Molemmat esitetyt vaihtoehdot ovat huonoja. Näkisin seuraavanlaisen ratkaisun olevan parempi:
- YLEn rahoituksen suuruus pitäisi lyödä lukkoon pidemmäksi aikaa kerrallaan. Sanotaan semmoinen 4 vuotta niin, että asiasta päätettäisiin vaikka vuosi ennen eduskuntavaaleja. Kulut pitäisi sitoa johonkin indeksiin järkevästi niin, että tarvittaessa YLEkin joutuu säästökuurille, eikä luoda mitään maksuautomaattia. Tuo summa päätettäisiin siis kerran neljässä vuodessa, eikä eduskunta voisi tehdä siitä päätöstä yksin. Mukana pitäisi olla muitakin toimijoita, kuten vaikkapa joku talous-, tietoliikennealan- ja muiden asiantuntijoiden muodostama valvontaelin, minkä intresseissä ei ole rahan tuuppaaminen YLEen tai YLEn kuihduttaminen. Nykymallisen kansanedustajien suojatyöpaikan ylen hallintoneuvostossa voisi lopettaa.
- Koska varsinaisen rahan ottaminen kokonaan budjetista on sekä epäoikeudenmukainen, että hankala tuon budjetti/YLE kytköksen kautta, niin ehdotankin rahoitusta malliin 50/50. Kokonaissumma otettaisiin puoliksi valtion kassasta ja puoliksi mediamaksuna.
- Kytkisin tuon mediamaksun myös kortin taakse. Tällöin jäisi mahdollisuus edelleen jättää maksu maksamatta, mikäli ei oikeasti telkkua katso. Tähän tarvittaisiin luonnollisesti pitkä siirtymäaika, koska mummoilla on jo "ihan uudet" boxit ilman lukijaa. Motivoisin kortin hankintaan jollain lisäpalvelulla. Luonnollisesti nykyisten plusTV yms. korttien tulisi olla yhteensopivia järjestelmän kanssa. Se on tietenkin ongelma, että kortteja tulisi olla mahdollista saada useampia, sillä kyllähän kodeissa on monta telkkua. Voisi ehkä jopa ajatella, että yksineläjien eduksi korttien hinnallakin kerättäisiin jotain maksua. Yhden TV:n perusmaksu voisi näin olla vaikka 70 ja maksu kasvaa vaikka 20/kortti.
Näin kaikki tulisivat veronmaksajina maksaneeksi oman osuutensa YLEn toiminnoista "suomalaisen kulttuurin säilyttäjänä" ja yleishyödyllisenä funktiona. Lisäksi kaikki joutuisivat maksamaan käytön mukaan, mutta paljon kohtuullisemmin.
Lisäksi kaipaan kyllä avointa keskustelua YLEn roolista. Kyllä minusta pitää pystyä keskustelemaan avoimesti avoimilla lähtötiedoilla vaikkapa ruotsinkielisen toimituksen kustannusvaikutuksista. Varmasti YLEkin pystyy vieläkin järkeyttämään toimintaansa ja myöskin karsimaan toimintaansa.