Puhuit vain että testissä käydään omasta halustaan ja lievistä oireista. Kyseessä oli melkoinen vähättely.
Voi herranjumala jos en maininnut, että jotkut työnantajat vaativat ainakin ulkopuoliselta työvoimalta testin.

Kuinkamonta oireetonta tiedät käyneen testissä omasta halusta. Vai miten sinne testiin sinun mielestä pitäisi hakeutua?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös