Ainakin sodan alkuvaiheessa työikäisiltä miehiltä oli lähtökohtaisesti maasta poistuminen kielletty ja sen seurauksena Ukrainasta saapui Suomeenkin lähinnä naisia, lapsia ja ikäihmisiä. En tiedä onko tähän tullut muutos.Toinen juttu mikä mietityttää on tuo Ukrainan tilanne.
Ketkä sieltä pääasiassa tulevat?
Onko poliittisella mielipiteellä merkitystä?
Miksei parhaassa iässä olevat miehet jää puolustamaan maataan,eikö usko riitä selviytymiseen?
Eihän me suomalaiset tuossa tilanteessa jätettäisi maatamme?
Mitä tulee ukrainalaisten asettumiseen Suomeen ja muualle Eurooppaan pidemmällä aikavälillä, itse olen alkanut taipua sille kannalle, että enemmistö ei tule Ukrainaan sodan päätyttyäkään palaamaan ja laaja muuttoliike Ukrainasta muualle tulee mitä oletettavimmin jatkumaan, vaikka maan jälleenrakennuksesta onkin tulossa iso kansainvälinen projekti. Esimerkkinä haluan nostaa Kosovon, mistä 1990-luvun lopun sodan myötä ihmisiä pakeni myös Suomeen.
Vaikka Kosovossa suhteellisen rauhallinen tilanne tällä hetkellä on, muuttoliike sieltä muualle ei ole hiipunut, vaan emigraatio on ollut todella korkealla tasolla. Vaikka Suomi tuskin on merkittävimpien kosovolaisten kohdemaiden joukossa, on Migri kuluvan vuosikymmenen aikana myöntänyt kosovolaisille n. 5600 ensimmäistä oleskelulupaa ja kyse on siis reilun puolentoista miljoonan asukkaan maasta. Lähtömaan väkilukuun suhteutettuna muuttoliike Kosovosta Suomeen on ollut korkeammalla tasolla, mitä Ukrainasta Suomeen.