Mikä tuossa tarkalleen ottaen sinua triggeröi?
En nyt käyttäisi sanaa triggeröinti, mutta nuo ensimmäiset boldaamani kohdat kertovat paljon kolumnin kirjoittajasta ja tämän lähtökohdista:
"Ihmiset kertovat ohittavansa toisia käyttäjiä pelkän etnisen taustan perusteella.
Näin tekevät ihmiset poliittisen kirjon kaikilta puolilta, eivätkä nuoret liberaalitkaan ole sille immuuneja. Varsinkin heille ilmiö on kuitenkin äärimmäisen kiusallinen."
Miksi erityisesti "nuorille liberaaleille" tilanne on äärimmäisen kiusallinen? Siksikö, että nuorien liberaalien pitäisi kuitenkin olla näiden muiden poliittista kirjoa edustavien yläpuolella? Erikoista itsensä ylentämistä
, varsinkin kun juuri nämä "nuoret liberaalit" ovat siellä kahvilassa ääneen huutelemassa mitkä ihmisryhmät eivät heille kelpaa. Olisiko se sitten "nuorille liberaaleille" parempaa ja jonkinlainen helpotus jos kahvilassa olisikin "vanha konservatiivi" mutissut, että ruskeaa tyttöä en haluaisi tapailla? Sitten olisi siitä voinut kirjoittaa sapekkaan kolumnin rasistikonservatiiveista ja rodullistettujen ahdingosta. Nyt ei ongelmana ollut se, että joku ihmisryhmä ei kelpaa ruskean värinsä vuoksi vaan se, että tämän myöntäminen ääneen tuntuu kiusalliselta sellaisesta ihmisestä, joka mieltää itsensä muita suvaitsevammaksi ja liberaalimmaksi.
Tämä kiusaantuneisuuden tunne käännetään sitten yleisemmän tason syrjinnän hakemiseksi:
"On vaikea kuvitella toista tilannetta, jossa ihmiset kertoisivat ennakkoluuloistaan yhtä estoitta. Kokeile vaikka korvata tuttavani heitosta sana ”tapailla” verbeillä ”palkata” tai ”palvella”.
Tämä on melkoista olkiukkojen rakentelua heti kättelyssä, jossa rinnastetaan deittailu ja omat henkilökohtaiset mieltymykset rakenteelliseen syrjintään ja avoimeen rasismiin. On pikkuisen eri asia jättää jossain OkCupidissa ottamatta kontaktia mustaan/valkoiseen/keltaiseen/vihreään kanssaihmiseen kuin jättää esimerkiksi pätevä musta työntekijä palkkaamatta silkan ihonvärin vuoksi.
Kirjoituksessa ei niinkään peilata tiedostamattomia ennakkokäsityksiä eri ihmisryhmistä kuin koroteta "nuoria liberaaleja" joksikin erityisryhmäksi jolle on muita kiusallisempaa joutua pohtimaan omia käsityksiään. Samalla rinnastetaan parinvalinnat avoimeen syrjintään. Jos kirjoittajan kaveri sanoo, ettei voisi tapailla ruskeaa miestä se kertoo siitä, ettei hän halua tapailla ruskeita miehiä mutta se ei kerro yhtään mitään siitä, haluaisiko hän syrjiä esim. työpaikalla avoimesti ruskeita miehiä.
Sen sijaan on mielenkiintoista pohtia, minkä verran ihmisten valinnat perustuvat järkeilyyn ja minkä verran opittuihin toimintamalleihin tai ennakkoluuloihin.
Tämä on sinänsä kiintoisa pohdiskelun aihe, koska vaikka päätä pahkaa rakastuminen on enemmänkin kemiallinen reaktio jossa ei järjellä ole aina sijaa, niin pidemmällä tähtäimellä järkeily kuitenkin kannattaisi - ja järkeilyn tukena kannattaa ehdottomasti käyttää omaa ja muiden elämänkokemusta sekä toimintamalleja.
@Jesus Shaves jo esittikin hyvän esimerkin rakastumisesta mustalaisnaiseen, jossa on syytä huomioida mustalaisten sukulaiset sekä elämäntyyli, joka on keskimääräisesti vähemmän lainkuuliaisempi ja toisten omistusoikeutta kunnioittavampi kuin valtaväestöllä. Eli tosirakkaus voi olla koetuksella kun uusi lankomies Fedja vapautuu vankilasta ja vie autosta renkaat. Tai auton.