Suomalainen jääkiekkokulttuuri

  • 33 175
  • 259

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos NHL ei ole elävä esimerkki siitä, että peliä pystyy siistimään ja silti säilyttämään jääkiekon peruselementit, niin en tiedä sitten mikä on. Olen tässä nyt vähän odotellut, että joku sen kertoisi.

Tässä "siistityssä" NHL:ssä tapahtui viime viikolla useampi ruma tilanne:

Max Pacioretty boarding on Ryan McDonagh. Feb 23 2013 - YouTube
Jannik Hansen Hit on Marian Hossa (Multiview) - Feb 19, 2013 (HD) - YouTube
Taylor Hall kneeing major on Cal Clutterbuck Feb 21 2013 Minnestoa Wild vs Edmonton Oilers NHL - YouTube
Mark Olver questionable hit on Vladimir Tarasenko . Feb 20th 2013 - YouTube

Janik Hansen sai 1 ottelun pelikiellon ja Taylor Hall 2 ottelun pelikiellon. Pacioretty ja Olver eivät mitään.

Monessa noissa tilanteissa toisen kunnioittaminen loistaa poissaolollaan.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Monessa noissa tilanteissa toisen kunnioittaminen loistaa poissaolollaan.

Niin tekee joo, eikä v-koodikaan näytä auttavan. Tuossakin Paciorettyn niitti on sellainen, että otteluseurantaketjussa olisi 10 sivun vääntö siitä kuka käänsi selän ja niin edelleen. Jopa tuosta jäähystä tulisi sanomista.

Ihan sama koskee Olverin taklausta, siinähän ei taas vauhtia ole nimeksikään mutta on blindside ja tulee päähän. Kieltämättä kuitenkin vähän rajatapaus. Pelaajien reaktioistakin näkee, että taidetaan puhua ihan normitilanteesta pohjois-amerikkalaisessa mielessä. Muuten siellä olisi ollut myllyt pystyssä saman tien.

Hallin taklaus on törkeä, ei kahta sanaa. Erotuksena tässä on, että se ei osu päähän. Polvi on toki myös paha hajotessaan mutta en tiedä onko näillä niiteillä kevyempi rangaistusasteikko nahilassa.

Hossan ja Hansenin tilanteesta voit käydä lukemassa NHL-puolelta, siellä käydään ihan samaa vääntöä siitä pelasiko Hansen kiekkoa vai ei. Käsittääkseni tuomio tuli lopulta "vaarallisesta" pelistä tms, koska Hansen kiistatta menee holtittomasti tilanteeseen.

Kuten todettua, jääkiekko on väkivaltainen laji.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Jussi Lähde ottaa huutelemalla "ulkopuoliselle harvinaisen fiksusti" kantaa kulttuuriasiaan, sekä erityisesti pk-seurojen tilanteeseen.

Jussi Lkiekon! - Aamulehti Blogit

Tekstin kiteyttää (typosta huolimatta) tämä loistava lause:

Haluaisinko kummipoikani pelaavan SM-liigakiekkoa? Kyllä. Haluaisinko hänen pelaavan SM-liigakiekkoa sellaisia joukkueita vastaan joiden valmetajat eivät joko halua tai osaa kontrolloida pelaajiensa toimintaa? En.

Voiko asiaa paremmin sanoa? Ei ole väliä sillä, onko kyse haluamisesta vai osaamisesta, homma ei nyt pelaa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Voiko asiaa paremmin sanoa? Ei ole väliä sillä, onko kyse haluamisesta vai osaamisesta, homma ei nyt pelaa.

Vastustajan kunnioittaminen, jota voidaan myös koodiksi kutsu, lähtee joukkueesta itsestään, siitä mitä valmentajat haluavat. Jos valmentaja haluaa, että joukkue kunnioittaa itseään ja vastustajia, joukkueen sisäinen koodisto toimii tämän mukaan. Tällöin omat joukkuekaverit pistävät ongelmatapaukset kuriin, tarvittaessa kovikin keinoin. Tietysti on olemassa ongelmayksilöitä, jotka vaan ovat sen verran psykopaatteja, että pystyvät elämään joukkueessa ilman muun yhteisön arvostusta.

Eikä koodi ole se gooni joukkueessa vaan se on pelaajien keskinäistä kunnioitusta. Ei tappelu-uhka rumia taklauksia poista vaan pelaajat itse. Fanit verhoavat goonikulttuurin ihailun tämän tyylisiin tekosyihin, he haluavat vain nähdä tappeluita.

Minusta on turha keskustella siitä saako SM-liigassa esimerkiksi taklata kovia, puhtaita taklauksia vaan enemmän pitäisi keskustella siitä miksi on niin vaikeaa tunnistaa miten toimia kaukalossa oikein eri tilanteissa. Jos valmentaja vaatii, että joka tilanteessa vedetään täysillä, niin joukkue toimii näin. Ja väittäisin, että esimerkiksi Jokereissa tällainen menttaliteetti on olemassa. Ainakin valmentaja Valtonen on aina vaatinut joukkueiltaan jokaisen tilanteen loppuun viemistä. Mikäli pelaaja ei ole näin toiminut, palaute on ollut hyvin suoraa ja raakaa.

Jääkiekkojoukkuetta voi johtaa toisellakin tavalla, kuten SM-liigassa nähdään. Tämä siltä varalta, että joku tulee sanomaan, että näinhän kaukalossa pitääkin toimia. Ei pidä, siellä saa myös ajatella.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Eikä koodi ole se gooni joukkueessa vaan se on pelaajien keskinäistä kunnioitusta. Ei tappelu-uhka rumia taklauksia poista vaan pelaajat itse. Fanit verhoavat goonikulttuurin ihailun tämän tyylisiin tekosyihin, he haluavat vain nähdä tappeluita.

Minusta on turha keskustella siitä saako SM-liigassa esimerkiksi taklata kovia, puhtaita taklauksia vaan enemmän pitäisi keskustella siitä miksi on niin vaikeaa tunnistaa miten toimia kaukalossa oikein eri tilanteissa.

Jääkiekkojoukkuetta voi johtaa toisellakin tavalla, kuten SM-liigassa nähdään. Tämä siltä varalta, että joku tulee sanomaan, että näinhän kaukalossa pitääkin toimia. Ei pidä, siellä saa myös ajatella.

Nyt aletaan olla koko asian ytimessä!

Kaikki lähtee pelaajista itsestään, ei mistään muusta. Kaikki muu on selittelyä, tekosyiden hakemista yksilön toiminnalle. Pelaaja yksin päättää mitä kaukalossa tekee tai jättää tekemättä.

Tähän asiaan toki oleellisena osana liittyy yhteisön "paine", eli voiko pelaaja sanoa valmentajalle ettei aio vetää teloitustaklausta käskystä huolimatta. Jääkiekon osalta tilanne on ollut nähdäkseni se, että ei voi, koska silloin menettää kasvonsa ja sen kuuluisan mieskunnian.

Ja nimenomaan tämä kulttuuri vaatisi mielestäni päivittämistä ja isompaakin reality-checkia lajin sisällä. On täysin vanhanaikaista kuvitella, että jääkiekko voisi olla joku omalakinen yhteisö yhteiskunnan sisällä. Minä en kerrassaan käsitä miten tämä voi olla lätkäjätkille niin vaikea asia ymmärtää. Hienon lajin julkisuuskuvaa tahritaan aivan turhaan ja sitten vain levitellään käsiä. Naurettavaa!

Lihavoin TosiFanin kirjoituksesta vielä tuon mielestäni aivan keskeisimmän kysymyksen. Tuo sama pätee läpi koko jääkiekkoyhteisön, pelaajasta karjalalippiskatsojaan. Ja tuo jos joku on sitä substanssia jääkiekossa.

Minulle se tarkoittaa mm. sitä, että on aivan joutavaa väitellä onko blindside-taklaus teknisesti puhdas, etenkin jos kaikki näkevät, että se tehdään täysin tarkoituksellisesti ja kovalla vauhdilla. Siinä ei ole silloin kuin yksi ainoa päämäärä.

Edelleen aletaan mennä vielä pahemmin metsään, jos sitä aletaan sotkemaan johonkin normaaliin pelitilanteeseen ja siihen, että jääkiekossa "kopsahtelee". Kyllä keskusteluun osallistuessaan pitää pystyä erottamaan normaali pelitilanne ja ruma pelaaminen.

Näin ollen asia koskee jokaista tekijää suomalaisessa jääkiekossa. SM-Liiga ja Jääkiekkoliitto ovat päävastuussa arvojen levittämisestä sekä lajin sisällä, että myös ulkopuolelle.

Toisaalla ovat sitten myös konkreettisemmat asiat kuten seurojen talous ja työntekijöiden, tässä tapauksessa pelaajien, terveys. En jaksa millään uskoa, että pelaajayhdistyskään on kovin tyytyväinen tilanteeseen jossa "normaali" pelaaminen aiheuttaa vakavia vammoja, etenkin pään alueelle.

Tuleekin ymmärtää, että tietyn viestin antamalla esimerkiksi SM-Liiga pyrkii jo suojelemaan pelaajiaan. Se on lähtökohta ja sitä linjaa noudattamalla ajan kanssa siistitään peliä, koska seurat taas eivät katsele kauaa pelaajia jotka ovat esimerkiksi 10-15 ottelun pelikiellossa, ja myös pelaajien kukkarossa se alkaa painaa.

Kyllä tämä ihan kaikkien asia laittaa laji kuntoon ja tuoda se 2010-luvulle. Minä ainakin olen valmis olemaan vaikka mikä epäuskottava homo tahansa mutta tässä asiassa pidän meteliä tasan niin kauan kuin jotain tapahtuu. Voi olla, ettei sillä ole mitään väliä mutta olenpahan mielipiteeni tuonut julki.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Voiko asiaa paremmin sanoa? Ei ole väliä sillä, onko kyse haluamisesta vai osaamisesta, homma ei nyt pelaa.

Vastustajan kunnioittaminen, jota voidaan myös koodiksi kutsua, lähtee joukkueesta itsestään, siitä mitä valmentajat haluavat. Jos valmentaja haluaa, että joukkue kunnioittaa itseään ja vastustajia, joukkueen sisäinen koodisto toimii tämän mukaan. Tällöin omat joukkuekaverit pistävät ongelmatapaukset kuriin, tarvittaessa kovinkin keinoin.
Minusta on turha keskustella siitä saako SM-liigassa esimerkiksi taklata kovia, puhtaita taklauksia vaan enemmän pitäisi keskustella siitä, miksi on niin vaikeaa tunnistaa miten toimia kaukalossa oikein eri tilanteissa. Jos valmentaja vaatii, että joka tilanteessa vedetään täysillä, niin joukkue toimii näin.
Jääkiekkojoukkuetta voi johtaa toisellakin tavalla, kuten SM-liigassa nähdään. Tämä siltä varalta, että joku tulee sanomaan, että näinhän kaukalossa pitääkin toimia. Ei pidä, siellä saa myös ajatella.

Aamen. Kuten viime sivulla tuli jo mouhottua, on se nyt perkele jos aikuiset miehet (?) eivät ymmärrä roolinsa muutosta yksittäisestä pelaajasta koko joukkuetta vieväksi ammattijohtajaksi (?). Siellä aitiossa ei olla toteuttamassa henkilökohtaisia vendettoja tai hakemassa hyvitystä/terapiaa muille omille ongelmille, vaan peluuttamassa jääkiekkoa ja vastuussa 20 jätkästä. Plus välillisesti myös monen muun työpaikasta, isoista rahavirroista ja koko seuran/sarjan/lajin imagosta.

Jokerien kohdalla tilannetta pahentaa, että ainoa Valtosen ja paletin kurissa pitänyt taho on nyt toisella puolen maailmaa. Lämsä on hyvä, kehityskelpoinen ja ihan tervepäiseltäkin vaikuttava koutsi, mutta hänestä siihen ei ainakaan vielä ole.

edit: totta tämäkin.

Nyt osa seuroista ja valmentajista käyttää tätä surutta hyväkseen. Tekeydytään tyhmiksi ja valitetaan heti kun on pienikin mahdollisuus. Ei kunnioiteta järjestelmää, vaan pyritään hakemaan keinolla millä hyvänsä omaa etua. Ja niin kauan kun systeemi jatkuu tällaisena, niin jääkiekko on ongelmissa.
Tällä hetkellä jääkiekko elää kuin pellossa, koska sen päättäjät kuvittelevat sen olevan kuolemattoman.
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Edelleen aletaan mennä vielä pahemmin metsään, jos sitä aletaan sotkemaan johonkin normaaliin pelitilanteeseen ja siihen, että jääkiekossa "kopsahtelee". Kyllä keskusteluun osallistuessaan pitää pystyä erottamaan normaali pelitilanne ja ruma pelaaminen...

Nyt osa seuroista ja valmentajista käyttää tätä surutta hyväkseen. Tekeydytään tyhmiksi ja valitetaan heti kun on pienikin mahdollisuus. Ei kunnioiteta järjestelmää vaan pyritään hakemaan keinolla millä hyvänsä omaa etua. Ja niin kauan kun systeemi jatkuu tällaisena, niin jääkiekko on ongelmissa.

Esimerkiksi Jyp ei ollut mitenkään huolissaan Armian saamasta aivotärähdyksestä vaan valitti tuomiosta sanamuodon perusteella. Tai Jokerit ei ole tuominnut J. Ruudun kyykkimistä tai tappeluista kieltäytymisiä vaan puolusti tätä käytöstä teurastamalla V. Peltosen.

Molemmissa näissä tapauksissa seurojen etu menee jääkiekkoilun edelle ja tästä syystä ollaan tässä tilanteessa. Seurojen pitäisi ymmärtää puolustaa SM-liiga Oy:tä, se on yksittäistä mestaruutta tärkeämpi. Tällä hetkellä jääkiekko elää kuin pellossa, koska sen päättäjät kuvittelevat sen olevan kuolemattoman.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Vastustajan kunnioittaminen, jota voidaan myös koodiksi kutsu, lähtee joukkueesta itsestään, siitä mitä valmentajat haluavat. Jos valmentaja haluaa, että joukkue kunnioittaa itseään ja vastustajia, joukkueen sisäinen koodisto toimii tämän mukaan. Tällöin omat joukkuekaverit pistävät ongelmatapaukset kuriin, tarvittaessa kovikin keinoin. Tietysti on olemassa ongelmayksilöitä, jotka vaan ovat sen verran psykopaatteja, että pystyvät elämään joukkueessa ilman muun yhteisön arvostusta.

Koska tämä näkökantasi on saanut täällä hyväksyntää, niin kerron oman, laajemman seuravastuun. Otan esimerkiksi tämän kauden Jokerit. Jokerit omistaa Hjallis Harkimo, joka palkkasi Jarmo Kekäläisen toimitusjohtajaksi. Jarmo Kekäläisen vastuulla on ollut valmentajien ja pelaajien valinta Jokereihin. Jarmo Kekäläinen erotti viime kautena Hannu Jortikan Jokereiden päävalmentajan tehtävästä ja palkkasi tilalle Erkka Westerlundin ja Tomi Lämsän. Täksi kaudeksi Jarmo Kekäläinen palkkasi Jokerien valmentajiksi Tomi Lämsän ja Tomek Valtosen. Pelaajistoon Jarmo Kekäläinen palkkasi mm. Semin Ben-Amorin ja Jarkko Ruudun. Jarmo Kekäläinen ja omistaja Hjallis Harkimo ovat vastuussa siitä, mitä heidän valitsemiensa Jokereiden valmentajien ja pelaajien toimesta peleissä on tapahtunut ja tapahtuu tällä kaudella. En ole vähentämässä valmentajien ja pelaajien vastuuta kenttätapahtumista, mutta päävastuu on mielestäni seurojen johdoilla ja toimitusjohdoilla. Esimerkiksi Ässien joukkuevastuun (valmentajien ja pelaajien valinnan) kantaa tj. Mika Toivola, HIFK:n tj. Tom Nybondas ja Kärppien tj. Harri Aho.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
En ole vähentämässä valmentajien ja pelaajien vastuuta kenttätapahtumista, mutta päävastuu on mielestäni seurojen johdoilla ja toimitusjohdoilla. Esimerkiksi Ässien joukkuevastuun (valmentajien ja pelaajien valinnan) kantaa tj. Mika Toivola, HIFK:n tj. Tom Nybondas ja Kärppien tj. Harri Aho.

Asemansa puolesta kyllä mutta jos konepajalla asentaja lyö vasaralla itseään sormeen, tai aiheuttaa vaaraa muille niin kyllä hän on siitä ensisijaisesti vastuussa, eikä esimies. Ainakin muiden asentajien silmissä. Johdolla on oma roolinsa tässä kuviossa.

No joka tapauksessa, Jarmo Kekäläinen pisti poikansa ojennukseen n. sekunnissa ja nyt kun hän lähti niin taas mennään niin, että hippulat vinkuvat. J-P Vuorinen oli Aamu TV:ssä ja oli pettymys esiintymisellään, Vesa Rantanen ampui haulikolla ja osui pari kertaa, Juha Ikonen jäi vähän statistin rooliin.

Näytettiinpä lähetyksessä still-kuva Nordlundin taklauksesta ja pääteltiin sen perusteella, että eihän tuo päähän osu. Aivovamma ja pari katkennutta hammasta taklauksesta joka ei osu päähän? Not sure if serious.

Aamulehdessä taasen oli juttu Jani Hassisesta jonka ura loppui muistaakseni Jermu Porthenin suorittamaan taklaukseen. Hassinen totesi kyseessä olleen selvä käskytys ja muistaakseni sanoi tämän toiminnan olevan arkipäiväistä ja härskiä SM-Liigassa.

Tero Paappanen joutui Janne Grönvallin taklauksen uhriksi ja toipuminen kesti kahdeksan kuukautta. Paappanen toteaa Aamulehdessä, että pelaajien pitää tajuta, koska taklauksen voi viedä läpi. Ässät jahtasi koodiston mukaan Grönvallia seuraavan kauden ja 2006 Patrik Forsbacka onnistui käytännössä päättämään taas Grönvallin uran jääkiekkoilijana. Velat oli saatu maksettua.

Nyt kun tähän soppaan on saatu sotkettua jo jopa Mikael Jungner sekä Alexander Stubb ja arvatenkin kohtapuoliin myös urheiluministeri joutuu antamaan lausunnon, niin siinä riittää seliteltävää Jarkko Ruudun neljästä matsista liigajohdolle. Well played.

Vuorinen muuten kiisti johtajuusongelman televisiossa. Tämän johtajuusongelman, sekä toimintasuunnitelman puutteen vuoksi liiga joutuukin nyt antamaan median paineessa nopeasti jotain lautaselle. Se tarkoittaa mm. Summasen toimitsijakieltoa sekä mahdolllisesti pelikieltoja Nordlundille ja Järventielle. Ja nyt kun tämä joudutaan tekemään yhtäkkiä kiireessä, tarkoittaa se sitä, että tuomiot eivät jälleen kerran ole ns. linjassa, ja taas seuraavassa tapauksessa tultaneen vetoamaan siihen.

Tulossa on taas mielenkiintoinen kiekkokevät mutta tällä kertaa ei puhutakaan pelikirjoista. Nyt toimimalla oikein SM-Liiga voi jopa hyötyä tästä kohusta, se vaatii nyt sen, että kaukalot siistitään ja saadaan täten media ja kukkahatut näyttämään tyhmiltä. Onnistuuko se siinä on vähintäänkin kyseenalaista.

Myös kiekkoihmiset muualla heräilevät. Tässä linkki Aamulehden kolumnistin Kirvesmiehen kolumniin:

Kirvesmies: Se hetki kun halusin ottaa etäisyyttä jääkiekkoon
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...No joka tapauksessa, Jarmo Kekäläinen pisti poikansa ojennukseen n. sekunnissa ja nyt kun hän lähti niin taas mennään niin, että hippulat vinkuvat. J-P Vuorinen oli Aamu TV:ssä ja oli pettymys esiintymisellään, Vesa Rantanen ampui haulikolla ja osui pari kertaa, Juha Ikonen jäi vähän statistin rooliin...

Minusta on hölmöä, että Vesa Rantasta käytetään jonkin näköisenä asiantuntijana mediassa. Hänen osaamisensa liitettynä oman lehden markkinointiin tekee hänestä täysin hyödyttömän. Mikäli studiossa pitää olla median edustaja, niin ottakoon sinne Sihvosen, hänellä sentään on osaamista.

Minusta Ikonen sanoi viisaimmat sanat tuosta kolmikosta, korostaessaan pelin nopeuden kasvua.

J-P Vuorinen on SM-liigan Hirsimäki, pitäisi pitää kaukana mediasta. Näyttää, että hän kävelee vaan studioon ja höpisee mitä tilanne tuo eteen, eikä ole mitenkään valmistautunut. Hänellä olisi pitänyt olla selkeä viesti, jonka hän olisi tuonut esiin ja hiljentänyt esimerkiksi Rantasen.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Minusta on hölmöä, että Vesa Rantasta käytetään jonkin näköisenä asiantuntijana mediassa. Hänen osaamisensa liitettynä oman lehden markkinointiin tekee hänestä täysin hyödyttömän. Mikäli studiossa pitää olla median edustaja, niin ottakoon sinne Sihvosen, hänellä sentään on osaamista.

Niin ja Sihvonen osaa oikeasti argumentoida ja pukea ne asiat siihen muotoon, että ne ovat ymmärrettävissä jokaiselle. Sihvonen osaa myös keskustella tämän sivistyneistön kanssa joka yleensä tuppaa vain hymähtelemään lätkäjätkille.

Tässä voisikin olla SM-Liigan seuraava rekrytointi, eli henkilö joka antaa kasvot SM-Liigalle ja kiertää nyt jokaisen keskusteluohjelman ja kertoo mitä jääkiekko on. Johtajista siihen ei ole.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Turha johtavaksi itseään kutsuvaa on tuonne raahata, kun humanisti Sihvonen on jäänyt pahasti V-koodin vangiksi.
 

Nwoke

Jäsen
Suosikkijoukkue
SAINTS salibandy, Spiral-liiga, Tampere
Mielestäni hyvä esiintyminen Ikoselta ja Rantaselta, jotka saivat tuotua esiin juuri niitä asioita mitä nykypelissä pitäisi painottaa. Eli pelin nopeuden ymmärtäminen ja pään ylhäällä pitäminen - uhka että aina voidaan taklata. Ongelma olikin siinä, että Vuorinen ei edelleenkään tiedä mitä pitäisi tehdä, tai ainakin ne keinot ovat täysin vääriä.

Yksi ongelma, mikä on toki peliä myös kehittänyt, mutta aiheuttaa osittain näitä loukkaantumisia, on monen valmentajan painottama pelirohkeuden vieminen äärimmilleen. Pelataan kiekkoa aivan loppuun asti, eikä osata luopua/roiskia sitä ja valmistautua kontaktiin.

Nämä tällä hetkellä kurinpidossa olevat tilanteet olisivat loistoesimerkkejä, joilla voitaisiin antaa selkeät singnaalit ja linjata mitä kaukalossa ei saa tehdä ja taas mihin asioihin kiekollisen pelaajan täytyy osata varautua.

Pikkarainen - Törkeä taklaus myöhässä kiekottomaan pelaajaan, todella iso rangaistus.

Peltonen - Ei missään kohtaa varaudu kontaktiin, vaan yrittää viimeiseen asti pelata kiekkoa ja etsiä syöttöpaikkaa, vastuu vain ja ainoastaan Peltosen. Puhtaammin ei Nordlund voi tuossa taklata ja vauhtia ei todellakaan ole liikaa, kuten Vuorinen aamu-studiossa viittasi.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tällä hetkellä jääkiekko elää kuin pellossa, koska sen päättäjät kuvittelevat sen olevan kuolemattoman.

Tuo on kyllä loistava kiteytys, kuten koko tekstikin. Kun urheilujohtaminen ei mitenkään muutenkaan ole Suomessa huippua (ja siinä jos missä tarvittaisiin rautaista ammattimaisuutta) niin jääkiekossa ongelmaa pahentaa vielä se, että laji on niin suosittu, että täysin amatöörimäiselläkin touhulla pärjätään. Tämä kostautuu ehkä vasta niin pitkällä tähtäimellä, ettei välttämättä reagoida silloin kun siihen vielä olisi hyvät mahdollisuudet.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Peltonen - Ei missään kohtaa varaudu kontaktiin, vaan yrittää viimeiseen asti pelata kiekkoa ja etsiä syöttöpaikkaa, vastuu vain ja ainoastaan Peltosen. Puhtaammin ei Nordlund voi tuossa taklata ja vauhtia ei todellakaan ole liikaa, kuten Vuorinen aamu-studiossa viittasi.

Eikö tuo ole tarkoituskin? Pelata peliä?
 

Kyle

Jäsen
Olin Jyp-Tappara pelissä paikanpäällä, itseä kiinnostaisi neutraali näkökanta mitä ottelussa tapahtui tämän kaiken Jokerit, käskytys, Lämsä, Hifk, nouto, Ruutu, ym ym... lässytyksen seassa.

Ottelun puhutuimmista tilanteista voidaa hienosti tehdä nelosen tapainen highlight alkaen minuutin kohdalta.

Videosta ja salaliitto-teoriasta voidaan vetää johtopäätökset: Runkosarjan loppu, kärkiottelut, mukana Jypin kärkipelaajiin lukeutuva Louhivaara, Tapparalta kyseenalaisessa maineessa olevat Mäntylä ja Kankaaperä. Ensiksi Mäntylä taklaa sääntöjen rajamailla Louhivaaran laitaan. Puhtaasti, mutta niskanpuolelta huonossa asennossa oleen Louhivaaran. Kymmenen minuuttia myöhemmin Kankaanperä vetää numeroihin saman pelaajan ja Louhivaara jää jäähän makaamaan... mutta nousee ylös ja jatkaa peliä.
Käskytystä Rautakorvelta?

Ei ollut. Kellään ei käynyt hallissa edes mielessä, että tuossa olisi mitään ihmeellistä. Videolta tilanteista voi vetää mitä ihmeellisimpiä teorioita. Oikeasti kyseessä oli varsin hengettömän ottelun kaksi ainoata tilannetta jossa kontaktin avulla vastustaja saatiin jäänpintaan. Itsekin vasta jälkeenpäin videolta näin että molemmissa tilanteissa oli ottavana pelaajana Louhivaara. Louhivaaralta vähän huolimatonta pelaamissa molemmissa tilanteissa, mutta pointisit siitä ettei loukkaantunut.

Viestin pointti? Niin jos ajattelee että kentällä olisi Tapparan tilalla ollut Jokerit, Rautakorven tilalla Valtonen, Mäntylän tilalla Ruutu ja Kankaanperän tilalla Ben-Amor. Lyötäisiin valtakunnan mediaan kyseinen kooste, kuinka moni näkisi tilanteen tässäkin ketjussa paljon puhuttuna käskytyksenä? En nähnyt samaanaikaan pelattua Hifk-Jokerit ottelu, oliko ottelu oikeesti brutaalimpi vai erottiko Rautakorven ja Lämsän, Kankaanperän ja Nordlundin, vain se että Louhivaara nousi ylös omin avuin, toisin kuin Peltonen?

Tältä minusta ainakin tuntuu. Uskoakseni Jokerit-Hifk ottelun nähneistä katsojista 95 % oli Jokeri ja Hifk kannattjia, silti ottelusta puhuvat suurelta osin ne jotka eivät ottelua nähneet. Kuitenkin äänessä ovat paljolti pääkaupunki seudun ulkopuolella olleet ihmiset, joiden kritiikki on kärjistettynä "nämä kaksi joukkuetta(Jokerit ja Hifk pilaavat jääkiekon". Esimerkiksi Aamulehden tai sen blogin kautta kirjoitelleet Jussi Lähde ja kirvemies, jotka tässäkin ketjussa ollaan tuotu esiin.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Viestin pointti? Niin jos ajattelee että kentällä olisi Tapparan tilalla ollut Jokerit, Rautakorven tilalla Valtonen, Mäntylän tilalla Ruutu ja Kankaanperän tilalla Ben-Amor. Lyötäisiin valtakunnan mediaan kyseinen kooste, kuinka moni näkisi tilanteen tässäkin ketjussa paljon puhuttuna käskytyksenä? En nähnyt samaanaikaan pelattua Hifk-Jokerit ottelu, oliko ottelu oikeesti brutaalimpi vai erottiko Rautakorven ja Lämsän, Kankaanperän ja Nordlundin, vain se että Louhivaara nousi ylös omin avuin, toisin kuin Peltonen?

Onhan se mahdollista. Selkään taklauksista on tullut niistäkin jo niin arkipäivää, että tuskin olisi kukaan korviaan lotkauttanut. Toiseksi tullaan siihen, että SM-Liigan kannalta on harmillista juuri se, että Jokerit ja HIFK ovat metelin keskiössä. Miksikö? Siksi, että ne saavat aina suurimman mediahuomion.

Se on omalla tavallaan kaksinaismoralismia mutta kuten tässäkin ketjussa nähdään, niin Saarenheimon kirvesisku niskaan ei kiinnosta ketään, tai Kankaanperän selkääntaklaus. Mäntylän tilanne nyt oli ihan tavallinen pelitilanne. Se on taas sitten eri kysymys miksi Tappara haluaisi noutaa nimenomaan Ossi Louhivaaran, eikä Eric Perriniä? Tyhmältä se ainakin kuulostaa.

Miksi sitten esimerkiksi Nordlund on noussut esiin periaatteessa ihan puhtaan taklauksen vuoksi? Tärkein asia on Peltosen vakava loukkaantuminen, toinen asia on se, että taklattu oli juuri Ville Peltonen ja kolmantena 1.9. tapahtumat.

Vaikka Nordlundin taklauksessa ei olekaan ihan puhtaasti teknisessä mielessä vikaa on siinäkin nähtävissä muutos jääkiekon sisällä. Esimerkiksi Raipe Helmistä ei olisi ikimaailmassa kolattu vastaavalla tavalla. Eli kunnioituksen puute siinä näkyy. Peltonen on kuitenkin aivan maailmanluokan pelaaja, joten hän ei kovin herkästi tilanteita väärin pelaa. Nyt kun se koodistokaan ei toimi, niin myös legendat ovat vapaata riistaa marginaalipelaajille.

Toinen mikä tulee muistaa on se, että Nordlundilla ei ollut pakko ajaa tuota niittiä tuolla voimalla läpi. Ymmärrän, että tästäkin nyt osa ottaa herneen nenään mutta jos kerran on tiedossa HIFK:n hallin betonikaukalot ja tähtäimessä Ville Peltonen, niin taas saa aika naiivi olla, jos sanoo, että Nordlund "vain pelasi lätkää".
 

Corkscrew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mä en nyt nää mitään muutosta jääkiekon sisällä. Varmasti Helmistäkin yritettiin horjuttaa taklaamalla, ja Janne Ojasen muistan kärsineen tässä viime vuosien aikana yhden aivotärähdyksen Nordiksella kun miestä taklattiin vähän samaan tapaan laitaan juuri syöttämisen jälkeen jolloin pelaaja on haavoittuvimmillaan. Muutos on tapahtunut, mutta se tapahtuu koko ajan nousevissa vauhdeissa ja fysiikaltaan vahvistuvissa pelaajissa. Nordlund meni taklaamaan Peltosta kovaa, mutta en usko että vahingoittamistarkoituksessa. Sinänsä puuttui kunnioitusta koska Peltonen antoi juuri syötön ja oli matalassa asennossa, mutta kyllä tuollaisia taklauksia näkee usein paljon lievemmällä lopputuloksella, nyt oli myös huonoa tuuria matkassa paljon. Seurausten takia voin hyväksyä Nordlundille pelikieltoa, mutta tätä yksittäistä taklaustilannetta ei kuitenkaan pitäisi liikaa ylidramatisoida.

Peltonen on kokenut kehäkettu mutta yksi asia hänen pelityylissään pistää silmään. Mies pelaa aina kaksi kättä kiinni mailassa, melkein tilanteessa kuin tilanteessa. Ei se tähän Nordlundin taklaustilanteeseen liity millään tavalla, mutta joskus asettaa pelaajan huonoon asemaan laitojen lähellä jos joku haluaa sitä käyttää hyväkseen.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Aamulehdessä taasen oli juttu Jani Hassisesta jonka ura loppui muistaakseni Jermu Porthenin suorittamaan taklaukseen. Hassinen totesi kyseessä olleen selvä käskytys ja muistaakseni sanoi tämän toiminnan olevan arkipäiväistä ja härskiä SM-Liigassa.

Nyt kun tähän soppaan on saatu sotkettua jo jopa Mikael Jungner sekä Alexander Stubb ja arvatenkin kohtapuoliin myös urheiluministeri joutuu antamaan lausunnon, niin siinä riittää seliteltävää Jarkko Ruudun neljästä matsista liigajohdolle. Well played.

Vuorinen muuten kiisti johtajuusongelman televisiossa. Tämän johtajuusongelman sekä toimintasuunnitelman puutteen vuoksi liiga joutuukin nyt antamaan nopeasti jotain lautaselle. Se tarkoittaa mm. Summasen toimitsijakieltoa sekä mahdolllisesti pelikieltoja Nordlundille ja Järventielle. Ja nyt kun tämä joudutaan tekemään yhtäkkiä kiireessä, tarkoittaa se sitä, että tuomiot eivät jälleen kerran ole ns. linjassa, ja taas seuraavassa tapauksessa tultaneen vetoamaan siihen.

Nyt toimimalla oikein SM-Liiga voi jopa hyötyä tästä kohusta, se vaatii nyt sen, että kaukalot siistitään ja saadaan täten media ja kukkahatut näyttämään tyhmiltä. Onnistuuko se siinä on vähintäänkin kyseenalaista.

Myös kiekkoihmiset muualla heräilevät. Tässä linkki Aamulehden kolumnistin Kirvesmiehen kolumniin:

Kirvesmies: Se hetki kun halusin ottaa etäisyyttä jääkiekkoon

Menee vähän ohi aiheesta ja pilkunviilaamiseksi, mutta vaikka Porthen teloi Hassisen pahasti, ura oli vaakalaudalla jo aiemmin; taisi olla kuudes tai seitsemäs aivotärähdys miehen uralla. Kuten kaikki lääketieteen ja kamppailulajien alkeet tuntevat tietävät, päävammat ovat siitäkin ikävä juttu, että niiden haitat kumuloituvat tälli tälliltä. Mikä on/oli myös yksi syy Peltosen sekavuuteen; edellisestä loukkaantumisesta ei aivojen ollessa kyseessä ole kauankaan aikaa. Sad but true.

Yleisesti: well played todellakin. Ei v-ttu, ihan itkeä vai nauraa -osastoa taas. Koko paska kyllästyttää (taas) niin, että ilta- yms. paskalehdet jäävät entistä varmemmin lukematta niin kauan kuin tätä vatuloidaan. HS, Yle ja kumppanit sentään ovat pysyneet suht asialinjalla ja säilyttäneet jonkun suhteellisuudentajun jutuissaan.

Ja toki jonkun Kirvesmiehen agenda on tunnetun yksisilmäinen, mutta kolumnin perusssanoman voi silti tällä kertaa allekirjoittaa.
 
Viimeksi muokattu:

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Mä en nyt nää mitään muutosta jääkiekon sisällä. Varmasti Helmistäkin yritettiin horjuttaa taklaamalla, ja Janne Ojasen muistan kärsineen tässä viime vuosien aikana yhden aivotärähdyksen Nordiksella kun miestä taklattiin vähän samaan tapaan laitaan juuri syöttämisen jälkeen jolloin pelaaja on haavoittuvimmillaan.

No ei yritetty. Tosin Salmela kerran veti pystyyn keskialueella ja sen jälkeen olikin koko Ilveksen joukkue perässä. Se olisikin ollut jos Raipe tai Janne olisi hakattu jonkun Ben-Amorin toimesta ja vastapuolen penkki olisi hymistellyt ettei me tästä nyt mitään tiedetä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minä en noita Hassisen sanomisia nostaisi liikaa framille. En nyt ihan faktaksi tiedä missä tilanteessa herran omat oikeudenkäynnit vakuutusyhtiöitä vastaanovat, mutta mahdollisesti on ns oma lehmä ojassa. Lisäksi tiedän tästä tapauksesta asioita, jotka eivät ole julkisuudessa ja nämäkin vaikuttavat asiaan.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hassinen on mielenkiintoinen tapaus. Heti taklauksen jälkeen Hassinen kertoi Hämeen Sanomille, ettei hän syytä Porthenia vaan tilanteessa oli huonoa onnea. Viime vuonna Hassinen sitten oli Ilta-Sanomien mukaan haastamassa(haastoiko lopulta?) Porthenin oikeuteen ja nyt ilmeisesti miehen näkemyksen mukaan kyseessä oli käskytys.

Ikävä juttu ja ilmeisesti Hassisella on ollut isoja ongelmia uran päättymisen jälkeen aivotärähdysten jälkioireiden kanssa.
 

Hanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, alasarjat.
Oma kiinnostus koko SM-liigaan on juuri nyt nollassa - vuosiin ei ole tapahtunut näin pahaa notkahdusta kiinnostuksen suhteen kuin juuri nyt. Ei ole mitään kiinostavaa. Pelkkää paskanjauhamista koko touhu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös