Näkemykseni mukaan (linjani oikeistolainen, puolueista Kok/Rkp) yksityinen media palkatkoon toimittajia miten tahtoo, mutta verovaroin rahoitetusta puoluepoliittisesta mediasta luovuttaisiin. Puoluemedian tuki lakkautettaisiin kokonaan.
Puolueiden tukeminen verovaroista (ja sitähän nuo lehdistötuet ovat myös) on mielestäni hiukan kaksipiippuinen juttu. Toisaalta on tietysti ongelmallista, että puolueet voivat keskenään itse päättää paljonko ja millä perustein jakavat itsellensä tukea. Toisaalta jos tuki lakkautettaisiin, riippuvuus muista rahoittajista kasvaisi, ja lisäksi kuten hyvin tiedetään, mitä tulee lahjoitusten avoimuuteen ymv. asioihin, maan tapa on läpimätä korruptio. Härskeimmilläänhän kuultiin jopa sen suuntainen lausunto, että asiaa koskevia lakeja sopii rikkoa, koska rangaistusta ei ole määritetty...
YLE saisi rahaa edelleen budjetista, mutta 2-3 vuoden siirtymäajan jälkeen tuen perusteena olisi normaalin työnjohdon mukainen journalistinen sisältö ja tätä uudistusta vastustavat voisivat hakea verokirjan. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että isot linjat vetää päätoimittaja, ja niiden mukaan mennään. Ihan kuten muissakin yrityksissä johto johtaa, ja työntekijät tekevät työtä. Tällöin isoissa kysymyksissä - kuten monikulttuurisuus, hallitus ja pääministeri yms - YLE ei propagoisi asiaansa yhtenä osapuolena, vaan toteuttaisi tehtäväänsä viileän analyyttisesti ja monipuolisesti.
Käsitänkö nyt oikein, että Ylelle annettaisiin määrärahaa journalistisen sisällön perusteella? Kuka tuon oikein arvioisi? Jokin väärinkäsitys tässä taitaa nyt olla.
Mitä loppuosaan tulee, niin useimmat varmasti toivovat Yleltä asiallista uutisointia propagandan sijaan. Ongelmana on kuitenkin se, että kuka kykenee objektiivisesti tuon arvioimaan. Se, mikä on toisen mielestä asiatonta ajojahtia, voi olla toisen mielestä ihan vain normaali uutinen. Onko meillä muuten mitään perustetta olettaa, että Ylen rivitoimittajat olisivat poliittisesti sitoutuneempia kuin organisaation ylemmät tasot? Johdonhan valitsee hallitus, jonka puolestaan valitsee hallintoneuvosto. Hallintoneuvosto taas on eduskunnan valitsema, ja läpeensä poliittinen elin. Ei ole hyvä, jos toimittajan poliittinen näkemys vaikuttaa uutiseen, mutta eipä ole hyvä sekään, jos johtajan poliittinen näkemys vaikuttaa yleisessä linjanvedossa.