Suomen poliisi kriisissä?

  • 643 879
  • 5 563

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Höpsis vain itsellesi. Juttusi ovat hataraa huttua.

Omat viestini ovat kunnossa. Luet niitä ilmeisen tahallasi olkiukkoillen. Saatiinhan anarkistit pois kadulta. Kaasun käyttö helpotti poistoa ja nopeutti sitä. Käsittääkseni kehotuksia ja käskyjä oli annettu jo useita - tuloksetta.

Miten poliisin olisi pitänyt mielestäsi toimia? Pyytää vielä muutaman tunnin jälkeen kauniisti? Ei poliisin totteleminen tai tottelemattomuus ole mielipidekysymys. Poliisin tottelemattomuus on rikos. Jos se vain jatkuu, poliisin toiminnan on pakko koventua.
Tässä nyt ei ollut minkään sortin olkiukkoa, huttua voi olla, en tiedä miten sen määrittelet. Tai voit toki näyttää sen olkiukonkin, niin arvioidaan sitä sitten taas.

Vastaan vain tuohon viimeiseen, kun olen aika montaa jo kirjoittanut noista muista, etsi itse, jos jaksat. Kysehän on nyt siitä, että oliko poliisin voimankäyttö kaasuttamisen muodossa ok. Sinun ja monen muun mielestä oli, mutta on paljon sellaisiakin arvioita, että ei mennyt ihan oikein ja kaukana nappisuorituksesta.
 

Kale

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Tom Laaksonen
On kansalaisoikeus osoittaa mieltään.
On kansalaisvelvollisuus totella poliisia.
Jos osoitat mieltäsi niin, että poliisi joutuu siihen puuttumaan, ei muuta kun kimpsut ja kampsut kantoon ja jatkamaan hommaa jonnekin, missä poliisi ei joudu siihen puuttumaan. Tämä ohjeeksi kaikille mielenosoittajille ideologiaan katsomatta.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Alkuperäisessä viestissäni kirjoitin klanipäitten kaasutuksesta, jos tilanne sitä vaatii. Siis en puhunut sympatia perusteisesta kaasuttamisesta poliisin toiminnan perusteena.

Niin, ja minä annoin sinulle hypoteettisen tilanteen. Siitähän tämä koko keskustelu on, että milloin tilanne vaatii. Miksi klanipäitten ollessa kyseessä hyväksyisit kaasuttamisen, jota et muiden ryhmien kohdalla hyväksy?
 
Sitten kannattaisi hippien kuunnella ja jopa noudattaa noita neuvoja ja opastuksia, niin vältyttäisiin tällaiselta uhriutumiselta.
Tämä kaavahan on aina sama. Ajatellaan, että voidaan häiriköidä muita, miten huvittaa ja kun joku reagoi, vaikkapa lievästikin, niin uhrilaulu alkaa.
Elokapinallispoppoota oli sekin, joka taannoin yritti estää botskia lähtemästä satamasta. Kun laiva lähtikin, alkoi itku, ettei olisi saanut lähteä, kun "aktivistit" olivat tiellä.
Jos puhe ei auta, niin sitten keinot sitä myöten. Taka-askeleita ei pidä ottaa vandaalien edessä.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Kuten tuossa Walrus21 viestissä minua viisaammat vastaavat asiaan hyvin. Itse näkisin mielelläni poliisin käyttävän järkeään paljon useammin. Miksi liikennettä ei voitu ohjata toista kautta tai jotain muuta vastaavaa. Ehkä pientä harmia olisi matkustajille ja autoilijoille tullut, mutta ei poliisi olisi nyt lehtien kuvissa kaasuttamassa mielenosoittajia. Muistaakseni poliisi on ennen tehnyt liikenteenohjaamisia ja mielenosoittajat jääneet omaksi harmiksi tyhjälle kadun pätkälle. Tai sopineet mielenosoittajien kanssa vaihtoehtoisesta tavasta osoittaa mieltään siinä paikassa.

Näin voidaan tehdä jos mielenosoituksesta on ilmoitettu etukäteen ja toimitaan sen mukaan mitä on ilmoitettu, jolloin poliisi on valmistautunut ohjaamaan liikennettä ja jopa tiedottanut etukäteen mahdollisesta haitasta. Tässä tapauksessa näin ei toimittu. Ei vaan voi tukkia katuja siinä kohdassa ja silloin kun huvittaa. Ei tuollainen kuulu kenenkään kansalaisoikeuksiin.

Kyllä poliisi yritti sopia useamman tunnin vaihtoehtoisesta tavasta ja antoi aikaa poistua, ennenkuin alettiin käyttää kovempia otteita. Mielestäni on han turha vedota mielenosoittajien passiivisuuteen. Nyt käytettiin tätä tapaa, koska he olivat passiivisia. Jos olisivat olleet agressiivisia, olisivat saaneet etälamauttimesta, paineilma-aseesta tai pampusta.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Täysin mahdollista. Ei mulla ole mitään taulukkoa liikennehaitoista. Siksi lainasin poliisin arviota, joka meni seuraavasti (lihavonti mun):

"Osa siirtyi Unioninkadulta vilkasliikenteiselle Kaisaniemenkadulle noin klo 16.15, missä joukko sulki ajoradan ja liikenne pysähtyi. Kyseessä on ollut poliisin johdettu kenttätilanne, jossa on tehty ratkaisu passiivisen vastarinnan murtamiseksi ja väkijoukon hajottamiseksi, ottaen huomioon merkittävän liikennehaitan ja poliisin kehotuksien ja käskyjen noudattamatta jättämisen sekä tilanteen keston lauantai-iltapäivällä ja alkuillasta".

Itse en pysty sanomaan, että poliisin arvio olisi väärä.
No, oikeustieteen tohtori Henri Rikander on sitä mieltä että poliisi on väärässä:

 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Toivottavasti poliisi on tällä kertaa tehnyt kotiläksynsä.
Niin. Jos katuja tukitaan, kaasutetaan puolen tunnin päästä. Turha odottaa neljää tuntia.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Vertaus toimii, olettaen tietysti, että natsit eivät edustaisi Suomessa kiellettyä natsijärjestöä tai käyttäisi sen tunnuksia, jolloin heidän mielenosoituksensa olisi lähtökohtaisesti laiton toisin kuin elokapinoitsijoiden.

Omasta näkökulmastani voisi hyvin olla mukana Ekokapinan miekkarissa, mutta en natsien. Ekokapinan miekkarissa jos istuisin nyt nähdyllä tavalla, hyväksyisin kaasutuksen/pamputuksen. Tämä lienee sukupolvikysymys. Kyynelkaasu ja kovemmat otteet tulivat tutuiksi monissa maissa. Aika on muuttunut ja nyt mielenilmaiseminen muita haittaavallakin tavalla on helpompaa.

Tekisi mieleni lisätä, että yhteiskunnallinen ilmapiirikin olisi sallivampi, jos Helsinki olisi muutamaa päivää aikaisemmin julistanut hätätilan uhanalaisen natsismin puolesta, mutta joo, eihän se poliisin toimintaan eikä laillisuusvalvontaan saisi liittyä mitenkään.

Kyllä, juuri näin. Näkisin, että tässä olisi kehitettävää Suomessa ja jatkossa toimitaan eri tavalla. Resursseja ja koulutusta poliisille.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Niin. Jos katuja tukitaan, kaasutetaan puolen tunnin päästä. Turha odottaa neljää tuntia.

Niin, jos tosissaan halutaan heikentää poliisin mainetta, toimitaan näin.

Jos taas halutaan osoittaa positiivista kehitystä ja hankkia positiivista julkisuutta, on tehty kunnon suunnitelma siihen tilanteeseen, kun Ekokapina ryhmä päättää sulkea.
 

Joukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Toivottavasti poliisi on tällä kertaa tehnyt kotiläksynsä.
Niinpä. Säästetään aikaa ja toimitaan nopeammin, jos hipit ovat yhtä yhteistyökyvyttömiä kuin olivat lauantaina. Voisivathan hörhöt myös yllättää ja totella poliisin antamia ohjeistuksia.
 

Red Machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Niin. Jos katuja tukitaan, kaasutetaan puolen tunnin päästä. Turha odottaa neljää tuntia.

@dana77 muistaakseni ehdotti tankkeja kaasuttelemaan näiden ympärille. Maailmanpelastajat olis ihmeissään kun dieseliä palaisi.

Vakavasti sanoen ihmettelen ettei yksikään viherpiipari ole miettinyt lähtemistä protestoimaan kruisailuja. Siellä ne veekasit hurisee ja saastuttaa. Kadut poikki heti dodgeilta!
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Niinpä. Säästetään aikaa ja toimitaan nopeammin, jos hipit ovat yhtä yhteistyökyvyttömiä kuin olivat lauantaina. Voisivathan hörhöt myös yllättää ja totella poliisin antamia ohjeistuksia.

Ja jos eivät tottele, niin joka ikinen niskoittelija pienimmästäkin syystä kiinni ja kaikki mahdolliset sakot perään.

Rehellisesti sanottuna, jos tänään toistuu viikonlopun kaltainen, uskon poliisin hoitavan hajottamisen kantamalla. Ja siinä ei sitten kyselläkään, että eihän äidin kullannuppua vaan sattunut, vaan se viedään läpi niin tylysti kuin mahdollista.
 

xkouhiax

Jäsen
Suosikkijoukkue
Panthers
Olet oikeassa. En minulla ole mitään syytä olla uskomatta tätä poliisia, sinä et häntä usko, kuun teet videosta omat johtopäätöksesi. Olisi varmaankin kannattanut jättää kertomatta koko asia, mutta kun tuntui siinä kohtaa ihan asialliselta. En osannut heti ajatella, että joku voi pitää koko hommaa ihan soopana. Katsotaan nähdäänkö tulevassa selvityksessä poliisin voimankäytön olleen asianmukaista ja järkevää.

Muistanko ihan väärin, että sinä kyseenalaistit toisen kirjoittajan Twitter-lähteen tapahtumien kulusta, mutta nyt nojaudut kuitenkin yksittäisen "ehkä poliisin" Facebook-kommenttiin?

En oikeastaan edes ymmärrä, miksi nostetaan argumenttia "kaasutus ei toiminut". Ottamatta nyt kantaa, toimiko kaasutus vai ei, jos kaasutus olisi selvästi toiminut, olisiko se ollut aivan ok? Eihän poliisi voi etenemiskeinoa valitessaan olla 100% varma toimiiko se.

Mielestäni on täysin selvää, että kun poliisi usean tunnin ajan yritti ratkaista tilannetta muutoin siinä onnistumatta, oli pakko siirtyä järeämpiin keinoihin. Näistä kaasu (joku laimea sekoite) oli lievin mahdollinen, jolla edettiin. Sivuseikka on, toimiko se 100% teholla heti. Mielestäni se edesauttoi sitä, että ajotielle tulijoita oli aiempaa vähemmän.

En usko, että tästä tutkinnan jälkeen seuraa poliisille mitään sanktioita.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Niin, ja minä annoin sinulle hypoteettisen tilanteen. Siitähän tämä koko keskustelu on, että milloin tilanne vaatii. Miksi klanipäitten ollessa kyseessä hyväksyisit kaasuttamisen, jota et muiden ryhmien kohdalla hyväksy?

Eli jos he ovat jotain tehneet mikä vaatii poliisilta kaasuaseen käyttöä. Olinko vaatimassa muussa tilanteessa kaasun käyttöä heihin? Jos rauhanomaisesti laulavat fahne hohia tai internationaalia, niin sen kuin laulavat ilman poliisin kaasua. Itse en näe poliisin maineen nostattajana mielenosoittajien kaasuttamista kun tilanteen oli voinut hallita toisella tavalla.
 

Lättykiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dayton Bombers
Miksi ylipäätään nämä joiden mielestä mielenosoittajat olisi pitänyt jättää kadulle istumaan keskustelevat oliko kaasutus oikeutettu vai ei? Jos olet tätä mieltä niin jo lähtökohdat keskusteluun ovat täysin erilaiset kuin valtaosalla muilla keskustelijoista. Tällöin pitäisi keskustella pitäisikö valtiovallalla olla oikeus poistaa ko. liikennehäiriö pois tieltä vai ei, keinot ovat tässä keskustelussa toissijaiset.

Jos taas olet sitä mieltä että mielenosoittajat piti saada kadulta pois, kerro ratkaisu jossa resurssit huomioiden mielenosoittajat saadaan pois. Eli siis jos ehdotuksesi on poiskantaminen tai putkaan vienti, kerro mitkä hälytystehtävät olisit jättänyt hoitamatta kun näitä viedään putkaan?
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Hesarin jutussa on mainittu elokapinalaisen suusta hieno sivistyssana implisiittinen, joten väitteenhän on oltava totta:

”Nyt katsotaan, miten se otetaan vastaan eli miten siihen reagoidaan. Aletaanko tiukentamaan ilmastopolitiikkaa ja pysytään kiinni kansainvälisissä sopimuksissa, joihin olemme sitoutuneet? Vai hyväksytäänkö poliisiväkivalta, jolloin se viestii implisiittisesti, että myös ilmastokriisin paheneminen sallitaan.”

Jos tapahtumasta haluaa hakea implisiittistä viestiä, se on ettei poliisilla ollut tarpeeksi resursseja käsittelemään ongelmaa. Eli raahaamaan kapinalaisia yksi kerrallaan maijaan rauhoittumaan. Ratkaisu olisi siis palkata lisää poliiseja. Onko kovin järkevää yhteiskunnan resurssien käyttöä kuskata erilaisia järjestäytymättömyyden takana piileskeleviä "aktivisteja" ja kaljakellujia pahnoille on taas eri asia.
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Muistanko ihan väärin, että sinä kyseenalaistit toisen kirjoittajan Twitter-lähteen tapahtumien kulusta, mutta nyt nojaudut kuitenkin yksittäisen "ehkä poliisin" Facebook-kommenttiin?
Kyllä, tuli heitettyä huono kommentti, korjasin kyllä aika nopeasti. Tiedän, että kyseessä on poliisi, joka hommissa siellä. Minä olen nostanut esiin hänen kommenteistaan vain sen, jossa kertoi kaasutuksen olleen vesiperä. Muuten hän ei nähnyt tilanteessa tapahtuneen mitään väärää, ei tässä siis ole mikään poliisivasikka tai mielikuvitushahmo kyseessä, ahhah. En enää kommentoi hänen sanomisiaan, ne ovat jo tarpeeksi selvät.

Tuo Iltalehdessä ollut Rikanderin ulostulo asiassa on aika hyvä. Ei minulla nyt enää oikeasti ole tähän mitään uutta, älkää lainailko enää, heh.
 

yaremchuk

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo,Green,Strömwall, Caito, JP Haataja
Paikalla oli parhaimmillaan 25poliisipartiota. Näiden ituhippien hillunta saattoi siis vaarantaa mahdollisesti ihmishenkiä jossain muualla koska partioita oli niin paljon yhtä tehtävää suorittamassa. Tämä jäi kaiketi näiltä omaa agendaansa omasta mielestään edistäviltä hihhuleilta huomioimatta tai sitten siitä ei välitetty. Poliisin toiminnasta en löydä moitittavaa, yhtään ja ollenkaan.
Uskomattoman itsekästä ja vastuutonta toimintaa näiltä ekomussukoilta, lisää kaasua sanon minä!
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...

Jos taas olet sitä mieltä että mielenosoittajat piti saada kadulta pois, kerro ratkaisu jossa resurssit huomioiden mielenosoittajat saadaan pois. Eli siis jos ehdotuksesi on poiskantaminen tai putkaan vienti, kerro mitkä hälytystehtävät olisit jättänyt hoitamatta kun näitä viedään putkaan?

Miksi mielenosoittajat piti saada pois tieltä?

Minä olisin kenttäjohtajana todennut, että valmistautuminen meni pieleen, nyt minimoidaan vahingot. Olisin antanut ihmisten istua, keskittynyt liikenteenohjaukseen ja ryhmän valvontaan. Istujilta olisi otettu henkilötiedot ja sakko olisi postitettu kotiin.

Jälkikäteen olisi käyty palautekeskustelu, jonka pohjalta olisi tehty uudet ohjeet Elokapinan tulevia tapahtumia varten.
 

Lättykiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dayton Bombers
Miksi mielenosoittajat piti saada pois tieltä?

Minä olisin kenttäjohtajana todennut, että valmistautuminen meni pieleen, nyt minimoidaan vahingot. Olisin antanut ihmisten istua, keskittynyt liikenteenohjaukseen ja ryhmän valvontaan. Istujilta olisi otettu henkilötiedot ja sakko olisi postitettu kotiin.

Jälkikäteen olisi käyty palautekeskustelu, jonka pohjalta olisi tehty uudet ohjeet Elokapinan tulevia tapahtumia varten.

Miksi sitten osallistut keskusteluun oliko poliisin kaasun käyttö oikeutettua vai ei? Mielestäsi mielenosoittajien olisi pitänyt antaa istua tiellä, sinun pitäisi siis keskustella pitääkö poliisin puuttua tähän vai ei - keinot ovat tässä toissijaisia. Sinun EI tässä tapauksessa pidä keskustella poliisin käyttämistä keinoista kun oli tehty valinta että mielenosoittajat poistetaan kadulta.

Olet kysellyt tuota täällä jo aiemmin. Noin 50 aktivistia pidätettiin, joten mistä kertyi mielestäsi säästöä kaasuttamisella? Itse asiassa niiden lasten käsittely, jotka olivat saaneet pippurisumutetta kasvoilleen ja vaatteilleen, oli huomattavan hankalaa, koska sitä ei kukaan halua iholleen, joten aikaa taisi poliisilla pikemminkin mennä hukkaan siihen verrattuna, että porukka olisi kannettu bussiin odottamaan jatkokäsittelyä.

Toinen pointti on virheellinen logiikka: ei poliisi voi resurssi- ja ajansäästösyistä koventaa otteitaan. Silloinhan kynnystä voitaisiin aina kiireen varjolla hilata ylöspäin ja lopulta rauhallisesti käyttäytyvät ilmastomielenosoittajat hoideltaisiin pois pistooli ohimolla. Toki sitä täällä moni aggressioitaan verbaalisesti purkaessaan suorastaan toivoo.

Vastasit jo aiemmin että mielestäsi mielenosoittajat olisi pitänyt jättää kadulle istumaan. Miksi siis kommentoit tätä resurssikysymystä tai poliisin valitsemia keinoja?

Vastaan silti, 50 aktivistia pidätettiin mutta aiemmin istumassa on ollut videoiden ja raporttien perusteella yli 100 aktivistia, jotka kantamisen jälkeen palasivat istumaan. Kaasuttamisella saatiin määrää vähennettyä jotka piti kantaa pois ja pidättää. Tämä vähensi poliisin tarvitsemia resursseja kun tehtiin valinta että mielenosoittajat piti saada poistettua kadulta.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Miksi mielenosoittajat piti saada pois tieltä?

Ehkäpä siksi, että kyseessä on erittäin vilkkaasti liikennöity katuosuus/risteys, jossa myös raitiovaunuja kulkee eri suuntiin? Ei siinä ole pelkästään se liikennehaitta, vaan myös näiden mielenosoittajien turvallisuus kyseessä.

Minä olisin kenttäjohtajana todennut, että valmistautuminen meni pieleen, nyt minimoidaan vahingot. Olisin antanut ihmisten istua, keskittynyt liikenteenohjaukseen ja ryhmän valvontaan. Istujilta olisi otettu henkilötiedot ja sakko olisi postitettu kotiin.

Sinulla varmaan on tätä kommenttia antaessa kaikki ne tiedot, jotka tilannejohdolla oli tuolla käytettävissä? Ja voisiko tämä nimenomaan sitä minimointia olla?
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Miksi mielenosoittajat piti saada pois tieltä?

Jos mielestäsi kadun saa mielivaltaisesti katkaista siten ettei poliisi saa käyttää voimakeinoja mielenosoittajien poistamiseksi, niin koskeeko se kaikkia katuja? Saisiko mielenosoittajat poistaa vaikka pelastuslaitoksen edestä mikäli estäisivät hälytysajoneuvojen lähdön? Olisiko ok tukkia satamaan tai lentokentälle vievät tiet aiheuttaen suurta haittaa ulkomaan liikenteelle?

Esimerkkini ovat kieltämättä teoreettisia, mutta haluaisin tietää että mihin raja voimankäytölle vedetään. Omasta mielestäni voimankäyttöön riittää se ettei tottele poliisiviranomaista. Eli vaikka konstaapeli käskisi hyppimään yhdellä jalalla ja et sitä suostu monista kehoituksista huolimatta tekemään niin voimakeinot ovat oikeutettuja. Tietty siitä poliisin mielivaltaisesta vaatimuksesta pitää saada tehtyä asianmukainen kantelu jälkikäteen. Pointti on siinä että silloin kun poliisi käskee niin silloin totellaan, jälkeenpäin voidaan sitten selvitellä että oliko poliisin käskytys mennyt sääntöjen mukaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös