Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 10 210 645
  • 62 139

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Tietäen kuinka linkittyneitä autovalmistajat ovat, niin ilman tuontiosia Ladasta saadaan todennäköisesti aikaan mahdollisesti juuri ja juuri runko ilman renkaita tai muuta turhuutta.
Kokemusta on, omasta Ladastani sain aikoinaan ihan kelpo menopelin, kun siihen vaihdettiin Weberin kaasari, Nokian renkaat, Vartan akku ja uudet istuinsuojat.
 
Hei,

Muistuttaisimme pysymään aiheessa. Esimerkiksi USA:n tekemät mahdolliset pommitukset eivät ainakaan vielä liity Ukrainassa käytävään sotaan.

Lisäksi muistuttaisimme ennakoivasti asiallisen käyttäytymisen oleellisuudesta ja kehottaisimme kirjoittajia vetämään henkeä ennen vihaisen viestin lähettämistä. Ymmärrämme kyllä että tilanne aiheuttaa vihan tunteita muiden ikävien tunteiden lisäksi ja olemme ottaneet tämän huomioon rangaistuskäsittelyissä.

Vielä lopuksi, vaikkei tämä mikään pakollinen neuvo olekaan, suosittelemme kaikille kirjoittajille pitämään ajoittain taukoa sodan seuraamisesta. Liiallinen tuskan ja ahdingon seuraaminen lisää myös omaa tuskaa ja ahdinkoa ja toivommekin palstalaisten oman hyvinvoinnin kannalta hakemaan myös positiivisia tunteita sotaan liittymättömistä asioista.

Ystävällisin terveisin,

Moderaattorit
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Itar Tass kertoo Likasankon kertoneen ulkomaisista "palkkasotureista" jotka ovat viistäneet Valko-Venäjän rajaa ilmeisesti kohteena Chernobyl.

Lainauksena ko. uutinen:

MINSK, March 10. /TASS/. Belarusian intelligence found a group of mercenaries on the border with Ukraine. This was stated on Thursday by Belarusian President Alexander Lukashenko at a meeting with the leadership of the country's Ministry of Defense.

"We have always been afraid of the presence of mercenaries in neighboring states, especially in Ukraine. Our intelligence, moreover, several sources, discovered such mercenaries who do not cross the border with Belarus, they are afraid, but they move parallel to the Belarusian-Ukrainian border in the direction of Chernobyl," he quotes Lukashenka agency BelTA.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Eivätkö venäläiset panssarivaunut toimi maastossa vai johtuuko tuo valinta vain kuskeista?
Kuten edellä, omakin käsitys on se, että pellot ovat liian pehmeitä kalustolle, myös tankeille. Muistan kuulleeni viime viikolta, että tankit voisivat kyllä käyttää joitain vaihtoehtoisia reittejä, mutta kuorma-autot (huolto, moottoroitu jalkaväki) eivät pysty seuraamaan perässä.

Pitää huomioida, että (1) Venäjä myöhästytti hyökkäykseen lähtöä, ja (2) operaation piti olla nopeasti ohi. Kaikki arviot viime viikolta ovat olleet sen suuntaisia, että mitä pidemmälle kevät etenee, sen hankalammaksi käy kaluston liikuttelu muuta kuin teitä pitkin, puolin ja toisin.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs

Tämä isku helposti all stars -tasoa niiden lentokenttäiskujen kanssa. Sanoisin, että käytetty vastaavaa oveluutta ja suunnitelmallisuutta mitä vaikkapa suomalaiset teki talvi- ja jatkosodassa. Pienillä veneille härkitään venäläistä laivaa ja saadaan se nappaamaan syötti koukkua myöden. Sen jälkeen vielä täydellisesti laiva ajatettu maalialueelle, johon on pitänyt hetkeä aiemmin laukaista keskitys. Oli tuuriakin matkassa koska liikkuva maali ja etäisyys maaliin oli pitkä.

Venäjähän puuhasi maihinnousua Odessaan. Olisko Bykovin upotuksella saatu torpattua tämä hanke, ainakin hetkeksi? Ei voi enää Venäjä luottaa siihen että saavat rauhassa liikkua rannikolla.
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82

Ainakaan Jenkkien mukaan sairaaloiden pommittaminen ei ole sotarikos. Ellei sitten tulkinnat ole tuosta muuttuneet.
Ihan oikeasti, harmittaako ruplatilin kuivuminen näin paljon? Ei ole mitään järkeä yrittää rinnastaa USA:n toimia nykyiseen Ukrainan tilanteeseen, ei mitään. Vai onko tarkoitus tehdä Venäjän toimista jotenkin hyväksyttävämpiä?

USA on käynyt erilaisia sotia ja eri syistä. Virheitä ovat tehneet ja virheistä on nostettu myös käsi ylös. Toisaalta kun eivät ole tehneet mitään (Ruanda, Syyria, Kambodza, ym.) on maailman omatunto huutanut kohti Valkoista taloa. USA:n toimissa on rapatessa roiskunut, vaikka on siltä koitettu suojata, mutta Venäjän/Neuvostoliiton sotilasdoktriinissa roiskuminen on osa rappaamista, on sitten kyse siviilikohteiden tuhoamisesta, ryöstöistä, raiskauksista, jne. Tässä on ihan järkyttävä ero.

Toisen maailmansodan lopulla Iwo Jiman ja muiden Tyynenmeren saarten valtaaminen oli vaatinut järkyttävät tappiot amerikkalaisilta, japanilaisista piti noin 99% tuhota, koska bushidolainen sotilaskulttuuri ei sallinut antautumista. Washingtonissa laskettiin, että Japanin saarten valtaaminen vaatisi vähintään miljoonan amerikkalaisen hengen, japanilaisten tappiot olisivat vielä huomattavasti suuremmat. USA päätti käyttää uutta ja tuntematonta atomiasetta Japania vastaan. Tätä päätöstä on arvosteltu ja kaduttu vuosikymmenet myös Yhdysvalloissa, huolimatta sen syistä ja Japanin antautumiseen johtaneesta lopputuloksesta.

Kemiallisia aseita käytettiin yleisesti ensimmäisessä maailmansodassa. Sen jälkeen sen käyttö kiellettiin ja tätä käyttökieltoa noudatti jopa Natsi-Saksa, jolla oli varastoissaan runsaasti kemiallisia aseita. Venäjää ja sen avustamia diktaattoreita nämä säännöt eivät koske, niillä on leikitty ihan viime vuosina Irakissa ja Syyriassa. Kovin suuri ihme ei ole, jos Venäjä käyttää niitä Ukrainassa. Jokin järki tuohon USA:n ja Venäjän vertailuun, oikeasti.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Tämä isku helposti all stars -tasoa niiden lentokenttäiskujen kanssa. Sanoisin, että käytetty vastaavaa oveluutta ja suunnitelmallisuutta mitä vaikkapa suomalaiset teki talvi- ja jatkosodassa. Pienillä veneille härkitään venäläistä laivaa ja saadaan se nappaamaan syötti koukkua myöden. Sen jälkeen vielä täydellisesti laiva ajatettu maalialueelle, johon on pitänyt hetkeä aiemmin laukaista keskitys. Oli tuuriakin matkassa koska liikkuva maali ja etäisyys maaliin oli pitkä.

Venäjähän puuhasi maihinnousua Odessaan. Olisko Bykovin upotuksella saatu torpattua tämä hanke, ainakin hetkeksi? Ei voi enää Venäjä luottaa siihen että saavat rauhassa liikkua rannikolla.
Liettuan puolustusministerin mukaan venäläiset laivat olisivat vetäytyneet Odessan läheltä:


 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Taas kerran ihmetyttää se, miten huonosti venäläiset ja Putin etunenässä ovat valmistautuneet tähän sotaan. Jo pelkkä ajankohtakin on täysin ääliömäinen. Aatun hanke valloittaa NL kaatui huonoon varustautumiseen venäläiseen talveen, samoin Napoleonin, mutta ilmeisesti Putin jossain omassa pikku kuplassaan eläessään ei tajunnut, että samanlaiset ilmastolliset haasteet odottavat Ukrainassa. Toki merkittävin syy Ukrainan sodan venymiseen liittyy helvetin kovaan puolustukseen, mutta kyllä tuolla vallitsevalla säätilallakin on jonkinlainen merkitys.

Jokainen tuhoutunut panssarivaunu ja jokainen päivä, jolloin Putinin kolonna nyhjää paikallaan, ovat voittoja. Pitää vain toivoa, että maa pysyy pehmeänä jatkossakin, jolloin tuollaiset valtateitä pitkin etenevät kolonnat pysyvät jatkossakin helppoina maalitauluina.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kamalaa tämä on sanoa, koska sen tietää, että Ukrainan kansa ja täysin viattomat siviilit tästä maksaa ihan mittaamatonta hintaa.

Mutta toivoisin, että ryssän sotakoneisto tuhottaisiin täysin rammaksi tuolla Ukrainassa ja heidän kalustonsa kärsisi aivan massiiviset ja nöyryyttävät menetykset, jonka jälkeen joutuisivat luikkimaan häntä koipien välissä tuolta karkuun niillä romuilla, mitkä heillä nyt sattuu vielä liikkumaan.

Jos/kun tuo Kiovan possujuna jossain vaiheessa aloittaa hyökkäämisensä, niin siitä voisi aloittaa. Toivottavasti venäläinen on niin uskomattoman tyhmä, että lähettää jollain Hail Mary hyökkäyksellä tuon junan Kiovaan, ja hyvin valmistautunut ukrainalaisten puolustus jättää jälkeensä vain valtavat kasat savuavaa venäläistä romumetallia.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Venäjältä on kaatunut jopa 5 000–6 000 sotilasta sodan kahden ensimmäisen viikon aikana. Näin arvioi amerikkalaisviranomainen yhdysvaltalaiselle CBS-kanavalle.

Tämä tarkoittaisi konservatiivisenkin arvion mukaan (siis haavoittuneet mukaan laskettaessa), että Venäjän hyökkäysvoimasta 20-21 000 miestä on poistunut riveistä sitten operaation alkamisen. Tämä tarkoittaa yli kymmentä prosenttia Ukrainan rajoille alunperin keskitetystä voimasta.

Samaan aikaan Venäjän oman etenemisen johdosta huoltoetäisyydet ovat kasvaneet jatkuvasti ja etenevien joukkojen selustaan näiden teitä noudattelevien kiilojen sivuille on jäänyt kaiken todennäköisyyden mukaan taistelukelpoisia ukrainalaisjoukkoja. Päivä päivältä logistiset ongelmat kasvavat, hyökkäysvoima heikkenee ja kaluston määrä vähenee, a-tarvikkeiden riittävyyskin saattaa jossain vaiheessa tulla ongelmaksi (ilmavoimien lentokapasiteetti on brittianalyytikkojen mukaan jo heikentynyt parin viimeisen päivän kuluessa).

Yhtälön toinen puoli on sitten, että emme yksinkertaisesti tiedä, paljonko tämä hyökkäys on kuluttanut Ukrainan armeijan taistelukykyä. Kuitenkin, jos oletamme, että Ukrainalla olisi jonkinlaista strategista reserviä ja kykyä merkittävän tulen keskittämiseen, vastahyökkäys ja selustasta tapahtuvat hyökkäykset esim. Kiovaa idästä lähestyviä Venäjän joukkoja vastaan voisivat potentiaalisesti aiheuttaa melkoisen sotilaallisen katastrofin Venäjälle. Todennäköisempi vaihtoehto kuitenkin on, että Ukraina jatkaa harkittuja pienempiä iskuja ja hyökkääjän voimien kuluttamista sekä huollon sabotointia. Tämäkin saattaa riitää Venäjän hyökkäyksen pysäyttämiseen. Mitä sitten tapahtuu (terroripommitukset laajimmassa skaalassa, ydinase, kemialliset aseet) onkin jo toinen seikka.

Näkisin, että lännen olisi nyt hyvä tehdä selväksi, että kemialliset tai ydinaseet ovat se punainen viiva, jonka jälkeen sotaan puututaan aktiivisesti. Katsotaan, mitä Putin tykkäisi hänen oman pelottelukorttinsa käytöstä toiseen suuntaan...
 

Tuplatorkkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Jets, Red Wings, Bayern
Ainoa keino vallata alue. Onhan monessa yhteydessä todettu, että Venäjän strategia luottaa tuohon alueiden valtaamiseen. Eikä murusiksi pommitetun alueen miehitykseenkään tarvita sitten niin paljon väkeä.
Ei se raunioiksi pommitetun kaupungin valtaaminen ole ainakaan helpompaa, jos vaan puolustajia on riittävästi ja heillä on vielä puolustustahtoa. Valtavat tappiot hyökkääjälle tulee niitä sieltä raunioista ja soraläjistä kitkeä pois. Kaluston liikuttelukin kaupungissa hyökkääjällä vielä vaikeampaa, kun kaikki kadut tukossa. Mutta eihän venäläiset näitä järjellä vedä.
 

Turmio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings
Nyt on alkanut pyörimään netissä videoita tuhotuista O-joukoista.
Ainakin tuhottu t-72 minkä kyljessä iso O kirjain.
Jonkun lähtee mielestä kyseessä olisi valko-venäläisiä.
En linkkaile tänne videoida. Halukkaat ne varmasti itse löytävät.
 

Morgoth

Jäsen
Liettuan puolustusministerin mukaan venäläiset laivat olisivat vetäytyneet Odessan läheltä:
Muistaakseni Pekka Toveri mainitsi, että yli 20 % (kalusto)tappiot vaikuttavat jo merkittävästi Venäjän kykyyn suorittaa hyökkäystä. Toki Vladivostokista on tulossa panssarijunaa ja ties mitä vanhaa neukkukalustoa. Onhan määräkin jo jossain vaiheessa laatua tosin.
 

Leicester

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Hiljaisten seiväshyppääjien kerho
On tuo Ukraina valtavan tasainen kenttä tietyiltä kohdilta. Pinta-alaakin on ilman Krimiä reilusti enemmän kuin Ranskalla.

Mitä itse linkin videoon tulee, niin täytyy jälleen kerran nostaa hattua ukrainalaisille.
Tuosta kohdasta 33 km Kiovan keskustaan, joten täältä koillisen suunnastakin Venäjä koko ajan lähestyy.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös