Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 928 073
  • 81 126

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tämä on totta kai hyvä pointti. Mutta eikö tämän takia tuon tarttuvuuden eli r0-luvun pitäisi silloin olla pienempi kuin tämän hetken koronaviruksella? Jos tuo r0-luku on ollut arviolta noin kolme, eikö se silloin tarkoita, että taudin kantaja tartuttaa keskimäärin kolme henkilöä, ja tähänhän ei luonnollisesti enää pysty kun henki on jo ehtinyt lähteä.

Toisaalta jos virus tarttuu oikein helposti (en nyt muista, kuinka hyvin SARS-tarttui), tartunnan saanut voi ehtiä tartuttaa riittävästi muita ennen kuolemaansa, jolloin r0-luku voi nousta korkeammaksi - edellä mutuilua, enkä tähän hätään saa käsiini alan kirjallisuutta (ovat piruvie L:rannassa). Pitänee googlailla...
 

Rambokala

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL

Lainaus tekstistä: "Koronavirus leviää herkemmin kuin esimerkiksi kausi-influenssa tai ebola, mutta ei yhtä herkästi kuin SARS."

Kertokaa tyhmälle, että mistä johtuu, ettei SARS levinnyt sen pidemmälle, jos sen leviävyys oli herkempi kuin tässä tämän hetken viruksessa? Tiedän, että tässä SARS-CoV-2- viruksessa on ainakin virallisesti käytetty arviona r0-lukemaa n. 2,2 ja tässä "alkuperäisessä" SARS:issa tuo lukema oli ilmeisesti noin 3? Wikipedian mukaan "SARS ei tiettävästi yleensä tartu oireettomasta kantajasta." Eikö tästä tämän hetken vitsauksesta ole samanlaisia kommentteja annettu?

Järki sanoisi, että oireettomat tartuttajat on se ilmiselvin perustelu, miksi sairastuneita on tällä hetkellä n. 32 kertaa enemmän kuin SARS:issa. Vai onko tässä vielä joku ulottuvuus mitä en vain tajua? Itämisaika? Vai enkö vain osaa soveltaa ja tulkita tuota r0-lukua oikein?
[/QUOTE
En tiedä vastattiinko jo, mutta SARS levisi vasta oireiden puhjettua eikä siitä ollut tällaista lievää versiota liikkeellä lähellekään näin paljon.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
EU:ssa ja WHO:ssa vuosikymmeniä riskinhallinnassa työskennellyt emeritusprofessori toteaa, että THL johtaa hallitusta pahasti harhaan ja lopputulos on kymmenien tuhansien suomalaisten kuolema.


Kuulostaa klikkiotsikolta, ja julkaistukin vielä jossain Maaseudun tulevaisuudessa.

Artikkelin lukeminen herättää kuitenkin ainakin itsessäni huolestuneisuutta. Tällä kaverilla on nimittäin kokemusta mm. Tsernobylistä.

"Koronassa on kyse valtavan paljon Tsernobyliä suuremmasta vaarasta", toteaa professori.

"Jos WHO on arvioinut riskit oikein, hidastettunakin leviävä koronaepidemia luhistaa Suomen sairaanhoitojärjestelmän", hän sanoo. "Siinä tapauksessa THL on johtamassa hallitusta hirvittävän pahasti harhaan."

"Nyt saksalaiset ilmeisesti ovat tajuamassa, että kaikki hengityselinoireita potevat ja kuumeiset on eristettävä muista potilaista omiin, pääasiassa väliaikaisiin epidemiasairaaloihin. Meillä Suomessa ollaan aika kaukana tästä."

Professorin mukaan THL:n suosituksilla jatkaminen eli nykyhetkien rajoitukset johtavat siihen, että "tautiin sairastuu Suomessa yli 2 miljoonaa ja kuolee kymmeniätuhansia".

Mika Salmisen ainoat linjauksesta esittämät perustelut ovat edelleen:

"WHO:ssa ei ymmärretä pandemioita"
"Italiassa on 10 kertaa enemmän ihmisiä, joten Suomen lukemat eivät tule vastaamaan Italiaa"

No shit, Sherlock. Ei kai tässä kukaan ole väittänyt, että Suomessa tulee yhtä paljon uhreja ja tartuntoja kuin 10 kertaa väkirikkaammassa Italiassa. Salminen kuitenkin itsekin myöntää, että tässä otetaan vapaaehtoisesti tuhansia ja tuhansia kuolonuhreja laumaimmuniteettistrategialla, joka on jokaikisen ei-THL:lle työskentelevän asiantuntijan toimesta todettu vääräksi, koska taudille ei saa immuniteettia sen sairastettuaan. Lisäksi 12-18 kuukauden ajalle ajoitetun koronakriisin vaikutukset taloudelle ja ihmisten mielenterveydelle ovat mittaamattomat, kun koko rumba voisi olla kriittisimmiltä osin ohi 3-7 viikossa ja elämä voisi alkaa normalisoitua aivan minimaalisin kuolonuhrein loogisinta mahdollista strategiaa (eli tätä: Coronavirus: The Hammer and the Dance) käyttämällä.

Myönnän, mulla lähti ehkä ketjussa aiemmin vähän keulimaan. En myöskään väitä, että tämäkään proffa (tai moni muukaan THL:ää kritisoineista ammattilaisista) on mikään Nostradamus. On mahdollista, että THL on jollain maailman konstilla oikeassa. Ongelmana on vain se, että mitään uskottavia perusteluja ei ole esitetty miksi näin olisi, ja nyt pelataan liian kovilla panoksilla. Sen takia toivon, että ihmiset ottaisivat vakavasti paitsi eristäytymisen (yksilötasolla tärkeintä), myös käyttäisivät aivojaan ja kyseenalaistaisivat THL:n ratkaisuja KUNNES saamme jotain edes puolittain huojentavia selityksiä.

Koska moni ei ole tätä varmaan täysillä seurannut muuten kuin Suomi-kuplassa, niin seuraavassa se, mikä käytännössä kaikkia THL:n ulkopuolisia huolettaa.

1. THL:n lukemat perustuvat muita asiantuntijoita huomattavasti optimistisempiin laskelmiin. Arvio taudin kuolettavuudesta 100 kertaa pienempi kuin tämän hetken Italiassa, 40 kertaa pienempi kuin Wuhanissa, 20 kertaa pienempi kuin WHO:n arvio. Kyllä, tietenkään Italian tilastot eivät ole vertailukelpoisia, koska kuolleista tilastoidaan kaikki mutta sairastuneista ja testaamattomista ei kaikkia. Kysymys kuuluu, MITEN ISO ero lopulta on. Jos THL on väärässä edes 0,2 prosenttiyksikköä, seuraus on verilöyly terveydenhuollon kuormittumisen vuoksi, ja sitä ei voi estää muuten kuin varautumalla etukäteen eli tiukentamalla rajoituksia selkeästi, sulkemalla baarit jne.

2. THL ei ole perustellut lukemiaan mitenkään, vaan lausunnot ovat olleet käsittämättömän ylimielisiä. Salminen sanoi, että "WHO:lla ei ymmärretä pandemioita" (linkki Koronavirus | Suomi lisää koronaviruksen testauskapasiteettia, mutta ei ota testeihin lieväoireisia: ”Emme totta puhuen ymmärrä WHO:n linjausta”, sanoo THL:n Mika Salminen). Eli maailman korkein mahdollinen viranomainen pandemioiden hoidossa, jolla on kokemusta SARS:sta, MERS:stä ei ymmärrä pandemioita, mutta Salminen ymmärtää, ei huolta. Minä en tiedä Salmisen taustoista juuri mitään, mutta hälytyskellojen pitäisi tässä kyllä soida.

3. THL:n suosittelema linja jota Marin sokeasti peesaa johtaa siihen, että kriisi pitkittyy 1-2 kuukauden sijaan 12-18 kuukauteen, talous kusahtaa täysin ja kuolonuhreja tulee tuhansia enemmän joka tapauksessa. Sen on myöntänyt THL:kin suoraan. Eli vaikka THL olisi täysin oikeassa taudin kuolettavuudesta mitä suuresti epäilen, toimet eivät SILTI olisi optimaalisia.



Antamastasi linkistä, siis siitä missä on ohjeet koko homman hoitamisesta kuntoon parissa päivässä, ja mitä hallitukset ei vaan tajuu, on tämä teksti heti alkuun: "anyone can publish on Medium per our policies, but we don't fact-check every story."

Helevetin luotettava kyllä! Ihme tosiaan, että kukaan asioista päättävä ei oo noteerannut.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tämä on totta kai hyvä pointti. Mutta eikö tämän takia tuon tarttuvuuden eli r0-luvun pitäisi silloin olla pienempi kuin tämän hetken koronaviruksella? Jos tuo r0-luku on ollut arviolta noin kolme, eikö se silloin tarkoita, että taudin kantaja tartuttaa keskimäärin kolme henkilöä, ja tähänhän ei luonnollisesti enää pysty kun henki on jo ehtinyt lähteä.

Asiaa avataan alla olevassa BI:n linkissä. Noin lyhyesti COVID-19 ei ole yhtä tarttuva ja tappava kuin SARS tai moni muu, mutta se levisi tehokkaasti:

 

LaiLaiLei

Jäsen
Toisaalta jos virus tarttuu oikein helposti (en nyt muista, kuinka hyvin SARS-tarttui), tartunnan saanut voi ehtiä tartuttaa riittävästi muita ennen kuolemaansa, jolloin r0-luku voi nousta korkeammaksi - edellä mutuilua, enkä tähän hätään saa käsiini alan kirjallisuutta (ovat piruvie L:rannassa). Pitänee googlailla...
Tottahan tuo, mutta siltikin jankkaan edelleen että luonnollisesti ne seuraavatkin ehtivät tartuttaa myös ne kolme, ja siitä seuraavat kolme jne. jos tuohon lukuun on uskomista. Jotenkin vaan maalaisjärki sanoisi, että nuo arvioidut luvut ovat jomman kumman viruksen kohdalla pielessä ja tämän selittäisi mielestäni parhaiten tämänhetkiset oireettomat levittäjät. Varsinkin kun THL ainakin perustaa laskelmansa siihen, että varmistamattomia taudinkantajia on jopa monikymmenkertainen määrä varmistettuihin tapauksiin verrattuna. Olettaen siis että tämä koskisi koko maailmaa, eikä vain Suomea. Tai sitten SARS:in kohdalla tehtiin jotain taudin rajaamiseksi, mitä ei nyt pystytty tekemään.

Mutta joo, painotan itsekin että ihan amatööri/mutupohjalta mennään, asiassa voi hyvinkin olla monta ulottuvuutta mitä en osaa huomioida.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Suomessa lienee vielä muutama tuhat ihmistä, jotka eivät ole kuulleetkaan koronasta.
3 % ei telkkaria ja näistä osalla ei myöskään muita laitteita joilla seurata uutisia. Osa asuu niin syrjässä etteivät ole juuri kontakteissa muiden ihmisten kanssa ja erakkoja löytyy myös kaupungeista.
Kohta tosin tulee kirje jokaiselle kansalaiselle koronasta ja viimeistään siinä vaiheessa asiasta kuulevat kaikki erokotkin joilla osoite. Paitsi kodittomat ei välttämättä kuule, joskin todennäköisemmin asunnoton asiasta kuulee kuin osoitteellinen erakko.
Lapin metsissä asuu kaksi entistä kaupunkilaista ilman osoitetta itse rakentamissa metsämajoissaan. He eivät varmasti kuule koronasta koskaan, kun välttelevät muita ihmisiä viimeiseen asti.
 

Rambokala

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Tottahan tuo, mutta siltikin jankkaan edelleen että luonnollisesti ne seuraavatkin ehtivät tartuttaa myös ne kolme, ja siitä seuraavat kolme jne. jos tuohon lukuun on uskomista. Jotenkin vaan maalaisjärki sanoisi, että nuo arvioidut luvut ovat jomman kumman viruksen kohdalla pielessä ja tämän selittäisi mielestäni parhaiten tämänhetkiset oireettomat levittäjät. Varsinkin kun THL ainakin perustaa laskelmansa siihen, että varmistamattomia taudinkantajia on jopa monikymmenkertainen määrä varmistettuihin tapauksiin verrattuna. Olettaen siis että tämä koskisi koko maailmaa, eikä vain Suomea. Tai sitten SARS:in kohdalla tehtiin jotain taudin rajaamiseksi, mitä ei nyt pystytty tekemään.

Mutta joo, painotan itsekin että ihan amatööri/mutupohjalta mennään, asiassa voi hyvinkin olla monta ulottuvuutta mitä en osaa huomioida.
Kun tauti on lähes kaikilla raju ja sairastuttaa vasta oireiden puhjettua, niin ei siinä kovin moni ehdi mihinkään lähteä tartuttamaan. Tämän takiahan SARS taisi levitä nimenomaan sairaaloissa rajusti, siellä ne oireiset olivat.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Vasta alkuvaiheessa ollaan, nimittäin maailmantalouden laman edessä. Tässä tilanteessa olisi viisasta miettiä tarkkaan osakesalkkuaan ja pyrkiä minimoimaan riskit hajauttamalla sijoituksiaan tai hankkimalla sellaista pääomaa, joka ei ensimmäisenä menetä täyttä arvoaan.

Suomi on toiminut ripeästi avustuspakettiensa kanssa. Mutta kun suuret toimijat ryhtyvät samaan, tilanne muuttuu ratkaisevasti. Espanja, Saksa, Italia, Ranska, Iso-Britannia: näiden valtioden velkaantuminen ei tiedä hyvää Euroopalle ja maailmalle. Rahaa ei ole markkinoilla loputtomasti ja se raha, mitä monet valtiot joutuvat ottamaan lainaksi, tulee kovalla korolla.


Kiina on ilmeisesti toipumassa varsin nopeasti talouden iskusta: totalitaarisena valtiona sillä onkin paremmat mahdollisuudet varsin nopeaan toipumiseen. Länsimailla on kuitenkin niin, että hyvinvointivaltiota pyritään myös pitämään yllä ja se tietenkin kustantaa paljon. Voi olla, että kriisin seurauksena Kiinan vaikutus kansainväliseen talouteen kasvaa entisestään. Kiinassahan vain Wuhanin alue on kärsinyt viruksen aiheuttamista kuolemista.

Marx olisi unelmoinut tästä hetkestä: viimeinkin kapitalismi horjuu vahvasti. Vaikka kapitalismi sinänsä ei mihinkään kaadu, talousjärjestelmän horjuminen voi vaikuttaa voimakkaasti eri demokraattisten valtioiden sisäisiin oloihin. Näyttäisi olevan luontevaa ajatella, että demokraattinen järjestelmä ei ole paras kohtaamaan tällaisia kriisejä nimenomaan silloin, jos kriisi pidentyy yli ihmisten sietokyvyn.
 

Agony Aunt

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sens, MG64
Antamastasi linkistä, siis siitä missä on ohjeet koko homman hoitamisesta kuntoon parissa päivässä, ja mitä hallitukset ei vaan tajuu, on tämä teksti heti alkuun: "anyone can publish on Medium per our policies, but we don't fact-check every story."

Helevetin luotettava kyllä! Ihme tosiaan, että kukaan asioista päättävä ei oo noteerannut.

Artikkelin kyljessä on sivukaupalla lähteitä. Lähteet ovat niitä tuttuja: WHO, ECDC, huippuyliopistojen tutkimukset. THL ei ole lähteitään julkaissut. Totta kai on selvää, ettei voida tietää etukäteen miten mikään käytännössä tulee toimimaan, toki jotain pientä voidaan päätellä Aasian maiden esimerkistä (jota THL ei halua noudattaa) ja Italian esimerkistä ennen lockdowneja eli otetaan mahdollisimman paljon kuolleita (joka on THL:n suositus). Mutta kun THL:n lähestymistapa hyväksyy automaationa tuhannet ruumiit ja 12-18kk periodin jolloin Suomi on rampana, vs että yritettäisiin strategiaa jolla kuolonuhrit vältettäisiin ja talous elpyisi nopeammin. Ei mulla mitään ongelmaa olisi, jos THL:n strategiassa olisi jotain etuja, mutta kun sillä ei edes voiteta mitään. Sen sijaan hävitä voidaan helvetin isosti JOS muu maailma onkin oikeassa ja THL väärässä.

Sulla ilmeisesti lähteinä lähinnä Iltapulut. Tässä IS:n etusivun otsikot:

Italia harkitsee lisää rajoituksia Italia harkitsee lisää rajoituksia, koska edes se ei riitä että koko maa on kiinni

Espanjassa tehdään nyt kovia ratkaisuja: näillä kriteereillä lääkärit arvioivat kuka saa hoitoa ja kuka ei Espanjassakin joudutaan jo päättämään, kuka saa elää ja kuka kuolla.

Suomessa availlaan ostoskeskuksia ja biletetään koska onhan tänään perjantai.


Miten ei yhtään hälytyskellot soi? Kai tämä on sitä suomalaista jääräpäisyyttä, kun on 3-vuotiaasta asti toitotettu että kyllä me osataan, Suomi on paras kaikessa, meillä on kaikki A-luokkaa, niin mielipidettä ei voida yhdenkään asian suhteen muuttaa vaikka todistusaineisto olisi millaista. Ei ei, kyllä Suomi on ykkönen!

Ihan vain tiedoksesi:

-Suomi on terveydenhuollon tehokkuudessa sijalla 31 maailman maista, edellä esim Israel, Marokko, Saudi-Arabia, Kreikka. Sijat 1-2 ja menevät Italialle ja Ranskalle, jotka ovat jo luhistumispisteessä. Taulukko löytyy sivulta 18: https://www.who.int/healthinfo/paper30.pdf

-Suomen tehohoitokapasiteetti on EU-maista neljänneksi huonoin (liitteen kuva). Kyllä, sitä voidaan hätätapauksessa lisätä, mutta niin varmasti muuallakin? Esim Saksa tilasi äsken 10 000 hengityskonetta, meillä niitä on joko 300 tai 500 (Kiuru ei ole vielä osannut laskea).

-Epidemiapiikkiä THL:kin ennustaa kahden kuukauden päähän, ja Suomesta on nyt jo loppunut maskit, muut suojavälineet, testit, testaajat, lääkärit ja hoitajat. Lisäksi hoitajia ei edes testata vaan otetaan sairaana töihin levittämään koko työpaikalle koska THL:n arvion mukaan tauti ei ole vaarallinen: HUS:n hoitajat kertovat Ylelle vaikeuksista päästä koronatestiin, vaikka terveydenhuollon piti olla etusijalla testaamisessa

-Saksa, jolla on koko Euroopan paras kapasiteetti hoitaa uppoaa 10 päivän sisään. Merkel julistanee huomenna ulkonaliikkumiskiellon, auttamattomasti myöhässä toki:






Niin että siinä vähän lähteitä. Saisinko nyt sinulta vuorostaan vähän lähteitä sille, miksi THL on oikeassa? Voi olla vähän haastavaa, kun THL ei itsekään niitä ole julkaissut... Pää pois perseestä nyt.
 

Liitteet

  • suomilol.jpg
    suomilol.jpg
    158,8 KB · kertaa luettu: 129

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
On olemassa käsikauppalääkkeitä. Tai joku (rikas) voisi haluta ostaa lääkettä paljon, vaikka siitä ei Kela-korvausta saisikaan.
Jep. Silti jos joku nyt ostaa käsikaupasta 10 pakettia Buranaa niin voi kysyä, että eikö vähän vähemmänkin riittäisi vai kenelle niitä aiot diilata.

Joo rikas astmaatikko voi tykätä ahnehtia varmuuden vuoksi lääkettä vaikka vuoden varoiksi, mutta tuskin rikkaan kannattaa ainakaan normioloissa olla niin laiska, että maksaa vaikka satasen enemmän tietystä lääkkeestä vuodessa, kunhan ei tarvitse kolmen kuukauden välein apteekkiin raahautua. Tuolla asenteella ei yleensä ole koskaan ainakaan normaali ihminen päässyt edes vaurastumaan saati rikastumaan.
 

LaiLaiLei

Jäsen
Kun tauti on lähes kaikilla raju ja sairastuttaa vasta oireiden puhjettua, niin ei siinä kovin moni ehdi mihinkään lähteä tartuttamaan. Tämän takiahan SARS taisi levitä nimenomaan sairaaloissa rajusti, siellä ne oireiset olivat.
Nojoo, nyt alkaa ehkä nämä hitaatkin aivot heräilemään. Ehkä jotenkin vain käsitän tuon r0-luvun väärin. Jotenkin tuommoisen nopeasti katkeavan ketjun r0-lukeman olettaisi laskevan alemmaksi, kun tässä tämän hetken tilanteessa, joista hyvin pieni määrä ilmeisesti joutuu sairaalahoitoon.
 

lainelaser

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL Leijonat Huuhkajat JYP
Ehkä tästä löytyy syy sille, miksi mikään kehittyneempi kansa ei ole ottanut meihin yhteyttä ja että "out there" ei oikeasti ole ketään muuta. Siinä teille perspektiiviä, kusessa ollaan. Seinä tulee vastaan jossain vaiheessa ja voi syntyä viruksia jotka voivat selviytyä jopa avaruuden tyhjiössä kuten karhukaiset.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En yksilöi tarkemmin, mutta tänään sain tietää erään korkeassa virassa toimivan ylilääkärin lähteneen aamulla kahden viikon lomalle Leville. Kyseessä on siis merkittävässä vastuuasemassa oleva lääkäri, ei mikään yhden pikkuosaston pomo. Tottahan se vituttais jättää lomat väliin, mutta aika heikkoa johtamista osoittaa.

Levillä ilmeisesti ollut jonkin sortin lääkäreiden "siellä juotiin, siellä nussittiin" -viikot käynnissä.


 
Viimeksi muokattu:

RaikkA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässässäsäsä
Artikkelin lukeminen herättää kuitenkin ainakin itsessäni huolestuneisuutta. Tällä kaverilla on nimittäin kokemusta mm. Tsernobylistä.
Eihän tuota tarvinnut lukea kuin vähän alusta, niin ymmärtää miksi kyseinen heppuli on entinen asiantuntija, nykyinen höperö.


Imperial collegen arvion mukaan, suomessa piikki tehohoitopaikkojen tarpeesta nykyisten toimien jälkeen on jotain 83-1350kpl välillä päivässä. Arvio 19000 tehohoitopaikan tarpeesta perustuu skenaarioon, jossa minkäänmoisia rajoituksia ei tehdä ja kuten kaikki muut paitsi Jantunen tietävät, niitä on jo täällä tehty

Niin että siinä vähän lähteitä.
Tosi vakuuttavia lähteitä, on iltapaskaa ja Twitteriä. Vähän omasta päästä keksittyjä juttuja mausteena välissä.

Iso peukku yrityksestä!
 

ISH

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, HIFK, Arsenal
Kun tämä "korkea virkamies" sairastui koronaan, miten vitussa todettiin että hän sai tartunnan "oireettomalta henkilöltä, jota tapasi 10 minuutin ajan", eikä jostain miljardista muusta paikasta? Oli ehkä viimeinen kerta ikinä kun menen iltapaskalehtien sivuille, tosin tämähän ei ollut kai lehtien vika, vaan korkean virkamiehen lausunnon.
 
Viimeksi muokattu:

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Kun tämä "korkea virkamies" sairastui koronaan, miten vitussa todettiin että hän sai tartunnan "oireettomalta henkilöltä, jota tapasi 10 minuutin ajan", eikä jostain miljardista muusta paikasta?

Kieltämättä sama kysymys heräsi. Ei siinä etteikö voisi toki pitää yhtä hyvin paikkaansakin. Montako oireetonta tai lieväoireista kontaktia sitten on ollut ennen tai jälkeen, tarina ei kerro.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Ahdistaa.
A) olen riskiryhmässä
B) todella moni tuttu on riskiryhmässä
C) epätietoisuus ahdistaa. En luota enää yhteenkään THL:n arvioon tai ennustukseen
D) rahaa meni tämän vuoksi aivan tolkuttomasti minulla ja monella muulla

A, B sama, C ei ahdista mutta en luota.
D omaisuutta on sulanut noin 70k€ mutta sitä ei ole menetetty vaan sehän palaa. Säbäkausi jäi kesken, seuran säästö noin 2400€, kemut Englannissa jäi väliin voittoa 1000€, säbän kauden päätös Rukalla puihin, säästö 700€ ja kun vielä MM kiekkokin jäi väliin niin säästö noin 2000€. Eli kyl tässä menevä mies vähintään tuon 3700€ säästääkin kotona olemalla.
Perkele että kun tämä loppuu niin ei olla köyhiä eikä kipeitä. (puhun siis omasta puolestani)
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS

Kait sitä on virallisesti tullut vanhaksi kukkahattusedäksi mutta aivan posketonta touhua, ottaisivat tosissaan. Tuota tahtia tarvitaan koko maan laajuinen ulkonaliikkumiskielto koska Levillä perseillään. Tonni sakkoa kaikille!
Olikohan jo tästä porukasta justiinsa, mutta nyt tuollakin näköjään kaksi saanut tartunnan. Urpot maksaa urpoilusta.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Oliko Halonen ollut jossakin Kansalliseatterin näytökessä ja nyt siellä olleilla on todettu korona? Uutisia kuuntelin vasemalla korvalla, kun kokkailin keittiössä.
 

LaiLaiLei

Jäsen

Hirveitä lukuja kyllä. Toisaalta, tällaiseen ei luonnollisesti ole totuttu, niin suurentuvat luvut joka päivä tuntuvat ihan hirveiltä. Jos yrittää kylmänviileästi ajatella, niin lopputulema ei näillä luvuilla ainakaan tule suuremmaksi, mitä on veikkailtu kuolinluvuiksi ympäri maailmaa. Eli jos karkeasti näillä luvuilla arvio, niin Italiassa voitaisiin päätyä joihinkin kymmeniin tuhansiin kuolleisiin. Mikä siis sinällään on hirveä määrä. Kuitenkin, esim. Suomeen verrattuna pitää ottaa väkiluku, varautuneisuus, sosiaalinen elämä ja muut seikat huomioon. Eli ihan odotettavissa tuolla vielä suuri kasvu noihin lukemiin, ja siltikin Suomessa voidaan selvitä vielä niillä ennustetuilla luvuilla. Ja tämä yhtään väheksymättä Italian hirveää tilannetta. Toivotaan että Suomessa otetaan nämä ohjeistukset vakavasti. Poikkeuksia löytyy totta kai laskettelukeskuksia ja vanhusten jääräpäisyyttä sun muita koskien, mutta siltikään ei olla ehkä siinä tyhmyyden tilassa kuin Italiassa, jolloin juuri laskettelukeskuksiin ja rannoille lähdettiin viettämään aikaa kun maassa oli jo satoja kuolemia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös