Miksi meidän pitäisi tuottaa voittoa Telialle tai Schibstedille katsomalla MTV3:sta? Pitäkööt roskansa.
Miksi meidän pitäisi maksaa YLE:n toiminnasta vaikka viihde- tai urheilutarjonnan puolelta, kun kaupalliset toimijat voisivat hoitaa tämän osion.
En ymmärrä sitä, että myötätuntoa pitäisi olla milloin mihinkin julkisen puolen menoon, mutta koskaan kukaan ei tunnu olevan myötätuntoinen veronmaksajia kohtaan. Se on väärin. Tai oikeastaan ymmärrän tuon myötätunnon puutteen: se johtuu demokratiasta, jossa äänestäjien valtaosa on nettosaajia, ei nettomaksajia. Sitten vielä kysytään, miksi työperäistä maahanmuuttoa on niin vaikea saada lisää Suomeen ja ihmetellään, miksi korkeakoulutettuja muuttaa ulkomaille kiihtyvään tahtiin. Ahneita ovat perkeleet: eivät suostu maksamaan "meidän kaikkien elintasoa", vaan ajattelevat omaa napaansa. Aha. Miten se ei sitten ole ahneutta, että nettoveronmaksajien pitäisi kustantaa nettoveronsaajille yhtä ja toista "ilmaisena julkisena palveluna"? Ilmeisesti tämä on jotenkin "eri asia". Selvennykseksi: ko. palvelut eivät ole ilmaisia, kaukana siitä, vaikka ovatkin käyttäjille maksuttomia tai lähes maksuttomia.
Mitä merkitystä sillä on, jos jokin toimija, kuten vaikka Telia, tuottaa voittoa? Eikö se ole juuri sitä, mitä yrityksiltä toivotaan? Siis voittoja, joilla maksetaan veroja, lisätään tuotekehitystä ja tehdään investointeja, ehkä lisätään henkilöstöä. Mutta jos asenne on tuo, niin ei varmaankaan tarvitse hirveästi ihmetellä, miksi Suomeen on vaikea saada ulkomaisia investointeja, kun muutkin maat kilpailevat samoilla apajilla. On tietysti jokaisen oma asia, mitä mediaa seuraa. Jos seuraamisen tai seuraamatta jättämisen peruste on mediayrityksen mahdollinen voitto, niin kai se on joillekin sitten niin. Itse teen valintani muilla perusteilla.
Ymmärrän kyllä, että YLE:llä on esim. kriisiaikojen viestinnässä merkittävä rooli, sillä kriisiaikojen välttämätöntä viestintää ja tiedotusta ei ole järkevää ulkoistaa muille, mahdollisesti ulkomaalaisomisteisille kaupallisille yhtiöille. Sikäli YLE tulee pitää toimintakelpoisena, vaikka sen rahoitusta voikin supistaa.