Mainos

Yleistä keskustelua Liigasta

  • 2 656 107
  • 12 171

RedWing91

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Red Wings
En jaksa lukea aikaisempia juttuja, mutta listaan omat keinoni parantaa meille niin rakasta Liigaa:
1. Sarjaan 12 joukkuetta, samoin kun Mestikseen.
2. Karsinnoissa neljän joukkueen sarja.
3. Pienemmät, kaikilla joukkueilla yhtenäiset kaukalot.
4. Palkkakatto. Monet ovat vastaan, mutta tässä on iso pointti. Kaikilla tasavertainen mahdollisuus pärjätä, minkä lisäksi joukkueilla suurempi mielenkiinto nostaa omia junnuja ylös. Myös Leijonien menestys olisi taattu.

Tuntuu, että moni idea jäi nyt listaamatta, muttei nyt äkkiseltään tule mieleen. Palailen tuonnempana.
 
Viimeksi muokattu:
4. Palkkakatto. Monet ovat vastaan, mutta tässä on iso pointti. Kaikilla tasavertainen mahdollisuus pärjätä, minkä lisäksi joukkueilla suurempi mielenkiinto nostaa omia junnuja ylös.

Eli toisin sanoen Liigan tason heikentäminen tarkoituksella? Palkkakaton myötä HIFK:t ja Kärpät eivät voisi hommata muutamia tähtipelaajia, jotka menisi Ruotsiin ja Liigan tason laskisi.
Mutta Ilveksen olisi helpompi pärjätä! Eihän tuossa muuten mitään tolkkua ole. Ilves joutuu rahapulan takia nostamaan junnuja - jotka ovat sinänsä ihan hyviä pelaamaankin - joten muiden pitäisi tasapuolisuuden nimissä joutua tekemään niin.
 

Useful Idiot

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
4. Palkkakatto. Monet ovat vastaan, mutta tässä on iso pointti. Kaikilla tasavertainen mahdollisuus pärjätä, minkä lisäksi joukkueilla suurempi mielenkiinto nostaa omia junnuja ylös. Myös Leijonien menestys olisi taattu.

A:) Meinaat, että tuo palkkakatto ei vaikuta siihen aina parjattuun sarjan tasoon?

B:) Miten Liigassa kaikilla ei ole nykyään tasavertainen mahdollisuus pärjätä? Tiedän, että hait takaa budjettia, mutta näkyykö Liigassa vuosikymmeniä kestävät suurseurojen dynastiat ja varmat voitot "pikkuseuroista"?. Mielestäni juuri yksi niistä harvoista sarjoista, joissa se piskuinen SaiPa lähtee 0-0 tilanteesta sitä isoa pahaa HIFK:iä vastaan ja voi päättyä IHAN miten vain.

C:) Miten ihmeessä Leijonien menestys on taattu? En löytänyt mitään asiaan liittyvääkään tuosta ideasta?
 

Ralph

Jäsen
C:) Miten ihmeessä Leijonien menestys on taattu? En löytänyt mitään asiaan liittyvääkään tuosta ideasta?
Eiköhän tuolla tarkoitettu sitä, että palkkakaton myötä jäisi rahakkaat hankinnat tekemättä, tilaa tulisi omille suomalaisjunnuille ja nämä kehittyisivät näin.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Joo, kyllähän palkkabudjetin merkitys on Liigassa nimenomaan pienentynyt 2000- luvulla, joten sikäli en näe juuri nyt mitään tarvetta palkkakatolle. Toki suurimmilla budjeteilla operoivilla on edelleen jonkinlainen edge materiaalin suhteen ja antaa mahdollisuuden paikata virheitä rosterilla. Tämän kauden HIFK hyvä esimerkki, niin hyvässä kuin pahassa. Ei Saipa olisi tuollaista valmennuksellista epäonnistumista kestänyt niin, että välieriin olisi menty. Toisaalta rajat tuli sitten vastaan nimimiehilläkin.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Viimeksi muokattu:
Suomalaismies myi aikoinaan miljoonia Titan-mailoja – 80-vuotias keksijä ei malta vieläkään lopettaa | Yle Urheilu | yle.fi

En keksinyt parempaakaan ketjua niin laitetaan tänne. Hyvä juttu vanhasta mailatehtailijasta ja mailojen kehittäjästä. PAMA eli Padasjoen Mailatehdas toimii ilmeisesti vanhoissa Montrealin mailatehtaan tiloissa. Hauska nähdä mitä tuosta vielä tulee.

Tuotteet - Pama Hockey - Jääkiekkomailat

Veikkaanpa että tuokin tulee menemään nurin ennenpitkää. Jokunen vuosi sitten Cannon koitti myydä sinänsä hyviä mailoja kohtuu hintaan ja melko nopeasti tuli lappu luukulle, koska komposiitti aikakaudella oikeastaan on vain 3 merkkiä Easton, CCM, ja Bauer jotka hallitsee markkinoita ja käytännössä määrittävät keskenään poskettomat hinnat.

Tulikin tuosta Titanista mieleen ihan mielenkiintoinen dokkari suomalaisten Toronto-mailojen historiasta.

Linkit iltalehteen ja yle areenaan.
 

Gemondo

Jäsen
Kauppalehti 27.4.2017 kirjoitti:
Mediajohtajan arvio: ”Sanoman panosten ja tuottojen väliin jää kymmenien miljoonien eurojen reikä.”

Tv-oikeuksien myyminen on ollut jääkiekon SM-liigalle rahasampo, mutta oikeudet ostanut mediakonserni Sanoma kirjaa Nelosen sopimuksesta tylyt tappiot.

Televisioitu finaalisarja on katkolla torstaina, sillä Tappara tarvitsee enää yhden voiton kaataakseen Kalpan.

Taistelua Kanada-maljasta voi seurata, koska Nelonen voitti liigan tv-oikeudet vuonna 2012. Sanoma Media Finlandin silloinen toimitusjohtaja Anu Nissinen kehui, että yhteistyö SM-liigan kanssa tarjoaa Neloselle ainutlaatuista sisältöä.

Viisivuotisen sopimuksen (2013–2018) piti antaa sekä SM-liigalle että Neloselle ”selkänojaa keskittyä tuotteeseen” pitkäjänteisesti. Selkänojaa tarjoava sopimus maksaa Neloselle markkinatietojen mukaan 70–80 miljoonaa euroa, mutta maksu-tv-myynti ei ole edennyt odotetusti.

”Sanoman panostuksen ja tv-oikeuksista saatujen tulojen väliin jää vuosina 2013–2018 kymmenien miljoonien eurojen reikä. Diili oli Neloselle sikakallis”, neuvottelut tunteva mediajohtaja summaa.

Tv-oikeudet ovat vuodesta 2013 olleet liigalle joukkueineen tärkeä rahalähde, sillä ne ovat tuoneet jopa viidenneksen seurojen budjeteista. Kunkin liigajoukkueen vuosittain saama tv-korvaus hipoo miljoonaa euroa ja lisäksi ne ovat nauttineet medianäkyvyydestä.

”Törkeän huono järjestely Sanoman ja Nelosen näkökulmasta. Tämä on Neloselle arka aihe, koska tämän raskaammin mediayhtiö ei juuri voi epäonnistua”, kuvaa toinen tv-urheilun ammattilainen.

Sanoma on reagoinutongelmiin: se on tehnyt liigan tv-sopimuksesta alaskirjauksia, jotka eivät liene ohitse. Liigan tv-oikeuksien arvonmääritys paljastaa sen, etteivät maksullisten tv-palveluiden tuotto-odotukset toteudu.

Kiekko-otteluiden tuotantokustannukset ovat korkeita, sillä jokaisella kierroksella pelataan kahdeksan ottelua. Koska kierroksia on 60, nousevat tuotantokustannukset vuosittain miljooniin euroihin.

Kyse on siitä, maksavatko Nelosen hankkimat kalliit lähetysoikeudet itsensä takaisin maksu-tv-pakettien käyttäjinä. Lukujen perusteella näyttää siltä, ettei suurin osa katselijoista ole valmis maksamaan kotimaisen kiekon jatkuvasta katselemisesta.

”Kiekko on Suomessa suosittu laji, mutta kuudentoista joukkueen usein keskinkertaista laatua tarjoava sarja ei kiinnosta kuin hard core -kuluttajia. Laadusta kertova niin kutsuttu production value on varsin alhainen”, mediajohtaja arvelee.

Nelosen puolella tv-sopimusta olivat viisi vuotta sitten rakentamassa Pekka Soini, Jorma Paakkari ja Anu Nissinen, eikä triosta yksikään enää ole Sanoman palveluksessa. SM-liigan silloinen puheenjohtaja Hannu Penttiläsanoi kesällä 2012, että Sanoma-yhteistyö tarjoaa ”ennennäkemättömiä” mahdollisuuksia.

”Ehkä näin tapahtuikin liigajoukkueille, mutta Neloselle diili toi alalla ennennäkemättömiä tappioita”, tv-urheilun ammattilainen kuvailee.

HC TPS Turku Oy:n takavuosien tilinpäätökset kertovat, että sen saamat vuosittaiset tv-korvaukset ovat olleet miljoonan euron pinnassa. Aihe on ilmeisen arka, koska Nelonen ei maksamistaan korvauksista kerro.

Kalpa Hockey Oy puolestaan raportoi tv- ja veikkaustulokorvauksista, jotka ovat kohonneet vuosittain 970 000 euron tuntumaan. TPS:n ja Kalpan lisäksi muut joukkueet ovat vuosittain saaneet samaa luokkaa olevat korvaukset.

Kun nykyinen sopimus umpeutuu vuonna 2018, SM-liigan tv-oikeuksista saama korvaus pienenee selvästi. Tunnustelut seuraavasta tv-sopimuksesta ovat mitä ilmeisimmin käynnistyneet.

Nelosen kokemukset tv-sopimuksen tuotoista ja sisältömyynnistä ovat niin happamia, ettei seuraava kumppani ole valmis maksamaan sopimuksesta kymmeniä miljoonia euroja.

”Tämä on jo ennakkoon täysin selvää, joten liigajoukkueiden tulonmuodostus kärsii”, arvioi tv-urheilun ammattilainen.

Nelonen Median liiketoimintajohtaja Kari Laakso ei vastaa Kauppalehden kysymyksiin tv-sopimuksen tuotoista, maksukorttien myynnistä, joukkueille maksettavista korvauksista, lähetysten tuotantokustannuksista tai Sanoman alaskirjauksista.

”Valitettavasti useimmat kysymyksistäsi ovat sellaisia, mitä emme halua tai voi julkisesti kommentoida”, Laakso vastasi kysymyksiin tv-sopimuksen menestyksestä.

Vuonna 2013 SM-liiga vaihtoi ulkoisessa viestinnässä nimekseen pelkkä Liiga, mutta taustayhtiön virallinen nimi säilyi SM-liigana.
 

Styge

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Pens, änärin suomalaiset

Kyllähän Liigalle ja katsojamäärille olisi hyväksi jo se, että samassa, varsin hinnakkaassa, kanavapaketissa oli jotain muutakin ihmisiä kiinnostavaa. Nelosella niitä ei yksinkertaisesti juurikaan ole. Samalla, jos kiinnostaa katsoa NHL:ää, niin kuukausikustannukset lähtee jo karkailemaan siitä, mitä ihmiset ovat television kautta nautitusta viihteestä valmiita maksamaan. Itse ainakin toivon kovasti, että Liiga siirtyy Viasatille ja on sitten katsottavissa Viaplayssä. Vaikka paketin hinta muutaman euron maksaisikin, niin ainakin siinä olisi sitä muutakin sisältöä mukana.

Toki joku yhteistyö jonkun ilmaiskanavan kanssa, josta tulisi viikottainen peli, olisi Liigan kannalta varmastikin se paras kehityssuunta pidemmällä aikavälillä.
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
TV-oikeuksien todennäköinen arvonlasku Liigalle pistää varmasti pohdittavaa jokaiselle joukkueelle. Ymmärtääkseni nuo tuotot ovat jaettu tasapuolisesti kaikille, joten pienemmillä seuroilla TV-rahat ovat muodostaneet suuremman osan kokonaisbudjetista. Tämä muutos luultavasti kasvattaa suhteellisia budjettieroja pienten ja suurten seurojen välillä ja siten 16 (tai 15) joukkueen sarja on yhä heikommassa hapessa. Oma ratkaisu tähän olisi rohkeasti muuttaa Liigan vallitsevaa puolustusvoittoista pelitapaa, joka melko todennäköisesti karkoittaa ihmisiä pois halleista ja telkkareiden äärestä. Annetaan iloisemman ja virheherkemmän pelin tulla ja tuomarilinjalla voidaan pitää siitä huolta, että joukkueet pysyvät muutoksen mukana. Luultavasti erot parempien ja heikompien joukkueiden välillä kasvaisi tuostakin, mutta uskoisin siihen, että kansa palaisi Liigan ääreen niin se on kaikille hyväksi.
 

Al Bundy

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Pittsburgh Penguins, Suomi
Olen huolestunut itse pelistä ja varsinkin siitä kuinka sitä Liigassa pelataan. Koko pitkän runkosarjan peli on aivan liian useasti ns. säästöliekillä neppailua ja liian usein yleisölle jää vain sinapit rinnuksille. Maalimäärät ovat olleet surkealla tasolla runkosarjassa jo vuosia.

Pudotuspeleissä ei välttämättä näemmä tarvitse itse hyökätä, riittää että puolustaa paremmin (Flashback 2009). Mutta jos menee erä jos toinenkin ettei toinen saa edes yhtään kunnon maalipaikkaa, kun kauden parhaat pelaa pudotuspeleissä, huoleni lienee aiheellinen.

Tässä juuri katselen sivusilmällä NHL-playoff-matsia St. Louis-Nashville. Ei siellä vetäydytä trappiin ja/sekä estellä kiekottomia käsin/mailalla. Kova on vauhti päästä päähän ja estäjät samantien jäähyboxissa.

Liigastakin saataisiin vielä vauhdikas ja viihdyttävä sarja jos/kun estopelin saisi loppumaan. Ja ei, minulla ei ole viisastenkiveä ratkaisemaan tätä vyyhtiä. Varsinkaan jos Liigan mielestä tämän pitää olla jatkossakin mahdollisimman tasainen sarja...
 
Tässä juuri katselen sivusilmällä NHL-playoff-matsia St. Louis-Nashville. Ei siellä vetäydytä trappiin ja/sekä estellä kiekottomia käsin/mailalla. Kova on vauhti päästä päähän ja estäjät samantien jäähyboxissa.

Minä olen taas tänäkin keväänä nähnyt NHL:n pleijareissa otteluita, joissa varsinkin kolmannessa erässä ja jatkoajalla saa roikkua ja koukkia aivan surutta. Siksi suhtaudun aina vähän skeptisesti siihen, kun Suomessa joku puhuu siitä, että änärissä noi ei mene läpi.

Pelien viihdearvon kannalta yksi seikka tuomarilinjassa kuitenkin kääntää vaa'an rytisten NHL:n puolelle: siellä taklataan varsinkin pleijarien ekoilla kierroksilla ihan hitosti, koska siellä tuomarit antavat taklata. Jopa pistepörssin voittajaa, toisin kuin Suomessa.
 

Perreault85

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Liigassa on nykyäänkin jo käytössä erilaisia pelitapoja, joten ei sillä pysty katsojien suosioon vaikuttamaan. Olisikin ''hauskaa'', jos vaikka Tapola käskyttäisi pelaajiaan puolustamaan huonommin, että katsojat viihtyisivät paremmin. Hyi!

Suurin asia mikä itsellä on viihtyvyyteen vaikuttanut on tuomarilinja. Se on ollut jo sitä 2011 vuodesta lähtien, milloin tuli maksettua ensimmäisiä kertoja Liiga-pelien katselusta ja tuli kokonaisia kausia katsottua. Se kontrasti oli aika suuri, kun NHL-peleihin vertasi, koska Liigassa sai rikkoa ja roikkua minkä vaan pystyi. Nyt siihen on jo vähän tottunut, koska NHL:ää tulee seurattua harvakseltaan, mutta se on itselle ainoa asia mitä kaipaa verrattuna NHL-kiekkoon. Peli itsessään on viihdyttävää Liigassa, mutta tuo tuomarilinjan muuttaminen siihen, että ne rikkeet vihellettäisiin voisi tuodakin enemmän katsojia halleihin. Ainakin omasta mielestä tässä on selkeä parannuskohde, vai nauttiiko joku Liigan tuomarilinjasta?
 
Liigassa on nykyäänkin jo käytössä erilaisia pelitapoja, joten ei sillä pysty katsojien suosioon vaikuttamaan. Olisikin ''hauskaa'', jos vaikka Tapola käskyttäisi pelaajiaan puolustamaan huonommin, että katsojat viihtyisivät paremmin. Hyi!
Ei puolustamaan huonommin, vaan ennemminkin hyökkäämään ja karvaamaan aktiivisemmin. Pudotuspeleissä voisi toki vähän himmata, koska pelkkä jännitys pitää viihdyttävyydestä huolen. Runkosarjassa ainakin itse haukottelin Marjamäen viimeisellä.
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ei puolustamaan huonommin, vaan ennemminkin hyökkäämään ja karvaamaan aktiivisemmin. Pudotuspeleissä voisi toki vähän himmata, koska pelkkä jännitys pitää viihdyttävyydestä huolen. Runkosarjassa ainakin itse haukottelin Marjamäen viimeisellä.
Montako maalia enemmän Tapparan olisi pitänyt tehdä? Tilastoja tutkimatta, mitkä olivat ne joukkueet, joiden otteluissa runkosarjassa tehtiin enemmän maaleja kuin vaikkapa Tapparan?
 

Perreault85

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Ei puolustamaan huonommin, vaan ennemminkin hyökkäämään ja karvaamaan aktiivisemmin. Pudotuspeleissä voisi toki vähän himmata, koska pelkkä jännitys pitää viihdyttävyydestä huolen. Runkosarjassa ainakin itse haukottelin Marjamäen viimeisellä.

Peli on kuitenkin jatkumoa: jos hyökkäät hyvin, puolustat hyvin. Tappara oli tehokas hyökkäyspäässä hyvän puolustamisen kautta. Träppiinkin Tappara vetäytyi vain kun se oli paras ratkaisu, ns. reagointipeliä. Tapparan peli on omasta mielestä viihdyttävää, mutta ymmärrän toisiakin mielipiteitä siitä. Esim. Ruutu-studiossa Tappara ristittiin parhaaksi träp-joukkueeksi, mutta kyllä Tappara oli paras myös paineen antamisessa syvälle mitä pelejä itse näin.

Oulussahan alettiin nopeuttamaan peliä tälle kaudelle, mutta katsojamäärät tippuivat. Seisomakatsoimoissa sai olla tilavasti, kun Marjamäen aikana siellä oltiin kuin sillit purkissa. Oma kokemus.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Ihan täyttä asiaa tosiaan. Tiivistettynä sisältö on kutakuinkin, että ei ole mitään järkeä tuomarilinjalla kannustaa joukkueita passiivisuuteen, puolustusvoittoisuuteen ja varovaisuuteen. Siitä ei nauti pelaajat eikä ennen kaikkea maksava yleisö. Tuomaritoiminnan pitäisi ennemmin kannustaa aktiiviseen pelitapaan.

Melkein uskaltaisin väittää, että lähes kaikki on tykästynyt lätkään sen korkea intensiteetin vuoksi. Siihen kun sattuu ja tapahtuu niin maan perhanasti. Vaikka kolmen äijän makuuttaminen päällekkäin oman maalin edessä toisi mestaruuksia, itse en ainakaan sitä toivoisi.

Eikös koripallossa ole joku sääntö, mikä estää osittain ns. ajan pelaamisen? Joku tyyliin 30 sek aikaa hyökkäysalueella yrittää koria? Voisiko jotain saman tapaista miettiä lätkään? :) Noh, ei sitä välttämättä tarvittaisi mitään vippaskonsteja, todennäköisesti riittäisi, että ruvetaan viheltämään sääntöjen mukaan.

Toinen Ikan teeseistä tuossa on avoimen Liigan tärkeys ja mahdollisuus nousihin ja laskuihin Mestiksen ja Liigan välillä.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Nyt mää jäin sitten miettimään, miten hyökkäysajan rajoittaminen kannustaisi joukkueita aktiivisempaan pelaamiseen.
:) En tarkoittanut tuon säännön suoraa siirtämistä, vaan kuten sanoin, mietin jotain tuon tapaista aikarajoitteista sääntöä. Ja muutenkin tämä nyt oli vain heitto mitä en enempiä pohtinut.

Noh, ehkä tuossa ei olisi mitään järkeä. Kuten sanoin, Ei sitä välttämättä tarvittaisi mitään vippaskonsteja, todennäköisesti riittäisi, että ruvetaan viheltämään sääntöjen mukaan. Kun estämiset, koukkimiset ja huitomiset otetaan pois, liike-etua nauttivaa hyökkäävää pelaajaa vastaan puolustaminen vaikeutuu niin paljon, että hyökkäys ja keskialueen puolustuspelaamisen arvo nousee automaattisesti. Nyt maalin edustan suojeleminen on ihan liian helppoa.
 

Ralph

Jäsen
Tuon herrasmiespalkinnon nimen voisi muuttaa urapalkinnoksi. Viime vuosina tärkeämpää on ollut pelata hieno ura ja olla kokenut, kuin olla herrasmies. Toki Chad Rau oli viime kaudella poikkeus, mutta muutoin 2010-lukua: Pekka Saravo, Ville Peltonen, Ville Vahalahti, Jan Latvala...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös