Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 926 037
  • 81 126

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
- Suomalaisia asuu (esim. opiskelee ja työskentelee) lähiulkomailla huomattavasti enemmän, kuin uusiseelantilaisia
- Suomalaisilla on läheisiä perhe- ja sukulaissuhteita lähiulkomailla huomattavasti enemmän, kuin uusiseelantilaisilla
- Suomesta kuljetaan ulkomaille töihin huomattavasti enemmän, kuin Uudesta-Seelannista
- Suomeen kuljetaan töihin huomattavasti enemmän ulkomailta, kuin Uuteen-Seelantiin
- Suomeen ja jopa Suomen läpi kuljetetaan tavaraa huomattavasti enemmän maitse, kuin Uuteen-Seelantiin (ullatus, hä?)

Suomen lähiulkomaat ovat käytännössä koko Eurooppa ja Venäjä. Uudella-Seelannilla lähiulkomaaksi voi - hyvällä tahdolla - laskea Australian, jonka ainoa lähiulkomaa on... öh... Uusi-Seelanti?

Suomea ei voi verrata Uuteen-Seelantiin.

TUKAHDUTTAMINEN. EI. OLE. OLLUT. EIKÄ. OLE. REALISTINEN. VAIHTOEHTO.



Rajoilla toki pitäisi voida pakkotestata. Ei sillä.
Nova Scotia EI OLE UUSI-SEELANTI, New Brunswick EI OLE UUSI-SEELANTI, Korea EI OLE UUSI-SEELANTI, koko v..... Itä-Aasia ei ole Uusi-Seelanti. Käsittämätöntä roskaa suollat tässä viestissäsi.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Niin siis mitää näyttöähän ei tuossakaan artikkelissa ole, vain spekulaatiota. Kuten itsekin sanovat:

The available evidence suggests that near-universal adoption of nonmedical masks when out in public, in combination with complementary public health measures, could successfully reduce ReRe to below 1, thereby reducing community spread if such measures are sustained

Ymmärtänet mikä on tutkimuskatsaus. Tuossa analysoidaan aiheeseen liittyvistä tutkimuksista kertynyttä näyttöä, ja todetaan kuinka vahvaa se on ja mitä siitä voidaan päätellä. Se, että tuollaisen määrän maskien käyttöä puoltavaa evidenssiä sivuutat ihmeellisellä jutustelulla talismaaneista kertonee siitä kuinka vakavasti aiheesta keskustelet.

Mutta kun selvästi haluat yksittäisen tutkimuksen, niin mitä olet mieltä tästä Saksassa tehdystä? On vertaisarvioitu ja tilastollinen merkitsevyys löytyy eli näistä ei liene tarvetta mussuttaa.


Yksi ote:

We find statistically significant and sizeable support for the general perception that the public wearing of face masks in Jena strongly reduced the number of incidences. We obtain a synthetic control group that closely follows the COVID-19 trend before the introduction of mandatory masks in Jena. The difference between Jena and this group becomes significant thereafter. Our findings indicate that the early introduction of face masks in Jena has resulted in a drop in newly registered COVID-19 cases of around 75% after 20 d. Put simply, if the control region observes 100 new infections over a period of 20 d, the mask region observes only 25 cases. This drop is greatest, by more than 90%, for the age group 60 y and above. Our results are robust to different sensitivity checks, among which are placebo-in-space and placebo-in-time analyses.

Odotan mielenkiinnolla miksi tästäkään näytöstä ei tarvitse välittää.

Kuten todettua, voi talismaaneja pitää ja tanssia koronatansseja mutta kyllä kansanterveydelliset ratkaisut vain pitäisi voida perustella muutenkin kuin että "yhdessä muiden kanssa voi".

Perustuen mihin? Siihen, että Jatkoajan keskustelupalstan nimimerkin varjo mielestä asia nyt vaan on näin? Eiköhän nimenomaan kaikenlaiset ravitsemussuositukset ym. kansanterveydelliset ratkaisut laadita ajatuksella, että yksittäiset elementit osana kokonaisuutta ovat kansanterveydellisesti suotuisia. Ei niin, että "tämä hopealuoti ratkaisee asian itsessään".

Tuolla sinun logiikallasihan ei kannata tehdä yhtään mitään jos mikään yksittäinen toimi ei selvästi laskisi vaikkapa R-lukua alle yhden. Ei silloinkaan kun näin voi lukuisien keinojen yhteisvaikutuksella tapahtua.

Se perusdilemmahan on juuri siinä että mikä on hygienian(jonka rooli koronassa vähäisempi) JA sosial distancingin osuus mistään havaitusta vaikutuksesta. Maskit maksavat, tuottavat jätettä ja väärinkäytettynä vielä nostavat riskiä joten ennenkuin sanotaan että niitä tulee käyttää, se rajahyöty pitäisi voida osoittaa. Ja aika heikoilla jäillä mennään jos nyt vuosi pandemian alusta tätä ei vieläkään voida osoittaa vaan puhutaan yhä konditionaalista. Hyvähän vain jos näin olisi mutta silti, tuo aiempi mielipidekirjoitus ei millään tasolla sitä tehnyt, päinvastoin voi aina myös kysyä voiko väärillä perusteilla asetettu maskiohjeistus kasvattaa riskiä kun ihmiset luopuvat turvaväleistä ja käsihygienista koska talismaani kaulalla on suojassa paholaiselta. Saman datan nimittäin voi kääntää vastaavaan narratiiviin, siksi olennaisempaa on keskittyä niihin keinoihin joilla on todettuja vaikutuksia ja toisaalta, yhä arvioida riskinsietokykyä.

Puhe maskien hinnasta on minusta järjetöntä. Jos on edes prosentin todennäköisyys sille, että maskit ovat kriittinen osa onnistuneessa epidemianhallinnassa, odotusarvo on niin rutkasti positiivinen että ei ole tosikaan. Varsinkin jos huomioidaan ettei ne maskituotantoon uppoavatkaan rahat kankkulan kaivoon mene, vaan niillä on taloudellista toimeliaisuutta ja työllisyyttä lisäävä vaikutus globaalissa taloudessa.

Otetaanpa jälleen ote tuosta ylle linkittämästäni tutkimuksesta:

As economic costs are close to zero compared to other public health measures, masks seem to be a cost-effective means to combat COVID-19.

Kova tuntuu olevan tarve etsiä järkiperäinen oikeutus sille, ettei vain itse tykkää maskia pitää. Tämä tieteellisyyden verho mihin sanomaasi käärit on kuitenkin täynnä reikiä. Olisiko muuten liikaa vaadittu että näistä maskien vaaroista olisi sitä penäämääsi väestötason tutkimusta, jossa väärin käytettyjen maskien haitat olisivat tilastollisesti merkitseviä. Muutenhan sinäkään et johdonmukaisesti varmaan näe tarvetta ottaa näitä "haittoja" huomioon, vai kuinka?

Huomiona kylläkin että kaikki listasi ensimmäiset asiat ovat valittavia asioita, terveyden osalta tosiaan silti tosiasia on yhä se että ylivoimaisesti suurimmalle osalle ihmisistä tauti on normaali flunssatauti. Tämä ei ole vähättelyä, vain tosiasia, se taas on sitten juuri arvo&riskiensietokyky-asia miten paljon sitä jäljelläolevien sairastuneiden tilaa ja/tai terveydenhuoltojärjestelmän kokonaishoitokykyä huomioi.

Näitä tosiasioita on sinullakin tapana toistella kovin valikoivasti. Tulee ihan mieleen tapaus kun minun tovi sitten vastatessani yhteen tällaiseen "korona on valtaosalle peruslenssu" toteamaan että niin on poliokin (todellisuudessa 90% ei saa mitään oireita), sinä riensit paikalle ilmoittamaan että lapsilla asia ei ole näin. Jännästi unohdit asian huomautettuani että polio on aikuisille 10x niin vaarallinen kuin lapsille ja että lapsilla kuolleisuus taudin saaneista on luokkaa 0,01% ja pysyviä haittoja saa luokkaa 0,05%. Ottaen huomioon että Suomen pahimpana poliovuonna tautiin menehtyneitä kertyi 37, voitaneen turvallisesti sanoa ettei polion leviämiskykykään ole ihan SARS-Cov2:n veroinen... Seuraavan kerran taisit ilmestyä ketjuun ilkkumaan suomalaista vertaisarvioimatonta maskikatsausta. Nyt kansainvälinen vertaisarvioitu katsaus ei tietenkään kelpaa kun johtopäätös on vastoin omaa fiilistä.

Nyt taas päätit sivuuttaa kommenttisi tilastollisesta merkitsevyydestä ja sillä "todentamisesta". Wonder why...
 

Arde90

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Dallas Stars, sympatiat Lukko

"Heinimaa jakaa näkemyksen, että merkittävä osa telakan tartuntaryväksestä on peräisin matkatyöntekijöiden tiiviistä yhteisasumisesta. Tästä kertoo se, että RMC:n oman henkilökunnan keskuudessa on tartuntoja vain muutamia. Heitä on yhteensä noin 200.

Noin 800:sta verkostoyritysten työntekijästä on ulkomailta Heinimaan arvion mukaan noin puolet."


Halpatyövoima ulkomailta siis sai Raumankin kiinni toistaiseksi ja vannetta kiristetään nyt itse raumalaisilta. Tätähän tämä on koko pandemian ajan valitettavasti ympäri Suomea ollut. Rajat vuotaa kuin seula ja koronaa tulee vasemmalta ja oikealta maahan, jonka jälkeen järjestetään tiedotustilaisuus, jossa meille kerrotaan olevan veitsenterällä ja tilanne on äärimmäisen vakava ja kaikki pitäisi kieltää. Hetkeksi pistetään jotain ryhtiä rajoihin, kunnes avataan jälleen Skopje-Turku akseli, joka toimii lähtölaukauksena siihen, että tilanne muuttuu hyvästä huonoksi jossain aikavälillä.

Samaan aikaan suomalaisilta kielletään kiekkopelit ja kulttuuri, yrittäjiltä toimeentulo tai ainakin halutaan hankaloittaa sitä merkittävästi rajoituksilla, työttömiä tulee liukuhihnalta lisää sekä annetaan keppiä omille, kun kansalaiset ovat niin vastuuttomia.

Hallituksen tytöille 5 Ilta-Sanomien lampaanpersettä koronan torjunnassa kesän jälkeisestä ajanjaksosta. Jos oltaisiin keskitytty ajoissa oikeisiin vuotoihin (rajat), niin kuka ties jos täälläkin olisi suht normaalia elämää parhaillaan, kun virus onnistuttiin kesällä tukahduttamaan. Nyt hallitus vierittää vastuuta kaikille muille, vaikka itse on epäonnistunut kesän jälkeen täysin ja tässä on menty kaikilla teatraalisilla rajoituksilla marraskuusta saakka ympäri Suomea.

Olen ihan samoilla linjoilla kanssasi. Mutta lisäisin tuohon vielä, että kyllä ne samat lampaanperseet voi antaa RMC:n johdolle. Ei sielläkään kaikkea sitä ole tehty, että tällaista tilannetta ei tulisi. Heinimaa kyllä sysää joka välissä vastuun alihankkijoille, mutta kyllä siellä päässä pitäisi ymmärtää itsekin ottaa vastuuta tästä tapauksesta. Kirjoitin jo aiemmin omista kokemuksistani RMC:n kanssa, jos johdonmukaisesti kieltäydytään etäpalavereista tai ihmetellään sitä kun itse käytän maskia palaverissa niin se kertoo mielestäni aika paljon. Ja vaikka tuolla ei mitään tekemistä tämän nyt käsillä olevan tapauksen kanssa ole niin se kertoo kuitenkin aika paljon yrityksen kulttuurista ja ihmisten suhtautumisesta koronaan. Joten ei tämä telakan case mikään kovin suuri yllätys ollut.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Kerkeääkö siellä lomaillakin?



Jotenkin absurdi viesti nimimerkiltäsi, kun olet puoli Suomea jo ripittänyt läpi. Syyllistäminenhän tässä on ollut koko taudin tärkein päämäärä tällä hetkellä. Niin hallituksella, medialla ja etenkin keskustelupalstoilla. Kyttäämällä omatunto puhtaammaksi ja kohti terveitä aikoja.. Hurraa!!!

Niin.
Kuka syyllistää ja ketä? Ketään ei saa tietenkään torua viruksen leviämisestä. Siitähän tulee paha mieli. Paitsi ulkomaalaisia.

Omasta mielestäni syyllistäminen ei ole se päämäärä, vaan tartuntojen saaminen alas. Siinä työssä meillä ihan jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa. Pitää vaan päättää, että halutaanko tartunnoista eroon vai ei. Osa haluaa, ja osa ei vaan piittaa.
Kyllä mulla pitäisi olla oikeus sanoa oma mielipiteeni siitä, että leviävätkö virukset pelkästään ulkomaan tuonnin vuoksi, vai ihan keskenämme levittelemällä.
Jos näkemykseni on väärä, todentakaa se.
Jos joku pahoittaa mielensä siitä, mitä minä olen mieltä, niin voi voi. Minäkin pahoitan mieleni siitä paskapuheen määrästä, joka täällä suolletaan niiden niskaan, jotka tekee voitavansa, että tästä shitistä päästäisiin eroon. Mutta eihän ville-petterille pidä sanoa mitään pahasti, ettei se vaan loukkaannu.
Sanonko mä mitä...
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nämä eivät ole maita tai alueita, joissa virus olisi tukahdutettu ja elettäisiin elämää noin vain ilman mitään rajoituksia.

Ja melko vastaavasti Suomessa ollaan tietyissä maakunnissa päästy samankaltaisiin lukemiiin, eli virusta esiintyy harvakseltaan ja joinain päivinä ei ollenkaan. Totta kai se on helpompaa paikoissa, joissa väestötiheys on matala.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Urpoja on monenlaisia

Koko matkan kun napostelee niin ei tarvitsisi käyttää maskia? Äijä oli ihan laittanut faceen videon että haluaa olla "läsnä" pähkinöitä syödessään ja siksi tekee sen hitaasti.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Niinhän tämä olisi pitänyt mennä, mutta asioista päättävien piti olla lomalla kesällä eikä silloin tehdä mitään töitä.

Olen samaa mieltä, että kesällä oli kyllä aikaa vaikka kuinka ja paljon tehdä tarvittavat muutokset lakiin, mitä tulee testaus- ja
karanteenikäytäntöihin, mutta todellista halua tähän ei ollut.

Kuinka monelle tuli mieleen kesäkuussa, että nyt on tehtävä hieman lakimuutoksia syksyn toista aaltoa varten? Itse en ainakaan täällä muista kenenkään sellaista esittäneen.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Hieman yllättävää, että joku vielä uskoo tukahduttamisen mahdollisuuteen. Mielestäni on jo riittävästi todistetta kehissä, että tuo ei ole kovin realistista. Parasta on toivoa lämpenevien ilmojen hoitavan tehtävänsä (rajoitusten lisäksi) ja taudin häipyvän kesäksi, kuten viime vuonna. Syksynä tulenee tauti takaisin, mutta toivottavasti rokotukset olisivat silloin jo kohtuu pitkällä.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Urpoja on monenlaisia

Koko matkan kun napostelee niin ei tarvitsisi käyttää maskia? Äijä oli ihan laittanut faceen videon että haluaa olla "läsnä" pähkinöitä syödessään ja siksi tekee sen hitaasti.
Tää kyseinen tyyppihän on MuroBBS:stä tuttu verkostomarkkinoija, joka ilmeisesti pyörii myös rokotevastaisten piireissä. Eli selvästi yhteiskunnan vankka pilari.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Tukahduttaminen ei ole ollut eikä ole realistinen vaihtoehto.

Tuskin kokonaan on, ja muistaakseni ainakin TAYS:n ja HUS:n johdosta kommentoitu, että todennäköisimmin laskee ns. lastentaudiksi tulevaisuudessa. Tämä siis jos/kun lapsia ei rokoteta ja saavat sen lähes poikkeuksetta lievnä.

Mutta periaatteessa keinot on tiedossa tukahduttamiseen rokotekehityksen jälkeen, eikä tarvitse edes elää lasikopissa. Kaikki lienee nyt kiinni sekä rajaliikenteestä sekä tautipesäkkeiden hoidoista. Meillä se on helppoa kun on vaan 1 selkeä, ja muutama muu hieman perässä. Jossain muualla voi olla vaikka "50 pääkaupunkiseutua" hoidettavana.

Tää kyseinen tyyppihän on MuroBBS:stä tuttu verkostomarkkinoija, joka ilmeisesti pyörii myös rokotevastaisten piireissä. Eli selvästi yhteiskunnan vankka pilari.

Ja näiden tukipilarien eliminoiminen saa multa kyllä vahvan suosituksen nyt!
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tää kyseinen tyyppihän on MuroBBS:stä tuttu verkostomarkkinoija, joka ilmeisesti pyörii myös rokotevastaisten piireissä. Eli selvästi yhteiskunnan vankka pilari.
Kun edustaa kyseenalaisia firmoja niin ei tarvitse pelätä, että firman maine kärsii. Toista on jos töppäilee johtajana sellaisissa yrityksissä, missä ei haluta haittaa maineelle.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät

"Heinimaa jakaa näkemyksen, että merkittävä osa telakan tartuntaryväksestä on peräisin matkatyöntekijöiden tiiviistä yhteisasumisesta. Tästä kertoo se, että RMC:n oman henkilökunnan keskuudessa on tartuntoja vain muutamia. Heitä on yhteensä noin 200.

Noin 800:sta verkostoyritysten työntekijästä on ulkomailta Heinimaan arvion mukaan noin puolet."

Halpatyövoima ulkomailta siis sai Raumankin kiinni toistaiseksi ja vannetta kiristetään nyt itse raumalaisilta...

Tuossa samassa jutussa kerrotaan myös, että noin puolet matkatyöntekijöistä on ulkomaalaisia.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tuskin kokonaan on, ja muistaakseni ainakin TAYS:n ja HUS:n johdosta kommentoitu, että todennäköisimmin laskee ns. lastentaudiksi tulevaisuudessa. Tämä siis jos/kun lapsia ei rokoteta ja saavat sen lähes poikkeuksetta lievnä.

Mutta periaatteessa keinot on tiedossa tukahduttamiseen rokotekehityksen jälkeen, eikä tarvitse edes elää lasikopissa. Kaikki lienee nyt kiinni sekä rajaliikenteestä sekä tautipesäkkeiden hoidoista. Meillä se on helppoa kun on vaan 1 selkeä, ja muutama muu hieman perässä. Jossain muualla voi olla vaikka "50 pääkaupunkiseutua" hoidettavana.

Tämä on aivan totta. Negatiivisen testituloksen vaatiminen rajan ylittäjiltä auttaisi saamaan epidemian Suomessa aivan täysin hallintaan.

Nollatartuntapäiviin eli tukahduttamiseen tuo ei toki riitä, koska 1) täydellinen umpio ei ole mahdollinen rajojen sisällä (eli maassa jo leviävää ei voida tiukoillakaan toimilla tukahduttaa kokonaan) ja 2) Suomesta liikennöidään poikkeusaikanakin merkittävästi eikä kattavalla testaamisellakaan mitään 100% seulontaa voi taata.

Ulkosuomalaisena toivottaisin tervetulleeksi sen, että tullessani kesällä Suomeen, minun olisi osoitettava negatiivinen testitulos sekä rajalla, että muutama päivä saapumiseni jälkeen. Jälkimmäisen, rajojen sisällä tehtävän testin kynnys olisi toki tehtävä mahdollisimman matalaksi, kuten se on monessa muussakin Euroopan maassa (mm. helppo netti-ilmoittautuminen oireettomille testattaville sekä tiheä testausasemaverkosto).
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
  • Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu yhteensä 733 (+7*)
  • Erikoissairaanhoidon osastoilla olevien potilaiden määrä: 90 (+21*)
  • Perusterveydenhuollon osastoilla olevien potilaiden määrä: 50 (+2*)
  • Teho-osastoilla olevien potilaiden määrä: 30 (+6*)

Tartuntojen määrän kasvu alkaa näkyä hieman myös näissä luvuissa.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
  • Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu yhteensä 733 (+7*)
  • Erikoissairaanhoidon osastoilla olevien potilaiden määrä: 90 (+21*)
  • Perusterveydenhuollon osastoilla olevien potilaiden määrä: 50 (+2*)
  • Teho-osastoilla olevien potilaiden määrä: 30 (+6*)

Tartuntojen määrän kasvu alkaa näkyä hieman myös näissä luvuissa.
Muistetaan nyt kuitenkin sairaalatapausten viikkoaikataulu ja odotetaan vielä huomiseen. Nousua siis varmasti tiedossa, mutta huomenna korjaantuu tuosta alaspäin.
 

dimmu

Jäsen
Urpoja on monenlaisia

Koko matkan kun napostelee niin ei tarvitsisi käyttää maskia? Äijä oli ihan laittanut faceen videon että haluaa olla "läsnä" pähkinöitä syödessään ja siksi tekee sen hitaasti.


Heh, paikallaolleelta kuultuna tilanne on ollut "hieman" erilainen, mitä tämä urpo Iltalehdessä väittää. Tässä jälleen äärimmäisen hyvä esimerkki, kun apina pääsee kertomaan oman versionsa ja Finnair (tai mikä tahansa muu yritys) ei voi kommentoida yksittäisiä tapauksia.

En ala sen enempää kertomaan miten tilanne on mennyt ns. rikkinäisen puhelimen vuoksi, mutta hänen kuvailemansa rasia pähkinöitä on todellisuudessa ollut helvetin iso rasia ja pelkkää provoamista koko lento.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Ymmärtänet mikä on tutkimuskatsaus. Tuossa analysoidaan aiheeseen liittyvistä tutkimuksista kertynyttä näyttöä, ja todetaan kuinka vahvaa se on ja mitä siitä voidaan päätellä. Se, että tuollaisen määrän maskien käyttöä puoltavaa evidenssiä sivuutat ihmeellisellä jutustelulla talismaaneista kertonee siitä kuinka vakavasti aiheesta keskustelet.

Mutta kun selvästi haluat yksittäisen tutkimuksen, niin mitä olet mieltä tästä Saksassa tehdystä? On vertaisarvioitu ja tilastollinen merkitsevyys löytyy eli näistä ei liene tarvetta mussuttaa.


Yksi ote:

We find statistically significant and sizeable support for the general perception that the public wearing of face masks in Jena strongly reduced the number of incidences. We obtain a synthetic control group that closely follows the COVID-19 trend before the introduction of mandatory masks in Jena. The difference between Jena and this group becomes significant thereafter. Our findings indicate that the early introduction of face masks in Jena has resulted in a drop in newly registered COVID-19 cases of around 75% after 20 d. Put simply, if the control region observes 100 new infections over a period of 20 d, the mask region observes only 25 cases. This drop is greatest, by more than 90%, for the age group 60 y and above. Our results are robust to different sensitivity checks, among which are placebo-in-space and placebo-in-time analyses.

Odotan mielenkiinnolla miksi tästäkään näytöstä ei tarvitse välittää.

Kyllä, on kiistatonta että koronavirus katosi Saksasta huhtikuun 2020 jälkeen ja sen jälkeenkin maskipakot ym. ovat käytännössä tehneet Saksasta koronavapaan maan.
Tuo on ihan sama kuin CDC:n katsaus Decline in COVID-19 hospitalization growth rates associated with statewide mask mandates — 10 states, March–October 2020 (cdc.gov) joka tarjoaa ihan vakuuttavaa dataa....kun vain jättää huomioimatta sen mitä tapahtui lokakuun 2020 jälkeen.

Kysymys ei ole yhtä siitä suojaavatko maskit (FFP2 tasosta ylöspäin tottakai suojaavat, jos käyttäjällä ei ole partaa) tai vähentävätkö ne (suu-nenäsuojuksista ylöspäin jo selvästi) tartuntariskiä, vaan siitä miten tuollaiset keinot toimivat populaatiotasolla koko epidemian hallintaan. Tottakai voi aina sanoa että jos maskipakkoja tai olisi ollut niin tilanne olisi pahempi, mutta juuri silloin tullaan tiikerikarkoitustalismaani-keskusteluun, kun kuitenkaan edes maskipakottomissa maissa, osavaltioissa tai muissa hallintoalueissa epidemia ei ole räjähtänyt käsistä vahvoja maskimandaatteja käyttäviin verrokkeihin nähden. Toistan yhä ihan samaa viestiä kuin alusta asti, maskien hyödyt yksilötasolla oikein käytettynä ovat kohtuu kiistattomat mutta populaatiotasolla näytöt ovat vielä ohkaisempia.

Ja ylläolevasta kannattaa sitten pohtia taas sitä että mitä "maskimandaatti" edes tarkoittaa, mikä on se maski ja mitä se tarkoittaa millekään kontrollille jos sen toteuma on hyvin vaihtelevaa. Jos koko kansa käyttäisi FFP3-maskeja ilman hengitysventtiiliä vaihtaen maskit uuteen parin h välein käsidesillä putsaten, en kiistä yhtään etteikö korona siitä vähenisi. Mutta kun sitten meillä on buffit, marimekkomaskit ja venttiililliset maskit (joita ei siis mitenkään ole kielletty noin yleisesti) niin kas kummaa kun ehkä "maskimandaatti" ei ihan vastaa sitä mitä sillä haetaan ja tosiasiallinen tehokkuus onkin jotain muuta.

Perustuen mihin? Siihen, että Jatkoajan keskustelupalstan nimimerkin varjo mielestä asia nyt vaan on näin? Eiköhän nimenomaan kaikenlaiset ravitsemussuositukset ym. kansanterveydelliset ratkaisut laadita ajatuksella, että yksittäiset elementit osana kokonaisuutta ovat kansanterveydellisesti suotuisia. Ei niin, että "tämä hopealuoti ratkaisee asian itsessään".

Tuolla sinun logiikallasihan ei kannata tehdä yhtään mitään jos mikään yksittäinen toimi ei selvästi laskisi vaikkapa R-lukua alle yhden. Ei silloinkaan kun näin voi lukuisien keinojen yhteisvaikutuksella tapahtua.

No STM teki jo sen selvityksensä keväällä, onko sen jälkeen tehty jotain vastaavaa (jossa ei olisi virheitä). Omasta mielestäni data esim. sosial distancingin ja kontaktien minimoinnin osalta on eheää, näistä on käsittääkseni myös dataa aiemmista epidemioista. Kyse on siis vain siitä että jos on kolme kontrollia josta yhden impakti on 50, toisen 45 ja yhden 5, mutta jokaisella on rajahaitta (eli asian toteutus tiputtaa 10%, luku vapaavalintainen, muiden tehosta) niin mikä on optimaalinen ratkaisu.

Puhe maskien hinnasta on minusta järjetöntä. Jos on edes prosentin todennäköisyys sille, että maskit ovat kriittinen osa onnistuneessa epidemianhallinnassa, odotusarvo on niin rutkasti positiivinen että ei ole tosikaan. Varsinkin jos huomioidaan ettei ne maskituotantoon uppoavatkaan rahat kankkulan kaivoon mene, vaan niillä on taloudellista toimeliaisuutta ja työllisyyttä lisäävä vaikutus globaalissa taloudessa.

Eli prosentin todennäköisyys sille että saadaan jotain tuottoa, en kyllä ehkä tuota käyttäisi vielä investointiperusteena moneenkaan asiaan. Entä vaihtoehtoispanostukset, entä jos se sama panostus laitettaisiin johonkin muuhun, onko varmaa että tulos olisi sama tai huonompi. Alakoulut antavat nyt kutosluokkalaisille maskeja, määrät riippuvat vähän kouluista mutta karkeasti puhutaan 3-5 maskin määristä/koulupäivä ja kustannustaso tuolle on siellä 50c tienoilla. Kuulostaa vähältä, kunnes sitä vertaa kouluruoan hintaan, eli minkälaisen parannuksen lasten terveyteen saisi satsaamalla saman rahan kouluruokaan jolloin lapset olisivat terveempiä ja vähemmän alttiita sairauksille.

Kova tuntuu olevan tarve etsiä järkiperäinen oikeutus sille, ettei vain itse tykkää maskia pitää. Tämä tieteellisyyden verho mihin sanomaasi käärit on kuitenkin täynnä reikiä. Olisiko muuten liikaa vaadittu että näistä maskien vaaroista olisi sitä penäämääsi väestötason tutkimusta, jossa väärin käytettyjen maskien haitat olisivat tilastollisesti merkitseviä. Muutenhan sinäkään et johdonmukaisesti varmaan näe tarvetta ottaa näitä "haittoja" huomioon, vai kuinka?

Missä minä sanon etten pidä maskia? Se tutkimushan maskien haitoista tulee juuri kääntäen siitä että sitä merkittävää mitattavaa hyötyä on niin kovin vaikea löytää. Niin Suomessa toimii yleisestikin esim. lääkeregulaatio, myyntiluvan (puhumattakaan korvattavuudesta) saa vain lääke joka merkittävästi parantaa hoitotasoa, ei vain ole parempi kuin placebo.

Näitä tosiasioita on sinullakin tapana toistella kovin valikoivasti. Tulee ihan mieleen tapaus kun minun tovi sitten vastatessani yhteen tällaiseen "korona on valtaosalle peruslenssu" toteamaan että niin on poliokin (todellisuudessa 90% ei saa mitään oireita), sinä riensit paikalle ilmoittamaan että lapsilla asia ei ole näin. Jännästi unohdit asian huomautettuani että polio on aikuisille 10x niin vaarallinen kuin lapsille ja että lapsilla kuolleisuus taudin saaneista on luokkaa 0,01% ja pysyviä haittoja saa luokkaa 0,05%. Ottaen huomioon että Suomen pahimpana poliovuonna tautiin menehtyneitä kertyi 37, voitaneen turvallisesti sanoa ettei polion leviämiskykykään ole ihan SARS-Cov2:n veroinen... Seuraavan kerran taisit ilmestyä ketjuun ilkkumaan suomalaista vertaisarvioimatonta maskikatsausta. Nyt kansainvälinen vertaisarvioitu katsaus ei tietenkään kelpaa kun johtopäätös on vastoin omaa fiilistä.

Nyt taas päätit sivuuttaa kommenttisi tilastollisesta merkitsevyydestä ja sillä "todentamisesta". Wonder why...

En vaivautunut kylläkään kommentoimaan polioon sen takia että polion vaarallisuus ei ole niinkään kuolleisuudessa vaan pysyvissä haitoissa eritoten lapsille. Mutta ihan ok, ajatellaan vain kuolemaa, mikäs siinä vänkyräjalkaisena on elää loppuelämä. Ymmärrätkö nyt itsekään mitä sanot, vertaat tilannetta missä 1 lapsi 200:sta sairastuneesta vammautuu pysyvästi loppuelämäkseen, tautiin missä ei oikein voida edes näyttää mitään vaikutuksia lapsiin huolimatta jo varmaan miljoonista tapauksista globaalisti. Suomenkin diagnosoiduilla korona-tartuntaluvuilla (joista n. 20% on alle 20v) tarkoittaisi vähän yli 50 pysyvästi halvaantunutta lasta, väittäisin että en ole järin yksin sanoessani että toistaiseksi tiedossa olevan tiedon pohjalta korona vaikutus lapsiin on ollut vähäisempi.

Poliomyelitis (who.int)
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Heh, paikallaolleelta kuultuna tilanne on ollut "hieman" erilainen, mitä tämä urpo Iltalehdessä väittää. Tässä jälleen äärimmäisen hyvä esimerkki, kun apina pääsee kertomaan oman versionsa ja Finnair (tai mikä tahansa muu yritys) ei voi kommentoida yksittäisiä tapauksia.

En ala sen enempää kertomaan miten tilanne on mennyt ns. rikkinäisen puhelimen vuoksi, mutta hänen kuvailemansa rasia pähkinöitä on todellisuudessa ollut helvetin iso rasia ja pelkkää provoamista koko lento.
Onneksi 99% ihmisistä tuntuu pitävän tuota äijää pellenä jopa somessa.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Urpoja on monenlaisia

Koko matkan kun napostelee niin ei tarvitsisi käyttää maskia? Äijä oli ihan laittanut faceen videon että haluaa olla "läsnä" pähkinöitä syödessään ja siksi tekee sen hitaasti.
Lento Oulun ja Helsingin välillä kestää reilun tunnin, ja tämän torspon on ihan pakko syödä pähkinöitä lähes koko lennon ajan. Mitään muuta aikaa pähkinöiden syömiselle ei ole.

Julkisuuttahan kaveri tällä vain tavoitteli. Ihan sama millaista, kunhan julkisuutta tulee. Luulen kuitenkin, että tyyppi näyttäytyy ihmisille enemmänkin pellenä kuin suurta vääryyttä kärsineenä kansalaisena.

No, Pähkinä-Miikka sai oman varttinsa julkisuutta.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Lento Oulun ja Helsingin välillä kestää reilun tunnin, ja tämän torspon on ihan pakko syödä pähkinöitä lähes koko lennon ajan. Mitään muuta aikaa pähkinöiden syömiselle ei ole.

Julkisuuttahan kaveri tällä vain tavoitteli. Ihan sama millaista, kunhan julkisuutta tulee. Luulen kuitenkin, että tyyppi näyttäytyy ihmisille enemmänkin pellenä kuin suurta vääryyttä kärsineenä kansalaisena.

Huoh...
En itse lyö vetoa mistään, muttä tässä olisi kyllä mielenkiintoinen aihio voittajavedonlyönniksi:

Lähde facebook

Edit: Finnairin pitäis tehdä tästä kylmästi vaan rikosilmoitus. Sekä oman maineensa puhdistamiseksi, että tulevaisuuden lentorauhan takaamiseksi. Nyt tuo suunsoitto vaan jatkuu ja jatkuu, ja seuraava miettii omaa typeryyttään tieksi kuuluisuuteen.
 

Liitteet

  • Screenshot_20210222-132007.png
    Screenshot_20210222-132007.png
    660,7 KB · kertaa luettu: 227
Viimeksi muokattu:

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
No, Pähkinä-Miikka sai oman varttinsa julkisuutta.

Tuollainen kaveri olisi pitänyt heittää niskaperseotteella kesken lennon ovesta ulos. Oppisi kerrasta olemaan ihmisiksi lentomatkalla
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös