Jos alakastin joukkueiden tasoa ei nosteta jonkinlaisella pakotuksella, niin tuo EBELin tapa on ehdottomasti paras! Joskus joulun jälkeen laitetaan 8 parasta pelaamaan keskenään kotieduista ja heikommat pelaavat kahdesta säälipaikasta. Samalla todella tylsiä otteluita nähdään vähemmän. Alemman sarjan viihdearvosta en tiedä, mutta ottelut olisivat vähintään tasaisia. Vaikka joku joukkue floppaisi alkukaudesta, se voi silti edetä pitkälle alasarjan kautta. Bolzano teki vastaavan tempun viime kaudella Itävallan liigassa. En tiedä olisiko Bolzano mennyt jatkoon jos olisi joutunut pelaamaan hyviä vastaan. Nyt he keräsivät voittoputken hakkaamalla roskajengejä, ja tästä kerätty itseluottamus riitti myös kovia joukkueita vastaan, joskin peli oli hieman selviytymistä.
En itsekään usko, että dramaattisia muutoksia tullaan näkemään ja itse asiassa toivon, että Liiga päättäjillä riittäisi stamina odottaa tämän "kolme pitää pudottaa" muotivillityksen ohi. Mutta jos paine käy liian kovaksi ja Liiga päättäjät ovat tilanteessa, jossa muutoksia on pakko tehdä, niin toivoisin ettei sitä "helpointa" reittiä otettaisi ja vain tiputettaisi kolme seuraa Liigasta ja toivottaisiin parasta. Meinaa siitä ei ole kauaa aikaa, kun KooKoo, Sport ja Jukurit pelasivat Mestiksessä, eikä se Mestis silloinkaan mitään happy, happy, joy, joy meininkiä ollut. Eli jos Suomessa on muutoksia tehtävä, niin haluaisin nähdä sellaisen muutoksen, jossa kaksi korkeinta tasoa, tavalla tai toisella rakennettaisiin Liigan sisään. Ja jos se ei olisi joku 10+10 malli, jossa pelattaisiin ristiin, niin sitten se voisi hyvinkin olla jonkinlainen versio EBEL:in nykymallista.
Jos ensi kaudeksi pitäisi lähteä rakentamaan, ilman uusia joukkueita ja tärkein pointti olisi nimenomaan se pelin tason nostaminen, kovimpien joukkueiden keskuudessa, niin rakentaisin tuollaisen EBEL mallin, mutta joukkueet eivät jakautuisi noihin tasoihin kauden puolivälissä vaan jo heti kauden alkuun. Eli edellisen kauden menestyksen perusteella. Edellisen kauden pudotuspelien kuusi parasta joukkkuetta pelaisi Sisu lohkossa ja muut Susi lohkossa (nimet nyt vaan ihan hatusta). Tämä mahdollistaisi myös sen, että pudotuspeleissä saataisiin lisää merkityksellisiä pelejä, kun puolivälierän vaiheen voittajat jatkavat välieriin, niin häviäjät jatkaisivat pelaamaan kahdesta viimeisestä paikasta seuraavan kauden Sisu lohkoon.
Sisu lohkossa kuusi joukkuetta pelaisi kaikkia Liiga joukkueita vastaan kolme kertaa. "Kolmas" täysi kierros rakennettaisiin "heikoimmat ensin" mallilla. Eli edellisen kauden heikoimmat pääsisivät ensin valitsemaan koti ja vieras ottelunsa tuolle kolmannelle kierrokselle, koska Sisu lohkon joukkueet saavat kuitenkin paljon mielenkiintoisia pelejä sitten keskinäisissä otteluissaan. Noiden kolmen täyden kierroksen (14x3=42) lisäksi Sisu lohkossa pelattaisiin neljä kertaa kaikki kaikkia vastaan, eli kaikkiaan Sisu lohkossa tulisi runkosarjapelejä 62 (14x3+5x4). Ja koska Sisu lohkon ei tarvitse altistua "sääliplayoffeille", niin aikataulun pitäisi nykyisellään tuohon kahteen lisäpeliin taipua.
Susi lohkossa sitten yhdeksän joukkuetta. Niinkuin ylhäälläkin, nämä joukkueet kohtaavat kaikki muut Liiga joukkueet kolmesti, useimpien saaden kolmannelle täydelle kierrokselle kotiin pelejä Sisu lohkon joukkueita vastaan. Tämän lisäksi pelaavat omassa lohkossaan kaksi kertaa kaikkia vastaan. Tämä tekisi 58 ottelua (14x3+8x2). Neljä ottelua vähemmän kuin ylhäällä? Tämä siksi, että tällä tasolla pelattaisiin pudotuspelien ensimmäinen kierros. Lohkon paras kohtaa lohkon neljännen ja lohkon toinen kohtaa lohkon kolmannen. Nämä ottelut pelattaisiin paras viidestä, joten ensimmäinen pudotuspelikierros menisi aikalailla yhteen Sisu lohkon "ylimääräisten" pelien kanssa. Voittajat pääsevät sitten varsinaisiin pudotuspeleihin Sisu lohkon kuuden kanssa.
Tällä mallilla saataisiin ikäänkuin kaksi tasoa rakennettua Liigan sisälle ja kuuden joukkueen lisäksi Suomesta löytyisi jo nykyoloissa riittävästi ammattimaisia joukkueita tuolle toisellekin tasolle. Heikoimpien ei tarvisi kauden alussa lähteä samalta viivalta, Liigan kaikkien kovimpien kanssa vaan heidän kilpailunsa kevään peleihin kulkisi suhteessa oman lohkon joukkueisiin ja tosiaan siellä Susi lohkossakin yhdeksästä joukkueesta peräti neljä pääsisi pudotuspeleihin. Noista kaksi saisi vähintään kolmen pudotuspelikierroksen verran pelejä, jos seuraavan kauden Sisu lohkoon mentäisiin pudotuspelimenestyksen kautta. Eli puolivälierien jälkeen pelattaisiin vielä yksi pudotuspelikierros kahdesta jäljelle jäävästä paikasta Sisu lohkoon.
Ja tähdennetään nyt vielä perään, että itse kannatan nykymallia, mutta jos rakennetta pitää muuttaa, niin näkisin mielummin ylläolevan mallin kuin sen, että tylysti vain pudotettaisiin kolme ammattilaisseuraa Mestikseen ja toivottaisiin, että ne siellä pysyisivät hengissä ja jatkaisivat antamistaan Suomikiekolle.