Ylen asema on vaikea kysymys, siihen nähden, että Ylen rahoituksen tulevaisuutta valmisteltiin jo laajapohjaisesti, ja siltikin ehdotus oli melko lailla susi.
Ylen kaltaiselle instituutiolle on tilauksensa, mutta kuten BBC:n ympärillä pyörivän keskustelun ympärillä voidaan todeta, "julkisen palvelun" käsitettä on tässäkin yhteydessä täsmennettävä ja teroitettava.
Tölö unga socialister -tyyliset karismaattiset(!) johtajat sekoittavat peliä omalta osaltaan, kuten tietysti asiaan kuuluu, mutta yksittäisten ihmisten, instituutioiden ja ideologioiden palvonnasta olisi aika jo kypsä siirtyä eteenpäin.
Julkista palvelua eivät ole esimerkiksi kaupallisten urheilukisojen tolkuttomien TV-sopimusten kustantaminen lupavaroilla, niin paljon kuin se meitä urheilunystäviä ja fanaatikkoja hyödyttäisikin. Subventiot kaupalliselle urheilulle tulkoon kaupalliselta puolelta. Ainakin mainospuoli on saatava tavalla tai toisella osallistumaan näihin kustannuksiin.
Kotimaistenkin näytelmällisten sarjojen tuottaminen joko sisäisesti tai ulkoisesti hankkimalla pelkästään periaatteella "näin on aina tehty" ei voi olla kestävää kulttuuripolitiikkaa. Mieluummin vähemmän kuin enemmän, ja tässä muuten kulttuuriväki nousee jaloilleen, sillä aina oikeassa olevatkin hyötyvät siitä, että eetteriin syydetään niin paljon ulostetta kuin suinkin vain mahdollista, välityskanavista viis. Toiminta muistuttaa tietyllä tavalla heroinistien hommia.
Teema on hyvä konsepti ja siihen panostaisin enemmän. Se, että ylivoimainen enemmistö ei koe saavansa julkista palvelua Teeman puolelta on ikävämpi, mutta varteenotettava asia.
Palaten siten Ylen ydinalueille, Ajankohtaisen kakkosen toimituksen kaltaiset ylipoliittiset, luutuneet ja menneisyydessä elävät toimittajat eivät tuo mitään korvaamatonta yhteiskunnalliseen keskusteluun. "Vittu, saatana ja perkele" -tasoinen ajattelu on Suomessa ikuista, "julkista palvelua" olisi sellainen yhteiskuntakritiikki, joka kumpuaisi muualtakin kuin jo viisivuotiaana demareiden lehdessä piirroksia julkaisseiden ihmisten mielen rajoittuneemmasta puolesta.
Toki nykyinen tilanne käy minulle väärässä olijana aika hyvin, tulokset puhunevat puolestaan.
Ehkä aika olisi kypsä TV2:n aseman asteittaiselle uudelleenarvioinnille? Ja siinä samalla sitten ruotsinkielisen puolen "järkeistämiselle"? Kyllähän ne lehmätkin lentävät, jos tarpeeksi hyvä katapultti rakennetaan.