(boldaus minun)
Höpö-höpö sanon minä!
USA:n voimatoimia Irakissa vuosituhannen alussa kritisoitiin hyvin voimakkaasti, etenkin kun kävi selville, että hyökkäyksen syyt olivat disinformaatiota (tätä sanaa käyttääkseni). Irakin operaatio monella tapaa romutti USA:n kv. uskottavuutta ja tämä näkyi hyvin voimakkaasti aina Obaman kaudelle saakka tuoden liiallistakin varovaisuutta USA:n toimiin.
Tässä koko kysymyksessä on syytä huomioida etenkin 90-luku ja Jugoslavian hajoamissota ja sadat tuhannet kuolleet Euroopan ytimessä - keskitysleirit ja siviileiden tarkoituksellinen pommittaminen. Tuolloin EU:ta ja kv. yhteisöä kritisoitiin hyvin voimakkaasti kyvyttömyydestä estää siviileiden joukkosurmia, se osaltaan ohjasi USA:n ja lännen (myös EU:n) politiikkaa, vastaavan ei enää haluttu toistuvan Euroopassa - joidenkin mielestä ei missään. Tämä osaltaan alensi USA:n kynnystä ryhtyä sotiin vuosituhannen vaihteessa yhdistettynä 9/11 ja siihen ettei Saddamia aikanaan kukistettu. (Sekä siihen, että etenkin USA petti kurdit Saddamin kukistamisen jälkeen - isä Bush).
Koko kuvio on sikäli absurdi, että monet kritisoivat sitä, että kv. yhteisö - etenkin USA - ei puutu aktiivisemmin diktaattoreiden suorittamiin ihmisoikeusrikkomuksiin, samalla kuitenkin toisaalla kritisoidaan jos USA niihin puuttuu.
YK:sta ei ole puuttujaksi, kiitos monella tapaa halvaantuneen päätöksentekokoneiston ja turvaneuvoston pysyvien jäsenmaiden veto-oikeuden. Keitä jää jäljelle ratkaisemaan ongelmia silloin kun tarvitaan voimaa (ja nopeasti)? Mieluiten puuttujana on Yhdysvallat kuin Venäjä, jonka puuttumisesta on löytyy surullisia esimerkkejä koko maan historian ajalta NL:n hajoamisen jälkeen. Harva itse asiassa edes tietää kuinka monessa sodassa Venäjä on ollut itsenäisyytensä aikana mukana (siis 90-luvun alusta eteenpäin):
-Moldova, luoden sinne samalla 90-luvun alusta Venäjän tuella pystyssä pysyneen Transnistrian epävaltion.
-Geogian alueella useamman kerran.
-Venäjä on sotkeutunut Azerbaidzhanin ja Armenian välisiin sotiin (aseistanut kumpaakin, Armeniassa on pysyviä joukkoja ja neuvonantajia).
-Venäjä on ollut Keski-Aasiassa aktiivinen, sen joukot tukevat diktatoorisia hallintoja ja ovat olleet osallisina sisäisten ongelmien ratkaisemissa. Kirgisiassa taistellen myös islamisteja vastaan.
-Venäjä on miehittänyt Krimin niemimaan ja sotii Itä-Ukrainassa.
-Venäjä sotii Syyriassa.
-venäläisiä "vapaaehtoisia" ja palkka-armeijajoukkoja (kuten Wagner) on sotinut 90-luvulta lähtien Jugoslaviasta Lähi-itään, ja osa näistä "vapaaehtoisista" ja palkka-armeiajoukoista on liikkeellä valtion rahalla.
-Tšetšenian kaksi sotaa ovat sitten oma lukunsa.
* * *
Selitätkö mitä tarkoittaa kohta Lisäksi oikeusvaltio ei tunkeudu sotilaineen toisen valtion alueelle ilman lupaa? Kenen luvan se tarvitsee? Kohdemaan vaiko YK:n?
Otetaan nyt ensinnäkin kiinni noihin ranskalaisiin.
Transnistriasta on Venäjä vetäytynyt 2006 ja koko homma lähti demokraattisesta äänestyksestä. Lisää voit lukea wikipediasta
Transnistria – Wikipedia (linkki wikipediaan) Melkoista sumutusta vääntää tässä Venäjää "pahikseksi", kun kyse on ollut Neuvostoliiton hajoamisesta ja siitä johtuneesta kipuilusta. Mutta kyllähän ne on samoja asioita kun oikein kuupalla kauhaisee.
Georgian touhut onkin monimutkaisempi vyyhti. Viimeksi Georgia oli se joka hyökkäsi, tästä löytyy lisää tästä samaisesta ketjusta, en ala toistamaan. Mutta taas kerran kun oikein sopivalla pullonpohjalla katselee niin Putleri on valloittanut koko Georgian ja pitää niitä orjina.
Armenian ja Azerbaizanin sodat on taas sellanen sotku, että jos tota nyt Venäjän niskaan kaataa, niin NATO voisi katsella Turkin ja Syyrian touhuja, saati Turkin koko maan tilaa. Mutta sehän ei haittaa, kun oma agenda.
Sitten Venäjän touhut Aasiassa, niin mitäs ne USA:n touhut? Pitääkö pistää oikein listaa, että missä kaikkialla maailmassa on vähän USA käynyt erikoisoperaatioiden ja rahan voimin tukemassa milloin mitäkin tahoa? Siinä on Venäjän setit aika saamarin pieniä, kun laittaa rinnakkain.
Kyllä Venäjän Ukraina touhut on täysin tuomittavia. Realisti ymmärtää miten Venäjä iski täysin itsensä hajoittaneeseen maahan, millä ei ole armeijaa, mikä ei ole saanut aikaiseksi liikkeellekannallepanoa, saati yrittänyt edes puolustaa itseään. Näin ne suurvallat vaan toimii, joko puolustat itseäsi, tai itket. Paljos ne Krimin öljyvarat olikaan? Kyllä, Venäjä toimi häikäilemättömästi. Mites se Irak meni, kummallas suuremmat öljyvarat ja kummalla pakotteet? Huikeaa settiä. "paljon kritisoitiin", toiselle pakotteet, toinen sai raiskata, tehdä ISIS:in, tappaa tuhansia ja hups nehän nyt vaan vähän sössäs. Missä maailmassa te elätte?
Kyllä Venäjä sotii Syyriassa, Bashar al-Assadin kutsumana. Tykkäät tai et, niin Assad on tuon maan virallinen johtaja ja hänellä on oikeus solmia suhteita ulkovaltoihin. Olis se saatana jos ruotsi hyökkäis Suomeen ja maailma tuomitsisi kun Putinin kanssa se Niinistö sopisi avusta. Ne vitun natsitkin... Saatanan Mannerheim! Ei ollut oikeutta, ei!
Tsetsenia on sitten sellanen huikeus, mikä aina halutaan tähän keskusteluun nostaa, kun se on joku selitys. Oulu kun päättää itsenäistyä, tai viimeisenä se Katalonia, niin missä on barrikadit? Maan sisäinen asia.
Tässä sulle vähän sellasen "tyhmän" mietteitä, joka näitä pyrkii katsomaan ja historiasta oppimaan. ihan neutraalisti ja ilman niitä värilaseja ja ennakko-olettamuksia.
Helvetin hienoon joukkoon sitä haluaa porukka lähteä mukaan ton USA:n kanssa.
PS. Venäjä ei ole länsimainen maa, niillä on ihan omat jutut, tässä ketjussa olen tuotakin purkanut. Se ei tee siitä maasta enemmän tai vähemmän pahaa, kuin mistään muustakaan maasta joka toimii, kuin nuo suurvallat tuppaavat toimia.