Tasa-arvo ja poliittinen korrektius

  • 925 614
  • 8 036

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Pauligin mainoshahmo Paula-tyttö voi tulevaisuudessa olla Pauli-poika. Siellä varmaan menee monella miesasiamiehellä kahvifirma vaihtoon, kun ei enää pääse runkkaamaan kahvipaketille

Suomalaisen kahvivalmistajan ikoninen tunnushahmo katoaa mainoksista – ja hänet tilalleen voi hakea kuka tahansa

Tämähän on mitä mainion uutinen. Tämän seurauksenahan seksuaalivähemmistöjä edustavilla miehillä - tai miesoletetuilla - on tasa-arvon nimissä mahdollisuus runkkailla kahvipaketin Pauli-pojalle. Eikö tämä ole sinustakin hieno uutinen - ellei peräti mahdollisuus?
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olen kyllä ymmärtänyt, ettei se ihan ole ilmoitusasia vaan että prosessi on huomattavan vaativa, etenkin alaikäisillä. Mielenkiintoinen tapaus ja hyvin vahvoja mielipiteitä erittäin ymmärrettävistä syistä. Mutta lienee tosiseikka, että suuressa enemmistössä tapauksia hoitoja ei kaduta vaan ne ovat parantaneet elämänlaatua - toivottavasti näitä virheitä tapahtuu jatkossakin mahdollisimman vähän. Ylipäänsä keskustelu tämän ilmiön ympärillä on erittäin polarisoitunutta ja ideologista - tähän päävastuussa ovat selkeästi kristillis-konservatiivit, jotka eivät maailmankatsomuksensa vuoksi pidä sitä todellisena ilmiönä vaan anoreksiaan verrattavissa olevana häiriönä, ja se vaikuttaa täysin virheelliseltä analogialta suurimmassa osassa tapauksia. Aivan samoin kun homous ei ole mielisairaus niin epäilisin ettei transsukupuolisuuskaan ole. Mutta toivoisi siis maltillista ja analyyttistä keskustelua ja myötätuntoa näitä ihmisiä kohtaan.

Aivan juuri näin. Tietenkin täytyy muistaa että yksi syy katujien pienelle määrälle on juuri prosessin vaativuus ja se ettei nuorille itseään etsiville ihmisille olla ensimmäisenä antamassa hormoni- ja leikkaushoitoa. Prosessin hitaus jo osaltaan karsii kohtuullisessa ajassa katumapäälle tulijat. Tämä on tärkeää tajuta senkin takia, että on myös huolestuttavia suuntauksia (ei käsittääkseni Suomessa) joissa hoitoja aletaan tarjota yhä nuoremmille ja nuoremmille ja kevyemmin perustein. Tuo johtaisi väistämättä katumisten räjähdysmäiseen kasvuun.


Detransition - Wikipedia

Formal studies of detransition have been few in number,[6][7] of disputed quality,[8][9][10] and politically difficult.[11][12][13] Frequency estimates vary greatly from 0 to 95%, with notable differences in terminology and methodology.[4][14][15][3][2] The number of detransitioners is unknown but growing.[15][16][3][5][17][18][19]


A 2014 survey of transgender and gender-nonconforming persons found a rate of suicidal thinking and self-harm to be 41%, but it is unclear whether such suicidality occurred before or after transition (among those who chose transition).[15] In 2016, clinical psychologist James Cantor, PhD, summarized the statistical findings from ten professionally published studies[20][21][22][23][24][25][26][27][28][29] (and one conference paper)[30] on persistence of transgender identity in children. He concluded that "roughly 60 to 90%" of transgender youth were found eventually to detransition, with most becoming gay or lesbian adults instead.[14][15][3] A 2018 survey of WPATH (World Professional Association for Transgender Health) surgeons found that approximately 0.3% of patients who underwent transition-related surgery later requested detransition-related surgical care.[31] Demand for surgical reversal of the physical effects of medical transition has reportedly been on the rise.[16][17][19]

Detransition is more common in the earlier stages of transition, particularly before surgeries.[4][15]

Eli vahvasti vaikuttaa siltä että nuorison keskuudessa (trendinä erityisesti nuoret tytöt) transidentifioituminen on usein ohimenevä ilmiö jolloin nopea "hoito" olisi erittäin vahingollista ennen kuin löydetään toimiva tapa erotella luotettavasti katujat ja ei-katujat etukäteen (nyt tähän pystytään vain odottamalla ja katsomalla).

Vaikea ja mielenkiintoinen aihe pitkälti myös herkkyytensä takia. Aktivistit ovat paikoin ärhäköitä ja tieteellisetkin näkökannat saavat ansaitsematonta huutia osakseen. Toisaalta taas @mjr :n mainitsemat kristillis-konservatiivit käyttävät valikoiden ja vääristellen mutua sekä tieteellistä tietoa saadakseen omalle ahdasmielisyydelleen tukea. Aihepiiriin liittyen muutama lukuvinkki:

Why are so many teenage girls appearing in gender clinics?
Transgender politics focuses on who determines someone’s gender
(edellisen lyhyempi versio: Who decides your gender?)
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Pauligin mainoshahmo Paula-tyttö voi tulevaisuudessa olla Pauli-poika. Siellä varmaan menee monella miesasiamiehellä kahvifirma vaihtoon, kun ei enää pääse runkkaamaan kahvipaketille

Suomalaisen kahvivalmistajan ikoninen tunnushahmo katoaa mainoksista – ja hänet tilalleen voi hakea kuka tahansa

Paulig-uutisissa oli myös uutinen terveisistä, jotka Paulig kertoo lähettäneensä Ranskaan presidentti Macronille:
"Vaaleapaahtoiset ovat nyt trendikkäitä maailmalla" - sen takia, että Macronin mielestä hänelle Suomessa tarjottu kahvi ei maistunut tarpeeksi kahvilta. Pauligin pitäisi olla tarkkana tuollaisten rasistisilta kalskahtavien lausuntojen kanssa. Pauligin olisi aika tottua tummiin ja luopua pinttyneistä ennakkoluuloistaan. Niin modernit Paula-tytötkin ovat tehneet.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival

Byvajet

Jäsen
toivottavasti näitä virheitä tapahtuu jatkossakin mahdollisimman vähän.

Aktivistit pyrkivät kasvattamaan virheiden määrää, koska heidän mielestään ratkaisevaa tulisi olla yksilön kokemus.

Minusta kulttuurisesti olisi järkevää ajaa ilmapiiriä, jossa ihminen ei aloittaisi hoitoja, vaan hyväksyisi identiteettinsä kropassa, jossa on. Tällaisia ihmisiä on. Transsukupuolinen ei tarkoita sitä, että on saanut hoitoja.

Vasta sitten, jos identiteetti ja kroppa eivät sovi yhteen, kannattaa ruveta harkitsemaan hoitoja.

Suuntaus, jossa yhä kritiikittömämmin huudetaan hoitojen perään, ei ole vastuullinen.

Lienee myös vaikeaa saada selville, kuinka moni hoitojaan katuu, koska ihminen on psykologisesti rakentunut puolustamaan suuria valintojaan. Kun on ensin tehnyt jotain massiivista kropalleen ja esimerkiksi lisääntymiskyvylleen, niin mieli vähän kuin pakottaa pitämään valintaa oikeana.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuli tästä mieleen, että Tapio Puolimatkahan kirjoitti kohikkirjoituksessaan, mistä Jyväskylän yliopisto painokkaasti irtisanoutui mm. seuraavaa:

Esimerkkinä tämän strategian ensivaiheesta Mainwaring mainitsee Hollywoodin marraskuussa 2017 julkaiseman elokuvan ”Call Me by Your Name”, joka käsittelee aikuisen miehen seksuaalisuhdetta 17-vuotiaan pojan kanssa eli pederastiaa. Se on saanut ylistäviä arvosteluja useissa amerikkalaisissa lehdissä ja elokuva-arvostelijat ehdottavat sille jo Oscaria. Elokuvassa ei kuvata tavallista tilannetta, jossa aikuinen mies pyrkii viettelemään nuoremman pojan. Sen sijaan elokuva kuvaa pojan etsivän seksuaalisuhdetta aikuiseen mieheen.

Elokuvassa 17-vuotiaan Elion isä ilmaisee hyväksyvänsä poikansa seksuaalisuhteen aikuisen miehen kanssa. Hän valittaa sitä, ettei hänellä ollut samanlaisia mahdollisuuksia silloin, kun hän oli poikansa ikäinen. Tällä tavalla elokuva antaa vanhemmille mallin ”normaalista” suhtautumisesta nuoren seksuaalisiin kokeiluihin ja pyrkii näin turhentamaan vanhempien luontaisen suojelutaipumuksen.

Heterokontekstissa olisi hyvin vaikea kuvitella, että yliopisto irtisanoutuisi täysin, jos vaikka rikosoikeuden professori esim. pitäisi tästä tapauksesta langetettua tuomiota lievänä, vaikka aika samankaltaisesta asiasta onkin kyse: Asianajaja vokotteli 16-vuotiaan yhdyntöihin

Tosin elokuvassa poika oli kaiketi aloitteellinen, tosielämässä asianajaja.

Yleisesti pidän Puolimatkaa ei vakavasti otettavana hörhönä.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tuli tästä mieleen, että Tapio Puolimatkahan kirjoitti kohikkirjoituksessaan, mistä Jyväskylän yliopisto painokkaasti irtisanoutui mm. seuraavaa:

Esimerkkinä tämän strategian ensivaiheesta Mainwaring mainitsee Hollywoodin marraskuussa 2017 julkaiseman elokuvan ”Call Me by Your Name”, joka käsittelee aikuisen miehen seksuaalisuhdetta 17-vuotiaan pojan kanssa eli pederastiaa. Se on saanut ylistäviä arvosteluja useissa amerikkalaisissa lehdissä ja elokuva-arvostelijat ehdottavat sille jo Oscaria. Elokuvassa ei kuvata tavallista tilannetta, jossa aikuinen mies pyrkii viettelemään nuoremman pojan. Sen sijaan elokuva kuvaa pojan etsivän seksuaalisuhdetta aikuiseen mieheen..

Tästä loihe mieleeni oheinen elokuva vuodelta 2015, jossa kuvataan 15-vuotiaan tytön seksisuhdetta aikuisen miehen kanssa - tyttö kuvataan elokuvassa myöskin aloitteelliseksi. Filmi sai erinomaisen vastaanoton kriitikoilta. En sitten tiedä, mistä tämä todistaa yhtään mitään, mutta kun kerran ruvetaan mainitsemaan yksittäisiä elokuvia syvän helluntailai..., korjaan analyyttisesti.

The Diary of a Teenage Girl - Wikipedia
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Elokuvassa 17-vuotiaan Elion isä ilmaisee hyväksyvänsä poikansa seksuaalisuhteen aikuisen miehen kanssa. Hän valittaa sitä, ettei hänellä ollut samanlaisia mahdollisuuksia silloin, kun hän oli poikansa ikäinen. Tällä tavalla elokuva antaa vanhemmille mallin ”normaalista” suhtautumisesta nuoren seksuaalisiin kokeiluihin ja pyrkii näin turhentamaan vanhempien luontaisen suojelutaipumuksen.
Viime vuosien ansiokkaimpia elokuvakohtauksia. Elokuvaa voi muutoinkin suositella kaikille muille paitsi uskovaisille ja moralisteille.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Aivan samoin kun homous ei ole mielisairaus niin epäilisin ettei transsukupuolisuuskaan ole. Mutta toivoisi siis maltillista ja analyyttistä keskustelua ja myötätuntoa näitä ihmisiä kohtaan.
Trigger Warning! Nyt astun telamiinaan epäkorrektilla kysymyksellä, mutta onko varmaa, ettei transsukupuolisuus ole lievä mielenterveydellinen häiriö? On olemassa pieni marginaali ihmisiä, jotka tuntevat syntyneensä väärään lajiin, ja se luokitellaan kuitenkin hulluudeksi. Voisiko olla mahdollista, että tästä samasta tuntemuksesta on olemassa eri tasoja, josta miedommassa ja samalla yleisemmässä tapauksessa ihminen tuntee vain syntyneensä väärään sukupuoleen?

Yet Another Bizarre Subculture of Humans Who Want to Be Animals

Pohdin vain puhtaana maallikkona, että voisiko tähän löytyä parempi keino psykiatrin sohvalta, kun kirurgin veitsen alta. Transsukupuolisten isot itsemurhaluvut - myös leikkauksen jälkeen viestivät vähän siihen suuntaan, ettei se veitsi ole välttämättä paras ratkaisu. Toki myönnän sen, että ihminen on varmasti onnellisempi, kun pääsee seuraamaan sisäistä ääntään - oli se sitten eläimen kutsu tai vastakkaisen sukupuolen. Ja onnellisuus on elämänlaadun oiva mittari.
 
Viime vuosien ansiokkaimpia elokuvakohtauksia. Elokuvaa voi muutoinkin suositella kaikille muille paitsi uskovaisille ja moralisteille.

Minusta aikuisen ihmisen ja lukion ensimmäistä luokkaa käyvän seksuaalinen suhde on ajatuksenakin yksiselitteisesti kieroutunut ja sairas. Oli osapuolten sukupuoli mikä tahansa. Enkä ole edes helluntailainen.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Trigger Warning! Nyt astun telamiinaan epäkorrektilla kysymyksellä, mutta onko varmaa, ettei transsukupuolisuus ole lievä mielenterveydellinen häiriö?

No, jätän tautiluokittelut ammattilaisille, mutta kyllähän tuo monen kohdalla näyttäisi aika lailla samalta kuin homous eli ei mielisairaudelta. Ja jos hoidot noin tilastollisesti auttavat niin onko sillä edes kauheasti väliäkään... Tällä hetkellä ymmärtäisin, että tautiluokitus on vielä olemassa.
 
No, jätän tautiluokittelut ammattilaisille, mutta kyllähän tuo monen kohdalla näyttäisi aika lailla samalta kuin homous eli ei mielisairaudelta. Ja jos hoidot noin tilastollisesti auttavat niin onko sillä edes kauheasti väliäkään... Tällä hetkellä ymmärtäisin, että tautiluokitus on vielä olemassa.

Tutkimuksia on paljon, joissa todetaan mielenterveyden ongelmia olevan huomattavasti enemmän kuin muulla väestöllä. Esim. itsemurhariski on 20-kertainen. Aiemmin olen linkittänyt tutkimuksia, nyt en ehdi. Eräs nimimerkki niiden perään kuitenkin on kohta huutelemassa. Ja voi olla, että ympäristön kohtelu aiheuttaa ainakin osan mielenterveysongelmista.
 

Byvajet

Jäsen
Trigger Warning! Nyt astun telamiinaan epäkorrektilla kysymyksellä, mutta onko varmaa, ettei transsukupuolisuus ole lievä mielenterveydellinen häiriö?

Mielenterveydenhäiriö on kulttuurinen käsite. Ei ole olemassa tapaa mitata sitä absoluuttisesti. Homous on edelleen rikos 68 maassa. Suomessa se poistui sairausluokituksesta vuonna 1981. Omat perverssit taipumukseni siirrettiin sairausluokituksen ulkopuolelle vielä paljon myöhemmin. Oman jengini toimintaa seuratessani kuitenkin välillä tulee mieleen, että ehkä meidät olisi hyvä siirtää takaisin sairaiksi.

Anoreksia on sairaus kaiketi siksi, että se johtaa kärsimykseen tai kuolemaan, eikä edes harvoin. Anoreksiassa kuolleisuus on hämmästyttävän suurta. Se on todiste siitä, että ihminen kykenee pitkäjänteisellä harhalla tappamaan itsensä.

Transsukupuolisuudessa ei saa puhua harhasta. Täytyy puhua korjauksesta. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että nämä käsitteet ovat poliittisesti ja ideologisesti latautuneita. Tuskin kaikki lääkäritkään ajattelevat, että transsukupuolinen korjataan. Moni ehkä vain myöntyy transsukupuolisen harhaan, koska se on pienimmän vaivan tie ja koska harhan tukeminen saattaa auttaa harhasta kärsivää. Anorektisen harhaan ei voi myöntyä, koska ihminen kuolee siihen.

On kuvaavaa, että varoitat kysymyksestäsi. Tällainen asenne kertoo, että asiasta ei voi keskustella rehellisesti ja avoimesti vaan että se on luovutettu ideologeille. Ideologit sitten käyttävät tukenaan auktoriteetin aseman saaneita, vaikka esimerkiksi kukaan lääkäri ei voi olla auktoriteetti kysymyksessä, mikä on normaalia ja epänormaalia ja mikä mielenterveyttä ja mikä mielensairautta. Ne kun ovat ajassa ja paikassa muuttuvia käsitteitä, joiden määrittelyssä valta väliaikaisesti ojennetaan jollekin taholle. Tämä valta täytyy pystyä haastamaan.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tutkimuksia on paljon, joissa todetaan mielenterveyden ongelmia olevan huomattavasti enemmän kuin muulla väestöllä. Esim. itsemurhariski on 20-kertainen. Aiemmin olen linkittänyt tutkimuksia, nyt en ehdi. Eräs nimimerkki niiden perään kuitenkin on kohta huutelemassa. Ja voi olla, että ympäristön kohtelu aiheuttaa ainakin osan mielenterveysongelmista.

Itse linkitin tämänsuuntaisia tietoja juuri äsken (itsetuhoisuus huiman korkeaa) mutta tässä kohtaa kausaation nuolen kanssa tulee olla varovainen. Ainakin nuo omat tietoni koskivat ylipäänsä transhenkilöitä eikä vain kirurgisen operaation läpikäyneitä. Jos jotain relevanttia halutaan sanoa hoitojen vaikutuksesta, tulee ottaa lähtöpopulaatioksi transhenkilöt ja tarkastella niitä jotka hoitoihin lähtevät/pääsevät ja verrokkiryhmänä niitä jotka eivät.

Tässäkin asetelmassa jää vielä ongelmia, sillä toki ne jotka niin sanotusti aika parantaa henkilökohtaisesta kriisistään, valikoituvat hoitoja läpikäymättömään porukkaan. Asetelmaa jossa käytettäisiin esim. lumehormonihoitoja tuskin taas pidettäisiin eettisenä ja muutenkin homma olisi konstikasta. Asiaa voisi lähestyä sillä tavoin että tarkasteltaisiin taustamuuttujiltaan hyvin samankaltaisia yksilöitä tai verrattaisiin esim. eri klinikoiden ja maiden välisiä eroja hoitojen aloittamisen kynnyksessä. Näillä keinoin saataisiin oikeasti robusteja tuloksia.

Jos itse kokisin esim. olevani nainen vankina miehen ruumiissa heteronormatiivisessa yhteiskunnassa, luulen että masennus- ja itsetuhoisuus taipumukseni kohoaisivat melkoisesti.

edit: Toki ymmärrän tuon ajatuksen että koska kyseiseen "tilaan" liittyy paljon yksilölle negatiivisia "oireita", kuten vaikkapa masennusta ja itsetuhoisuutta, voidaan sitä ajatella häiriönä. Kuitenkin esimerkiksi huippuälykkyyskin on käytännössä äärimmäinen poikkeus jonka seuraukset voivat niin ikään olla yksilölle negatiivisia: Bad News for the Highly Intelligent
 
Viimeksi muokattu:

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
No, jätän tautiluokittelut ammattilaisille, mutta kyllähän tuo monen kohdalla näyttäisi aika lailla samalta kuin homous eli ei mielisairaudelta.
Homoseksuaalisuus ei mielestäni ole tuohon rinnastettavissa, sillä se on enemmänkin seksuaalisuutta ja mielihaluja, kun taas transsukupuolisuus on enemmänkin sisäinen tunne, joka linkittyy vahvemmin identiteettiin. Kuten myös se, mikäli koet olevasi identiteetiltäsi eläin - joka tässä yhteiskunnassa kuitenkin rinnastetaan mielisairauteen.

Mielenterveydenhäiriö on kulttuurinen käsite. Ei ole olemassa tapaa mitata sitä absoluuttisesti. Homous on edelleen rikos 68 maassa. Suomessa se poistui sairausluokituksesta vuonna 1981.
Samaa mieltä koko tekstisi kanssa. Ajat muuttuvat ja määrittävät sen mikä on sairasta, mikä ei. Ennen kristinuskoa, biseksuaalisuudessa tai homoseksuaalisuudessa ei tietääkseni ollut mitään outoa. En mene väittämään tuliko siitä synti sen takia, koska Jumala niin sanoi, vai sen takia, että yhteiskunnat tarvitsivat enemmän väestönkasvua, jota "homostelu" ei oikein edistä. Mutta jälkimmäistä itse spekuloin. Käsittääkseni ihmiset saivat noihin aikoihin olla juuri sitä mitä sisimmässään tunsivat olevansa, ilman pelkoa siitä, että heidät lukittaisiin syrjään pois "normaalien" ihmisten silmistä. Lokerointi tapahtui enemmän ulkoisten ja perinnöllisten seikkojen takia - mihin yhteiskuntakastiin satuit syntymään.
 
Jos itse kokisin esim. olevani nainen vankina miehen ruumiissa heteronormatiivisessa yhteiskunnassa, luulen että masennus- ja itsetuhoisuus taipumukseni kohoaisivat melkoisesti.

Voidaankohan sulkea pois, ettei naisena vankina olo miehen ruumiissa itsessään olisi omiaan aiheuttamaan henkimaailman ongelmia riippumatta ympäröivästä yhteiskunnasta? Sukupuolikokemus kun käsittänee muutakin kuin pelkän virtsaamisen.
 
Paitsiossa: Jääkiekon macho äijäkulttuuri on kuollut Onkohan asia aivan näin? Oma nykytietämykseni rajoittuu vain harrastelätkään, mutta tuntumani on että mm. sovinismi ja seksismi sekä muu älyllinen vajaavaisuus alkaa rehottamaan kunnollisten miestenkin kohdalla heti kun kiekkojoukkueen pukukopin kynnys ylitetään. Minään vallankumouksellina Ramstedtin päätöstä ei liene voi pitää. Tärkeitäkin pelejä on jo vuosikymmeniä jätetty väliin synnytysten takia. Myös Kalle Sahlstedtin jätti väliin suuren osan kaudesta 2006-2007 poikansa vakavan sairastumisen takia. Rock-maailmasta esimerkkinä Geezer Butler erosi 80-luvulla Black Sabbathista jättäen taakseen alkoholin, huumeiden ja oletettavasti irtosuhteiden sävyttämän kietue-elämän hoitaakseen keskosena syntynyttä poikaansa.

Väittäisin, että Jukureiden kopista taannoin vahingossa taltioitunut "Topille ******* *****!" on vain jäävuoren huippu.
 
Viimeksi muokattu:

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Voidaankohan sulkea pois, ettei naisena vankina olo miehen ruumiissa itsessään olisi omiaan aiheuttamaan henkimaailman ongelmia riippumatta ympäröivästä yhteiskunnasta? Sukupuolikokemus kun käsittänee muutakin kuin pelkän virtsaamisen.

Ei varmasti voida sulkea pois. Mutta mitä tällä implikoit? Itse koitin perustella yllä miksi transsukupuoliseksi identifioituvien korkeista mielenterveysongelmaluvuista ei seuraa että esimerkiksi hormoni- ja leikkaushoidoista ei olisi hyötyä, kun niitä käytetään vastuullisesti. Tietenkin on sairaita esimerkkejä siitä että joillekin reilusti alaikäisille on esim. jenkeissä annettu hoitoja joita ei ikipäivänä pitäisi sen ikäisille antaa. Sellaisiin kehityssuuntauksiin tulee suhtautua äärimmäisen kriittisesti mutta se on eri asia kuin nähdä kategorisesti hoidot haitallisina.
 
Ei varmasti voida sulkea pois. Mutta mitä tällä implikoit? Itse koitin perustella yllä miksi transsukupuoliseksi identifioituvien korkeista mielenterveysongelmaluvuista ei seuraa että esimerkiksi hormoni- ja leikkaushoidoista ei olisi hyötyä, kun niitä käytetään vastuullisesti.

Ei ollut edes tarkoitus ottaa kantaa hoitoihin tai niiden järkevyyteen. Joku tuossa pohti, mihin rajaan asti transsukupuolisuutta voidaan pitää mielenterveyden häiriönä. Sitä ei asiantuntemus riitä analysoimaan. Nähtävästi se usein voi ainakin aiheuttaa niitä. Tästä kausaalisuuden ja korrelaation suhteesta on täällä väännetty ennenkin, joten jätän sen tältä osin tekemättä.
 
The futility of gender-neutral parenting

Tässäpä mielenkiintoista näkökulmaa sukupuolineutraaliuteen.

Additionally, when researchers reanalyzed the same brain data from the "no sex differences" study, they found that it was possible to correctly identify whether a given brain was male or female 73% of the time. But this discovery did not receive much attention from the media, and as a result, the initial study's misinformation continues to spread.

But whether your child leans toward gender-atypical traits will likely have more to do with the prenatal environment —testosterone levels in utero — than a perfectly balanced upbringing. Besides, so long as children are given the option to take part in activities they find interesting, there's nothing wrong with being gender-typical.

Tietenkin kysymyksessä neurotieteilijän (huom.) mielipiteellinen kannanotto, joten varmaan taas käännettävissä kummallisiksi tutkimuksiksi ja luettu sekä ymmärretty väärin.
 
Viimeksi muokattu:

teppana

Jäsen
Olen varmasti tässä(kin) ketjussa tehnyt kantani selväksi sukupuolen moninaisuuden osalta. Mutta tiivistettynä, pidän nykyistä suuntaa hyvänä jossa sukupuoli ymmärretään muunakin kuin pelkästään sukuelimien kautta tehtävänä jaotteluna. En pelkää, että seuraksena on Susanna Koivulan tai Oriveden kaupunginvaltuutettujen maalailemat uhkakuvat. Uskon, että seurauksena on taas piirun verran parempi paikka elää.

Mutta IS:n toimittajan kysymykset Oriveden valtuuston PJ:lle, Jussi Viljaselle ovat vähintäänkin johdattelevia. Ihan yhtä lailla kun uskon siihen, että sukupuolen moninaisuuden ymmärtäminen parantaa yhdenvertaisuutta ja elämänlaatua olen myös sitä mieltä että IS:n toimittajan "bait" kysymykset edustavat journalismin heikkoa ainesta.

Linkki vie IS:n juttuun. En lainaa kysymyksiä tänne, koska niistä muodostuisi tarpeettoman pitkä lainaus.

Valtuutetut vaativat Oriveden kaupunkia linjaamaan, että kaupungin asukkaat edustavat kahta sukupuolta
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös