Jos tätä kahtiajakautumisen historiaa miettii ja kuka siihen on syyllinen, niin miettisin sitä seuraavasti.
Osapuolet ovat konservatiivit ja vihervasemmisto.
Viherasemmisto ajaa ympäristönsuojelua, tasa-arvoa eri muodoissaan (sukupuolten välistä, rotujen välistä ja taloudellista) ja kansallisvaltioiden välistä integraatiota.
Konservatiiveillä ei sinänsä mitään varsinaisia ajattavia asioita ole, eli he lähinnä vastustavat näitä kaikkia asioita eli ainakin paperilla heille kelpaisi 70- tai 80-luku as it were. Toki he haluaisivat myös globaalisaation mukanaan tuoman talouskasvun, eli sekä säilyttää kakun että syödä sen.
Sitten keinot millä näitä tavoitteita ajetaan.
Konservatiivien keino näiden asioiden vastustamiseen on ollut kyseenalaista viralliset totuudet, valtamediat ja demokraattisesti valitut johtajien uskottavuus kaihtamatta henkilökohtaisia hyökkäyksiä ja jopa väkivaltaa. Tokihan vihervasemmisto on myös hyökännyt vaihtoehtomedioita ja disinformaatiota vastaan ja ainakin verbaalisesti myös konservatiivijohtajia vastaan, mutta volyymi on ollut ihan toinen.
Olen tässä toki puolueellinen ja vaikka en vihervasemmistoon kuulukaan, minun on mahdotonta näiden seikkojen valossa nähdä että molemmat osapuolet olisivat tasapuolisesti vastuussa vastakkainasettelusta. Jos jotain yhdysvaltoja mietitään, niin hyvin vähän on konkreettisia päätöksiä mistä esim Obamaa syytettäisiin (ja ihan sama suomessakin vihervasemmistolla). Ei ole ongelma ole niinkään se, että mitä he tekevät vaan mitä he edustavat. Obama kehtasi vielä olla tummaihoinenkin.
Käsi sydämellä, jos katsot omaa viestiäsi niin onko se sinusta tämän kahtiajaon suhteen rakentava?
Nykyaikaiset amerikkalaiset konservatiivit ovat toki eri asia kuin sanan perinteinen merkitys, mutta mielestäni tuo Capitolissa mellakoinut porukka on aika täsmälleen konservatiivin vastakohta. Konservatiivi, siten kuin minä sen tällaisena pohjoismaisen hyvinvointivaltion progressiivisena semikonservatiivina (arvoliberaali toki siinä mielessä, että minusta kuka tahansa saa tehdä mitä huvittaa kunhan ei haittaa muita, ja tämä olisi myös lainsäädännölle varsin terve pohja) ymmärrän, pyrkii ratkaisemaan yhteiset asiat sivistyneen, tutkittuun tietoon pohjautuvan akateemishenkisen debatin ja yhteiskunnan päätöksentekomekanismien avulla, eikä todellakaan alennu lähtemään yhtään mihinkään (Capitolista puhumattakaan) rellestämään. Päinvastoin se radikaalimpi sakki - kutsuisiko tuota shamaaniporukkaa sitten joksikin taantumuksellisiksi tms. - vannoo kansalaistottelemattomuuden nimeen. Näitähän löytyy monen ideologian piiristä, joiden mielestä laki on lupa ottaa omiin käsiin, mikäli vain itsestä niin tuntuu.
Minustakin suurempi syntilista trumpilaisilla / huhtasaarelaisilla tms. populisteilla on kuin vasemmistolla, mitä keskustelun myrkyttämiseen ja kahtiajakautumiseen tulee, mutta uskon myös, että PS olisi jäänyt Suomessa pienemmäksi liikkeeksi kuin mitä se nyt on, mikäli vasemmalla oltaisiin oltu vuosituhannen alussa hieman hillitympiä leimakirveen heiluttelun kanssa. Myös tahallinen väärinymmärtäminen koskee vasemmistoakin (usein muidenkin kuin persujen sanomisten). Olisi myös asialle eduksi, mikäli Suomessa olisi sataprosenttisen riippumaton, laajalevikkinen media, vaikka tilanne tässä suhteessa onkin useimpia muita maita parempi ja aivan huolella parempi kuin USA:ssa. Fake newsiä vastaan ei voi taistella kuin entistä laadukkaammalla ja luotettavammalla journalismilla, jonka alasampuminen bullshittinä ei niin vain onnistu.
Jännä muuten sinänsä, että kannatan kaikkia noita asioita, joita sanot konservatiivien vastustavan. Maamme tunnetuin ja korkea-arvoisin konservatiivi on varmastikin Sauli Niinistö, ja erittäin vahvasti väittäisin, että niin hänkin? Korjaa jos olen väärässä, mutta ilmeisesti et kuitenkaan viestissäsi tarkoita konservatiivia nykyamerikkalaisessa merkityksessään. Siitä päätellen, että vastapuolena on vihervasemmisto, jota ei Yhdysvalloissa ole olemassa.