Ilmoitukset

Nimimerkkien Hatchetman ja sämpylä89 jo pidempään jatkunut laaduton "keskustelu" on aiheuttanut meille harmaita hiuksia koko alkukesän. Kärsivällisyytemme loppui nyt ja kumpikin on passitettu viikon huilitauolle.

Sulje ilmoitus

Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

Viestiketju osiossa 'Liiga' , aloittajana bozik, 11.09.2004 klo 23.05.

 1. Sergei#91 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Vaasan Sport, Detroit Red Wings, Hermes
  Lainaus:
  Nykytuomareista puhumme ja nykytappara on tuon nykykahvauksen ylivoimainen taitaja, se oli mun pointti. Tulihan nykyaikaa nyt tarpeeksi. Kahvakiekko on perseestä.
   
 2. F#21 Jäsen

  Kyllähän liigassa saa nykypäivänä käyttää mailaa aivan liikaa. Miten saa hakat housuille, käsille tai mailaan, mutta tuomarit mulkoilevat vain vieressä. Toivottavasti ottaisivat noita jossain vaiheessa tarkemmin pois niin nauttisi vielä enemmän tästä lajista.
   
 3. Aihio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Osa muistaa vielä 2000-luvun alun ja HPK:n ja Jukka Jalosen lanseeraaman kulmablokki pelin. Siinähän kiekoton pelaaja "raivasi" kiekolliselle pelaajalle tilaa hyökkäys päässä. Tämä yhdistettynä jatkuvaan mailahäirintään ja kiekottoman estämiseen, teki tuosta ajan jaksosta pelillisesti liigan yhden surkeimman. Silloin kaikki joukkueet pelasi hyvin saman tyylisesti.

  Tuomarilinjalla valtava merkitys siihen, miten pelataan ja minkälaisia ominaisuuksia pelaajilta vaaditaan. Jos painitaan kulmissa, silloin pelaajatkin on sen mukaisia. Mikäli pelataan tarkalla tuomarilinjalla, niin nopea jalkaiset taitopelaajat nousee esiin.
   
 4. peksa Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Puusilmäiset kokit
  Kyllä on linjatuomari Nikulaisella huumorintajuttomuus ties missä. Menee kertoon Isukille että mua kiusatiin ja Isukki laittaa ukon ulos. Ei lätkä niin vakavaa ole... Kukkahattu päähän. Nyyh, Malte rivoili mulle.
   
  Old Tom tykkää tästä.
 5. Torsti Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Lainaus:
  Historian perusteet kun lienevät lopulta hivenen hallussa, niin seuraavaksi voisit opiskella hieman nykyajan kiekkoa ja vaikkapa Tapparan esittämää sellaista. Tai no, voihan tuo pitää paikkansa, että Tappara on tällä kaudella kahvakiekon ylivoimainen taitaja, mutta hankalaa tämän arviointi on johtuen kirvesrintojen pelityylistä.
   
 6. Mazaa Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Karsinnat
  Lainaus:
  Tuo linjatuomari Nikulainen voisi vetää alkuun vitun päähänsä ja lopettaa kokonaan tuomaroinnin.

  Sä et vaan saatanan pelle voi viheltää sellaista mitä et ole nähnyt! Et vaan voi.
  Tässä on todennäköisesti kauden suurin tuomarivirhe.

  Jos joku haluaa nähdä tilanteen, niin tuo ulosajoon johtava tilanne on nähtävissä tästä klipistä ja missään nimessä kysymyksessä ei ole runkkausliike.

  Strömwall sai tietää syyn ulosajoonsa vasta kopissa ja täysin yllättyneenä kiisti tehneensä mitään tuollaista. Klipistä näkee, että Strömwallia lyötiin käsille ja tuota kättään hän heiluttaa, mutta runkkaamisen kanssa tuolla ei ole mitään tekemistä

  Tuollaiset puusilmäiset apinat saisivat viheltää vaikka oopperaa, kun muuhun noista ei ole.

  Ymmärrän aivan täysin, jos jotain EI vihelletä, kun sitä ei nähdä.
  Mutta sitä en saatana sentään ymmärrä mitenkään miten voidaan tuolla tasolla viheltää sellaista mitä EI OLE TAPAHTUNUT!!!!!

  Tässä Kouvolan Sanomien uutinen tapahtuneesta:

  "Masturbointiliikkeen" takia ulosajettu KooKoon Strömwall: "Heilautin kättäni, mutta tuomari näki tilanteen toisin" — Päävalmentaja Tuokkola: "Karmea tuomio, aivan karmea tuomio", katso video tilanteesta!
   
  Viimeksi muokattu: 21.12.2018 klo 22.35
 7. Hockeyhunter Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo
  Varmaan kurinpito arpoo vielä Maltelle muutaman matsin bannia, koska Nikulainen sai tuosta traumoja ja vääriä aineksia yöuniin...
   
 8. anthax Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa, Ketterä
  Videosta näkyy vähän heikosti, mutta tuntuu aika helvetin erikoiselle tuon perusteella tuomio. Eihän tuossa ollut edes minkäänlaisia turhautumisen merkkejä luettavissa Maltesta.

  Melko surullista meininkiä tuomareilta.
   
  Eduuz21 tykkää tästä.
 9. Funky Duck Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo
  Siinä oletettavasti pienimunainen Nikulainen haistoi paikan päästä vähän ottamaan roolia ja kasvattamaan palleja pistepörssin johtajan kustannuksella. Ihan saatanan naurettava tuomio. Toivottavasti Nikulainen ei tuomitse enää yhdessäkään ottelussa.
   
 10. Old Tom Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo
  Lainaus: Tuo Kouvolan Sanomien juttu on maksumuurin takana. Tässä referoitu tiivistelmä tuosta jutusta:

  Ottelun linjatuomarin mukaan Malte teki kädellään masturbointiliikkeen. Malte kiistää jyrkästi tehneensä tuomarin mainitsemia käsiliikkeitä.
  Malte kertoi, että hän luisteli ja häntä lyötiin käsille. Ei olisi menettänyt kiekkoa ilman huitaisua. Heilautti siis mailan iskun kohteeksi joutunutta kättään, mutta tuomari näki tilanteen toisin. Malten mukaan se ei ollut edes lähellä sitä, mitä hänen sanottiin tehneen. Tottakai hän oli tuomiosta hämmentynyt ja kaiken lisäksi hän sai kuulla pelirangaistuksen syyn vasta ensimmäisellä erätauolla pukukopissa. Hän pitää tuomiota epäoikeudenmukaisena. Kertoi vielä, että kaikki, jotka hänet tuntevat, tietävät, ettei hän tekisi mitään sellaista. Oli kuitenkin iloinen, ettei joukkuetta rangaistu. Tuokkola oli tapauksesta vähäsanainen, mutta ei kuitenkaan sulattanut tuomiota, vaan peräänkuulutti tuomarin vastuuta. Mainitsi, että on kiertänyt näitä kehiä aika kauan ja jos linjatuomari tekee tuossa tilanteessa tuollaisen ratkaisun, pitää olla varma. Karmea tuomio, aivan karmea tuomio. Pistepörssin kärkimies heitetään suihkuun. Vituttaa. Malte kiistää tehneensä sen, mistä hänestä syytetään. Tuokkola uskoo täysin Maltea tässä asiassa.

  Neiti Lauri Nikulainen voisi kyllä harkita alan vaihtoa, jos ottaa noin koville. Aivan käsittämätön tuomio. Eikö näitä tuomareita koskaan saa hyllytettyä näistä karkeista tuomarivirheistä?

  Tässä vielä kuva Nikulaisen mulkusta. Onhan se kiva päästä kerrankin pätemään, kun oman uran kohokohta on tähän asti ollut III-divarin pelit Tavastia HC:ssa.
   
  Kape77 tykkää tästä.
 11. Kirveellä töitä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tampereen TAPPARA
  Minusta Liigatuomaroinnin linjattomuus alkoi siitä, kun siirryttiin kahden päätuomarin systeemiin ja sitä ei ole saatu korjattua vieläkään, liian moni matsi jättää jossiteltavaa. En silti haikaile yhden dumarin järjestelmään takaisin, peli on nopeutunut sen verran ettei se olisi mahdollistakaan.

  Tuomareille kunto-/nopeustestit paljon tiukemmiksi, niin riittäisi useammalla se happi ylös asti koko 60 minuuttia. Lisäksi pitäisin vakioparit viheltämässä niin usein kun mahdollista. Ehkä se linja edes yhden ottelun sisällä lähtisi siitä toistojen kautta kehittymään tuleville kausille. Liigassa on Rönnin mukaan jo kuusi ns.ammattituomaria, jotka siis viheltävät työkseen eivätkä käy muissa hommissa. Tämä kuultuna kuukausi takaperin Yle Puheelta. Positiivinen uutinen ja näin voidaan osalta tuomareista jo vaatia täysvuotista reenaamista pelaajien tapaan. Lopuksi haluaisin Liigassakin mikittää päätuomarit, jotta tuomiot kuultaisiin heidän suustaan, hallilla se toisi tiettyä jämäkkyyttä välillä hieman epäselviin tilanteisiin ja olisi muutenkin piristävä uudistus pelien tunnelmaan.
   
  Eetska tykkää tästä.
 12. Eetska Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans
  Onko Kouvolassa joku erityinen kiintymys kiihtyneessä mielentilassa puhua linjatuomarin mulkusta? Ootte te kyllä melkoisia..
   
 13. Ikuinen try out Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo, sympatiat SaiPa
  Nyt kun on määritetty kuinka lavea tulkinta liigassa on käytössä noista käsiliikkeistä, niin Jarkko Malisenkin täytyy lopettaa visiirinsä puhdistaminen keskisormella, jatkossa siitä nähtävästi joutuu suihkuun.
   
 14. mustaoranssi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kookoo
  Jos tuosta tilanteesta ei parempaa videota ole kuin tuo lyhyt käden ravistus niin aika heppoiset perusteet.

  Täältä linjurille terveiset https://youtu.be/eoeMrD40G1s?t=27s (pätkä elokuvasta youngblood) tuollaisella olisi nyt käytöskympin voinut antaa.
   
  Old Tom tykkää tästä.
 15. MacRef Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KuPS - elä laakase, naatittaan
  Enpä nyt malta olla tuomatta toistakin näkökulmaa tuohon Strömwallin tapaukseen. @Mazaa :n linkkaamasta videosta tilanne näkyy kokonaisuutena melko hyvin. Sinänsä toki kaipaisi vaikkapa koko kentän kuvaa koko tapahtuma-ajalta. Nyt video leikkaa Strömwalliin juuri käden heilautuksen kohdalla.

  Korostan, että minulla ei ole mitään varmaa näkemystä, enkä edes väitä, että runkkausliike on tehty, mutta yritän avata myös sitä, miltä tuo tilanne on voinut näyttää linjatuomari Nikulaisen näkövinkkelistä.

  Muistutuksena vielä, että sääntökirjan mukaan kaikista säädyttömistä eleistä kentällä tulee tuomita ottelurangaistus. Liigassa pelissä tuomitaan kuitenkin enintään pelirangaistus ja jatkotoimet tehdään sitten kurinpitomenettelyn kautta.

  Strömwall kertoo, että häntä lyötiin tilanteessa käsille ja hän sen takia ravisteli kättään. Videosta on nähtävissä, että osuma käsille tulee noin kahden sekunnin (videon laskurin) kohdalla. Paitsiovihellys kuuluu noin neljän sekunnin kohdalla. Välittömästi vihellyksen jälkeen Strömwall ravistelee kättään siellä hyökkäysalueella, mutta onhan selvää, että jäähy ei tule tuosta ravistelusta.

  Edelleen, tämän jälkeen Strömwall liukuu toiselle puolelle kenttää, jonne myös paitsion viheltänyt linjatuomari siirtyy samalla, kun toinen linjuri menee aloituspaikalle. Videolta on nähtävissä, että Strömwall tekee säädyttömäksi eleeksi tulkitun käden ravistuksensa noin 18 sekunnin kohdalla. Eli noin 15 sekuntia sen jälkeen, kun osuma käsille on tullut. Rohkenen väittää tuota jopa aika pitkäksi ajaksi, jos se vain oli siihen aiemmin tulleeseen iskuun liittyen. Lisäksi Strömwallin pää on kääntynyt samaan suuntaan, missä linjatuomari tuolla hetkellä liikkuu.

  Käden ravistus kämmen ylöspäin ja vartalosta poispäin tuntuu myös vähän luonnottomalta. Toki noinkin voi kättään ravistaa, mutta minä ainakin, jos ravistan kättäni kivun vuoksi, niin käytännössä ainoa luonnollinen asento on kämmen kohti vatsaa ja ravistussuunta on ylös ja/tai alas. Kokeilkaa itse, kuinka luonnolliselta tuommoinen liike tuntuisi pelkkänä käden ravistuksena.

  Tuommoinen kämmen ylöspäin ja vartalosta poispäin eleenä näyttää vallan paljon runkkausliikkeeltä. Tokikaan tätä kaikkea ei varmasti pelissä linjatuomari ole kyennyt hetkessä analysoimaan, mutta ne seikat, minkä perusteella hän on joutunut ratkaisunsa tekemään, ovat seuraavat:

  Reilut kymmenen sekuntia aiemmin linjuri vihelsi tiukahkon paitsion. Aloitukseen ja aloituspaikoille siirtyessä paitsion aiheuttanut pelaaja toisella puolella kenttää katsoo, tai ainakin pää on kääntyneenä linjuria kohti ja tekee kädellään eleen, joka muistuttaa vahvasti runkkausliikettä. Johtopäätös tuosta voi helpostikin olla se, että ko. pelaaja esitti näkemyksensä äskeisestä vihellyksestä säädyttömällä eleellä.

  Eihän kovinkaan usein pelaajat niin tyhmiä ole, että tekisivät noita eleitä isosti ja näkyvästi siellä kentällä. Vielä vähemmän sitä myöntävät jälkikäteen.

  Ja ennen kuin joku ehtii ihmettelemään, että mistä kummasta sen katseen suunnan (saattaa toki olla pelkästään kasvojen suunta) voi nähdä, niin videolta. Kun tuo käden liike tapahtuu, on nähtävissä, että Strömwallin taustalla jäässä näkyy Terveystalon mainos. Liu'un myötä näkyville tulee myös keskellä näkyvä ympyrä, jossa on Iskun mainos. Strömwallin pää on kääntyneenä vasemmalle eli KooKoon hyökkäyssuuntaan ja hetken päästä aloitustilannetta kuvatessa näkyy, että Nikulainen on juuri siellä viivalla suunnassa, johon Strömwallin katse oli kääntynyt. Vielä videon kohdasta noin 47 sekuntia on nähtävissä hyvin, missä kohtaa kenttää ne Iskun ja Terveystalon mainokset ovat.

  Edelleen, en sano, että Strömwall teki runkkausliikkeen, mutta liike on kyllä selvästi sellainen, että sen voi säädyttömäksi eleeksi tulkita. Lisäksi kun ottaa huomioon myös muun edellä kerrotun, pidän ihan mahdollisena Nikulaisen näkemystä asiasta. Tuomarit joutuvat siellä kentällä tekemään noita ratkaisujaan kertanäkemästä ja nopeasti ja joskus ne menevät vihkoonkin. Monen mielestä tällä kertaa meni
   
 16. Hockeyhunter Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo
  KooKoon facessa julkaistiin eilen illalla ihan koko kentän videokin tapahtuneesta. Yllättäen se on jouduttu sieltä poistamaan todennäköisesti Liigan määräyksestä - sellaista Pohjois-Korea -meininkiä täällä...
  Ja tuohon Nikulaisen toimintaan vielä sen verran, että jos tuollaisessa tapauksessa joudut edes hitusenkin tulkitsemaan tilannetta etkä ole 100% varma tapahtuneesta, niin ethän sä nyt jumaliste heitä pelaajaa pelistä pihalle ja junan alle...
   
  Old Tom ja Arturo tykkäävät tästä.
 17. MacRef Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KuPS - elä laakase, naatittaan
  Lainaus:
  Olen aika varma siitä, että Nikulainen on ollut asiassa satavarma eilen, ainakin silloin kun tilanteen näki ja meni siitä raportoimaan päätuomarille. Ei noissa tilanteissa mennä raportoimaan, että ehkä tapahtui... Satavarmahan se oli sekin tuomari, joka viime, vai edellisellä kaudellako se oli, hyväksyi maalin, vaikka kiekko ei koskaan sinne maalin mennyt. Tapparan ja Ilveksen välisessä pelissäkö se oli. Tuomari näkee tilanteen ja luo (nopeasti) näkemyksensä asiasta ja toimii sen mukaisesti. Yleensä sillä hetkellä se näkemys on satavarma. Myöhemmin erilaisista lähteistä (esim. toinen kuvakulma) voi sitten käydä ilmi, että se näkemys olikin väärä.

  Joskus taas käy ilmi, että tuomari olikin oikeassa ja (lähes kaikki) muut väärässä. Muistaako joku futiksen MM-kisat 1998 ja sieltä Brasiliaan ja Norjan välisen ottelun. Tuomari näki paidasta vetämisen ja tuomitsi rankkarin Norjalle. Tuo ei kuitenkaan näkynyt tv-kuvista, joten tuomari haukuttiin kaikkien toimesta. Seuraavana päivänä joku ruotsalainen media julkaisi kuvaa, mistä se vetäminen näkyi selvästi ja sen jälkeen kaikki olivatkin sitä mieltä, että tuomarin ratkaisu oli loistava.
   
 18. Hoitsu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät
  Lainaus:
  Vai onko se poistettu sieltä siksi, että video osoittaa Strömwallin puhuneen yksiselitteisesti paskaa ja hävytön ele on täysin nähtävissä videolla tuon Telian pikku pätkän sijaan?
   
 19. Hockeyhunter Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo
  Lainaus:
  Ei. Itse tuota videota ehdin katsella ihan rauhassa ja kymmenet kommentoijat eivät kukaan huomanneet mitään ulosajon arvoista. Lähinnä kaikki nauroivat Nikulaisen toiminnalle.. Ja mitäpä luulet, olisiko KooKoo postannut tuon videon, jos siinä olisi selkeästi selvinnyt Malten puhuvan paskaa?
   
  Old Tom tykkää tästä.
 20. butler Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa
  Pelikieltohan tuosta pitäisi määrätä. Tuomaristolle meinaan.
   
  Old Tom ja Arturo tykkäävät tästä.
 21. Boogy Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans
 22. Hoitsu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät
  Lainaus:
  Kyllähän tuo selkeä on ja tuomio siten ihan oikea. Tai riittävän selkeä jotta tuomio voidaan hyvällä omallatunnolla antaa, eihän tuosta käy mitenkään tietenkään ilmi kyseisen kädenheilutuksen motiivi, sen tietää vain Strömwall. Mutta älä anna mahdollisuutta tuomarille viheltää jne.
   
 23. Arturo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo
  Lainaus:
  Luulin, että tämä tilanne olisi jo tarpeeksi iso farssi. Varmaan antavat vielä jonkun 10 ottelun pelikiellon :DDD Liiga ja Nikulainen voipi haistaa pitkän paskan :DDDD
   
 24. Rommeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko, Pale Knuckles - EASHL
  Mikä tuo Malten vemputus on, jollei se muka ole ihan selvä runkkausele? Tiedä sitten, miten vakavaa moinen on, mutta mielestäni tuo oli kyllä ihan selkeä.
   
 25. Hockeyhunter Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo
  Hienosti leikattu tuosta videosta pois alusta, kun tulee mailaa käsille ja ravistelee kättä samalla lailla juuri ennen kuin tuo pätkä alkaa..
   
  Old Tom ja Arturo tykkäävät tästä.