Yleisradio Oy – YLE

  • 493 137
  • 3 902

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
En ikinä ole maksanut TV-maksua, eli 12 vuotta olen matkustanut ilmaiseksi. Ei tämä silti mun mielestä huono asia ole, nyt sitten maksetaan muiden mukana. Tämä vero tekee yleisradiosta tavallaan koskemattoman, rahaa tulee vaikka tekisi mitä. Mutta luotan siihen, että YLE näyttää jatkossa(kin) urheilua, ajankohtaisohjelmia, luontodokkareita ja uutisia. Siinä taitaa olla se, mitä noilta kanavilta tulee katsottua.

Niin ja kaikki Leijonien pelit hetipaikallanyt ylen kanaville ja muutenkin lisää urheilua! Minä vaadin! Tai oikeastaan, vaatikaa joku muu, mun 12 vuoden luvattomuus ei anna oikeutta vaatia. Kiitos ja anteeksi.

*edit*

Mahtaakohan täällä näkyä YLE HD ja tuleekohan sieltä rinnakkaislähetyksenä jotain? Eihän siihen voida vaatia salauksenpurkukorttia?

*edit2*

Jaa, kyllä se kortin vaatii. Kanava löytyi, mutta töllö ilmoittaa, jotta "salattu ohjelma." Mitä vittua, pitääkö mun tilata maksukanavia, jotta näen ilmaiskanavia?
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
En pidä reiluna sitä, että ihmiset, jotka eivät katso televisiota tai radiota maksavat kyseisen maksun.

On olemassa paljon verorahoitteista toimintaa, jota ihmiset joutuvat tukemaan vaikka eivät ko. palvelua käyttäisi koskaan. Ne vain on katsottu niin tärkeiksi yhteiskuntamme toimivuuden kannalta, että niihin uhrataan yhteisiä euroja. YLE on yksi niistä enkä itse näe sen tukemisessa verovaroilla mitään epäoikeudenmukaista.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En ikinä ole maksanut TV-maksua, eli 12 vuotta olen matkustanut ilmaiseksi.
Mulla on mennyt toisin päin. Jo yli 20 vuotta olen kiltisti maksanut tv-luvan, ihan silloinkin kun vielä opiskelin. Vero on oikea ratkaisu, joskus on vituttanut kaverit, jotka kuittailevat että maksatko urpo tv-maksun. Jakeluun ei ole noille koskaan mennyt se, että jonkun se on maksettava, että katsellaan esim. mm-lätkää telkkarista. Nythän tämä on reilu peli. Itse vielä voitan tässä reilusti, kun yhden hengen taloudessa maksu putoaa.
 

kovalev

Jäsen
Oli jo aikakin saada tärkeä asia kuntoon. Onnittelut siitä hallitukselle ja koko eduskunnalle. Ratkaisu on erittäin hyvä ja toivon mukaan turvaa sen, että maassa on jatkossakin edes yksi media josta kansalainen saa jotakin sisältöä.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
On olemassa paljon verorahoitteista toimintaa, jota ihmiset joutuvat tukemaan vaikka eivät ko. palvelua käyttäisi koskaan. Ne vain on katsottu niin tärkeiksi yhteiskuntamme toimivuuden kannalta, että niihin uhrataan yhteisiä euroja. YLE on yksi niistä enkä itse näe sen tukemisessa verovaroilla mitään epäoikeudenmukaista.

Näinhän asia sinänsä on. Erillisen YLE-veron sijasta varat toimintaan olisi kuitenkin voitu kerätä muun verotuksen myötä, mikä olisi ollut kaikille helpompaa ja taannut paremmin progressiivisuuden. Lisäksi myös YLEn toiminnan perusteita ja toiminnan laajuutta pitäisi miettiä ja mitoittaa uudestaan - julkishallinnossa on se vika, että asioista tulee helposti instituutioita, ja monista toiminnoista tulee "näin on aina ennenkin tehty"-toimintoja, saavutettuja etuja joihin ei voi koskea.

YLE on syytä yhteisistä varoista rahoittaa, mutta sen budjettia tulisi miettiä tarkasti ja karsia kaikki ylimääräiset rahareiät. Pelkään itse sitä, että YLE-veron jälkeenkin Yleisradion toimintoihin ei kosketa eikä niitä järkeistetä, vaan sen sijasta nostetaan sitten joka vuosi YLE-veroa kunnes se pian on entistäkin korkeammalla tasolla.
 

Fordél

Jäsen
Lisäksi myös YLEn toiminnan perusteita ja toiminnan laajuutta pitäisi miettiä ja mitoittaa uudestaan - julkishallinnossa on se vika, että asioista tulee helposti instituutioita, ja monista toiminnoista tulee "näin on aina ennenkin tehty"-toimintoja, saavutettuja etuja joihin ei voi koskea.

No mitä on YLE:n toimintaa katsonut niin onha se aikalailla myös uudistunut ja miettinyt rooliaan. Heti kuitenkin kun uudistat toimintaasi mm. pyrkimällä hankkimaan katsojia kiinnostavia sarjoja (esim. HBO:n sarjat), heität mäkeen turhat kuuluttajat kakkoselta ym. niin johan syntyy taas nupinaa.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
... heität mäkeen turhat kuuluttajat kakkoselta ym. niin johan syntyy taas nupinaa.

YLEn kulut ovat jotakuikin tuplasti liian suuret. YLEn ei pitäisi näyttää mitään urheilua, yhtään sarjaa yms. mitä telkusta tulee muutenkin. Firman tärkein tehtävät on tehdä sellaista ohjelmaa, mitä muuten ei tule. Luotettavat uutiset, suomenkieliset lastenohjelmat, yhteiskuntakriittinen ohjelma mm. kunigaskuluttaja on hyvä esimerkki jne. jne. Ruotsinkieliset uutiset, saamenkieliset uutiset ja siinä se. Ehkä jotain ulkomaisia tiededokumentteja voisi ostaa. TV kanavia riittäisi yksi tai korkeintaan kaksi. Radiosta en osaa sanoa, yksi tai kaksi.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
YLEn kulut ovat jotakuikin tuplasti liian suuret. YLEn ei pitäisi näyttää mitään urheilua, yhtään sarjaa yms. mitä telkusta tulee muutenkin.

Periaatteessa ihan linjakas näkemys. Itse olen kokenut, että urheilun puolella vaan Ylen toimituksellinen ammattitaito on paljon parempaa kuin kaupallisella puolella. Surkeimpina esimerkkeinä MTV3 ja Urho tv. Ei osata puhua kieliä, lajituntemus on heikkoa ja ohjelmien teko on useimmiten todella amatöörimäistä.
 

kovalev

Jäsen
YLEn kulut ovat jotakuikin tuplasti liian suuret. YLEn ei pitäisi näyttää mitään urheilua, yhtään sarjaa yms. mitä telkusta tulee muutenkin.
Puoliksi samaa mieltä kanssasi. Mielestäni merkittävät urheilutapahtumat kuuluvat julkisen palvelun piiriin. Sen sijaan jotkin taitoluistelut ja Uudet päivät eivät kuulu.
Lisää Pressiklubin kaltaisia keskusteluohjelmia ja Yle Teeman laatudokkareita, lisää Avaraa luontoa ym.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Miksi ei pitäisi näyttää?
Mielestänikään ei pitäisi näyttää sillä se ei kuulu valtionhallinnolle. Samalla voitaisiin leikata myös oopperan ym. muun taiteen ja hömpän tukeminen täysin, mutta se on taasen toisen ketjun asiaa.
 

Fordél

Jäsen
Mielestänikään ei pitäisi näyttää sillä se ei kuulu valtionhallinnolle. Samalla voitaisiin leikata myös oopperan ym. muun taiteen ja hömpän tukeminen täysin, mutta se on taasen toisen ketjun asiaa.

Menee ehkä liian OT, mutta jotenkinhan se valtion rooli pitää määritellä. Näin ollen pitäisi siis määritellä esim. miten liikunnan tukeminen eroaa taiteen ja muun hömpän tukemisesta? Liikunnan harrastaminen tunnetusti säästäisi veroeuroja muualta ja sama homma taitaa olla taiteen harrastamisen kanssa. Eikö YLEkin edistä toiminnallaan kulttuuria tai jotain sinne päin. Entä miten Uusi Päivä eroaa vaikka Avarasta luonnosta?
 

1936

Jäsen
Suosikkijoukkue
1963 | 2021
Voi olla, että tässä ketjussa on aihetta jo käsitelty, joten pahoittelen jos toistan. Luin jostain, että YLE saa verotuksen kautta 100 miljoonaa enemmän rahaa käyttöönsä.

Mitä 100 miljoonalla eurolla saisi käytännössä? Onko tietoa paljonko maksaa esim. SM-liigan, jääkiekon MM-kisojen, NHL:n, valioliigan tai formuloiden oikeudet? Luulisi, että tuolla summalla saisi kansalle laadukasta viihdettä. Tämä näin urheilun näkökulmasta. Toki on olemassa muutakin viihdettä laatusarjojen ja dokumenttien muodossa.

Jokseenkin kallista alkaa olemaan urheilunystävälle tv:n katsominen kun kaikki lajit ovat eri maksullisten tahojen takana.

YLE saisi kotiuttaa joitakin noista tuolla rahasummalla.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Ylläkirjoittaneella hyvä näkökulma. Tosiaankin urheilulajien valuminen hiljakseen muille kanaville on tehnyt tästä telkkarin katsomisesta melkoisen kallista puuhaa. Ja samaan aikaanhan on tapahtunut myös se, että kaupalliset kanavat (MTV3 ja Nelonen) ovat siirtäneet käytännössä kaikki omat urheilunsa maksukanaville.
 

1936

Jäsen
Suosikkijoukkue
1963 | 2021
Selvittelin esittämääni kysymystä paremmin tietävältä, joka on kärryillä kansallista- ja kansainvälisistä tv-sopimuksista. Vastasi, että tuolla summalla saisi Suomessa kevyesti kaikki luettelemani televisointioikeudet.

Periaatteessa ja ideaalitilanteessa.

Mielestäni nyt kun veronmaksajien rahoja tulee olemaan enemmän käytössä niin suomalaisten suosikki laji kuten jääkiekko tulisi kotiuttaa Ylen kanaville.
 
Näytti YLE sen ja sen lajin niitä ja niitä kisoja tai ei, kotiuttaa se meille yhteiskuntana paljon enemmän kuin ottaa. Uudelleenjulkaisu taitaa olla laitonta, joten copypasten sijaan tässä nopea referaatti HS:n pääkirjoituksesta 14.10.2011. Siinä väitöskirjaa aiheesta valmisteleva Marjaana Mykkänen ottaa esiin pari pointtia laadukkaan median vaikutuksista yhteiskuntaan:

Meillä Suomessahan jaksetaan hallitusohjelmaa myöden hehkuttaa (niin kuin tietysti kuuluukin) meidän valveutuneista teini-ikäisistä, jotka vuodesta toiseen sijoittuvat maailman kärkeen useammissa vertailututkimuksissa (Pisa, ICCS, TIMSS). Näiden tuloksissa merkillepantavaa on se, että Suomessa asuinalueen tai perheen sosioekonomisen taustan vaikutus nuoren testimenestykseen on kaikilla indikaattoreilla vertailujoukon pienin.

Esim. Pisassa ei mitata nuorten osaamista suhteessa opetussuunnitelmaan, vaan oppiaineen sisältöön ja arkielämään. Nuori ei tule kouluun tyhjiöstä, joten on syytä olettaa, että median käytöllä ja erityisesti sanomalehtien lukemisella ja television katselulla on Suomessa keskeinen merkitys alueellisten, taloudellisten ja sosiaalisten erojen tasoittamisessa. Vahva ja monipuolinen tv-tarjonta sekä sanomalehtien levikit ja lukeminen ovat Suomessa kansainvälistä kärkeä.

Tutkimuksessa, jossa verrattiin USA:n, Suomen, Tanskan ja Brittien kansalaisten tiedon tasoa ja media-arkkitehtuuria toisiinsa, havaittiin (yllätys yllätys...) että vahvan julkisen palvelun maat tuottavat hyvin asioista perillä olevia kansalaisia. Suomessa ja Tanskassa tulotason vaikutus valveutuneisuuteen oli erittäin pieni tai jopa negatiivinen, kun taas Jenkeissä hyvätuloiset ja korkeasti koulutetut on niitä jotka ovat vahvoilla yhteiskunnallisessa osaamisessa. [[Toim. huom: Tässä välissä voisi uhrata pari ajatusta vaikkapa Occupy Wall Street -liikkeelle tai Lontoon mellakoille]]

Sekä Pisan että ICCS:n kärkimaissa julkisen palvelun TV-kanavien osuus oli suuri (Suomi 45 %, Tanska 56 %, Korea 47 %). USA:ta tarkastellessa voidaan taas havaita sama korrelaatio: Testimenestys heillä on huikeassa laskussa, samoin kuin julkisen palvelun osuus (~ 2 %). Jutun mukaan USA:ssa on jo kokonaisia kaupunkeja, joissa ei ilmesty fyysistä sanomalehteä.

Maailmalta löytyy myös useita tutkimuksia, joissa todetaan TV:n katselun (etenkin asiaohjelmien, dokumenttien, yms.) suora vaikutus koulumenestykseen.

Niin kuin Fordél sanoi, näitä asioita puidessa täytyy ottaa kantaa määritelmään valtion tehtävistä. Meikäläisen mielestä valtion tehtävä on yrittää parhaansa mukaan ylläpitää tätä hyvinvointiyhteiskuntaa, joka nyt sattuu aika monilla mittareilla olemaan ihan maailman parhaimmistoa. Koska maailma nyt sattuu perustumaan jatkuvaan talouskasvuun, edellyttää tän hyvinvoinnin ylläpitäminen kansainvälisen kilpailukyvyn säilyttämistä. Siinä rankingissa me ollaan tällä hetkellä sijalla 4, vaikka meillä ei ole pahemmin luonnonvaroja eikä miljoonittain työvoimaa että voitais kilpailla missään bulkkituotannossa. Me ollaan täällä siis niin paljon fiksumpia kun muut, että niiden kannattaa maksaa meille siitä että me tehdään niille kännyköitä, taajuusmuuntajia, kemianteollisuuden tuotteita, konepajatuotteita, paperia, komposiittimateriaaleja jne jne mitä muut ei osaa niin laadukkaasti tehdä. Ja miksikö me osataan tehdä? No oisko koulutuksen tasolla jotain tekemistä asian kanssa...

Toisena hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitokyvyn mittarina pitäisin globaalin kilpailukyvyn lisäksi sitä miten sen kilpailukyvyn hedelmät jaetaan. Joo, kyllähän USA ja Iso-Britanniakin lasketaan hyvinvointihteiskunniksi, mutta itse arvottaisin hyvinvointia ennemmin sen minimitason tai mediaanin kuin kokonaishyvinvoinnin tai keskiarvon mukaan. (Muistellaaanpas taas tässä kohtaa mitä noissa em. maissa on viime aikoina puuhattu kaduilla)

Joten eiköhän tässä valossa laadukkaan julkisen palvelun yleisradioyhtiön ylläpitäminen ole eriarvoisen tärkeää - ei enempää eikä vähemää kuin koko meidän yhteiskunnan hyvinvoinnille. Minusta puoli miljardia viidenkymmenen miljardin euron budjetista ei kuulosta yhtään liian suurelta.

EDIT: Vielä aiheen vierestä: Yleisradio ei ole bisnes 1984MeniJo (Linkki vie Janne Kuusen blogiin Uuden Suomen blogipalvelussa)
 
Viimeksi muokattu:

kovalev

Jäsen
Mielestäni nyt kun veronmaksajien rahoja tulee olemaan enemmän käytössä niin suomalaisten suosikki laji kuten jääkiekko tulisi kotiuttaa Ylen kanaville.

Kotiutus ilman Mertarantaa sopii kyllä.
Mikäli suomalaiset eivät ostaisi näitä maikkarin Tami-paketteja, niin kyllähän kyseinen humpuukimedia niistä nopeasti irtautuisi (tosin taisivat ostaa oikeudet viideksi vuodeksi, mutta joka tapauksessa).

Hieman vakavammin. Yle tarvitsee jatkossa kaiken mahdollisen, mitä irti saadaan, pitääkseen Kuningaspelin arvokisat sekä yleisurheilun ja olympialaiset ylipäänsä. Kyllä näihin se 100 miljoonaa saadaan uppoamaan ja paljon enemmänkin.
 

Buffalo_1988

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Miksi jalkapallolla on joku kultainen paikka yleisradion ohjelmistossa? Tulee mestareiden liigaa vuodesta toiseen, arvokisoja ja niiden karsintoja? Parhaillaan on käynnissä karsinnat koripalloilun em-kisoihin ja kysyn vaan miksei koripalloa näy oikeastaan koskaan Ylen tarjonnassa? Huom! Minulla ei ole mitään jalkapalloa vastaan, mutta ihmettelen vaan että sitä tulee viikottain ja esim korista ei juuri koskaan.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Miksi jalkapallolla on joku kultainen paikka yleisradion ohjelmistossa? Tulee mestareiden liigaa vuodesta toiseen, arvokisoja ja niiden karsintoja? Parhaillaan on käynnissä karsinnat koripalloilun em-kisoihin ja kysyn vaan miksei koripalloa näy oikeastaan koskaan Ylen tarjonnassa? Huom! Minulla ei ole mitään jalkapalloa vastaan, mutta ihmettelen vaan että sitä tulee viikottain ja esim korista ei juuri koskaan.

On siinä toki taustalla yleisön kiinnostus. Mutta jos potkupallomaajoukkue jatkaa laahustustaan C-divarissa ja korisjoukkue oikeasti pysyy Euroopan kärjen tasolla niin kyllä vaakakuppi voi hyvin siirtyä toiseen suuntaan menestyshullussa maassamme.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Miksi jalkapallolla on joku kultainen paikka yleisradion ohjelmistossa? Tulee mestareiden liigaa vuodesta toiseen, arvokisoja ja niiden karsintoja?

Jalkapalloilu on instituution. On hyvä että Yle esittää arvokisat, jotka kiinnostavat myös niitä, jotka eivät sarjajalkapalloilua seuraa. Mestareiden liigaa en Ylellä pitäisi muuten tärkeänä, mutta joltain vapaalta kanavalta niitä pelejä on näytettävä, jotta kaikilla on mahdollisuus nähdä maailman parasta jalkapalloa - eikä vain niiden, joilla on varaa maksukanaviin.

Myös maajoukkueemme karsintaottelut kuuluvat Ylelle. Ne on kuitenkin suurimpia pelejä, joita Suomen maajoukkue pelaa, koska Suomen osallistuminen arvokisoihin on pelkkää toiveajattelua.

Parhaillaan on käynnissä karsinnat koripalloilun em-kisoihin ja kysyn vaan miksei koripalloa näy oikeastaan koskaan Ylen tarjonnassa? Huom! Minulla ei ole mitään jalkapalloa vastaan, mutta ihmettelen vaan että sitä tulee viikottain ja esim korista ei juuri koskaan.
*lainaus korjattu

Tätä itsekin ihmettelen, vaikka koripalloa ei minua kiinnosta ollenkaan.


Suurimman virheen Yle kuitenkin tekee siinä, että ensin hankkii kisojen tv-oikeuksia, ja sitten ne sijoitetaan koosteina myöhäisiltaan. Urheilulähetykset pitää joko näyttää suorina tai sitten ei ollenkaan.
 

Buffalo_1988

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jalkapalloilu on instituution. On hyvä että Yle esittää arvokisat, jotka kiinnostavat myös niitä, jotka eivät sarjajalkapalloilua seuraa.
Kirjotin tuon viestini todella huonosti ja siitä sai sellaisen kuvan että esim arvokisojen näyttäminen yleltä on jotenkin väärin. Ne todellakin pitää näyttää ja samoin nämä karsinnat. Ihmettelen vaan että Jalkapalloilu on oikeastaan ainoa "iso" laji jota yle näyttää. Ketkä siellä oikein päättää näistä asioista?
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Ihmettelen vaan että Jalkapalloilu on oikeastaan ainoa "iso" laji jota yle näyttää. Ketkä siellä oikein päättää näistä asioista?

Ei pidä paikkansa. Yleisurheilulla on todella iso rooli urheilussa, jota Yleisradio näyttää. Yle on varmasti panostanut jalkapalloiluun entistä enemmän, koska kilpailu jääkiekkoilun tv-oikeuksista on menetetty.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Parhaillaan on käynnissä karsinnat koripalloilun em-kisoihin ja kysyn vaan miksei koripalloa näy oikeastaan koskaan Ylen tarjonnassa?

Vastaanpa tähän uudestaan. Koripallon EM-karsinnat (ainakin eilinen peli) näkyy Urholla, eli Ylellä ei ole oikeuksia näihin peleihin. Mutta nyt meneillään lentopallon EM-karsintaottelu ei näy missään.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kieltämättä tanssiohjelmia, realitya eikä talent-kilpailuja ei vielä Suomessa tarpeeksi televisiosta tule, joten hyvä, että Yle antaa kansalle mitä kansalta puuttuu.
Vielä kun saataisiin BB Ylelle...sitä ei oo vielä saatu aikaiseksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös