EU-maista Puola on valmis ottamaan miljoona ukrainalaista lisää. Puolan rajavartiolaitoksen mukaan lähemmäs 30 000 ihmistä ylitti rajan pelkästään torstain aikana. EU:ssa varaudutaan vuosien aikana jopa muutaman miljoonan ukrainalaisen saapumiseen. Todettakoon, että ukrainalaiset pääsevät Suomeenkin ilman viisumia, kunhan on biometrinen passi. Ilman viisumia Schengen-maassa saa oleskella kolme kuukautta. Ukrainalaiset eivät siis välttämättä tarvitse maahantuloon turvapaikanhakijan statusta, mikä helpottaa esimerkiksi työmarkkinoille pääsyä.
Tulevaisuudessa yksi vaihtoehto ratkaista kysymys ukrainalaisten pakolaisten asemasta voisi olla niin sanottu EU:n tilapäisen suojelun mekanismi. Käytännössä se antaisi Ukrainasta paenneelle mahdollisuuden oleskella ja tehdä töitä EU-maassa 1–3 vuoden ajan ilman, että hänen täytyisi hakea turvapaikkaa.
Jos aseellinen apu tässä ketjussa ohitetaan, tärkeintä olisi auttaa ukrainalaisia sekä maan sisällä että ulkopuolella. Suurin osa pakolaisista jää Ukrainaan, jossa on tällä hetkellä lähteistä riippuen noin 2 miljoonaa sisäistä pakolaista. Ukrainasta eivät pääse tällä hetkellä ulos 18-60 vuotiaat miehet, joten alkuun lähes kaikki EU:n sisälle ja sieltä eri valtioihin tulevat pakolaiset ovat naisia ja lapsia.
Suomen osalta hallituksen tulee varautua useisiin tuhansiin ukrainalaispakolaisiin lähivuosien aikana siitä riippuen, miten tilanne Ukrainassa kehittyy. Vastaanotto vaikuttaisi olevan pääosin myönteinen, kuten Puolankin suhtautuminen kertoo.
Lähteitä:
Suuri osa ukrainalaisista voi matkustaa EU:ssa viisumivapaasti. Se tarkoittaa, että kodistaan paenneen asema voi olla samanlainen kuin tavallisen turistin.
yle.fi
Ukraina: Saapuuko Ukrainasta Suomeen ainutlaatuisen suuri joukko pakolaisia? Se saattaa olla hyvin mahdollista.
www.helsinginuutiset.fi
Eri maissa valmistaudutaan ottamaan vastaan ukrainalaispakolaisia. Ukrainan lähialueen maissa varaudutaan hyvin suuriinkin määrin.
www.uusisuomi.fi