Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 059 550
  • 10 364

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Ei missään nimessä kansanäänestystä eikä mitään muutakaan toimintatapaa, johon Venäjällä on edes jonkinlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa. Ainoa mahdollisuus on nopea jäsenyyden hakeminen ennen kuin on liian myöhäistä – ja nyt on kova kiire. Tämän kysymyksen pitäisi tällä hetkellä ajaa kaiken muun edelle.
Kiire on kyllä, se on totta. Uskon lapsenomaisesti kuitenkin, että vielä ei ole liian myöhäistä.

Meillä on eduskuntavaalit ensi vuoden huhtikuussa. Uusi eduskunta saisi jäsenhakemuksen tulille toukokuussa 2023. Hakemuksessa menee keskimäärin 18 kuukautta, joten jäsenyys pitäisi olla hyväksytty joulukuussa 2024. USAssa uusi presidentti aloittaa tammikuussa 2025, joten Biden ehtii vielä viime töikseen runnoa Suomen jäsenhakemuksen maaliin. Tiukalle menee, mutta kuitenkin. Tietysti olisi loistavaa, jos Marinin hallitus laittaisi hakemuksen vireille jo ennen vaaleja. Mielummin vaikka tänään.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Niinistö pitää pressin 1200.
Saatan saada palstalta nyt aika naiivin kirjoittajan kuvan, mutta tuota näkemystä hieman haastaisin, että Suomi on aivan yksyhteen samassa asemassa, kuin Ukraina. Tuntuu kuitenkin olevan aika yleinen kanta täällä.
Ei olekaan. Meillä on jonkin verran vahvempi armeija. Loppu on pilkun viilaamista. Vasta Naton jäsenyys muuttaa Suomen asemaa. EU on talousliitto, jonka sotilaallisen turvallisuuden järjestelmä on Nato. Meidän valinta mukana vai yksin.
 
Ihan geopoliittisesti Suomi on mieluummin Venäjän kuin USA:n etupiiriä. Alakurtista on huomattavasti lyhyempi etäisyys SUomen länsirannikolle kuin USA:sta Suomeen.

Pelkkä NATOn ilmatuki, se, mikä Norjalle on konkreettisesti luvattu, 120 24h + 120 seuraavat 48h + Norjan+Ruotsin+ Suomen ilmavoimat takaisi sen, että Venäjän ilmavoimat olisi kyykyssä.

Minkä jälkeen venäläiset mekanisoidut joukot olisivat kuin kalat tynnyrissä.

NATO-Suomi olisi käytännössä mahdoton , ja hinnallisesti kestämätön, miehittää massaamalla jalkaväkeä siinä määrin kuin tarvittaisiin. Vaikea kuvitella miljoonan venäläisen toikkaroivan Itä-Suomen metsissä, mutta kyllähän siinä talvi+jatkosota-fläsärit tulisi...

Toki voisivat nakella kaupunkeihin ohjusta, mutta tuskin satunnaisten siviilien surutta tappaminen ja infran paskominen Suomea myötämielisemmäksi antautumaan saisi...ennemminkin toisinpäin..
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kannattaako hakemuksen jättämistä siirtää tuonne 2024 kieppeillä kun tiedetään kuka on jenkkien seuraava presidentti ja Putinin ystävä?
Ei. Silloin on myöhäistä, sillä ovi menee kiinni, kun operaatiot Ukrainassa päättyy. Jos DT on USA:n seuraava pressa, niin ei saa antaa läskille mahdollisuutta tehdä kauppoja Suomella. On liityttävä ennen. Sen verran kylmäävää oli keisarillisen Venäjän paaluttaminen tavoitteeksi.
Ihan geopoliittisesti Suomi on mieluummin Venäjän kuin USA:n etupiiriä. Alakurtista on huomattavasti lyhyempi etäisyys SUomen länsirannikolle kuin USA:sta Suomeen.
Vähintään 70% suomalaisista ei jaa kantaasi.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Norjasta, Saksasta, Britanniasta, Ranskasta, Italiasta, Puolasta yms on lyhyempi matka kuin Yhdysvalloista
Saksa ja Ranska eivät ryhdy rettelöimään Putleria vastaan. Saksa tarvii kipeästi Venäjän kaasua kun ovat ajaneet hiilivoimalat ja pian ydinvoimankin alas. Ranska olisi jo muutama vuosi sitten myynyt auliisti maihinnousualuksia Venäjälle (joita se olisi voinut käyttää Ukrainaa ja/tai Georgiaa vastaan). Ja varmasti on yhtä aulis tekemään bisnestä edelleenkin. Puolan armeijasta ei Suomelle juuri apuja olisi kun enintään hyvin marginaalisesti. Olisiko Britit halukkaita sotimaan Suomessa? En ihan usko siihenkään.
Ennen kaikkea viimeisten päivien tilanne osoittaa että Venäjällä on kyky ja halu toimia nopeasti ja keinoja kaihtamatta niin halutessaan kun taas EUnnja NATOn pitää kaikista uhkauksistaan huolimatta diskuteerata viikkotolkulla josko Venäjää pitäisi (jälleen kerran) vähän kevyesti tukistaa jollain pilipali-pakotteilla. Mitkään realistiset pakotteet eivät Putleria pysäytä - eivät edes hidasta. Ainoa keino vaikuttaa on samanlainen päättäväinen sotilaallinen toiminta kuin Hitleriä ja kumppaneita vastaan 40-luvulla.

Jos USA ja EU sulkisivat Venäläiset pankit IBAN-järjestelmän ulkopuolelle, niin saarto vuotaisi kuitenkin Kiinan, Valko-Venäjän ja Serbian kautta (ynnä muutama muu ystävällismielinen maa). Sama juttu myös meriliikennesaarron kohdalla. Enkä usko että edes Suomella olisi munaa sulkea satamat (ja lentokentät) venäläisiltä.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Onhan meillä naapurimaina NATO-maat Viro ja Norjakin. Tämä on ennen kaikkea kysymys mihin arvoyhteisöön haluamme kuulua. Länsimaiseen vai Venäläiseen arvoyhteisöön. Itse kuuluisin mielummin läntiseen arvoyhteisöön.
Arvoyhteisöt on yksi kysymys, reaalipolitiikka ja sotilasstrategiset seikat kokonaan toinen. Norjassa tai Virossa ei ole juuri lainkaan NATO:n maajoukkoja, jotka voisivat puuttua asioiden kulkuun. Ne muutamat F16/F18 koneet joita on Virossa eivät kovasti lohduta. Venäjällä on varovasti arvioiden 200.000 sotilasta yksin Suomen vastaisen rajan läheisyydessä + reservit. Suomen ja Baltian ongelma on lyhyt iskuetäisyys itärajalta länsirannikolle. Ukrainan suurin strateginen etu on tolkuton etäisyys Donetskin ja Luhanskin "tasavalloista" Lvivin tasalle. Sitä ei puna-armeija taita päivässä eikä kahdessa eikä ehkä kuukaudessakaan (siksi "harjoitukset" Valko-Venäjällä jotta saavat toisen rintaman josta mahdollisuus iskeä Kyiviin)
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Tuo olisi hyvä pelote porvaripuolelle, myös demareille. Kokoomus saa 30% potin, jos ei porvaripuolue ota irtiottoa YYA-Suomesta ja asetu selkeästi vaaleissa Naton kannalle. Tosin RKP ja KD ovat varmaan jo natottuneet ja Vihreillekään ei asia tuota suuria ongelmia, joku vanha stallari saattaa nikotella. Pohjimmillaan vihreät ovat vain ekoporvareita. Mutta eritoten kepu ja persut varmaan miettivät asiaa pelonsekaisin tuntein. Mitäpä jos Kokoomus saa hirmuisen vaalivoiton?
Kepu on YYA-puolue de facto. PS:n piiristä löytyy niin puoltajia (Jussi HA) kuin vastustajiakin (Niiko) ja kaikkea siltä väliltä. Vihreissä on iso joukko ex stallareita joiden NATO-myönteisyyden varaan en laske yhtään mitään. Kokkarit ei uskalla nousta Saukin kantaa vastaan. Vain jotkut sivuraiteille sysätyt (kuten Stubb) uskaltavat liputtaa NATOn puolesta.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Kokkarit ei uskalla nousta Saukin kantaa vastaan. Vain jotkut sivuraiteille sysätyt (kuten Stubb) uskaltavat liputtaa NATOn puolesta.
Kokoomus on tänään kello 9:44 twiitannut, että puolue kannataa Nato-jäsenyyttä. En ole katsonut, onko sama viesti lähetetty muitakin kanavia pitkin.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Vilkkaasti Natosta keskustellaan ja Ukrainan tilannetta tarkkaillaan, sanoo Niinistö. Nato-jäsennyysprosessi on pitkä, eli tarkoittaakohan se presidentin mielestä sitä, että hommaa ei kannata aloittakaan? Ei Suomi taida sitä sopimuspahvia saada sisään.
 

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland
"Vilkasta keskustelua" käydään, mutta mitään ei tehdä. "Hakuprosessi on pitkä", joten ei sitten vissiin kannata sitä edes aloittaa... Tämä on kuin pahaa unta.
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Haluaisin edelleen uskoa, että Sale vain jättää asioita kertomatta turvallisuussyistä, sillä tiedostaa, että pitkä ja alusta loppuun julkinen jäsenyyshakuprosessi tuo mukanaan Suomeen kohdistuvaa vaikuttamista ja uhkaa. Homma kuosiin kulisseissa ja ilmoitusluontoinen tieto, että nyt ollaan jo jäsenyysputken loppupuolella/jäsen. Mutta todennäköisesti nuo lässytykset kuvaavat valitettavasti tosiasiallista tilannetta.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Positiivista Niinistön haastatteluista voi koittaa löytää esim. siitä, että kansanäänestyspuhe loisti poissaolollaan ja sen sijaan hän mainitsi jäsenyyden hakemisprosessista pituuksineen "tapahtuipa se millä tavalla tahansa". Itse haluan nähdä tämän niin, että Saukki on todennut ettei näissä oloissa järjestetä natoäänestyksiä.
 
K

kiwipilot

Niinistö mainitsi juuri Natosta, että täytyy muistaa mitään salamaprosessia ei ole luvassa. "Keskustelua käydään ja keskustelu varmasti vilkastuukin"...

Niinistö kiiruhtaa hitaasti, kuin eläkeläisukko rollaattorilla puolen metrin hangessa.

Optimistina uskon, että taustalla käydään vähän toisen nopeuden ja kaliiberin keskusteluja asiasta tai paremmin sanottunua toimia. Niistä vain ei huudella haastatteluissa, sattuneista syistä.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Haluaisin edelleen uskoa, että Sale vain jättää asioita kertomatta turvallisuussyistä, sillä tiedostaa, että pitkä ja alusta loppuun julkinen jäsenyyshakuprosessi tuo mukanaan Suomeen kohdistuvaa vaikuttamista ja uhkaa. Homma kuosiin kulisseissa ja ilmoitusluontoinen tieto, että nyt ollaan jo jäsenyysputken loppupuolella/jäsen. Mutta todennäköisesti nuo lässytykset kuvaavat valitettavasti tosiasiallista tilannetta.

Se on varma, että taustalla (tp-utva) asiasta puhutaan avoimemmin ja tiukemmin. Mutta Niinistö paljasti tilanteen heikkouden mainitsemalla taannoin kansanäänestyksen. Jos presidentillä olisi selvä mielipide ja pyrkimys ajaa Suomea Natoon, hän ei puhuisi sanallakaan kansanäänestyksestä.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
"Tämä ei nyt meitä välittömästi millään tavalla koske."
- Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Putinin eilisestä puheesta

No periaatteessahan tuo kai pitää paikkansa, mutta odottelemmeko sitä, kun se alkaa koskea? Paljon kysymyksiä, mutta ei kai tuossa voi muuta kuin rauhoitella Suomen kansaa. :)
 

Jonisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, Kalpa, Україна
"Tämä ei nyt meitä välittömästi millään tavalla koske."
- Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Putinin eilisestä puheesta

No periaatteessahan tuo kai pitää paikkansa, mutta odottelemmeko sitä, kun se alkaa koskea? Paljon kysymyksiä, mutta ei kai tuossa voi muuta kuin rauhoitella Suomen kansaa. :)
Tuolta voisi poimia sanan "välittömästi", jos suora sitaatti kerta on. Asian voi siis tulkita siten, että uhkan olemassaolo on nyt otettu vakavasti. Tai sitten ei.
 

Alba

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Packers, Ukraina
Haluaisin edelleen uskoa, että Sale vain jättää asioita kertomatta turvallisuussyistä, sillä tiedostaa, että pitkä ja alusta loppuun julkinen jäsenyyshakuprosessi tuo mukanaan Suomeen kohdistuvaa vaikuttamista ja uhkaa. Homma kuosiin kulisseissa ja ilmoitusluontoinen tieto, että nyt ollaan jo jäsenyysputken loppupuolella/jäsen. Mutta todennäköisesti nuo lässytykset kuvaavat valitettavasti tosiasiallista tilannetta.
Haluaisin myös uskoa samaan, mutta on vaikea uskoa etteikö tieto tästä vuotaisi jotain kautta. Toivottavasti olen väärässä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
1917 ei nyt millään tavalla Suomeen liity Niinistön mukaan. Nato-jäsenyydenkin käsittely kestää. Olisiko Niinistö tekemässä kulisseissa jotain, sillä ei kai odoteta kunnes 1917 on Suomen osalta Putininin listalla?

Hyvä että keskustelua on myös puolueiden välillä tapahtunut.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Kokoomus on tänään kello 9:44 twiitannut, että puolue kannataa Nato-jäsenyyttä. En ole katsonut, onko sama viesti lähetetty muitakin kanavia pitkin.
Ei ole montaakaan päivää siitä kun Orpopoika totesi ettei jäsenyyshakemus ole nyt ajankohtainen. Optio riittää toistaiseksi.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei ole montaakaan päivää siitä kun Orpopoika totesi ettei jäsenyyshakemus ole nyt ajankohtainen. Optio riittää toistaiseksi.

Mitä luulet, edustaako tämänhetkistä kantaa paremmin tuorein kannanotto vai "montakaan päivää" sitten esitetty kannanotto jossa ei vielä Putinin sotapuhe ja "kansantasavaltojen" itsenäisyyden tunnustaminen ollut tiedossa?
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Suomen osalta mikään ei ole muuttunut. Orpo ja muu kokoomusjohto pesaa presidenttiä tässä(kin) asiassa. Eikä sitä paitsi Orpopojallakaan ole natsoja päättää hakemuksen jättämisestä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös