Kyllähän se NHL-seura voisi Winnipegissä pärjätäkin. North Stars muutti aikanaan pois Minnesotasta koska halli oli tyhjillään (ajoittain alle 7000 katsojaa) vaikka pari vuotta aiemmin oli oltu Stanley Cupin finaalissa. Siellä seudulla NHL-seuran puuttuminen kolalhti kunnolla, mikä nyt näkyy Wildin yleisömäärissä. Taitaa Wildin historian kaikki kotiottelut olla loppuunmyytyjä?
Talousalueena Winnipeg on huomattavasti pienempi kuin Minnesota/St.Paul, mutta niinhän se on että yleisö määrää. Nykyinen MTS Centre reilun 15 000 katsojakapasiteetilla tulisi varmasti olemaan täynnä, mutta mahtaisiko se riittää. Olen saanut sellaisen käsityksen että Edmonton Oilers on tällä hetkellä yksi NHL:n varakkaimmista ja vakavaraisimmista seuroista. Oilers toimii asukasmäärältään yhdellä NHL:n pienimmistä aluesta ja Calgarykin on vain 300 km:n päässä, hieman suuremmalla talousalueella. Oilersin Rexall Place vetää kiekko-ottelussa 16 839 katsojaa ja se on aina täynnä. "Vain" 1800 katsojaa enemmän kuin MTS. Uutta hallia Edmontoniin ollaan silti jo puuhaamassa, koska enemmänkin väkeä olisi tulossa. Kuka muistaa kymmenen vuoden taakse kun Oilersia oltiin aivan tosissaan siirtämässä rajan eteläpuolelle? Nyt fanit eivät päästä seuraa millään pois. Uhkailu auttaa kenties?
Myös NFL:ssä on seura, jonka resurssit ja toimintaedellytykset eivät ole kiinni alueen asukasmäärästä. Green Bay Packers pelaa Green Bayn kaupungissa, jossa on vain reilu 100 000 asukasta. Luit oikein, 100 000! Metroalueellakin on alle 250 000. Lambeau Field vetää 73 000 katsojaa ja se on ollut loppuunmyyty vuodesta 1960. Packersilla on lähes satavuotinen historia ja se on NFL:n kolmanneksi vanhin seura. Seuran salaisuus on, että se on "public company" jonka tarkoitus ei ole tuottaa voittoa. Sen omistaa yli 110 000 osakkeenomistajaa, eli käytännössä fanit. Oman osuutensa voi myydä pois ainoastaan takaisin seuralle. Ainoa ammattilaisjoukkue Amerikan pääsarjoissa joka toimii näin.
Eli voidaan hyvinkin ajatella, että Winnipegissä voisi toimia NHL-seura jotenkin samanlaisella, todella laajalla omistajapohjalla. Tai sitten yhden järjettömän rikkaan omistajan hoivissa. Mutta kyllä kai menestymisen mahdollisuudet saattavat Winnipegissä olla muuttuneet 13-vuodessa sen verran että täysin nykyaikainen ydiskeskustassa sijaitseva 15000 katsojaa vetävä halli saataisiin täyteen. Luonnollinen fanipohja kun on jo valmiina.
Silti uskon että NHL yrittää mielluummin saada toisen seuran Torontoon. Ei Hamiltoniin, vaan Torontoon. Ainoa mikä hieman huolettaa on AHL:n Marlinsin yleisökato. Seuran ka. yleisömäärä on koko AHL:n kolmanneksi heikoin, 3356 katsojaa. Sitä tilasto ei kerro on tuossa kaikki matsit vai pelkät kotiottelut. Manitoba Moose on toisena reilulla 7000 katsojalla. Hershey Bears ykkösenä. Vaikka Leafs pelaa jatkuvasti täydelle salille, niin naapurihalliin ei vaivauduta katsomaan "future Leafsin" pelejä. Ja toki alueen neljä OHL-joukkuettakin voivat hieman verottaa. Mutta NHL on NHL ja olisi mielenkiintoista nähdä jaksaisiko torontolaiset kannustaa kahta joukkuetta. Nykiläiset eivät näytä jaksavan, eikä riittänyt aikanaan Losissakaan into kahteen jenkkifutisseuraan.
Minnesota Wildilta voisi kysyä malllia, että miten yleisö pidetään hallissa.