Yleistä keskustelua Liigasta

  • 2 651 336
  • 12 189

Spine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uramaton Turun Palloseura
Kun ei nykyään parempaakaan ajanvietettä keksi, niin tuli katsottua Youtubesta jonkun Oskari- nimisen heppulin ranking kaikista Liigahalleista:





Parista kohdasta vähän eri mieltä, mutta pääosin ihan hauska, asiallinen pikku pätkä.


Isomäki Gatoraden edellä ja Kisapuisto Hakametsän edellä... Huhheijaa, sano Oskari.
 

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Isomäki Gatoraden edellä ja Kisapuisto Hakametsän edellä... Huhheijaa, sano Oskari.
Niin no, mielipideasioitahan nämä aina on. Näin puolueettomana on kyllä pakko todeta, että Turun hallin pisteitä rokottaa ainakin itsellä pahasti ensimmäisenä hallista tuleva mielikuva aina korkeintaan puolityhjästä hallista. Porista tulee mieleen hyvä (vaikka porilainen) tunnelma.

Kisapuistoa olen puolueellinen kommentoimaan, mutta onhan tuossa vanhassa ladossa hyviäkin puolia vaikka teknisesti se on vanha. Yleisö lähellä peliä ja iso seisomakatsomo. Hakametsän pisteitä itsellä laskee mielikuva läpsyttimillä tehdystä "tunnelmasta".
 

Logan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Filip Kadera & Jan Lukas
Maailma on muuttunut muutenkin melkoisesti tässä välillä ja jääkiekon kanssa kilpaileva viihdetarjonta on kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti. Jäähallilla pelien seuraaminen on tässä samalla suhteellisesti muuttunut vähemmän kiinnostavaan suuntaan, jonotteluineen, odotteluineen ja tiettyine näkyvyysrajoitteeneen. Itse vähän pelkään että halleilla käyminen hiipuu tässä 10-20 vuoden sisällä dramaattisesti siitä riippumatta minkätasoista itse peli on. Liigan pitäisi saada jotenkin nuorisoa enemmän halleille ja ylipäätään kiinnostumaan urheilusta, mutta itse pelkään että tämä on ihan tekemätön paikka.

Niin, omalta kohdalta olen huomannut sen, että kun vielä asuin lappeessa niin ei sinne hallille saanu ketää kaveria mukaa vaikka ois kausaria lainannu et pääsee ilmaseks. Ennen jopa kysyttii pääsiskö messii. Toki ennen jos sen pelin halus nähdä niin sinne piti mennä.

Tiedä sitten mikä osa katsojista tulee pelin ja kannatuksen takia. Nykyään on niin paljon katottavaa tarjolla et pitää tehdä valintoja. En nyt lappeessa pidä aikataulua vaikka peleissä käymiseen sinänsä ongelmana tai muissa pienissä kaupungeissa koska matkat on niin lyhyitä, mutta jos asuisin vaikka Espoossa ja pitäs arkipeliin mennä IFK:n peliä kattoo ja työt ois Helsingissä niin ei ihme et moni valitsee C moren. Ei tarvitse edes Espoota vaan vähänki pidempi matka hallilta.
 

-One-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mikä ratkaisee järjestyksen jos pistekeskiarvo on sama mutta otteluita eri määrä?
Onneksi tämä on nykyisellä sarjataulukolla ja kalenterissa olevilla ottelumäärillä erittäin epätodennäköistä, ainakaan playoff-joukkueiden osalta.

Ainoat jollain lailla realistiset:
  • Lukko 60o 120p ja HIFK 53o 106p
  • KalPa tai Sport 58o 87p ja KooKoo 56o 84p
  • Saipa, JYP, Jukurit 1p/o.
Todella huono säkä saa käydä, että jokin noista toteutuu. Tietysti jos tulee lisää karanteeneja, voi tilanne muuttua, mutta tuskin silloinkaan tällaiset tasurit kovin todennäköisiä ovat.
 

Kyle

Jäsen
Olisiko tuota pistekeskiarvoa ollut mahdollista tai olisiko pitänyt toteuttaa sillä tavalla, että peruttavista otteluista joukkue ei saa koko runkosarjan mukaista pistekeskiarvoa vaan perutuista otteluista joukkueiden keskinäisten kohtaamisten pistekeskiarvon mukaisesti.

En nyt lähde perkaamaan mitkä ottelut perutaan, eli ns helppo vai vaikea vastustajat. Mutta jos kuvitellaan että Ilvekseltä peruttaisiin "aina helppo" Tappara-ottelu, niin Ilveksen lopullinen pistemäärä olisi runkosarjassa: pisteet / 59 ottelua. Reilumpaa olisi: 59 ottelun pistemäärä + Tappara ottelun keskimääräiset pisteet, eli 9 pistettä / 3 ottelua = 3 pistettä ja näin saataisiin lopullinen 60 ottelulle pisteet.

Toki tämä toimisi myös toisinpäin, eli jos Ilvekseltä peruttaisiin Lukko-ottelu niin pisteitä tulisi nolla lisää, eikä oletuksena esim tämän hetken sijoituksen mukainen 1,65 pistettä jolloin Ilves voisi olla tyytyväinen tälläiseen "melkein sama kuin jatkoajalla voitettaisiin Lukko" suoritukseen.

Jotenkin vaan tuntuu vähän epäreilulta, että sarjassa jossa viisi joukkuetta taistelee kolmen pisteen sisällä suorasta pudotuspelipaikasta niin joku voi mahdollisesti skipata ns. pahat vastustajat jos otteluohjelma on suosiollinen. Tai vastaavasti kärsiä siitä, ettei pääse pelaamaan helppoja otteluita, jos karanteeniajan sisälle osuu ns. helppoja joukkueita.
 

Bunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Coyotes, Thrashers
Milloinhan liigassa siirryttäisiin käytäntöön jossa tappelusta tulee ulosajon sijasta vain viiden minuutin rangaistus?
Ei ole nykypäivää enää tämä, että fightin jälkeen lennetään pihalle koko ottelusta. Varsinkin kun liigassa tykkäävät tuomita pienetkin nujakat Fighting Majoriksi. Ehkä tuon muutoksen jälkeen uskallettaisiin hanskatakkin taas enemmän, ainakin heti kun pääsevät akvaarioista eroon.
 

Pratu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Onko muille syntynyt mielikuvaa että jatkoajan nimimerkit ovat yleistyneet kovasti viime aikoina pelaaja-agenttien ”tiedotukanavana”?

Ennen saattoi useammin päätellä huhujen lähteen olevan seuran sisäpiiristä, mutta nyt tuntuisi usein tulevan agenttien puolelta. Onko sitten markkinatilanne muuttunut niin paljon koronan myötä. Ennen koronaa oli pelaajan markkinat ja nyt ollut enemmän seuran markkinat, ja pelaaja-agentit yrittävät saada markkinoita lämpenemään.
 
Suosikkijoukkue
KK
Tuli sellainen mieleen, että kun nyt koronan takia on otettu pistekeskiarvo käyttöön niin onko se myös käytössä pelaajien pistepörssin kanssa sama juttu? Nythän pelejä voi tulla todella epätasainen määrä joka vääristää tilannetta hyvin paljon.
 

mesag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tuli sellainen mieleen, että kun nyt koronan takia on otettu pistekeskiarvo käyttöön niin onko se myös käytössä pelaajien pistepörssin kanssa sama juttu? Nythän pelejä voi tulla todella epätasainen määrä joka vääristää tilannetta hyvin paljon.
Ei? Kyllähän normikaudellakin on eri määrä pelejä pelaajilla syistä X, Y ja Z.
 

mesag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ei ole minun mielestäni aivan sama asia, mutta eihän tuo nyt niin iso asia ole, että tästä tarvisi alkaa eipäs-juupas vääntöön. Ottelumäärät eivät vain välttämättä ole kiinni joukkueesta itsestään millään tavalla.
No Laschin pistekeskiarvo on 1,423, Ruotsalaisella 1,421. Kumpikaan ei menettänyt koronan takia yhtään peliä (toki ilman koronaa kunpikaan ei olisi Liigassa käynyt). Mutta mielestäni olisi väärin antaa kummallekaan heistä pistepörssin voittoa, saatika Arelle maalipörssin voittoa.
 

Pratu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pörssien voitot menkööt eniten pisteitä tai maaleja tehneille otteluiden määristä riippumatta.
...mutta muuten kyllä toivoisi että Liiga kehittäisi tilastointiaan nykypäivään, ja tarjoaisi peliaikaankin suhteutettuja tilastoja. Esimerkiksi 5vs5 p/60 tilasto kertoisi paljon enemmän kuin pelkkä perinteinen pistepörssi.
 

Kiuru

Jäsen
Suosikkijoukkue
1897 & Pimeä Aitio
Pörssien voitot menkööt eniten pisteitä tai maaleja tehneille otteluiden määristä riippumatta.
...mutta muuten kyllä toivoisi että Liiga kehittäisi tilastointiaan nykypäivään, ja tarjoaisi peliaikaankin suhteutettuja tilastoja. Esimerkiksi 5vs5 p/60 tilasto kertoisi paljon enemmän kuin pelkkä perinteinen pistepörssi.
Ei noita tarvitsisi paljoa kehitellä, liiga tilastoi todella monia asioita, mitä syystä tai toisesta ei kuitenkaan tule yleiseen jakeluun nähtäville. Riittäisi, että nuo tilastot liiga laittaisi yleiseen jakeluun.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kuuntelin äsken lenkillä Guardianin Football Weekly -podcastin erikoisjaksoa ilmastostaja jalkapallosta (linkki: The climate crisis and football – Football Weekly special, löytyy toki kaikilta asiaankuuluvilta alustoilta). Se herätti pohtimaan aihetta jääkiekon ja erityisesti Liigan osalta. Nyt tarkoituksena ei ole herättää keskustelua ilmastonmuutoksesta, siihen löytyy varmaan jo ketjuja. Tämän viestin tarkoituksiin otetaan annettuna, että yhteiskunnaliset vaatimukset hiilineutraliuteen pääsemiseen tulevat kasvamaan lähivuosina ja -vuosikymmeninä. Viimeaikainen keskustelu koronan suhteen on myös osoittanut, että jääkiekko ei ole muusta yhteiskunnasta erillinen saareke, ja siten senkin on seurattava muun yhteiskunnan sääntöjä.

Puhutaan siis erityisesti hiilijalanjäljestä. Yllämainitussa podcastissa kerrottiin selvityksistä jalkapallon osalta. En tiedä, onko tällaisia jääkiekossa tehty, varmasti kannattaisi Liigan imagon vuoksi olla proaktiivinen asiassa. Joka tapauksessa, ehkä hieman yllättäen, isoin osa jalkapallotapahtuman hiilijalanjäljestä syntyy matkustamisesta, mutta ei joukkueen, vaan fanien matkustamisesta. Oletan, että tämä on iso osa myös jääkiekkotapahtumassa. Kuvittelisin myös, että jääkiekossa merkittävä hiilijalnjälke kasvattava tekijä on jään ylläpitäminen halleissa.

Mitä tämä tarkoittaa sitten Liigan kannalta? Voisin kuvitella, että Liigan sarjajärjestelmän on muututtava 10-20 vuoden aikajänteellä. (Olisin tämän voinut laittaa myös sarjajärjestelmä-ketjuun, mutta toisaalta tästä voi viritä laajempaakin keskustelua.) Olen aina lähtenyt sarjajärjestelmän suhteen taloudellisista realiteeteista siten kuin ne ymmärrän. Eli lippu-, sponsori- ja tv-tulojen takia on otteluita oltava tietty määrä per joukkue ja yhteensä. Siksi en ole nähnyt realistisena joukkuemäärän vähentämistä (koska kokonaismäärä vähenee) tai ottelumäärän vähentämistä joukkuetta kohden. En myöskään ole nähnyt kovin kiinnostavina keinotekoisia ristiinpelaamisia (sori, @Tshekki77). Mutta hiilijalajäljen näkökulmasta on todennäköisesti lyhennettävä sarjakautta (jäähdytys helpompaa talvella), mikä vähentää väistämättä otteluita. Toisaalta, ja tämä korostuu nyt pandemia-aikana, on pohdittava voiko seurojen ansaintalogiikka perustua lipputuloille. Onko tulevaisuuden jääkiekko-otteluita seurattava ensisijaisesti kotisohvalta? Tarvitaanko silloin muuten näitä uusia isoja halleja? Haluan korostaa, että nämä eivät ole sinänsä muutoksia, mitä toivon. Mutta nämä saattavat olla väistämättömiä.

On myös tehtävissä asioita. jotka eivät yhtä dramaattisesti vaikuta ottelutapahtumaan tai liigakauden kulkuun. Julkisliikenteen kehittäminen, jotta fanit pääsevät paikalle ilman omia autojaan, on yksi tällainen. Sitä eivät tietenkään liigaseurat voi toteuttaa, mutta ainakin he voisivat olla aloitteellisia kunnallisten päättäjien suuntaan. Ja ehkä kannustaa joillain tavoin katsojiaan hyödyntämään niitä yhteyksiä mitkä ovat olemassa (diili liikennelaitoksen kanssa: ottelulipulla ilmaiseksi hallille?). Toinen voisi olla otteluohjelman suunnitteleminen siten, että matkustusta saadaan vähennettyä. Se tarkoittaisi esim. otteluita peräkkäisinä päivinä yhdellä paikkakunnalla (tai lyhyin etäisyyksiin). Toisaalta pudotuspeleissä voitaisiin optimoida siirtymällä koti-koti-vieras-vieras -systeemiin, ja pelata nuo yhden paikkakunnan pelit jälleen peräkkäisinä päivinä. Tietenkin hallien tekniikan ja energiatehokkuuden parantaminen on myös toteutettavissa (ja siihen nuo uudet hienot hallit voivat hyvinkin auttaa).

No, tämä oli vähän jäsentelemätön ja ei kovin tarkkaan pohdittu viesti. Tuo keskustelu mainitussa podcastissa kuitenkin vakuutti minut siitä, että muutos on väistämättä edessä. Suotavaa olisi, että Liiga ja seurat onnistuisivat reagoimaan ja toimimaan ajoissa, ihan jo imagosyistä.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Tuo keskustelu mainitussa podcastissa kuitenkin vakuutti minut siitä, että muutos on väistämättä edessä. Suotavaa olisi, että Liiga ja seurat onnistuisivat reagoimaan ja toimimaan ajoissa, ihan jo imagosyistä.

Kerrottiinko siinä, että kuinka suuri tuo fanien aiheuttama hiilijalanjälki on? Ja kuinka suuri osa tulee "vieras" faneista? Meinaa jos nuo määrät ovat merkittäviä, suhteessa itse joukkueen reissaamiseen, niin voisiko yksi vastaus olla se, että rostereita laajennetaan ja jokaisena pelipäivänä pelataan molemmilla ottelupaikkakunnilla. Ykkösjoukkue aina kotona ja kakkosjoukkue lähtee sitten sinne vieraspaikkakunnalle vierasjoukkueeksi. Ei tarvisi fanien enää reissata ainakaan omaa paikkakuntaa pidemmälle. Ja kun jääkiekossa vielä toistaiseksi pienemmät areenat, kuin jalkapallossa, niin siltä osin ollaan varmaan paremmassa tilanteessa vaikka toisaalta se jään ylläpitäminenkään ei varmaan hiilineutraalia ole..
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kerrottiinko siinä, että kuinka suuri tuo fanien aiheuttama hiilijalanjälki on? Ja kuinka suuri osa tulee "vieras" faneista? Meinaa jos nuo määrät ovat merkittäviä, suhteessa itse joukkueen reissaamiseen, niin voisiko yksi vastaus olla se, että rostereita laajennetaan ja jokaisena pelipäivänä pelataan molemmilla ottelupaikkakunnilla. Ykkösjoukkue aina kotona ja kakkosjoukkue lähtee sitten sinne vieraspaikkakunnalle vierasjoukkueeksi. Ei tarvisi fanien enää reissata ainakaan omaa paikkakuntaa pidemmälle. Ja kun jääkiekossa vielä toistaiseksi pienemmät areenat, kuin jalkapallossa, niin siltä osin ollaan varmaan paremmassa tilanteessa vaikka toisaalta se jään ylläpitäminenkään ei varmaan hiilineutraalia ole..

Puhuttiin numeroista, mutta eivät jääneet mieleen (juoksin lenkkiä samalla). Vain sen muistan, että katsojien osuus oli tosiaan merkittävin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös