Siihen että jäsenyys kaatuisi Belgian byrokratiahelvettiin en usko hetkeäkään. USA, UK ja Ranska ovat jo 110% Suomen jäsenyyden kannalla ja tuskin se Saksakaan nyt oikeasti lähtisi ämpyilemään kun niidenkin Euroopan turvallisuus mitä itäpaska uhkaa. Unkari on se todennäköisin kampittaja, mutta jos ne saatiin pakotettua ruotuun neukkujen SWIFTistä potkimisessa, niin eiköhän myös NATOssa pystytä niille kertomaan että se on nyt äänestys että joko Suomi NATOon, tai Unkari siitä ulos. Onhan ne toki kaikenlaista pienimuotoisempaa kampitusta harrastaneet Orbanin isännän eduksi esim. asetoimituksia jäädyttäen.
Toistan asian, jonka olen sanonut tässä ketjussa ennenkin. Kun ajatellaan Suomen ja Ruotsin asemaa Natossa, niin on muutamia reaalimaailman asioita, jotka kannattaa muistaa:
1) Suomea on koetettu saada Natoon mm. Brittien toimesta jo ainakin kahteen otteeseen, 90-luvun alussa sekä Baltian maiden hakiessa jäsenyyttä. Suomelle ja Ruotsille on Natossa valmis "lokero" kahdessa suunnassa: Itämeren alueella ja arktisella alueella.
2) Pohjoismaista tuskin kukaan vastustaa, päin vastoin. Norjan ja Islannin intressit Natossa ovat arktisella alueella, Tanskalla Itämerellä ja Atlannilla. Arktinen alue on eräiden Nato-maiden suuren kiinnostuksen kohde: Norja, Islanti, Kanada ja USA.
Arktinen alue + kartta:
Arktis – Wikipedia - Suomi ja Ruotsi ovat alueen ainoat liittoutumattomat maat.
3) Itämeren alueen Nato-maista tuskin kukaan vastustaa: Tanska, Norja, Saksa, Puola ja Baltian maat kaikki ymmärtävät, mitä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys merkitsisi Itämeren alueen vakaudelle. Suomi ja Ruotsi ovat myös Itämeren alueella ainoat liittoutumattomat maat.
Itämeren alue + kartta:
Itämeri – Wikipedia
4) Lopuille Nato-maista Suomen sijainnilla ei ole niin isoa suoraa merkitystä, ainoastaan välillistä. Nämä voi karkeasti jakaa "Atlanttiseen piiriin" (esim. UK, Ranska, Portugali, Espanja Belgia, Tanska, Norja), "Välimeren piiriin" (esim. Ranska, Espanja, Italia, Kreikka, Turkki) ja "Itä-Euroopan piiriin" (esim. Romania, Unkari, Bulgaria).
Suomella ja Ruotsilla ei ole näille alueille juuri annettavaa, mutta ei toisaalta myöskään mitään erikoisempaa pyydettävääkään. On toki totta, että Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Ranskan intressit ovat globaaleja, mutta näistä maista kukaan ei asetu vastahankaan.
Lopuilla mailla on mahdollisuus poliittiseen vääntämiseen, mutta näistäkin maista Turkkia lukuunottamatta muut ovat jo EU-maita. Niillä tuskin on isoa halua rakentaa enempää kitkaa Suomen ja/tai Ruotsin kanssa itselleen merkityksettömässä asiassa: se olisi puhdasta kiusantekoa, joka muistettaisiin kauan ja josta itselle ei olisi mitään hyötyä. Turkille Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on miltei samantekevää ja voisin olettaa, että Turkkia kiinnostaisi lyhyellä tähtäimellä asekaupat. Pidemmällä tähtäimellä Turkkia kiinnostaa ainakin kauppasuhteet EU:hun, mutta myös jäsenyys. Jäsenyys on ollut jäissä niin kauan kun Turkki on ollut fundamentalistinen diktatuuri eikä se ihan helposti muuksi muutu ellei Turkki itse muutu.
TL;DR: Suomen ja Ruotsin geopoliittinen asema Euroopassa on sellainen, että jos nämä maat hakevat Nato-jäsenyyttä, realistisia syitä olla näitä ottamasta liittoon ei ole. Tarpeettoman kiusanteon riski on sekin suhteellisen pieni.