Jos NHL ei ole elävä esimerkki siitä, että peliä pystyy siistimään ja silti säilyttämään jääkiekon peruselementit, niin en tiedä sitten mikä on. Olen tässä nyt vähän odotellut, että joku sen kertoisi.
Katsojakunnasta päätellen olemme siis kiekkokansa joka ei tajua jääkiekosta suoraan sanoen mitään. Kentällä taasen auttaisi varmaan se, että taklaaminen olisi sallittua myös pikkujunnuissa.
Sanoisin että katsomossa kyllä tajutaan jääkiekosta paljon, itse kun pitää sopivan neutraalin asenteen ja oppii näkemään peliä puolueettomasti. Ei se tarkoita mitään että joukkuun A katsomo vaatii jäähyä joukkueen B pelaajalle jokaisen taklauksen jälkeen, sama se on toiste päin. Normaalia fani-kulttuuria, jolla ei nähdäkseni kritisoida itse taklausta vaan yritetään tuoda sitä kotijoukkueen etua. Tärkeintä on että tuomarit ymmärtävät pelin, eikä vihella yleisölle tai päättäjille vaan pelin mukaan.
SM-liigan ja NHL:n ero näkyy taklauksissa, niin kulttuurin, tuomaritoiminnan kuin myös pelaajien taitotasossa. Ei ole mitään yksittäistä seikkaa, vaan kyse on koko kokonaisuudesta.
Ensinnäkin pelaajien taitotaso, se että pelaajat ovat taitavampia, ni se näkyy myös taklauksissa. Kaiken A ja O on että pelaajan pitää osata ensinnäkin vastaanottaa takalaus, tällöin pelaajat uskaltavat taklatakin koska tietävät että vastustaja oletettavasti osaa odottaa ja ottaa vastaan taklausta tilanteessa kuin tilanteessa. Jos sää et osaa ottaa vastaan taklausta, niin puhtaat taklauksetkin voivat muodostua vaaralliseksi. Toisaalta kun se fucking keep your head up linja pidetään, niin vähän myöhästyneempi tai teknisesti vaarallinenkin taklaus voi olla turvaallisempi ja ehkäistä turhia loukkaantumisia.
Tuomaritoiminnasta; jos taklaat ja vastustaja loukkaantuu, kansaiväliset jääkiekkoliiton säännöt ja Sm-liigan säännöt sanovat että tulee jäähyä tai ulosajoa.Tällöin yhdistettynä siihen että pelaajat eivät osaa vastaanottaa taklausta, niin hyvänkin taklaajan kynnys taklata nousee. Kynnys siihen että vastustajalta lähtee ilmat pihalle tai ottaa ylimääräistä happea tarkoittaa nopeasti sitä että sua rangaistaan, muuten hyvästä taklauksesta.
Koko SM-liigan systeemi on sellainen että tärkeintä on etsiä taklausksesta virheet ja mahdollisesti rankaista niistä. Jos on kyseenalainen tilanne on mukamas hyväksyttävämpää antaa jäähyä kuin jättää antamatta, vaikkei tuomarit edes näkisi tilannetta. Sm-liigasta puuttuu se kliseinen sanonta että rapatessa roiskuu. Etsitään onko taklaus tahallinen vai vahinko, tälläistä keskustelua ei edes pitäisi käydä. Ei jääkiekossa pitäisi olla vahinkoja. Jos sää lähet taklaamaan pidät huolen että kyynerpää on kiinni vartalossa, annat kontaktin olkapäällä, etkä hyppää. Jos näin ei tapahdu, osoittaa se väliinpitämättömyyttä, ei vahinkoa, ei se oma kyynerpää nouse kenenkään muun tahdosta. Jos taklaaja pitää huolen itsestään, niin taklauksen vastaanottaja pitää kunnioittaa tätä ja pitää se pää ylhäällä, selkää ei käännetä vaan otetaan se vastaan kuin mies.
Eilen JYP-Tappara pelissä ei nähty vissiin yhtään taklausta koko pelissä, paitsi Kankaanperän selästä ajo ja Mäntylän taklaus joka meni vähän ohitse itseltäni. Katsomo katsoi kyrpä otsassa kun Boyce meni kovistelemaan Mäntylää, hanskat tippu, tuomarit väliin ja molemmat istumaan seuraavaksi 12 minuutiksi boksiin. Kaikki sen takia että Boycen mielestä taklaus oli turha ja yritti ilmaista Mäntylälle että ei näin, tuomarit näytti hevonpersettä joukkueille ja katsomolle lähettäen viestin "Me tuomaroimme, taklakkaa te miten haluatte". Tämä oli yleinen ilmapiiri katsomossa ja kentällä tämän jälkeen, no eipä taklattu tai uskallettu tehdä kentällä enään mitään vaan oli todella tunteeton ja paska ottelu. Näin pari Jypin pelaajaa pelin jälkeen ja voitosta huolimatta tunnelma oli juuri tämä.