Hyvä pointtaus. Itse en ole tuijotellut lähipäivien uutisointeja - enkä jaksanut aloittaa nyt, siksi mainitsinkin edellä että "näistä kolmesta esimerkistä" Ylen otsikko ei ollut uutisoiva vaan enemmänkin näkökulma.Yleltä tuli ennen tuota analyysiä juttu pitkähköllä otsikolla Kokoomus ajaa väliaikaista valiokuntaa, joka ottaisi osan sote-valiokunnan töistä – Kiurulla yhä SDP:n tuki. Tätä en osaa nähdä kovin puolueellisena ja jutussakin käydään läpi Kiurun osallisuutta työilmapiirin ongelmiin.
Kun sanoin, että YLE:n kannattaisi pyrkiä aktiivisemmin luomaan itsestään poliittisesti "riippumatonta" mielikuvaa, se tarkoittaa sitä, että pyrittäisiin tarjoilemaan ne uutiset mahdollisimman faktuaalisina, ja kuten mainitsetkin molemmista näkökulmista - mutta saman jutun sisällä. Silloin uutisointi on kattavaa ja luodaan kuvaa puolueettomasta journalistista uutisoimassa tapausta. Jos YLE tekee ensin normi uutisoinnin jostain tapahtumasta, mutta päästää sen jälkeen jonkun poliittisesti motivoituneen yksilön tekemään sen jatkoksi keskeisestä henkilöstä jonkinlaisen sankari-näkökulman trendaavalla klikkiotsikolla, se ylläpitää ajatusta siitä, että YLE:llä on omat suosikit noissa poliittisissa väännöissä. Se ei mielestäni ole YLE:n etu jos he haluavat tulla nähdyksi puolueettomana mediana.Eli eikö tässä tehty juuri kuten peräänkuulutit, eli varsinaista uutista taustoitettiin myös toiselta puolelta?
Ja korostan vielä, että itse tiedä mitä siellä sotevaliokunnassa on tapahtunut. Minut tempasi keskusteluun mukaan väite siitä, että tuo otsikko "koko opposition sankarista" olisi pitänyt analyyttisesti paikkansa. Sen jälkeen aloin pohtia YLE:ä ja sitä antaako se itsestään puolueetonta kuvaa. Se ei oikeasti ole helppo tehtävä, sillä toimittajakunta on ammattiin valmistuessaan ajatuksiltaan muistaakseni n. 80% vihervasemmistolaista (jonka jälkeen prosentit jonkin verran tasapainottuvat, eli isompi idealismi karisee ammatissa olo vuosien jälkeen), jonka takia toimituksilla on varmasti melkoista ylitarjontaakin punaisen nurkkauksen näkökulmista. Mutta YLE:n tapauksessa kokisin, että heidän tulisi ylläpitää parhaansa mukaan puolueettoman uutistoimituksen mainetta, jonka takia harkitsisin ylipäätään näkökulmien ja mielipidekirjoitusten hyvin suurta vähentämistä ja painottaisin enemmän informatiivista uutisointia. Ylellä ei pitäisi olla akuuttia tarvetta tuottaa sisältöä klikkien toivossa, jonka takia he ovat eri asemassa kuin muut mediat.