USA:n kahtiajakoon vaikuttaa paljon, paljon muutakin kuin republikaanien ja myös demokraattien ajama uusliberalistinen politiikka. Ne, joiden erityisesti tulisi Ruotsilaa kuunnella, eivät kuuntele, koska hän on "väärä" sanomaan mitään. Ruotsila avaa linkitetyssäkin keskustelussa YLE:n USA:n kirjeenvaihtajan kanssa eräitä perusasioita. Mutta niitä on turha toistaa, koska nehän eivät kiinnosta ja väärä mies...
Koska Euroopassa on syntymässä hieman vastaava tilanne, käytetäänpä sitä esimerkkinä. Vasemmiston ja vihreiden politiikkana on rakentaa Euroopasta ihmisoikeuksien ja demokratian liitto aivan kuten maltillisen oikeiston ja keskustankin. Koko unionin osalta demokratian kannalta EU-valtioista Saksa, Ranska, Italia ja Espanja ovat avainasemassa.
Vuonna 2022 Ranskassa kaksi määritelmistä riippuen jopa äärioikeistolaista ryhmää on yhdessä suurempi kannatukseltaan kuin yksikään demokratiaa kannattava ryhmä Macronit mukaan lukien. Kyseessä on uusi Éric Zemmourin johtama ja vanhempi Marine Le Pen johtama liike. Niiden yhteiskannatus on luokkaa 35 prosenttia kun Macronin kannatus on luokkaa 25 prosenttia. Kolmanneksen äänistä sai Marine Le Pen jo edellisissä pressanvaaleissa.
Vuonna 2022 Italiassa tutkijoiden fasistisena pitämä ryhmä Italian veljet on kannatukseltaan suurin sen ohitettua oikeistopopulistisen Legan. Vaikka Macron Ranskassa voi pelastua, Italian tilanne on paljon haastavampi. Uusfasisti Giorgia Meloni saattaa olla Italian pääministeri 2022 tai 2023 vaaliajankohdasta riippuen.
Miten Italiassa ja Ranskassa tällainen kehitys on mahdollista?
Syitä on paljon, historiallisiakin. Mutta yksi nousee nyt yli muiden. Koska näiden maiden ihmisten perushuolia ei EU suvaitse hoitaa. Maissa kansa on isossa määrin kyllästynyt laittomasti maassa oleviin ja heidän tekemiin rikoksiin. Kreikan lailla (jossa myös ääriryhmät kasvavat taas) Italiaan ja Ranskaan tulee paljon laittomia siirtolaisia eikä maat pysty poistamaan heitä. Lähtömaista osa kieltäytyy ottamasta heitä.
Italian, Ranskan, Kreikan ja monien muiden maiden kehityksestä huolestunyt keskustaoikeisto (EU:n suurin ryhmä EPP) on esittänyt EU:ssa, että nyt otetaan järki käteen ja pakotetaan lähtömaat ottamaan laittomia siirtolaisia ja kielteisen päätösen saaneita turvapaikanhakijoita takaisin. Keinoksi valittiin avustukset. Jos esimerkiksi Irak saa tukea EU:lta, tuki riippuu siitä, ottaako Irak kansalaisensa takaisin vai ei.
Tämä linja johtaisi tietenkin siihen, että Irak ja vastaavat maat ottaisivat kansalaisiaan hanakammin takaisin. Samalla paine EU-valtioiden sisällä laimenisi ja yksi iso syy äärioikeiston ja fasististen puolueiden nousulle padottaisiin. EU tukisi jokaista maata nykyistä enemmän kun he ottaisvat kansalaisiaan takaisin.
Tämä ei käy vasemmistolle ja vihreille. He eivät ole suostuneet järkiperäiseen ratkaisuun vaan estävät avustusten niputtamisen EU:ssa osaksi siirtolais- ja turvapaikkapolitiikkaa. Lopputulema on (toistaiseksi) se, että maltilliset linjaukset häviävät osassa EU:n suuria maita, ja äärioikeisto on lähellä nousta valtaan.
Ehkä tuosta on helpompi ymmärtää, miten yksittäiset demokraattien heikot linjaukset vaikuttavat jatkuvasti Trumpin tapaisten ihmisten nousuun. Euroopassa tapahtuu jo aivan samoja asioita ja ei välttämättä mene kauan, kun Italiassa fasistinen liike on pääministeripuolueena.
Ja tämä osin siksi, että eurooppalainen vasemmisto (sis. vihreät) on amerikkalaisten heimolaistensa kanssa sokea.