Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

  • 2 101 604
  • 14 293

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Nykytuomareista puhumme ja nykytappara on tuon nykykahvauksen ylivoimainen taitaja, se oli mun pointti. Tulihan nykyaikaa nyt tarpeeksi. Kahvakiekko on perseestä.
Historian perusteet kun lienevät lopulta hivenen hallussa, niin seuraavaksi voisit opiskella hieman nykyajan kiekkoa ja vaikkapa Tapparan esittämää sellaista. Tai no, voihan tuo pitää paikkansa, että Tappara on tällä kaudella kahvakiekon ylivoimainen taitaja, mutta hankalaa tämän arviointi on johtuen kirvesrintojen pelityylistä.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Kyllä on linjatuomari Nikulaisella huumorintajuttomuus ties missä. Menee kertoon Isukille että mua kiusatiin ja Isukki laittaa ukon ulos. Ei lätkä niin vakavaa ole... Kukkahattu päähän. Nyyh, Malte rivoili mulle.
Tuo linjatuomari Nikulainen voisi vetää alkuun vitun päähänsä ja lopettaa kokonaan tuomaroinnin.

Sä et vaan saatanan pelle voi viheltää sellaista mitä et ole nähnyt! Et vaan voi.
Tässä on todennäköisesti kauden suurin tuomarivirhe.

Jos joku haluaa nähdä tilanteen, niin tuo ulosajoon johtava tilanne on nähtävissä tästä klipistä ja missään nimessä kysymyksessä ei ole runkkausliike.

Strömwall sai tietää syyn ulosajoonsa vasta kopissa ja täysin yllättyneenä kiisti tehneensä mitään tuollaista. Klipistä näkee, että Strömwallia lyötiin käsille ja tuota kättään hän heiluttaa, mutta runkkaamisen kanssa tuolla ei ole mitään tekemistä

Tuollaiset puusilmäiset apinat saisivat viheltää vaikka oopperaa, kun muuhun noista ei ole.

Ymmärrän aivan täysin, jos jotain EI vihelletä, kun sitä ei nähdä.
Mutta sitä en saatana sentään ymmärrä mitenkään miten voidaan tuolla tasolla viheltää sellaista mitä EI OLE TAPAHTUNUT!!!!!

Tässä Kouvolan Sanomien uutinen tapahtuneesta:

"Masturbointiliikkeen" takia ulosajettu KooKoon Strömwall: "Heilautin kättäni, mutta tuomari näki tilanteen toisin" — Päävalmentaja Tuokkola: "Karmea tuomio, aivan karmea tuomio", katso video tilanteesta!
 
Viimeksi muokattu:

Hockeyhunter

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Varmaan kurinpito arpoo vielä Maltelle muutaman matsin bannia, koska Nikulainen sai tuosta traumoja ja vääriä aineksia yöuniin...
 

anthax

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Videosta näkyy vähän heikosti, mutta tuntuu aika helvetin erikoiselle tuon perusteella tuomio. Eihän tuossa ollut edes minkäänlaisia turhautumisen merkkejä luettavissa Maltesta.

Melko surullista meininkiä tuomareilta.
 

Funky Duck

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Siinä oletettavasti pienimunainen Nikulainen haistoi paikan päästä vähän ottamaan roolia ja kasvattamaan palleja pistepörssin johtajan kustannuksella. Ihan saatanan naurettava tuomio. Toivottavasti Nikulainen ei tuomitse enää yhdessäkään ottelussa.
 

Old Tom

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo

Tuo Kouvolan Sanomien juttu on maksumuurin takana. Tässä referoitu tiivistelmä tuosta jutusta:

Ottelun linjatuomarin mukaan Malte teki kädellään masturbointiliikkeen. Malte kiistää jyrkästi tehneensä tuomarin mainitsemia käsiliikkeitä.
Malte kertoi, että hän luisteli ja häntä lyötiin käsille. Ei olisi menettänyt kiekkoa ilman huitaisua. Heilautti siis mailan iskun kohteeksi joutunutta kättään, mutta tuomari näki tilanteen toisin. Malten mukaan se ei ollut edes lähellä sitä, mitä hänen sanottiin tehneen. Tottakai hän oli tuomiosta hämmentynyt ja kaiken lisäksi hän sai kuulla pelirangaistuksen syyn vasta ensimmäisellä erätauolla pukukopissa. Hän pitää tuomiota epäoikeudenmukaisena. Kertoi vielä, että kaikki, jotka hänet tuntevat, tietävät, ettei hän tekisi mitään sellaista. Oli kuitenkin iloinen, ettei joukkuetta rangaistu. Tuokkola oli tapauksesta vähäsanainen, mutta ei kuitenkaan sulattanut tuomiota, vaan peräänkuulutti tuomarin vastuuta. Mainitsi, että on kiertänyt näitä kehiä aika kauan ja jos linjatuomari tekee tuossa tilanteessa tuollaisen ratkaisun, pitää olla varma. Karmea tuomio, aivan karmea tuomio. Pistepörssin kärkimies heitetään suihkuun. Vituttaa. Malte kiistää tehneensä sen, mistä hänestä syytetään. Tuokkola uskoo täysin Maltea tässä asiassa.

Neiti Lauri Nikulainen voisi kyllä harkita alan vaihtoa, jos ottaa noin koville. Aivan käsittämätön tuomio. Eikö näitä tuomareita koskaan saa hyllytettyä näistä karkeista tuomarivirheistä?

Tässä vielä kuva Nikulaisen mulkusta. Onhan se kiva päästä kerrankin pätemään, kun oman uran kohokohta on tähän asti ollut III-divarin pelit Tavastia HC:ssa.
 
Suosikkijoukkue
Tampereen TAPPARA
Minusta Liigatuomaroinnin linjattomuus alkoi siitä, kun siirryttiin kahden päätuomarin systeemiin ja sitä ei ole saatu korjattua vieläkään, liian moni matsi jättää jossiteltavaa. En silti haikaile yhden dumarin järjestelmään takaisin, peli on nopeutunut sen verran ettei se olisi mahdollistakaan.

Tuomareille kunto-/nopeustestit paljon tiukemmiksi, niin riittäisi useammalla se happi ylös asti koko 60 minuuttia. Lisäksi pitäisin vakioparit viheltämässä niin usein kun mahdollista. Ehkä se linja edes yhden ottelun sisällä lähtisi siitä toistojen kautta kehittymään tuleville kausille. Liigassa on Rönnin mukaan jo kuusi ns.ammattituomaria, jotka siis viheltävät työkseen eivätkä käy muissa hommissa. Tämä kuultuna kuukausi takaperin Yle Puheelta. Positiivinen uutinen ja näin voidaan osalta tuomareista jo vaatia täysvuotista reenaamista pelaajien tapaan. Lopuksi haluaisin Liigassakin mikittää päätuomarit, jotta tuomiot kuultaisiin heidän suustaan, hallilla se toisi tiettyä jämäkkyyttä välillä hieman epäselviin tilanteisiin ja olisi muutenkin piristävä uudistus pelien tunnelmaan.
 

Eetska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Onko Kouvolassa joku erityinen kiintymys kiihtyneessä mielentilassa puhua linjatuomarin mulkusta? Ootte te kyllä melkoisia..
 
Suosikkijoukkue
KooKoo
Nyt kun on määritetty kuinka lavea tulkinta liigassa on käytössä noista käsiliikkeistä, niin Jarkko Malisenkin täytyy lopettaa visiirinsä puhdistaminen keskisormella, jatkossa siitä nähtävästi joutuu suihkuun.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Enpä nyt malta olla tuomatta toistakin näkökulmaa tuohon Strömwallin tapaukseen. @Mazaa :n linkkaamasta videosta tilanne näkyy kokonaisuutena melko hyvin. Sinänsä toki kaipaisi vaikkapa koko kentän kuvaa koko tapahtuma-ajalta. Nyt video leikkaa Strömwalliin juuri käden heilautuksen kohdalla.

Korostan, että minulla ei ole mitään varmaa näkemystä, enkä edes väitä, että runkkausliike on tehty, mutta yritän avata myös sitä, miltä tuo tilanne on voinut näyttää linjatuomari Nikulaisen näkövinkkelistä.

Muistutuksena vielä, että sääntökirjan mukaan kaikista säädyttömistä eleistä kentällä tulee tuomita ottelurangaistus. Liigassa pelissä tuomitaan kuitenkin enintään pelirangaistus ja jatkotoimet tehdään sitten kurinpitomenettelyn kautta.

Strömwall kertoo, että häntä lyötiin tilanteessa käsille ja hän sen takia ravisteli kättään. Videosta on nähtävissä, että osuma käsille tulee noin kahden sekunnin (videon laskurin) kohdalla. Paitsiovihellys kuuluu noin neljän sekunnin kohdalla. Välittömästi vihellyksen jälkeen Strömwall ravistelee kättään siellä hyökkäysalueella, mutta onhan selvää, että jäähy ei tule tuosta ravistelusta.

Edelleen, tämän jälkeen Strömwall liukuu toiselle puolelle kenttää, jonne myös paitsion viheltänyt linjatuomari siirtyy samalla, kun toinen linjuri menee aloituspaikalle. Videolta on nähtävissä, että Strömwall tekee säädyttömäksi eleeksi tulkitun käden ravistuksensa noin 18 sekunnin kohdalla. Eli noin 15 sekuntia sen jälkeen, kun osuma käsille on tullut. Rohkenen väittää tuota jopa aika pitkäksi ajaksi, jos se vain oli siihen aiemmin tulleeseen iskuun liittyen. Lisäksi Strömwallin pää on kääntynyt samaan suuntaan, missä linjatuomari tuolla hetkellä liikkuu.

Käden ravistus kämmen ylöspäin ja vartalosta poispäin tuntuu myös vähän luonnottomalta. Toki noinkin voi kättään ravistaa, mutta minä ainakin, jos ravistan kättäni kivun vuoksi, niin käytännössä ainoa luonnollinen asento on kämmen kohti vatsaa ja ravistussuunta on ylös ja/tai alas. Kokeilkaa itse, kuinka luonnolliselta tuommoinen liike tuntuisi pelkkänä käden ravistuksena.

Tuommoinen kämmen ylöspäin ja vartalosta poispäin eleenä näyttää vallan paljon runkkausliikkeeltä. Tokikaan tätä kaikkea ei varmasti pelissä linjatuomari ole kyennyt hetkessä analysoimaan, mutta ne seikat, minkä perusteella hän on joutunut ratkaisunsa tekemään, ovat seuraavat:

Reilut kymmenen sekuntia aiemmin linjuri vihelsi tiukahkon paitsion. Aloitukseen ja aloituspaikoille siirtyessä paitsion aiheuttanut pelaaja toisella puolella kenttää katsoo, tai ainakin pää on kääntyneenä linjuria kohti ja tekee kädellään eleen, joka muistuttaa vahvasti runkkausliikettä. Johtopäätös tuosta voi helpostikin olla se, että ko. pelaaja esitti näkemyksensä äskeisestä vihellyksestä säädyttömällä eleellä.

Eihän kovinkaan usein pelaajat niin tyhmiä ole, että tekisivät noita eleitä isosti ja näkyvästi siellä kentällä. Vielä vähemmän sitä myöntävät jälkikäteen.

Ja ennen kuin joku ehtii ihmettelemään, että mistä kummasta sen katseen suunnan (saattaa toki olla pelkästään kasvojen suunta) voi nähdä, niin videolta. Kun tuo käden liike tapahtuu, on nähtävissä, että Strömwallin taustalla jäässä näkyy Terveystalon mainos. Liu'un myötä näkyville tulee myös keskellä näkyvä ympyrä, jossa on Iskun mainos. Strömwallin pää on kääntyneenä vasemmalle eli KooKoon hyökkäyssuuntaan ja hetken päästä aloitustilannetta kuvatessa näkyy, että Nikulainen on juuri siellä viivalla suunnassa, johon Strömwallin katse oli kääntynyt. Vielä videon kohdasta noin 47 sekuntia on nähtävissä hyvin, missä kohtaa kenttää ne Iskun ja Terveystalon mainokset ovat.

Edelleen, en sano, että Strömwall teki runkkausliikkeen, mutta liike on kyllä selvästi sellainen, että sen voi säädyttömäksi eleeksi tulkita. Lisäksi kun ottaa huomioon myös muun edellä kerrotun, pidän ihan mahdollisena Nikulaisen näkemystä asiasta. Tuomarit joutuvat siellä kentällä tekemään noita ratkaisujaan kertanäkemästä ja nopeasti ja joskus ne menevät vihkoonkin. Monen mielestä tällä kertaa meni
 

Hockeyhunter

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
KooKoon facessa julkaistiin eilen illalla ihan koko kentän videokin tapahtuneesta. Yllättäen se on jouduttu sieltä poistamaan todennäköisesti Liigan määräyksestä - sellaista Pohjois-Korea -meininkiä täällä...
Ja tuohon Nikulaisen toimintaan vielä sen verran, että jos tuollaisessa tapauksessa joudut edes hitusenkin tulkitsemaan tilannetta etkä ole 100% varma tapahtuneesta, niin ethän sä nyt jumaliste heitä pelaajaa pelistä pihalle ja junan alle...
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
KooKoon facessa julkaistiin eilen illalla ihan koko kentän videokin tapahtuneesta. Yllättäen se on jouduttu sieltä poistamaan todennäköisesti Liigan määräyksestä - sellaista Pohjois-Korea -meininkiä täällä...
Ja tuohon Nikulaisen toimintaan vielä sen verran, että jos tuollaisessa tapauksessa joudut edes hitusenkin tulkitsemaan tilannetta etkä ole 100% varma tapahtuneesta, niin ethän sä nyt jumaliste heitä pelaajaa pelistä pihalle ja junan alle...

Olen aika varma siitä, että Nikulainen on ollut asiassa satavarma eilen, ainakin silloin kun tilanteen näki ja meni siitä raportoimaan päätuomarille. Ei noissa tilanteissa mennä raportoimaan, että ehkä tapahtui... Satavarmahan se oli sekin tuomari, joka viime, vai edellisellä kaudellako se oli, hyväksyi maalin, vaikka kiekko ei koskaan sinne maalin mennyt. Tapparan ja Ilveksen välisessä pelissäkö se oli. Tuomari näkee tilanteen ja luo (nopeasti) näkemyksensä asiasta ja toimii sen mukaisesti. Yleensä sillä hetkellä se näkemys on satavarma. Myöhemmin erilaisista lähteistä (esim. toinen kuvakulma) voi sitten käydä ilmi, että se näkemys olikin väärä.

Joskus taas käy ilmi, että tuomari olikin oikeassa ja (lähes kaikki) muut väärässä. Muistaako joku futiksen MM-kisat 1998 ja sieltä Brasiliaan ja Norjan välisen ottelun. Tuomari näki paidasta vetämisen ja tuomitsi rankkarin Norjalle. Tuo ei kuitenkaan näkynyt tv-kuvista, joten tuomari haukuttiin kaikkien toimesta. Seuraavana päivänä joku ruotsalainen media julkaisi kuvaa, mistä se vetäminen näkyi selvästi ja sen jälkeen kaikki olivatkin sitä mieltä, että tuomarin ratkaisu oli loistava.
 

Hoitsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
KooKoon facessa julkaistiin eilen illalla ihan koko kentän videokin tapahtuneesta. Yllättäen se on jouduttu sieltä poistamaan todennäköisesti Liigan määräyksestä - sellaista Pohjois-Korea -meininkiä täällä...
Ja tuohon Nikulaisen toimintaan vielä sen verran, että jos tuollaisessa tapauksessa joudut edes hitusenkin tulkitsemaan tilannetta etkä ole 100% varma tapahtuneesta, niin ethän sä nyt jumaliste heitä pelaajaa pelistä pihalle ja junan alle...
Vai onko se poistettu sieltä siksi, että video osoittaa Strömwallin puhuneen yksiselitteisesti paskaa ja hävytön ele on täysin nähtävissä videolla tuon Telian pikku pätkän sijaan?
 

Hockeyhunter

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Vai onko se poistettu sieltä siksi, että video osoittaa Strömwallin puhuneen yksiselitteisesti paskaa ja hävytön ele on täysin nähtävissä videolla tuon Telian pikku pätkän sijaan?
Ei. Itse tuota videota ehdin katsella ihan rauhassa ja kymmenet kommentoijat eivät kukaan huomanneet mitään ulosajon arvoista. Lähinnä kaikki nauroivat Nikulaisen toiminnalle.. Ja mitäpä luulet, olisiko KooKoo postannut tuon videon, jos siinä olisi selkeästi selvinnyt Malten puhuvan paskaa?
 

Hoitsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Strömwallille voi olla tulossa vielä lisäpenalttia.

Liiga on Twitter
Kyllähän tuo selkeä on ja tuomio siten ihan oikea. Tai riittävän selkeä jotta tuomio voidaan hyvällä omallatunnolla antaa, eihän tuosta käy mitenkään tietenkään ilmi kyseisen kädenheilutuksen motiivi, sen tietää vain Strömwall. Mutta älä anna mahdollisuutta tuomarille viheltää jne.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Mikä tuo Malten vemputus on, jollei se muka ole ihan selvä runkkausele? Tiedä sitten, miten vakavaa moinen on, mutta mielestäni tuo oli kyllä ihan selkeä.
 

Hockeyhunter

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Hienosti leikattu tuosta videosta pois alusta, kun tulee mailaa käsille ja ravistelee kättä samalla lailla juuri ennen kuin tuo pätkä alkaa..
 

Hockeyhunter

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Mielenkiinnolla jään odottamaan, meneekö Japa Levosen ”Painu Vittuun” -haistattelu pelaajalle kurinpitokäsittelyyn. Tästä ei pitäisi ainakaan olla epäselvyyttä tapahtuiko näin vai ei.
 

Old referee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, tuomarit
Mielenkiinnolla jään odottamaan, meneekö Japa Levosen ”Painu Vittuun” -haistattelu pelaajalle kurinpitokäsittelyyn. Tästä ei pitäisi ainakaan olla epäselvyyttä tapahtuiko näin vai ei.
Meinaatko, että tuomarit jokaisesta vittuilusta tuomitsevat rangaistuksia? Tuomari kuulee kentällä niin paljon paskapuhetta, ettei ole ihme jos välillä itsekin siihen sortuu. Ei kyllä saisi sortua, mutta ihmisiä ne raitapaidatkin on.
 

Hockeyhunter

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Meinaatko, että tuomarit jokaisesta vittuilusta tuomitsevat rangaistuksia? Tuomari kuulee kentällä niin paljon paskapuhetta, ettei ole ihme jos välillä itsekin siihen sortuu. Ei kyllä saisi sortua, mutta ihmisiä ne raitapaidatkin on.
Aivan samaa mieltä kanssasi, että tuo on miesten laji, jossa pitääkin kestää vittuilua - puoleen ja toiseen. Nikulainen voineekin vaihtaa lajia.
 

aave

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahden Pelicans
Nyt kun on nähnyt Malten käsiliikkeet, niin miten tuosta voi saada tulkinnan onanoinnista? Rämpyttää kättään näyttääkseen, että mailatavaraa tullut käsille. En minä tuosta muuta saa.

Itse siis kallistun sen puoleen, että tuomarit veivät KooKoota tuossa kuin litran mittaa ja tuli kerralla todiste Lahelaisten tuomareiden sokeudesta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös