Linkkaapa nyt se lain kohta jossa todetaan tuomarinvalintalautakunnan valitsevan ja nimittävän tuomarin. Myönnän olevani väärässä jos tällainen laki on tullut voimaan huomaamattani.
Vaikka nyt kuinka nillität siitä
nimittämisestä, ei Suomessa tuomareita valita poliittisin perustein tai poliitikkojen toimesta.
Tasavallan presidentti nimittää myös reservin vänrikit, mutta ei se Sauli ole siellä kertausharjoituksia seuraamassa ja toteamassa, että nyt ehdottomasti Penalle lisää natsoja. Ja valtioneuvosto tekee monenlaisia virkanimityksiä, joissa se yhtä lailla käytännössä ei tee mitään muuta kuin vahvistaa sille tehdyn esityksen.
Tuomioistuinlaissa on määritelty tuomarin
valintalautakunnan tehtävät ja kokoonpano, ja se on riippumaton, itsenäinen toimija, joka
valitsee tuomarit.
Presidentillä tai valtioneuvostolla ei ole mitään roolia tuomareiden
valinnassa - vaikka kuinka
nimityksen tekevätkin. Oikeuslaitos ei myöskään ole politisoitunut, koska Suomessa tuomarit - millään tasolla, missään haarassa - eivät päätä mitkä lait ovat päteviä ja mitkä eivät. Sen tekevät kansan valitsemat edustajat eduskunnassa. Oikeuslaitos ja tuomarit vain tulkitsevat lakeja.
Erittäin ikävä asia. Odotin edes hieman toisenlaista päätöstä, mutta 5-4 äänin siirrytään taaksepäin yhteiskunnassa.
Mikä siinä on, että demokraatit eivät kykene tarttumaan 60-80 prosentin enemmistön tärkeisiin asioihin ja voittamaan tätä sotaa, jota käy ennen kaikkea täysin epärehellinen juonittelija Trump?
6-3, itse asiassa. Varmaan ilman sitä yhden paikan (Merrick Garland) varastamista, oikeuden puheenjohtaja Roberts olisikin ollut Roen voimassa pitämisen kannalla - kuten oli ollut tähän asti aina.
Ja syy miksi republikaanit tekevät mitä lystäävät, on etteivät he välitä mistään normeista tai säännöistä. Yhtä korkeimman oikeuden paikkaa pidettiin tyhjänä, kunnes Trump saatiin valtaan. Jos joku konservatiivituomareista kupsahtaisi huomenna, Bidenin ei annettaisi täyttää sitä paikkaa ennen vaaleja.
Demokraatit taas pitävät niistä säännöistä (esim. filibusterista) kiinni, jolloin määräenemmistölläkään ei voi tehdä mitään, mitä republikaanit eivät ann tehdä.
Biden voisi vaikka ensi viikolla laajentaa korkeimman oikeuden kokoonpanoa viidellä uudella jäsenellä ja nimittää niille paikoille haluamansa tuomarit, mutta demokraatit pelaavat "kiltisti". Puhuvat jostain bipartisanshipista, kompromisseista ja hallintotavoista, kun toinen puoli pyyhii kaikilla hanuriaan.
Nytkin reaktio on ollut, että ensi vaaleissa sitten sitä ja tätä, ja muutetaan järjestelmää sääntöjen mukaan jaada-jaada.
Pelkäävät tietysti myös sitä, mitä tapahtuisi, jos kaikki olisi heitetty romukoppaan - ja republikaanit olisivat vallassa niin presidentin kuin kongressin osalta. Mutta eroaako se sitten hirveästi nykytilanteesta esim. Trumpin ajalta?