Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 10 016 870
  • 61 544

MegaForce

Jäsen
Oon pohtinut tota jos Venäjä julistaa LKP miten harvaa se tuntuu häiritsevän? Henkilökohtaisesti se pelottaa eniten, tarkoittanee että siirtävät joukkoja myös meidän rajalle? Jos ne meni rajan yli Ukrainaan että humpsis, miksi ei ne tankit ole kohta tossa kutostiellä? Ahdistavaa ajatella tätä tilannetta. Venäjästä ei koskaan tiedä mitä ne epätoivoissaan tekee. Toki "sota" on Ukrainan kanssa jatkunut jo kohta kymmenen vuotta käytännössä.
Tietenkin se skenaario huolettaa. Silloin sodan ns. uusi vaihe alkaisi ja eskalaatioriski kasvaisi. Toisaalta olen miettinyt myös, että jos LKP olisi todella tulossa, siellä pitäisi olla jo kova pöhinä käynnissä sen aikaan saamiseksi. Täten en pidä todennäköisenä että sitä julistetaan ainakaan tässä vaiheessa.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Sotahommista tietäville kysymys. Onko se niin että venäjällä ei käytännössä ole mitään yllätysmomenttia muhimassa ja hyviksillä on aikalailla tiedossa mitä varustusta vielä on jäljellä?

Jotenkin vaikea käsittää kuinka perhanasti ovat tuhlanneet varastojaan. Toki kaikki kunnia Ukrainan taistelulle!
Länsimailla on suht hyvin tiedossa se, mitä Venäjällä on varastoissaan. Se, mikä länsimaisia sotilasasiantuntijoita - esim Pekka Toveri - hämää, on se havaittu tehottomuus käyttää sitä kalustoaan. Eihän esim. Toveri voi millään arvioida alisuorittamista, hän arvioi asiaa länsimaisen sotilasjohdon silmin ja siksi hän antaa lausuntonsa sen suhteen, että mitä sillä kalustolla pitäisi saada aikaan. Venäjä kuitenkin osoittaa käytännössä aika merkittävää alisuoriutumista.

Neuvosto-Venäjällä on ollut tapana ensin alisuoriutua ja sitten oppia. Nyt tässä tapauksessa aikajänne Ukrainassa saattaa olla liian lyhyt tähän toimintaan. Sillä aikajänteellä, jolla tämä sota soditaan, Venäjä ei pysty parantamaan sodanjohtoaan.

Mun omasta mielestä Venäjä hävisi tämän sodan jo siinä vaiheessa, kun EU reagoi hyökkäykseen. On totta, että tilanne tulee elämään puolin ja toisin, mutta se ei poista sellaista tosiasiaa, että Venäjä oli varautunut max. viikon kestävään sotaan ja sen jälkeiseen miehitykseen, eikä ollenkaan siihen, että se joutuisi oikeasti sotimaan ja vieläpä niin, että Ukrainan tukena on koko länsiblokki. Se ei tarkoita sitä, etteikö meille olisi tulossa vaikeita aikoja, mutta se tarkoittaa sitä, että se mitä me seuraamme, on katastrofaalisesti epäonnistunut sotilasoperaatio.

Ei, Venäjällä ei ole ässää hihasta vedettäväksi. Ei hyökkäyksiä tehdä sillä tavalla, että koetetaanpa nyt tällä sekundaosastolla tehdä jotain, ja jos ei toimi, niin vedetään eliitti mukaan. Ei, vaan kyllä hyökkäyksiin lähdetään ihan ykköskentän voimin ja mieluusti niin, että toinen on jo valmiiksi alivoimalla, ehkä 5 vs 3 -tilanteessa. Tämä sota voi kestää pitkään, mutta mitään isoja yllätyksiä ei ole tulossa.

Mun mielestä isoin kysymysmerkki ei ole Venäjä, vaan Ukraina. Tuossa oli vasta Paavo Väyrysen juttu aiheesta, ja vaikken Väyrysestä paljoa välitä, niin kyllä siellä tietty totuus on. Kannattaa ehdottomasti muistaa, että Ukrainan sodassa ei ole vastakkain länsiarmeija vs neukkuarmeija, vaan kaksi neukkuarmeijaa eri pisteissä. Ukrainan iso ongelma on sen valtion hillitön korruptio. Toivon todella, että sota on yhtenäistänyt ukrainalaisia sen verran, että esimerkiksi armeijan ja valtion korruptioon nyt kansalaisten puolesta puututaan kovalla kädellä, MUTTA sitä ei välttämättä tapahdu.

Lisäys: Ei missään nimessä kannata ajatella, että siellä on vastakkain Suomi ja Venäjä, koska Suomi ja Venäjä ovat korruption kaksi vastakkaista ääripäätä. Sen sijaan sotaa edeltävä Ukraina ja Venäjä ovat korruption suhteen suunnilleen samalla viivalla.

Realistisesti ajateltuna kannattaa kyllä varautua sellaisiin pettymyksiin, että vaikka Zelenskyi haluaa yhtenäistä kansaa ja vaikka ruohonjuuritasolla halu on vahva, niin siinä on välissä monta sellaista välistävetäjää, joita ei kiinnosta mikään muu kuin oma napa. Kannattaa katsoa vähän sitä YLE Areenalla olevaa "Kansan palvelijaa" -sarjaa, niin saa jotain käsitystä siitä, millä tasolla Ukrainan korruptio oli ennen sotaa. Se ei paljoa poikkea muistakaan Itä-Euroopan maista.

Jos Ukrainan kansa tuon nyt tämän sodan seurauksena pystyy selättämään, niin kyllä, silloin tulevaisuus näyttää hyvältä.
 
Viimeksi muokattu:

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Käärmesaarella paukahtaa ihan huolella. Toivottavasti lentokoneet pääsi pois ehjänä, on väitteitä että Venäjä olisi osunut.
Vähän näytti siltä, että koneet olisivat soihduttaneet iskun jälkeen.
 

P Giroux

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avoimen liigan karsinnat, Marcin Kolusz
Varmasti olisi ollut hyvinkin loogista noin kylmän rationaalisesti ajatellen, mutta olisi hyökkäyksen alkutunteina ollut ehkä silti symbolisesti ja mielialojen kannalta sangen tuhoisaa: johtaja pakenee lännen avulla pääkaupungista - miksi sitä sitten tavalliset kansalaiset uhrautuisivat kun maan korkein johtaja pakenee heti ensi laukauksista? Zelenskyin uhmakas evakuoinnin torjuminen taisi osua täsmälleen oikein niin kotimaiseen kuin ulkomaiseenkin mielipiteeseen ja mielialaan.
Kyseessä oli Zelenskyin puolesta niin sanottu äärimmäinen rationalismi - se perustui kokemukseen ja tietoon, jonka määrä oli ylivoimainen kaikkiin muihin osapuoliin verrattuna. Ukraina ei ollut tämän päivän kaltainen 2014, eikä edes 2018. Venäjänkielisenä ja laajasti myös Venäjän televisiossa esiintyneenä (sitä katsottiin sodan alkuun asti paljon Itä-Ukrainassa) Zelenskyi tiesi tarkalleen, millainen määrä uudelleensyntyneitä ukrainalaisia on maan itä-osissa, kun kaikilla muilla oli vain ja ainoastaan valistuneita arvauksia. Putin uskoi kovasti, että "kansantasavalloista" voi kävellä syvälle, kunhan aloittaa parilla kunnon paukulla, että ensimmäinen linja murtuu. USA + Nato ei ollut ihan yhtä kovassa sumussa, mutta paraskaan tiedustelu ei pääse ihmisten päitten sisään. Siellä ei tiedetty, onko Ukrainan ukrainalaisuus lisääntynyt 25, 50 vai 95 prosenttia vuoden 2014 jälkeen. Tuskinpa Zelenskyin hallintokaan pystyi tuota mitenkään satavarmasti arvioimaan, mutta arvio oli tarkempi, kuin kellään muulla. Sanoisin, että Zelenskyin tiimissä pystyttiin arvioimaan herääminen osastolle 70-100 %, joka on riittävä määrä örkkiarmeijan torjumiseen - varsinkin, kun sissisota-kortti on vielä katsomatta.

Myös Helsingin Sanomat oli jyvällä, kun kävi Odessassa viikkoa ennen sotaa. Erittäin venäjänkielisessä, ja aiemmin myös melko venäjänmielisessä kaupungissa oli vahvasti ukrainalainen meno. Moni entinen venäjänkielinen oli oppinut puhumaan ukrainaa uutena ykköskielenään, koska örkit. Samaa on esiintynyt laajasti Itä-Ukrainassa, mutta kukaan ei tiedä tarkallen, miten paljon. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Zelenskyin erittäin optimistinen arvio, jolla lähdettiin puolustussotaan ja maailman salonkeihin puheita pitämään, on osunut nappiin.

Kaikki tämä melko isolla varauksella - toiveajattelu, omat kokemukset ja melko hyvät perustiedot menee örkkien paineessa helposti sekaisin.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Tuumankin verran, kun menevät Puolan puolelle, niin helvetti on irti.

Sanon yhden kerran tämän. Puolaa ei kannata ärsyttää.
Aivan varmasti. Puolalaiset on olleet jo sodan alusta saakka ihan helkutin raivona, että jos eivät olisi Natossa, niin olisivat jo sotimassa. Isku Puolaan, niin he lähtevät ja vetävät perässään koko länsiliittouman, tavalla tai toisella.
 
F

Flonaldo

Oon pohtinut tota jos Venäjä julistaa LKP miten harvaa se tuntuu häiritsevän? Henkilökohtaisesti se pelottaa eniten, tarkoittanee että siirtävät joukkoja myös meidän rajalle? Jos ne meni rajan yli Ukrainaan että humpsis, miksi ei ne tankit ole kohta tossa kutostiellä? Ahdistavaa ajatella tätä tilannetta. Venäjästä ei koskaan tiedä mitä ne epätoivoissaan tekee. Toki "sota" on Ukrainan kanssa jatkunut jo kohta kymmenen vuotta käytännössä.
Tähän on ansiokkaasti muutamalta kantilta jo vastattukin yllä. Lisätään jokunen pointti.

- JOS Venäjä aloittaisi liikekannallepanon, se olisi pelkästään Ukrainan sodan voittamiseksi. Ei siitä synny yhtäkkiä jotain miljoona-armeijaa, missä joudutaan pohtimaan mihin nämä kaikki tungetaan.
- Jokaisen sotilaan saaminen edes junaan, mikä vie johonkin paikkaan X kotoaan, vie käytännössä saman määrän aikaa, resursseja ja vaatii monenlaista panosta - mistä mitään ei ole valmiina. Jo 10 000 sotilaan saaminen olisi massiivinen tehtävä, 100 000 liki 10x enemmän ja vaikeampaa, 1M sitten 100x työläämpää. Ei ole mitään nappia mitä painamalla on 1M venäläistä rivissä.
- Noin koko Venäjän yleisesikunta, kenraalikunta, everstitaso jne. on jo nyt kiinni Ukrainassa. Venäjällä on (maavoimien osalta) oikeastaan enää sellaista upseeristoa, mikä on kiinni varusmiesten kouluttamisessa.
- Mitään edes etäisesti modernia kalustoa ei ole tälle nostoväelle. Porukka Ukrainassa voisi liittyä tietysti olemassa oleviin rakenteisiin ja heitä voitaisiin käyttää pelkät AK:t kädessä tykinruokana. Sen sijaan kokonaan uusien, kunnolla varustettujen taisteluryhmien luominen on liki mahdotonta.
- Ja vaikka nyt sitten jotenkin tämä kaikki olisi tapahtunutkin, on jo lumi maassa ennen kuin mikään taistelukykyinen ryhmittymä on Suomen rajoilla. Siinä kohdin ollaan joko Naton täysjäseniä tai ratifiointiprosessi erittäin pitkällä.
- Ja kun näin on, tietysti Itämeri on täynnä brittiläisiä fregatteja, Gripen-kuskit Uppsalassa istuvat käsi käynnistysnapilla ja ylipäänsä valmius minkä tahansa iskun torjumiseen on mittava.

Venäjän televisioon oli päästetty tällainen setä puhumaan liikekannallepanosta kerrankin ihan totuudenmukaisesti. Se että herran puheita ei edes keskeytetä, kertoo aika paljon.

[MEDIA=twitter]1523036461595242498[/MEDIA]



***

Tietysti Venäjä saattaa aina yllättää, ja ehkä tässä setä juuri tutkii Kotkan sataman piirustuksia.


Ja jos nyt puolen tunnin päästä komppania Kamenkassa hyppää ajoneuvoihinsa, he ovat neljän tunnin päästä Lappeenrannassa ennen kuin kukaan Suomessa on vielä hereillä. Mutta vähän... mitäs sitten? Ennen sunnuntain auringonlaskua voidaan sitten kysyä Putinilta, että mikä näille oli palautusosoite.

Tietysti tämä aiheuttaisi Suomelle valtavan määrän harmia, kansalaisille huolta ja talous dyykkaisi. Mutta Venäjä ei saavuttaisi yhtikäs mitään, ja se sodan eskalaatio (Venäjälle erittäin epäedullinen sellainen) olisi käsillä. Venäjä toimii meidän mielestämme typerästi, mutta Ukrainan sodan aloittamisessa oli selvä logiikka ja pahin virhe oli valtava väärinkäsitys Ukrainan reaktiosta ja kyvykkyyksistä. Missään pienimmässäkään sotatoimessa Suomea vastaan ei olisi edes venäläisittäin mitään pointtia, eikä sillä voisi mitään saavuttaa.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Zelenskyin erittäin optimistinen arvio, jolla lähdettiin puolustussotaan ja maailman salonkeihin puheita pitämään, on osunut nappiin. Kaikki tämä melko isolla varauksella - toiveajattelu, omat kokemukset ja melko hyvät perustiedot menee örkkien paineessa helposti sekaisin.
Kaikki länsimaiset arviot olivat ennen sotaa sitä mieltä, että Venäjän rajoille kasaama voima oli riittämätön suunniteltuun operaatioon, ja siksi länsimaiset lähteet olivat sitä mieltä, että kyseessä on vain Venäjän painostusoperaatio. Olin itsekin sitä mieltä. En vain kerta kaikkiaan jaksanut uskoa, että Venäjä lähtee koettamaan onneaan liian vähäisellä voimalla. Olin siinä mielessä väärässä, mutta uskokaa tai älkää, on hirmu vaikea ennustaa vaikkapa shakkia pelatessa toisen itsemurhasiirtoja. Sitä vaan hämmentyneenä katsoo asiaa, että ethän sä nyt voinut olla tosissasi, haluaisitko perua siirtosi.
 

Vaakuna

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aivan varmasti. Puolalaiset on olleet jo sodan alusta saakka ihan helkutin raivona, että jos eivät olisi Natossa, niin olisivat jo sotimassa. Isku Puolaan, niin he lähtevät ja vetävät perässään koko länsiliittouman, tavalla tai toisella.

Juuri näin.

Yksikin pommi Puolan puolelle, niin sen jälkeen rybyjen jengi haukkoo ihan hetken happea. Ne mitä on elossa.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
En tiedä julkaiseeko venäjä LKP:tä, koska se olisi juurikin signaali että erikoisoperaatio meni persiilleen. Yllä mainittiin joukot Suomen rajajoilla ja niitähän lähetetty Ukrainaan paljon ja saaneet siellä käkättimeen. Pakkohan niiden jollain tavalla on täydentää nuo itärajan joukot, jos haluavat olla uskottavia lännen suuntaan kun Suomikin menossa Natoon.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Venäjän televisioon oli päästetty tällainen setä puhumaan liikekannallepanosta kerrankin ihan totuudenmukaisesti. Se että herran puheita ei edes keskeytetä, kertoo aika paljon.



Olipa hyvä puheenvuoro!

Kyllä, Neuvostoliiton ja nyky-Venäjän välillä on 30 vuotta, ja sen aikana armeija on kokenut sellaisen uudistuksen, että vaikka Neuvostoliitto pystyi vetämään reserveistä parin miljoonan kaverin armeijan varusteineen päivineen, niin nyky-Venäjälle se on paljon haasteellisempaa jos ei mahdotonta.
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
En tiedä julkaiseeko venäjä LKP:tä, koska se olisi juurikin signaali että erikoisoperaatio meni persiilleen. Yllä mainittiin joukot Suomen rajajoilla ja niitähän lähetetty Ukrainaan paljon ja saaneet siellä käkättimeen. Pakkohan niiden jollain tavalla on täydentää nuo itärajan joukot, jos haluavat olla uskottavia lännen suuntaan kun Suomikin menossa Natoon.
Vaikea se on täydentää, jos kukaan ei halua liittyä armeijaan ja päätyä Ukrainan multaan kasvamaan auringonkukkaa. Todennäköisempää on että ne viimeiset Suomen rajalla olevat joukot lähetetään Ukrainaan kuolemaan, koska Venäjä kyllä tietää ettei täältä ole mitään uhkaa olemassa. Alakurtin motorisoitu prikaati on todennäköisesti 1-2kk sisällä Ukrainassa, koska siellä on jo valmiina kolme pataljoonan taisteluosastoa.

Liikekannallepanossa Venäjä ei tule ottamaan yhtään sotilasta Moskovasta ja Pietarista. Rostovin alueelta voisi nostot suorittaa, koska ne ovat lähimpänä rintamaa ja kaveriksi sitten vähemmistökansalaisuuksia.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kaikki länsimaiset arviot olivat ennen sotaa sitä mieltä, että Venäjän rajoille kasaama voima oli riittämätön suunniteltuun operaatioon, ja siksi länsimaiset lähteet olivat sitä mieltä, että kyseessä on vain Venäjän painostusoperaatio.
Siis riittämättömiä paperilla - ja USA kyllä vuosi urakalla tammi-helmikuussa tiedustelutietoja, että hyökkäys on ihan oikeasti sieltä tulossa. Venäjä laski uhkapelissään sen varaan, että Ukraina romahtaa heti kättelyssä, ja länsi esim. tarjosi Zelenskyille mahdollisuutta paeta Kiovasta, ja monet tiedot viittaavat siihen, että USA suunnitteli keskittyvänsä sissisodan tukemiseen miehitetyssä Ukrainassa.
 

Pakko nostaa kädet pystyyn virheen merkiksi. 6 tuntia myöhemmin missään muussa mediassa tätä tietoa ei ole kerrottu, joten alkaa näyttää siltä että fake news. Sorry!​


Ukrainan presidentin kansliapäälikön neuvontantajan (mikä sanahirviö!) Twitteristä bongattua.




Toki olisin tältä neuvonantajalta toivonut muutakin lähdettä, kuin "Israel media". Joten terveellä epäilyksellä suhtauduttava tähänkin uutiseen.
 
Viimeksi muokattu:

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Siis riittämättömiä paperilla
Niin, juuri näin. Se oli riittämätön jo paperilla, mutta alisuorittamisen takia se oli jopa riittämätön siihen, johon sen olisi kaiken järjen mukaan pitänyt pystyä. Siis jääkiekkotermein, porukka jolla on tavoitteena mestaruus, jonka asiantuntijat materiaalinsa suhteen sijoittavat kympin sakkiin, mutta alisuorittamisen takia se on sitten jumbo materiaalistaan huolimatta.
 

Pakko nostaa kädet pystyyn virheen merkiksi. 6 tuntia myöhemmin missään muussa mediassa tätä tietoa ei ole kerrottu, joten alkaa näyttää siltä, että fake news. Sorry!​

Russia is withdrawing its forces in Syria and concentrating them at three airports in preparation for transferring some of them to Ukraine. Transfers bases to the Revolutionary Guards and Hezbollah​

May 6, 2022 @ 17:23
Russia began the process of withdrawing its forces in Syria this week and concentrated them at three airports in preparation for moving some of them to Ukraine, Tikdabka's military sources report. The air bases are the Maimi, Kamishli, T-4 and Deir e-Zor -T-4, the Hmeimim Air Base and the Qamishli, Deir e-Zor and T4 airports.
Our military sources further state that Russia is transferring the bases where its forces were to the Revolutionary Guards and Hezbollah. Recently, the Mahin Mahin base east of Hummus was transferred to the Revolutionary Guards. The base, which is considered one of the largest in Syria, contains 25 warehouses of weapons and ammunition systems.




No sentään jotain tueksi. Google Translaten läpi vedetty hepreasta.
 
Viimeksi muokattu:

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Niin, juuri näin. Se oli riittämätön jo paperilla, mutta alisuorittamisen takia se oli jopa riittämätön siihen, johon sen olisi kaiken järjen mukaan pitänyt pystyä. Siis jääkiekkotermein, porukka jolla on tavoitteena mestaruus, jonka asiantuntijat materiaalinsa suhteen sijoittavat kympin sakkiin, mutta alisuorittamisen takia se on sitten jumbo materiaalistaan huolimatta.
Mutta ei ollut täysin selvää ennen 24.2. että Ukraina on muuttunut ihan toiseksi maaksi, kuin se joka antoi Krimin about ilmaiseksi pienille vihreille miehille. Eikä länsikään tiedustelutietoineen luottanut Ukrainan kestämiseen. Vasta tässä tulessa nykyinen Ukraina osoittikin kestävänsä ja Venäjän suunnitelmat paljastuivat absurdin optimistisiksi. Edelleen, aika lailla kuten Talvisodassa aikoinaan. Thoughts and prayers olivat toki Suomen puolella niiden kahden viikon ajaksi kuin vastarinnan ajateltiin kestävän.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Ymmärrettävästi puhutaan paljon Venäjän liikekannallepanosta voitonpäivänä, mutta minua kiinnostaa mitä Ukraina keksii voitonpäivänä? Uskoisin sieltä tehtävän jotain sellaista, joka pilaisi tai vähintään häiritsisi juhlatunnelmaa. Oma kutina takamuksessa on, että Kertsinsalmen silta saattaisi olla ohjusiskun kohde. Siinä olisi ainakin suuri symboliarvo ja niistä Putin välittää.

Yllätyn jos Ukraina kohtelee maanantaita vain normaalina päivänä. Jotain siellä on ideoitu ja jotain ne keksii. Krimissä on satamassa toki sotalaivoja ja Neptunella yltää sinne, niin voihan sitä tehdä reilut Mustanmeren laivastolle.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Myös Helsingin Sanomat oli jyvällä, kun kävi Odessassa viikkoa ennen sotaa. Erittäin venäjänkielisessä, ja aiemmin myös melko venäjänmielisessä kaupungissa oli vahvasti ukrainalainen meno. Moni entinen venäjänkielinen oli oppinut puhumaan ukrainaa uutena ykköskielenään, koska örkit. Samaa on esiintynyt laajasti Itä-Ukrainassa, mutta kukaan ei tiedä tarkallen, miten paljon. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Zelenskyin erittäin optimistinen arvio, jolla lähdettiin puolustussotaan ja maailman salonkeihin puheita pitämään, on osunut nappiin.
Tekihän HS Harkovastakin jutun ennen Venäjän hyökkäyksen laajenemista. HS Ukrainassa | Rajakaupunki Harkova oli Venäjä-mielinen, mutta sodan uhka on saanut sen uhkumaan ukrainalaista patriotismia
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös