Mainos

Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 081 114
  • 10 343

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Nyt kun kenties vielä saamme valita, niin valitsemmeko lännen ja vapauden, vai idän ja orjuuden? Tämä tuntuu olevan melkoisessa määrin epäselvä asetelma puolidebiileiksi pelotelluille päättäjillemme.

Eroaahan nämä läntiset sopimusjärjestelmät itäisistä siinä, että niistä voi ilman sotia erota. Eli jos tilanne vaatisi nopeaa Nato jäsenyyttä, niin voihan sen kansanäänestyksen järjestää ehkä liittymisen jälkeenkin ja jos kansa vielä siinäkin tilanteessa oikeasti haluaa olla ilman, niin sitten valinta on tehty. Eikös esim. Ranska pitänyt joskus 60- tai 70- luvulla jonkin aikaa taukoa Nato jäsenyydestä ja nythän ihan vähän aikaa sitten Iso-Britannia erosi EU:sta, ilman aseellista selkkausta.

Itse meinaa uskon, että suuri osa nato jäsenyyden vastustajista ajattelee, että suomalaiset pystyisi keplottelemaan hyvät tai ainakin siedettävät olot itselleen, kapeallakin ulkopoliittisella liikkumistilalla. Jos sitten kuitenkin yhtenä päivänä Suomi löytyisi Natosta, niin silloin varmaan kuvauksen kaltaisesti ajatteleville puoli on ikäänkuin valittu, eikä keplottelulle löydy enää tilaa ja sellaisessa tilanteessa mentäisiin sitten valitulla linjalla päätyyn asti.
 

MegaForce

Jäsen
Olen aina ollut vähän skeptinen Naton suhteen sekä ajatellut puoluettomuuden olleen hyvä, kannatettava asia. Mutta minkäs teet kun naapurissa asuva fasistinen ja keskenkasvuinen pelle uhkailee muita suvereeneja valitoita, hybridivaikuttaa, murhauttaa ja vangitsee omia toisinajattelijoita, sekä toteuttaa sotilasoperaatioita naapurimaihinsa. Viimeistään nyt on liittouduttava. Olkoon siinäkin riskinsä, mutta paljon suuremmat riskit on jäädä yksin niin kauan kuin naapurin psykoneurootikko ja hänen pyhä regimensä on vallan kahvassa niin kai se on pakko liittyä.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Ensin iloisia uutisia: Putin on löytänyt sisäisen stalininsa. Satavuotiaat vielä saattavat muistaa, että tuollaisia olivat Stalinin puheet, juuri tuollaisia. Putin esiintyy hillitsijänä, hän tekee vain järkeviä, asianmukaisia ja oikeastaan välttämättömiä johtopäätöksiä tilanteesta. Hän ei toki näe vielä syytä Itä-Ukrainan kansantasavaltojen liittämiselle Venäjään. Ei vielä, ei nyt. Hänen täytyy opastaa liian innokkaita kuin pieniä lapsia isällisesti. Ja samalla hän on aikaansaanut tilanteen, missä hän itse suostuu vastahakoisesti duuman tahtoon. Omaan tahtoonsa.

Tämä on siis poliittinen tilanne Euroopassa juuri nyt. Venäjä on hyökkäämässä Ukrainaan ja me katselemme sivusta ja keskustelemme, pitäisikö Ukrainaa auttaa. Pitäisi. Eikö tule mieleen, että Suomi on samassa tilanteessa ehkä piankin. Miksi? Koska pakotteet tulevat, rahat menevät ja kansa alkaa kitistä. Silloin paniikissa oleva suuri johtaja toimii ainoalla osaamallaan tavalla. Lisää kierroksia. Eikö tule mieleen, että kohta Venäjän oikeutetut turvallisuusvaateet koskevat myös Suomea? Yhteinen raja ja niin edelleen.

Heitetään nyt jo mariaanien hautaan pikkupolitikointi, pikkunäppäryys, konventionaalinen viisaus ja muu patsastelu. Presidentinkin pitäisi lopettaa nokkela sanailunsa ja tehdä ainoa järjellinen johtopäätös, mikä tästä Putinin stalinoitumisesta pitää tehdä. Jätetään se saamarin Natohakemus ja äkkiä. Aloitetaan tunnustelut ja sitten mennään. Kaikenmaailman kansanäänestykset skipataan, koska nyt tarvitaan nopeita päätöksiä ja mandaatti on olemassa, sitä kutsutaan vaaleilla valituksi eduskunnaksi.

Tilanne eskaloituu sellaiseksi, että seuraavana on Georgia. Valko-Venäjä on jo miehitetty. Georgian jälkeen tulee Baltia tai Suomi. Putin kuitenkin ottaa helpompia paloja ensin, niinhän kaikki pedotkin tekevät. Suomessa poliitikkojen selkäranka ei kauan kestä, mikäli paine lisääntyy. Meillä ei ole kättä pidempää, jolla pidettäisiin Putin loitommalla. Siksi tarvitaan nyt sellainen pidäke, joka saa Putininkin epäröimään. Toisaalta, jos pitää sotia, sitten soditaan. Vaikka maailmansota. Mutta ei yksin.

Ns. YYA-malli ja kansallinen itsekkyys, mikä tarkoittaa Venäjän etujen huomioimista, toimi aikansa. Nyt se ei enää toimi. Vanha viisaus perustuu tavanomaisten diplomaattisten keinojen soveltamiseen erilaisiin haasteisiin ja jossa kuitenkin pohjana vanha sopimusjärjestelmä ja vastustajien kunnioitus. Kommunistit olivat lopultakin status quon kannattajia. Järjestelmä lahosi sisältäpäin, joten ei ollut mahdollisuuksia vallan laajentamiseen eikä kukaan halunnut ydinsotaa. Suomi pelasi tässä pikkubridgessä ihan taitavasti.

Nyt kuitenkin tällaisen pelin saa työntää hevon perseeseen. Nyt on oikeasti itsenäisyydestä kysymys ja kaikki ajatukset täytyy keskittää selviämiseen. En usein kehu Vihreitä, mutta heissä ei ole ainakaan vanhan ajatustavan painolastia. He ovat avoimia Natolle, koska se ei ole heille kynnyskysymys. Sen sijaan Kepu ja demarit ovat syvällä vanhan järjestelmän ahterissa. Demarien pitäisi löytää sisäinen tannerinsa ja kepulaisten ehkä saarijärven paavonsa. Edes jonkun järkevän menneisyytensä sankarin. Arvelen, että nuori Kekkonenkin voisi olla motivaattorina.

Harmillista, ettei Halla-aho ole enää persujen puheenjohtaja. Hän fiksuna kaverina ymmärtää pelin hengen. Hän saisi myös persuista suuremman osan Naton taakse. Ylipäätään näen, että nyt kaikkien järkevien ihmisten on syytä puhaltaa yhteen hiileen, unohtaa kerrankin pienet erimielisyydet, sillä loppujen lopuksi ns.ideologiset erot ovat vain porvarillisia pintakuohuja. Kukaan ei oikeasti halua mitään sosialismia. Kinastellaan erilaisista maku- ja tyylikysymyksistä ja tietenkin taloudellisista eduista omille kannattajille. Ne pitää nyt syrjäyttää kansallisen edun vuoksi, joka on Natojäsenyyden hakeminen eduskunnan tuella.

Natoon siis hakemus ja pikavauhtia. Eduskunnalle pitää syöttää faktat kuin vauvalle pilttinsä. Emme halua takaisin YYA-Suomeen tai vieläkin pahempaan. Emme halua tarkkailla Putinin jokaista sanaa ja miettiä häntä pystyssä, miten voisimme miellyttää tätä vainoharhaista pikkunilkkiä. Haluamme lännettyä entisestäänkin, ottaa osaa länsimaiden muodostamaan yhteisöön. Kannattaa toimia vilkkaasti, sillä ikkuna ei ole kauan auki. USA:n presidentti vaihtuu taas ja vallassa voi pian olla joku bolsonaro, jolle vain oma ego on tärkeää. Jolle Putin saattaa olla ihailun kohde.

Niinistöllä on nyt näytön paikka. Kumpi hän haluaa olla? Viimeinen itsenäisyytemme ajan presidentti vai se viisas, joka johti kansansa Natoon. Teki parhaansa vihamielisen ja uudenlaisen turvallisuuspoliittisen ympäristön vakauttamiseksi. Sille emme voi mitään, jos Putin on menettänyt järkensä ja haluaa sotaa lännen kanssa. Me emme voi olla tässä vain sivustakatsojia. Joko olemme Putinin puolella tai häntä vastaan. Minä äänestän, vastaan, jo senkin vuoksi, että mahdollisessa sodassa Venäjä häviää: toki voi myös ihmiskuntakin hävitä, mutta se on mitä se on (mukaillen suurta amerikkalaista valtiomiestä ja poliitikkoa).
 
Viimeksi muokattu:

Jerry100

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vihdoin Oranssi
Mitä hittoa vielä pitää tapahtua että päättäjät ja vanhat YYA jäärät herää siihen että meitä suomalaisia ei tue eikä auta kukaan jos Venäjä ottaa seuraavaksi Suomen tähtäimeen?

Nyt perkele pitäisi olla valot päällä myös hallituksessa ja ottaa tosissaan tämä Nato mahdollisuus.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Mitä hittoa vielä pitää tapahtua että päättäjät ja vanhat YYA jäärät herää siihen että meitä suomalaisia ei tue eikä auta kukaan jos Venäjä ottaa seuraavaksi Suomen tähtäimeen?

Nyt perkele pitäisi olla valot päällä myös hallituksessa ja ottaa tosissaan tämä Nato mahdollisuus.
On ihmisiä, joita itsekin tunnen ja joiden mielestä päättäjät kyllä ymmärtävät tilanteen vakavuuden. Niinistöllä on hallussaan salattua tietoa, jota hän ei voi kertoa. Pitää olla hissun kissun vaan. Kansan pitää luottaa presidenttiin. Lopulta kuitenkin se oikea päätös tulee.

Ihan mukavaa, mutta Natoon ei voi hakea salaa. Hakemus pitää jättää julkisesti, hallituksen ja presidentin päätöksellä. Eduskunnan tuki on hakemukselle haettava. Kansan tuki on varmaan aika selvä, kun ihmiset ovat havahtuneet tilanteeseen. Putinin puhe ei voi olla johtamatta mihinkään muuhun ajatukseen niillä, joilla haluavat Suomen itsenäisyyttä.

Keskustelut Natohakemuksen jättämisen proseduurista ovat toki salaisia, pienen piirin tiedossa, Marinin ja Niinistön täytyy yrittää sietää toisiaan yhteisen asian vuoksi. Jossakin vaiheessa eduskuntaryhmien puheenjohtajien on alettava käyttää suostuttelutaitojaan. Presidentin on pakko tulla ulos ja puhua kansalle muutakin kuin opetusministeriötä: siis kieltä, jossa korkealentoiset tavoitteet ovat muuttuneet todellisuudeksi.

Niinistö perustelkoon kansalle, miksi hakemus jätetään. Eduskunta päättäköön hakemuksen ja neuvottelutuloksen hyväksymisestä. Gallupit ovat ihan riittävä peruste sille, että kansa on hakemuksen takana.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Saatan saada palstalta nyt aika naiivin kirjoittajan kuvan, mutta tuota näkemystä hieman haastaisin, että Suomi on aivan yksyhteen samassa asemassa, kuin Ukraina. Tuntuu kuitenkin olevan aika yleinen kanta täällä.

Ukrainan ja esimerkiksi Kiovan historia ulottuu kuitenkin paljon pidemmälle Venäjällä, kuin Suomen. Se kansakunta on paljon lähempänä Venäjää jo ihan puhutun kielenkin kautta. Ukrainan kieli on kuitenkin hyvin lähellä venäjää, ja Itä-Ukrainassa taitaa venäjä olla jopa ihan puhutuin kieli. Suomi ei myöskään koskaan ollut osa Neuvostoliittoa, toisin kuin Ukraina oli.

Toisekseen tilanne on se, että Putin itsekin sen tietää, että Suomessa ei missään päin maata ole olemassa mitään semmoista "venäläisvähemmistöä", joka haluaisi minkään tämän valtion maapläntin kuuluvan osaksi Venäjää. Täältä et saa yhtään ainuttakaan neliömetriä millään lehmänkaupoilla. Millään Kainuun metsillä tai Itä-Lapin korpimailla Putin ei tee yhtään mitään. Ne kohteet mitä hän saattaisi ruveta vaatimaan kohdistuvat esimerkiksi Ahvenanmaahan. Ja kaikki me tiedämme sen, että semmoisia osia tästä maasta ei luovuteta taistelematta. Ja sitä myötä kysymykseen tulisi se, että Putinin pitäisikin sitten valloittaa koko maa, ja sitä ei tule tapahtumaan.

Toinen juttu, mitä haastaisin on tuo suora vertaaminen Hitleriin ja 1930-luvun Saksaan. Hitler valloitti sekopäisyyksissään myös täysin sattumanvaraisia maita, joihin Saksalla ei ollut mitään historiallista sidettä. Toisekseen mitään Naton kaltaista sotilasliittoa ei ollut silloin olemassa, joten hänen vastassaan ollut voima niinä 2. maailmansodan ensimmäisinä vuosina oli paljon kevyempi.

Kaiken tämän sanottuani, olen sitä mieltä, että Suomen tulisi liittyä Natoon. Jos nyt ei ole se hetki, niin se ei tästä akuutimmaksi enää oikein voi muuttua.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toinen juttu, mitä haastaisin on tuo suora vertaaminen Hitleriin ja 1930-luvun Saksaan. Hitler valloitti sekopäisyyksissään myös täysin sattumanvaraisia maita, joihin Saksalla ei ollut mitään historiallista sidettä. Toisekseen mitään Naton kaltaista sotilasliittoa ei ollut silloin olemassa, joten hänen vastassaan ollut voima niinä 2. maailmansodan ensimmäisinä vuosina oli paljon kevyempi.
Saksan valloitusretket perustuivat lisätilan hankkimiseen saksalaisille (lebensraum) perustellen tätä ensimmäisen maailmansodan vääryyksien korjaamisella. Nyt Venäjä hankkii itselleen elintilaa ympärilleen suojaksi Natolta sekä perustelee sitä kokemillaan vääryyksillä (1917, NL:n hajoaminen jne.). Eli kyllä vertailu on aika lähellä. Natsi-Saksa toki oli paljon vahvempi kuin Venäjä nyt.

Suomi ei myöskään ole samassa tilanteessa kuin Ukraina. Jos olisi niin iso osa Jatkoajan käyttäjistä olisi jo lähtenyt koko maasta pakoon. Suomi ei kuitenkaan ole täysin turvassa - eikä tule koskaan olemaankaan kiitos itärajan. Osana länttä olisi kuitenkin turvallisempaa kuin "idän ja lännen välissä". Toivottavasti Sale I ei pidä liikaa tulkin roolistaan, vaan on valmis kääntämään kurssin kohti länttä.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kokoomus julkisesti asettunut NATOn kannalle, toivottavasti muut puolueet seuraavat perässä
Minun kriteerit seuraavissa Eduskuntavaaleissa oli, että ääni lähtee sille puolueelle, joka äänekkäimmin ajaa NATO-jäsenyyttä.

Nyt voin sen kertoa, että ääni lähtee vuoden päästä vaaleissa Kokoomukselle.
 

Kiuru

Jäsen
Suosikkijoukkue
1897 & Pimeä Aitio
Minun kriteerit seuraavissa Eduskuntavaaleissa oli, että ääni lähtee sille puolueelle, joka äänekkäimmin ajaa NATO-jäsenyyttä.

Nyt voin sen kertoa, että ääni lähtee vuoden päästä vaaleissa Kokoomukselle.
Sama, vaikka yleensä en ole Kokoomusta äänestellyt.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Natoon heti! Tarvitaan kyllä kunnon turvallisuustakuut samalla, USA:n ja Britannian joukkoja Suomeen? Ei Putin lähde noita ja Natoa haastamaan, mutta yksinään hakemuksensa kanssa Suomi tulisi olemaan kusessa. Ruotsin kanssa liittyminen yhdessä Natoon olisi luontevan kuuloinen liike, mutta Naton pitää taata, että tällöin molemmat maat saavat turvan. Voin vain kuvitella mitä kävisi, jos pelkästään Ruotsiin sijoitettaisiin joukkoja...
 

Tuamas

Jäsen
Saatan saada palstalta nyt aika naiivin kirjoittajan kuvan, mutta tuota näkemystä hieman haastaisin, että Suomi on aivan yksyhteen samassa asemassa, kuin Ukraina. Tuntuu kuitenkin olevan aika yleinen kanta täällä.

Ukrainan ja esimerkiksi Kiovan historia ulottuu kuitenkin paljon pidemmälle Venäjällä, kuin Suomen. Se kansakunta on paljon lähempänä Venäjää jo ihan puhutun kielenkin kautta. Ukrainan kieli on kuitenkin hyvin lähellä venäjää, ja Itä-Ukrainassa taitaa venäjä olla jopa ihan puhutuin kieli. Suomi ei myöskään koskaan ollut osa Neuvostoliittoa, toisin kuin Ukraina oli.

Toisekseen tilanne on se, että Putin itsekin sen tietää, että Suomessa ei missään päin maata ole olemassa mitään semmoista "venäläisvähemmistöä", joka haluaisi minkään tämän valtion maapläntin kuuluvan osaksi Venäjää. Täältä et saa yhtään ainuttakaan neliömetriä millään lehmänkaupoilla. Millään Kainuun metsillä tai Itä-Lapin korpimailla Putin ei tee yhtään mitään. Ne kohteet mitä hän saattaisi ruveta vaatimaan kohdistuvat esimerkiksi Ahvenanmaahan. Ja kaikki me tiedämme sen, että semmoisia osia tästä maasta ei luovuteta taistelematta. Ja sitä myötä kysymykseen tulisi se, että Putinin pitäisikin sitten valloittaa koko maa, ja sitä ei tule tapahtumaan.

Tämä näkökulma pitää juuri nyt paikkansa, enkä usko että kukaan näkee juuri nyt Suomen olevan samassa asemassa kuin Ukraina on/on ollut.

Mutta jos Putinin Venäjälle ei Ukrainan kurmoottamisesta seuraa mitään, ollaan lopulta (kun Ukraina ja Valko-Venäjä on alistettu riittävän tehokkaasti) tilanteessa, jossa se Suomessa asuva 100 000 venäläisen vähemmistö on riittävän iso Suomen sorrettavaksi ja Venäjän suojeltavaksi.

Toki tätä edeltäisi todennäköisesti Venäjän kansalaisuuksien myöntäminen (jopa ilman hakemusta) kaikille, joilla on parin-kolmen sukupolven päässä venäläistä verta.

Edit.
Ja jos tähän haluttaisiin ihan aidosti pontta sekä kansalaisuuden vastaanottajia, niin nykyisessä ilmapiirissä 30% alennuskortti muutamaksi vuodeksi Teboilille kaikille kansalaisuuden ottajille saisi tätä määrää kasvatettua melkoisesti.

Tällöin suojeltava vähemmistö onkin jo kasvanut riittävän suureksi.

Kyse on ennen kaikkea siitä, että Suomi on viimeinen Venäjän Euroopassa sijaitseva naapuri joka ei ole sotilaallisesti liittoutunut.

Tällöin Suomi on toki EU-jäsenyyden sekä uskottavien puolustusvoimien ansiosta viimeisenä näistä naapureista jonossa kurmootettavaksi, mutta paljon ennen sitä toista jonoa, jonka perä alkaa Baltian Nato-jäsenmaista.
 
Viimeksi muokattu:

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Ois pitänyt liittyä vuosikymmeniä sitten jo.
Tämä on ihan totta. 90- luvulla liityttäessä oltaisiin nyt jo siinä asemassa, että Venäjä olisi tämän tosiasian hyväksynyt, ja vaatimukset itälaajentumisesta olisivat samat kuin nytkin, mutta Suomen asema olisi jo vakiintunut. Myös jäsenyyden haitat Venäjä-suhteisiin olisivat tuolloin olleet paljon lievemmät ja tänä päivänä jo ohitetut.

Mutta turha noita on märehtiä, nyt pitää tehdä ratkaisuja tämän päivän tilanteen mukaan ja tulevia uhkia silmällä pitäen. Tämä hallitus tuskin jäsenyysprosessia aloittaa, eikä tuo mikään selviö ole, vaikka seuraava olisi porvarihallitus.
 
Ehdottomasti pitäisi liittyä. Jos Suomi joutuu Venäjän uhan alle, niin emme me pärjää yksin ja ilman muiden NATO-maiden johtajien twitter-kannanottoja ja puolustuspuheita. Kynä on miekkaa mahtavampi, vai miten se menikään.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Natoon heti! Tarvitaan kyllä kunnon turvallisuustakuut samalla, USA:n ja Britannian joukkoja Suomeen?

Keskusta ainakin siirtää Suomen puolueettomuuden syrjään ja ryhtyy kannattamaan Natoa heti, jos se takaa jollekin peräkylälle työpaikkoja esimerkiksi kansainvälisten joukko-osastojen asettumisen myötä.

NATO-kanta tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen asia ensi vuoden vaaleissa. Perussuomalaiset ovat keränneet äänestäjiä demareista, keskustasta ja kokoomuksesta, joissa sekä vastustetaan että kannatetaan jäsenyyttä. Heidän on vuoden sisään tiedettävä, kumman ryhmän äänillä on todennäköisempää voittaa vaalit. Parasta tietysti olisi, jos riittävän moni puolue asettuisi NATO:n kannalle mahdollisimman pian, jotta asiasta ei tarvitsisi diskuteerata enää vaalien alla.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Keskusta ainakin siirtää Suomen puolueettomuuden syrjään ja ryhtyy kannattamaan Natoa heti, jos se takaa jollekin peräkylälle työpaikkoja esimerkiksi kansainvälisten joukko-osastojen asettumisen myötä.

NATO-kanta tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen asia ensi vuoden vaaleissa. Perussuomalaiset ovat keränneet äänestäjiä demareista, keskustasta ja kokoomuksesta, joissa sekä vastustetaan että kannatetaan jäsenyyttä. Heidän on vuoden sisään tiedettävä, kumman ryhmän äänillä on todennäköisempää voittaa vaalit. Parasta tietysti olisi, jos riittävän moni puolue asettuisi NATO:n kannalle mahdollisimman pian, jotta asiasta ei tarvitsisi diskuteerata enää vaalien alla.
Kannattaako hakemuksen jättämistä siirtää tuonne 2024 kieppeillä kun tiedetään kuka on jenkkien seuraava presidentti ja Putinin ystävä?
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kannattaako hakemuksen jättämistä siirtää tuonne 2024 kieppeillä kun tiedetään kuka on jenkkien seuraava presidentti ja Putinin ystävä?
Minua aidosti vähän pelottaa jo etukäteen tämä, että jos Trump valitaan uudelleen presidentiksi, niin hänet tietäen USA saattaa hyvinkin lähteä ihan täydelle isolationismin tielle ainakin suhteessa Eurooppaan. Yhdysvallat irti Natosta ja Eurooppa jätetään yksin.

Ei näitä kannattaisi toisaalta kauheasti kyllä funtsia ja murehtia.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Ei muuta kun asiaa eteenpäin.
Ei täällä mitään kansanäänestystä pidä järjestää. Silloin saadaan tankit rajalle pelotteeksi tai jopa rajan yli ennen äänestyspäivää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös