Minun mielipiteeni kulkee eri suuntaan yleisen narratiivin kanssa, mutta itse olen taipuvainen uskomaan, että Jenkkilän poliisivoimien rasistisuutta on vahvasti liioiteltu. Pohjaan tätä mielipidettä puhtaisiin tilastoihin poliisiampumisista.
Esimerkiksi Washinton Post (vasemmalle kallellaan oleva media) on kerännyt tilastoja poliisiampumisista yli 5 vuoden ajan - vaikka he tiettävästi pyrkivät suhteuttamaan näitä tilastoja väkilukuun, joka on minun mielestäni harhaanjohtavaa. Jos haluaa tietää miten eri väestöryhmien käy kohtaamisissa poliisin kanssa, tilastot pitää suhteuttaa väestöryhmien kohtaamisiin poliisin kanssa, ja siihen miten niissä tilastollisesti käy.
- Yhdysvaltain poliisi tilastoi vuosittain n. 50 miljoonaa kohtaamista rikoksista epäiltyjen kanssa, joista 10 miljoonaa päätyy pidätyksiin ja 1000 päätyy poliisin aiheuttamaan kuolemaan, joista n. 950 ovat olleet aseistettuja. Pidätystilanteista siis 1:10000 päätyy kuolemaan.
- Näistä 1000 kuolemasta n. 25% on tummaihoisia, 17% latinoja ja 50% valkoihoisia. Koska tummaihoisia on vain 13%, tästä voisi helposti tehdä sen johtopäätöksen, että tummaihoinen saa kaksi kertaa todennäköisemmin surmansa, kuin valkoihoinen. Mutta jos ottaa huomioon, että tummaihoiset suorittavat yli 50% koko maan murhista ja poliisikohtaamista vaativista rikoksista (useimmat mustat vs. mustat rikoksia) ja joissain kaupungeissa jopa 2/3 rikoksista, niin tilasto kääntyy ympäri. En tiedä latinorikollisuuden prosentteja, mutta jos suhteutamme muiden rodullisten väestöryhmien kuolleisuusluvut yksi yhteen, niin valkoihoiset suorittavat rikoksista alle 30%, mutta poliisikohtaamisissa kuolleista 50% on silti valkoihoisia. Voisi siis tehdä johtopäätöksen, että epäillyn etnisyys enemmänkin jarruttaa liipasinsormea.
- Kuten edellä mainitsin, näistä 1000 kuolleesta n. 50 kpl ovat aseettomia ja valtaosa edelleen näistäkin valkoihoisia. Näitä ei kuitenkaan tuoda esille, koska ne eivät tue median luomaa narratiivia. Tony Timpa lienee ainoa valkoihoinen tunnettu nimi, joka sekin tuli julkisuuteen vasta George Floydin tapauksen jälkeen. Kyseessä siis valkoihoinen kaveri, jonka yläselän päällä poliisi oli 13 minuuttia, kunnes tämä lakkasi hengittämästä ja kuoli. Hyvin samanlainen tapaus kuin George Floydilla, mutta vuotta aiemmin, ja sillä erotuksella, että tässä poliisi vitsailee samalla, kun uhri anelee henkensä edestä. Tuskin uskoi tämän oikeasti olevan kuolemassa, kuten en usko Derek Chauvininkaan ajatelleen näin tappaessaan George Floydin kaikkien ihmisten katsellessa.
Kyllä Amerikan poliisin rasistiset taipumukset on aika yleisessä tiedossa oleva asia. Kyseisellä tilastojen käytöllä sitä ei saada valkopestyä, koska tuo on yksiselitteisesti väärä tapa käyttää tilastoja. Pitäisi ottaa huomioon että mustat ja valkoiset Yhdysvalloissa paljolti joutuvat poliisin kanssa tekemisiin erilaisissa tilanteissa. Ja poliisin rutiinitarkastuksessa ammutuksi (enemmän tai vähemmän tarpeettomasti) joutuva asiakas on vähän eri sortin tragedia kuin vaikkapa se, jos poliisi ampuu jonkun kauppakeskuksessa tai koulussa ammuskelevan tyypin.
On todettu tilastojenkin tuella, että jos poliisi tekee "satunnaistarkastuksia", niin tummaihoiset henkilöt joutuvat tarkastuksen kohteeksi moninkertaisesti todennäköisemmin. Kun tähän yhdistetään poliisin taipumus koviin otteisiin ja tarpeettomaan voimankäyttöön, niin on selvä että mustalla on suurempi todennäköisyys joutua poliisin kaltoinkohtelemaksi kuin valkoisella.
Tätä et voi "spinnata" tilastollasi toiseksi, koska se ei erottele poliisin tarpeellisia ja tarpeettomia väkivallan käyttöjä. Eihän näitä saada edes mihinkään virallisiin tilastoihin, jos poliisi itse aina väittää että väkivallan käyttö oli tarpeellista, ja oikeuslaitos yleensä myös päätyy jättämään syyttämättä tai antaa vapauttavan tuomion (nyt harvinaisesti Chauvinin tapauksessa näin ei käynytkään).
Jos sen sijaan katsoo niitä tapauksia, joissa ulkopuolisille on tullut se käsitys että nyt ei mennyt poliisin toiminta oikein (eli kaikki ne tapaukset, joissa poliisin väkivallasta on syntynyt keskustelua) niin kyllähän ne voittopuolisesti on tapauksia, joissa poliisi on valkoihoinen ja uhri musta.
Kun puhutaan rakenteellisesta rasismista, niin se ei esiinny niinkään aktiivisena vihana ja ideologisena "vääränväristen" metsästyksenä Ku Klux Klanin tapaan, vaan maan tavan noudattamisena ja välinpitämättömyytenä eri ryhmään kuuluvien ihmisten hyvinvoinnista. Eli esim. tässä Chauvin vs Floyd tapauksessa,Yhdysvaltain oikeistomedia on paljolti nostanut esiin Floydin rikosrekisteriä, ikään kuin oikeutuksena Chauvinin toimille. Taustalla oleva ajatus on, että mustien yhteisössä on paljon rikollisuutta ja muita ongelmia, joten poliisi toimii oikein kun ottaa aina ensimmäiseksi kiinni lähimmän mustan miehen ja käyttää tähän kovia otteita. Ja jos joku syytön sattuukin välillä kuolemaan, niin ei se mitään kun oli roskasakkia joka tapauksessa, ja poliisi pitäisi vapauttaa kun teki vain työtään (Yhdysvaltain oikeistomedia on ollut varsin selvä tässä kannassaan, että poliisi ei tehnyt mitään väärää).
Tämä on rasismia, en tiedä mitään muuta sanaa sille.
Ja tuo yleisen (oikeisto)mielipiteen vaikutus näkyy kyllä selvästi Chauvinin toiminnassa tuossa tilanteessa, sekä erityisesti välinpitämättömyydessä. Häntä ei paljonkaan kiinnosta tarkistaa Floydin olotilaa tilanteessa eikä kuunnella mitä ympärille kerääntyneet ihmiset yrittävät hänelle sanoa. Varmaan hän toimisi hieman eri lailla jos olisi jonkun Matt Gaetzin pidätystilanne kyseessä.